Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Wireless Optical Multimedia Deskset DS-3250 HU


Dávid Csaba

Recommended Posts

Dávid Csaba

Mindig is kétkedve tekintettem a vezeték nélküli egerekre, billentyűzetekre. Nem tartottam megbízhatónak (BIOS belépési gondok, interferencia) sem gazdaságosnak (elemek) ezeket. Végül azonban győzött a női erő: a feleségem véleménye szerint helytakarékossági szempontból (a vezetékeseket nem lehet könnyedén átrakni, ha útban vannak) muszáj vennem egy "rádiós csomagot". Tehát egy komplett szettet. Jó, menjünk le az üzletbe, nézzük meg mit ajánlanak.

 

Első probléma: nem tetszettek azok, amik éppen voltak raktáron. Nem emlékszem a márkájukra, de nem tetszettek. Színben, gombok elosztásában, plusz funkciókban.

Második probléma: egyik szettben sem volt a viszonylag nagy kezemhez megfelelő méretű egér. A vezetékes egerem is nagyobb darab volt, pontosan emiatt.

 

Nézelődtünk a neten, s így jutottunk el a nagyker oldaláról ide: Trust. Kép alapján megfelelő méretű volt. A helyi bolt vállalta, hogy rendel egyet, megnézhetem megfelel-e az igényeimnek. Ha nem, nem kell megvennem, keresünk másikat.

 

Február 3-án végre kézbe is vehettem a terméket. Már a boltban tudtam, hogy megtaláltam. Hazahoztuk és csatlakoztattam a géphez a vevőegységet, beraktam a mellékelt 2+2 elemet a billentyűzetbe és az egérbe. A Windows XP Home azonnal felismerte - semmiféle drivert, CD-t nem mellékelt a gyártó -, újraindítás után meggyőződhettem arról is, hogy a BIOS-ba is minden probléma nélkül beléphettem. Az egérrel kicsit hadakoznom kellett, de ez csak az én tudatlanságomból fakadt. Elfelejtettem leszedni a vezetékes egerem driverét. :upsz:

 

 

A billentyűzet

Nem tudok mást mondani, fekete és szerintem gyönyörű. Mondhatni, hagyományos a kiosztás, megtalálható rajta az Insert, Delete, Scroll Lock... stb a megszokott helyeken. A számomra korábban megszokotthoz képest azonban ezek felett nem a Kikapcsolás különféle módjait kínáló, hanem a médiavezérlő ezüst színű, de valójában minőségi műanyag gombjait találtam: Lejátszás/Szünet, Előző, Következő, Stop. A numerikus gombok felett egy potméterhez hasonló hangerőszabályzó, mellette pedig az Elnémítás funkcióért felelős gomb. Mindkettő a Windows hangerőszabályzóját vezérli, nem a lejátszót.

 

A numerikusoktól jobbra öt újabb gomb: 3 a kikapcsolás különféle módjaihoz és a felébresztéshez, a következő a Saját gépet hívja elő, az utolsó pedig a Windows-os számológépet. Minimálisan lötyögös mindegyik, de ez egyáltalán nem zavaró, nem zörögnek.

 

A numerikusok alatt ismét négy gomb, melyek már-már billentyűk inkább, hiszen az előbbiekhez képest laposak, négyszögletesek. Balról jobbra haladva: Internet böngésző, Levelezőprogram, Kedvencek, Windows Media Player (kézikönyv szerint másik alapértelmezett és kompatibilis lejátszó is lehet).

 

Nem kergettem illúziókat, így nem ért meglepetésként, hogy bár a Firefox az alapértelmezett böngészőm, az Internet Explorert indította el a gép, mikor lenyomtam az első gombot. A Levelezőnél az Outlook Express, a Kedvencek gombnál szintúgy az IE-hez tartozó mappa ugrott fel. Érdekességként leírom, hogy ha újra megnyomtam a böngésző gombját, már - helyesen - a Firefox nyílt meg, ahogyan ettől kezdve mindig, a gép lekapcsolásáig, újraindításáig. Ez történik akkor is, ha már egy példányban fut a Firefox.

 

A billentyűzet bal oldalán az internetezéshez szükséges funkciógombokat találtam. Felülről lefelé: egy kényelmes, ám kissé darabos görgő a lapok fel-le görgetéséhez, Előző oldal, Következő oldal, Keresés, Újratöltés, Állj. A Keresés erősen kakukktojás, ugyanis a Windows belső keresőjét indítja el kutyástul, mindenestül.

 

Maguk a billentyűk stabilan ülnek a helyükön, kissé laposak, keményen és rövid úton mozognak, kevéssé zajosak. Amint sikerült átállnom, kényelmesnek találtam. Csak a Caps Lock billentyűvel nem tudtam kibékülni. Némi guglizás után megtaláltam a megfelelő registry módosítást, így most Shift-ként működik.

 

A gyártó honlapjáról a Download Drivers menüpont alól - az egyébként hiányzó - Num Lock, Scroll Lock, Caps Lock LED-ek kiváltására alkalmas programot lehet letölteni. Telepítés után a Num Lock bekapcsolásakor kék alapon fehér "1" jelenik meg az óra mellett, Caps Locknál egy "A", Scroll Locknál pedig egy vonalra lefelé mutató nyíl.

 

Egy pár elemmel körülbelül 4500 üzemórát bír ki a kézikönyv szerint.

