Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Logitech V450 Nano


Calyd

Recommended Posts

Calyd

IPB kép

Mivel elakadtam a szakdolgozatom fogalmazásában, és már rég jártam erre, hirtelen jött az ötlet, hogy tesztet írjak - ugye érzõdik a folyamat logikája? :) Tesztem tárgyául notebook egérkémet választottam, mely egy Logitech V450 Nano. Azt hiszem októberben vettem, de pontosan nem emlékszem már, de olyan körül. Gondoltam kényelmesebb lesz egy egér, mint a touchpad - bár hozzáteszem, hogy a MacBook-é kifejezetten zseniális (fõleg Mac OS X-en - komolyan! mindenkinek ajánlom kipróbálni).

 

Eléggé márkahû vagyok amióta megvettem az elsõ Logitech-emet (MX 500), azóta csak egyszer ért csalódás egy MX 5000 desktop szett személyében - a részleteket hagyjuk, nagyon kellemetlen eset volt, megfogadtam, hogy csakis vezetékest! Némi félelemmel döntöttem mégis ismét a vezeték nélküli technológia mellett, de hát egy notebookhoz mégsem vesz az ember kábeles rágcsálót. Eredetileg Bluetooth-ost szerettem volna, ezzel kihasználva a gépbe épített vevõegységet, és meghagyva mindkét USB portomat. Viszont a Logitech kínálatában egyetlen egér volt csak ilyen (desktop kivételével), ami szerintem rettentõen csúnya, úgyhogy más megoldás mellett kellett döntenem. Ekkor jött a képbe a V450 Nano!

 

A csomagolás szokásos Logitech doboz, ebben semmi újdonság nem volt. A dobozban van 2 AA elem, a telepítõ CD, használati útmutató (emlékeim szerint magyar), USB hosszabbító és maga az egér. :)

 

Miért jött a képbe a Nano? Azért, mert az egérhez ugyanis olyan pici vevõegység tartozik, ami mindössze olyan fél centire áll ki a gépem oldalából, így nem kell kiszednem mikor hordozom. Még kifejezetten a MacBook-hoz tervezett passzos tokba is simán befér így a laptop, úgyhogy tényleg nagyon remek megoldás. Ha mégis ki kell vennünk valamilyen oknál fogva, akkor az egér belsejében könnyûszerrel elrejthetõ az erre kialakított részben.

 

Sosem szerettem a nagyon pici laptop-egereket. A régi MX 500-asomat a kialakításra teljesen megegyezõ MX 518 követte a soron (máig használom, a világ legjobb egere :)), ezért nagyon hozzászoktam az elég nagynak mondható felülethez, habár nincs lapátkezem. A V450 Nano szerintem sem túl nagynak nem mondható, sem túl picinek, nekem az arany középutat jelenti. Kényelmesen rátelepedhetek a kezemmel, elfér rajta. A fogása egyébként szerintem elsõ osztályú, a csúszás ellen gumiborítást kapott az oldala, a gombokon pedig nagyon enyhe mélyedés van, hogy kényelmesebben elférjenek benne az ujjaink.

Az egér kialakítása egyébként egyenes, tehát bal és jobb kezesek egyaránt használhatják.

 

Logitech-hez méltóan szerintem nagyon jó az anyagminõség - bár nem vagyok szaki ilyen téren, úgyhogy csak az érzékeimre hagyatkozva mondom ezt. A lakkozása szép, bár foltosodásra hajlamos. Kopás nyomait egyelõre nem tapasztalom sehol, lehet, hogy késõbb lesz, de nem úgy néz ki. Az én egerem egyébként a fenti képen is látható fekete változat. Ez nekem fontos volt, mert a MacBook-om is fekete, és hát passzoljanak már. :) A két oldalán van egy diszkrét piros csík, hogy megtörje az egyhangúságot. Az összhatás nekem nagyon bejön.

A kialakítás két fájó pontja közül az egyiket most említem meg, mert ide kívánkozik. Az "elemrekesz" a Logitech felirat alatt látható, tehát az egér hátulsó részén. Ez a fedél kicsit lötyög. Szerencsére használat közben ez egyáltalán nem érzõdik, mert az ember keze ránehezedik, de ha valaki direkt ezt mozgatja, akkor tapasztalható. A fedél egyébként az egér aljáról nyitható egy kis retesz szerûséggel.