 

Az egér

Kellően nagy méretű, kényelmes, a két ceruzaelem behelyezése után pedig kellően nehéz, bár érezhetően farnehéz. Ez kissé zavaró volt L4D közben. Jobb kezes, kétgombos egér, középen görgővel, melynek plusz funkciója az oldalak gyors görgetésében segít. Kattintva ugyanis megjelenik a két vagy négyirányú ikon: fel-le, jobbra-balra. Azért vagy kétirányú, vagy négyirányú, mert intelligens módon érzékeli, hogy az éppen nyitott ablak mely irányokba görgethető. Ezen felül természetesen hüvelykujjnál megtalálható az internetezéshez "elmaradhatatlan" két funkciógomb. További bónuszgombok a görgő mögött/fölött helyezkednek el: a WMP vezérlői (Lejátszás/Szünet, Következő, Előző, Stop).

 

Tapintása a tetején sima, kissé márványos érzésű szürke műanyag, oldal pedig kissé érdes fekete műanyag.

 

Alvó módba 10 inaktív perc után vált, ébreszteni ( a Windows indítása után is) a bal gomb lenyomásával lehet. A kézikönyv szerint az egér tetején világítani fog egy LED, ha az elemek lemerültek, ami átlagos használat mellett 130 üzemórát követően várható. Felbontása 800dpi lehet, nem találtam pontos értéket sehol sem.

 

A vevőegység

Kellően hosszú a "madzag". :) Tetején egy - a használat közben kéken villogó - gombbal, mely fölé a CONNECT szót írták. Lenyomásakor keresni kezdi a billentyűzetet és az egeret. Erre rá lehet segíteni az egér és a billentyűzet alján található gombostűfejnyi gombokkal melyek, mellett szintén a CONNECT szót olvashatjuk. Hatótávolsága durván 3 méter, a honlapon írt 8 métert nagyon ideális körülmények között érhették el.

 

 

Nem titok, beleszerettem ebbe a szettbe, nyilvánvaló hibái és a Windows funkciók erőltetése ellenére is. De mit várhatnék mást egy olyan hardvertől, amit kimondottan a Windows Media Player funkcióihoz fejlesztettek (Vista, XP, MCE)? A szetthez 2 év garancia jár - nálam ez egy újabb jó pont.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Dávid Csaba

Ma adta be a kulcsot az egér elempárosa. Két hónapot bírtak.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
LordDzseff
Kattintva ugyanis megjelenik a két vagy négyirányú ikon: fel-le, jobbra-balra. Azért vagy kétirányú, vagy négyirányú, mert intelligens módon érzékeli, hogy az éppen nyitott ablak mely irányokba görgethetõ.

 

Nyugi ez a görgetõs egerek 99,9 %nál megtalálható. Windows Funkció :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Dávid Csaba

Egy babának minden vicc új, mondhatnánk. Az elõzõ egerem nem így mûködött, azon külön görgõ volt minden irányra. Most már ezt is tudom, köszi!

 

Emellett örömmel jelentem, hogy a billentyûzethez eredetileg mellékelt noname ceruzaelemek 6 hónapot bírtak. Szerintem egészen elfogadható. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Dávid Csaba

Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik szerették és tisztelték a Trust Wireless Optical Multimedia Deskset DS-3250 HU-t, hogy az egér bal gombja másfél hete gyorsan és váratlanul elhalálozott. :pápá:

Már az is elég volt, ha csak az ujjamat rátettem, azt is kattintásként érzékelte. Most szólt a boltból az eladó, hogy nem lehet javítani, vagy kicserélik egy ugyanilyenre, vagy levásárolhatom a szett árát. Bár nagyon megkedveltem és tetszett, ugyanilyet nem kérek, a rossz tapasztalat okán. Most megint kereshetek olyan szettet, amiben megfelelõ méretû az egér. :(

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Elmész egy elektronikai boltba, keresel egy hozzávaló mikrokapcsolót, és szépen beforrasztod. :) Kb. 20 Ft-odban fog ez a mutatvány kerülni.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

A boltot már Budapestrõl értesítették... Így, sajna, bukott a mutatvány.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Először is, a két hónapos elemélettartam nagyon rövid, bár nem tudom, milyen elemeket használtál. Nálam még a legdurvább igénybevétel mellett (olyan gépnél, amelyet többen használnak, így napi nagyon sok órában megy) az elemek legalább 5 hónapot bírnak az egérben. A billentyűzet esetében rendben van a 6 hónap.

A Trust amúgy nem egy megbízható márka (a neve ellenére), sajnos ezt volt alkalmam tapasztalni. Teljesen átlagos minőségű cuccokat gyárt. Ami a beviteli eszközöket illeti, én a Logitechre teszem a voksom. Eddig még nem kellett csalódnom a termékeiben. (És a supportja sem akármilyen!) Amúgy szerintem jobban megéri egy egyszerű, de az igényeinknek megfelelő billentyűzet és egy remek egér, de ilyeneket ritkán párosítanak össze egy szettben. ;) Ha szettet akarsz vásárolni, ajánlom ezt, nekem ennek a billentyűzete van (illetve az egere is, de azt nem használom), nagyon jó darab. Ha van rá keret, akkor ez még szóba jöhet, ennek meg az egere nagyon jó. ;)

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Elõször a szett mellé csomagolt noname elemeket használtam, utána újratölthetõket, de csak 1600mAh teljesítményûeket. Azzal 3-4 hét volt körülbelül. Nem volt spórolós, ez igaz. Emiatt a régi tyúkbeles A4Tech egerem is mindig kéznél volt, ami bár 7 éves, de még mindig jól mûködik.

Tippeket köszönöm, tegnap óta én is a Logitech és A4Tech oldalakat bújom...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dávid Csaba

Most hoztam haza a csere szettet: Logitech Cordless Desktop EX110. Még szokjuk egymást.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...