 

A másik fekete pontot a középsõ gombért kapja az egér. Már megszoktam, és így már nem zavaró, de eleinte megõrjített, mert számomra szokatlanul erõsen kellett lenyomni a görgõt. Nem tudom, hogy ez a Logitech-tõl szándékos döntés-e, vagy csak az én darabom ilyen, de eleinte nagyon fura volt. A másik két gomb viszont nagyon szépen teszi a dolgát, semmi probléma nincs velük. A görgõ egyébként oldalirányba is mozgatható, így összesen 5 "gomb" van az egéren.

 

Itt említeném meg a SetPoint szoftvert. A Windows-os, magyar nyelvû változat is elég jó szerintem, a középsõ három "gombhoz" (tehát középsõ gomb lenyomva, jobbra és balra húzva) rengeteg funkciót rendelhetünk, akár tetszõleges billentyûkombinációt is. Van játékfelismerõ mód, így játékokhoz kicsit átállíthatjuk a mûködést. Valamint jelzi a program az elem töltöttségét, és hogy még hány napig jó az elem.

A Mac OS X-es változattól viszont dobtam egy hátast! Nem csak hogy támogatja az operációs rendszer speciális funckióit (Dashboard, Exposé stb), de minden programhoz külön lehet beállításokat rendelni! Ez számomra nagyon hasznos, mert például böngészõt használva a középsõ gomb balra-jobbra billentésével használhatom a vissza és elõre funkciókat, míg egyébként Exposé-ra vannak állítva. Komolyan, nagyon dicséretes a megvalósítás.

 

Az egér mûködése számomra igazán kellemes meglepetés! Ahogy mondtam, voltak félelmeim a vezeték nélküliség miatt, de ezek pillanatok alatt elszálltak. Semmiféle zavart nem tapasztaltam a mûködése során, a lézeres vevõ is nagyon pontosan dolgozik. Az elemek tartalékolása végett hamar aludni tér, de nagyon gyorsan ébred, szinte teljesen észrevehetetlenül. Ugyan ez igaz bekapcsolás után is (az egér alján van egy kikapcsoló gomb).

Nehézségét tekintve is kellemeset csalódtam. Nehéznek gondoltam húgom egere után (szintén Logitech), de egyáltalán nem az. Szinte csak az elemek súlyát érezni.

 

És tutifinom hab a tutifinom tortán! A Logitech szerint 1 évig bírja elemmel! Ez nyilván valamilyen szinten reklámfogás, és még annyi ideje nincs meg, hogy ezt igazolni tudjam. Viszont amióta megvettem, azóta nem cseréltem benne elemet, pedig elég sûrûn használom. Ez több, mint 4 hónapja volt, szóval szerintem nagyon jó teljesítmény. A SetPoint szerint még kb 200 napig bírja szusszal, meglátjuk. De egyelõre nagyon elégedett vagyok vele. Elvileg van az egéren egy töltöttségkijelzõ is (ez megegyezik a bekapcsolást jelzõ LED-del a tetején), de még nem tudom, hogy mûködik, mert még sosem jelzett. :)

 

Az árát tekintve nem mondanám drágának (7000 Ft körül mozog), szerintem nagyon megéri. Én még 10.000-ért vettem, és akkor sem sokalltam érte, így utólag meg pláne nem. Igazi élmény használni, Logitech minõség, teljesen hozzám nõtt, legalább annyira, mint az MX 500 és 518. A középsõ gombos nehézséget már csak emlékezetbõl írtam, már fel sem tûnik. Úgyhogy én ajánlom mindenkinek.

 

 

Ha valamire nem tértem volna ki, vagy bármilyen kérdésetek van, kérlek ne habozzatok feltenni. Életem elsõ tesztje, úgyhogy elnézést, ha nem sikerült túl jóra. :)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ennek a vevõjét is be lehet csúsztatni az egérbe?

Link to comment
Share on other sites

Calyd
Link - ezen jól látszik, hogy miként van megoldva. De a válasz igen, el lehet rejteni benne. (Azt hiszem ezt említettem is.) Bár én ezt szinte sosem használom, mert úgy hordozom a gépet, hogy benne van a vevő.
Link to comment
Share on other sites

KGigi

Király. :D Mostanában szeretnék notebook egeret venni, lehet, hogy beszerzek egy ilyet. :)

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Ha kicsit többet is rá tudsz szánni - és Logitech-et kedveled - esetleg megnézheted a VX Nano-t. Elvileg valamennyivel könnyebb (2 AAA elemmel megy), van rajta külön elõre és vissza gomb, meg a Logitech MicroGear görgõje, és adnak hozzá tokot.

De ezzel is nagyon jól jársz! :) Ha budapesti vagy, akkor esetleg megbeszélhetünk idõpontot, és kipróbálhatod. :)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Én a VX Nano-t néztem. Majd elválik, ha minden igaz, a boltban is ki tudom próbálni, de köszönöm a lehetőséget, lehet, hogy élek vele. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
KGigi

Megvettem a VX Nanot. Nagyon jó cucc. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Calyd

Használd egészséggel! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Calyd

Eszembe jutott ez a kis teszt, amit még annó írtam. Most gondoltam, hogy írok egy újabb rövidke hozzászólást. A dolog apropója, hogy most jelzett elõször a töltöttségjelzõ az egéren: az egyébként zölden világító LED most pirosan világít idõnként.

Ahogy korábban írtam, a Logitech szerint 1 évig bírja az AA méretû elempáros, mely információt én akkor fenntartással kezeltem. Most viszont kijelentem, hogy valóban megállja a helyét. Az egerem most olyan 1 éves és 1 hónapos, és a szoftver szerint még mindig van hátra 1 hónapnyi mûködés. Egyelõre még nem mutatkoznak a lemerülés jelei, tehát még tényleg van benne egy kis szufla. Ezt a teljesítményt elég rendszeres használat mellett produkálta az egér, hiszen amióta megvettem, azóta gyakorlatilag naponta használom, mint munkaeszközt. Dícséret tehát az egérnek ezen a téren is!

 

Egyébiránt kopás egyáltalán nincs az egéren, pontosan olyan állapotban van, mint amikor vettem. Volt pár jó vételem számítástechnikai eszközök terén, amik nagyon megérték az egyébként nem is olyan borsos árukat. Most úgy érzem kijelenthetem, hogy ez az egér is közéjük tartozik. :szerelmes::éljen:

Link to comment
Share on other sites

action74

Szia Calyd.

Olvasva a tesztedet a Logitech V450 Nano egérrel kapcsolatban, felkeltette az érdeklõdésemet. Már régóta szeretnék venni egy vezeték nélküli, megbízható egeret. Ezzel lenne két kérdésem. Elsõ: lehet hogy h.lye kérdés, de felismeri a Windows 7 operációs rendszer? A második: a pontossága érdekelne, mert elsõsorban fotókidolgozásra lenne használva, és azért érdekelne a pontossága. Elõre is köszi a válaszokat.

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Most néztem a Logitech oldalán, hogy már nem nagyon támogatják ezt az egeret. Ennek oka, hogy van egy utódja, az M505-ös. Külsőre teljes mértékben megegyezik, csak kicsivel többet tud. Ez kompatibilis a Windows 7-tel, de szerintem a V450 Nano is, mert a dolog csak a SetPoint szoftvertől függ, ami pedig kompatibilis.

 

A pontosságával nem lesz gondod. Tökéletesen pozícionálható vele a kurzor.

Link to comment
Share on other sites

action74

Köszönöm a válaszodat a kérdéseimmel kapcsolatban. Néztem a Logitech oldalán az általad ajánlott (utódot). Még egy infó érdekelne, ami számomra nem derült ki. Írtad, meg az oldalukon is olvastam, eléggé pici az usb-s vevõegysége. Az usb-szélessége pontosan milyen széles? Ez azért érdekelne, mert sajna a laptoppom, usb-csatlakozás elosztása "katasztrofális", szinte alig van valami ami elfér szélességre. Közvetlen az usb-csatolófelületek mellet van a tápkábel, és minimális hely van.

Köszönöm az információt.

Link to comment
Share on other sites

Calyd

A fentebb látható kép elég reálisan mutatja, hogy milyen a vevõ valójában. Tényleg pici. Én most kivettem, és megnéztem: maga vevõ alig 2 mm-rel szélesebb, mint maga az USB csatlakozó, tehát keskenyebb még a keskenynek mondható pendriveoknál is! Minden el fog férni mellette!

 

Itt van még néhány kép:

Link to comment
Share on other sites

action74

Köszönöm szépen a gyors választ, és a belinkelt fotókat.

Jöhet a vásárlás, már csak egy jó kis internetes boltot kell keresnem.

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Ha ragaszkodsz is a netes bolthoz, szerintem érdemes lenne körbenézned valamilyen boltban, ahol ki tudod próbálni, meg tudod fogni. Esetleg más félét is kipróbálhatsz. Van még egy-két modell nano vevővel, lehet, hogy az jobban bejön neked.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...