KGigi 21 Share Posted February 4, 2009 Kékhalál Blue Screen of Death, Stop Error, BSoD, Bluescreen, Blue Screen of Doom Mi ez? A kék képernyő rajta a nem túl bizalomgerjesztő üzenetekkel súlyos rendszerhibák után jelenik meg, elkerülendő az operációs rendszer vagy a számítógép károsodását. Szoftveres és hardveres problémára egyaránt utalhat. Sokszor csak egy pillanatra tűnik fel, mivel alapértelmezés szerint be van kapcsolva a számítógép automatikus újraindítása. Ezt kapcsoljuk ki, mert a hiba felderítéséhez elengedhetetlen a hibaüzenet pontos ismerete. Mit írjak fel? Gyakorlatilag mindent az általános leírás (ha először látja ezt a képernyőt stb.) kivételével. A legfontosabb a hiba leírása, a STOP kód (a zárójeles rész is), és ha van ilyen, a hibás fájl és a hozzá tartozó hibaüzenet. Mi a megoldás? A hardveres hibák felderítésére hardvertesztek, a szoftveres hibáknál jobb esetben egy hibás driver keresgélése, rosszabb esetben a rendszer újratelepítése. A legtisztább nyilván a második, és érdemes végiggondolni, hogy egy kezdő felhasználónak mi az egyszerűbb és gyorsabb: visszakövetni egy driverhibát, vagy újratelepíteni a rendszert. Lehet, hogy a második fájdalmas és ijesztő, de az esetek jelentős részében megoldja a problémákat. Újratelepítés után az alábbi sorrendben telepítsük a drivereket: chipset alaplapra integrált eszközök (pl. SATA-vezérlő, hang, stb.) videokártya bővítőkártyák perifériák Ügyeljünk rá, hogy ne maradjon ismeretlen vagy sárga felkiáltójellel jelölt eszköz az eszközkezelőben. Mindig a legfrissebb verziójú drivereket tegyük fel, és tartsuk is őket naprakészen. Új driver telepítése előtt távolítsuk el a régit. Segítség a kivitelezéséhez Az automatikus újraindítás kikapcsolása Windows XP: Vezérlőpult => Klasszikus nézet => Rendszer: Speciális fül => Indítás és helyreállítás részben Beállítások => Rendszerhiba részben Automatikus újraindítás elől pipa ki. => OK. Windows Vista/7: Vezérlőpult => Klasszikus nézet => Rendszer => Bal oldalt Speciális rendszerbeállítások => Indítás és helyreállítás részben Beállítások => Rendszerhiba részben Automatikus újraindítás elől pipa ki. => OK. Hibás driver megkeresése Erre a legjobb esélyünk akkor van, ha a rendszer megadja a hibásnak vélt fájlt. Ekkor nincs más dolgunk, mint megkerestetni a géppel. A könyvtár valószínűleg árulkodó lesz, ha nem, keressünk rá a Google-lal. Lapozófájl törlése és és újbóli létrehozása Windows XP: Vezérlőpult => Klasszikus nézet => Rendszer: Speciális fül => Teljesítmény részben Beállítások => Speciális fülön a Virtuális memória részben Módosítás => Írjuk fel a látottakat => Minden partíciónál válasszuk azt, hogy ne legyen lapozófájl => Indítsuk újra a gépet => Állítsuk be azt, amit felírtunk. Windows Vista/7: Vezérlőpult => Klasszikus nézet => Rendszer => Bal oldalt Speciális rendszerbeállítások => Speciális fülön a Virtuális memória részben Módosítás => Írjuk fel a látottakat => Minden partíciónál válasszuk azt, hogy ne legyen lapozófájl => Indítsuk újra a gépet => Állítsuk be azt, amit felírtunk. Hardverek ellenőrzése Keressük fel a megfelelő hardver topikját, illetve van egy Diagnosztika témacsoport, ott is nézzünk szét. A leggyakoribb típusok Kékhalál a Windows XP telepítése közben Leggyakrabban akkor fordul elő, ha nem vagy rosszul lett integrálva a telepítőbe a SATA driver. Ha a telepítőlemez másik SATA meghajtós gépen megfelelően működik (persze a chip egyezzen meg), akkor valamilyen egyéb probléma van, jöhetnek a hardvertesztek. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL A probléma, hogy egy kernelfolyamat vagy driver olyan memóriaterületet próbál elérni, amihez nincs jogosultsága, vagy egy IRQL (interrupt request level) túl magas. Minden kernelfolyamat csak olyan másik folyamathoz férhet hozzá, aminek az IRQL-je azonos vagy kisebb, mint az övé. Talán a leggyakoribb hibaüzenet, és az a szép benne, hogy jóformán bármi okozhatja. Ha az utóbbi időben került új hardver a gépbe, azt vegyük ki, és az illesztőprogramját is távolítsuk el. Ha nem volt ilyen, akkor először is telepítsük újra az operációs rendszert, a hiba leggyakrabban szoftveres. Ha ez nem segít, akkor jöhetnek a diagnosztikai programok, kezdjük a memóriával. DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Több mint valószínű, hogy valamilyen driver okozza, telepítsük újra a rendszert. Kicsi az esélye, de okozhatja sérült memória vagy lapozófájl is. Ezek ellenőrzése gyors és biztos, ezért célszerű ezzel kezdeni. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Egy folyamat olyan adatot címzett meg, ami nem található meg a memóriában. A hibát bármi okozhatja, amin memória van, kezdve a RAM-tól egészen a processzor gyorsítótáráig. Kezdjük a memóriával és a merevlemezzel (ha be van kapcsolva a virtuális memória, valószínűleg be van). Ha hibátlanok, töröljük és hozzuk létre újra a lapozófájlt, ezután jöhet egy újratelepítés, mert a többi hardver ellenőrzése már igen bonyolult. Ha frissen telepített rendszerrel is megismétlődik a hiba, akkor a legbiztosabb módszer, ha elkezdjük cserélgetni a szóba jövő alkatrészeket. Fontos, hogy minden csere után ajánlott friss rendszer használata, de legalább az illesztőprogramot távolítsuk el! INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE A Windows nem éri el a rendszerpartíciót, ezért nem tud elindulni. A hibát valószínűleg az okozza, hogy megsérült a lemezvezérlő illesztőprogramja. Töröljük le és telepítsük újra, hátha megússzuk az újratelepítést. UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP Memóriaprobléma, leggyakrabban RAM vagy processzor cache. Oka sokszor túlmelegedés, ellenőrizzük a ventilátorokat. Ugyanakkor okozhatja egy rosszul megírt program is, ami tiltott műveletet (pl. nullával való osztást) próbál meg elvégezni vagy túlcsordul a tömbön. Akinek ez szóba jöhet, az valószínűleg pontosan tudja, hogy miről beszélek. NTFS_FILE_SYSTEM A rendszer nem tudja olvasni a lemezt, valószínűleg megsérült a fájlrendszer. Helyreállító konzolban adjuk ki a chkdsk /r parancsot, ha nem segít, akkor valószínűleg formázás lesz a vége. Vistával/7-tel megpróbálkozhatunk az automatikus javítással is, ha felajánlja. BAD_POOL_CALLER Driverhiba, ha nem ír ki pontos forrást, ajánlott egyből formázni. . . Ha valaki tud angolul, akkor ez az oldal nagy segítség lehet. íl: BlueScreenView - View BSOD crash information (32 és 64 bitre) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolt37 0 Share Posted March 5, 2009 Sziasztok! Előre is bocs, ha rossz topikot választottam! Gondom a következő: Asus M6B00N laptopom van (régi darab, de szeretem), bekapcsolásnál 1 másodpercig látom az XP indulást majd újraindul és ezt addig csinálja, míg meg nem unom. Persze én okos vagyok és F8-at nyomok,csökkentett mód,de ugyanez történik. Kipróbáltam az utolsó helyes konfigurációt is,ugyanez a helyzet. Ebből a menüből kikapcsoltam a hiba utáni automatikus újraindítást is most végre hozzáfértem a híres KÉK KÉPERNYŐHÖZ. Azt mondja:UNMOUNTABLE BOOT VOLUME majd blablabla....STOP: 0x000000ED (0x82311c08,0xc0000015,0x00000000,0x00000000) Több partíciom van, c-n csak az xp, újratelepítem. Nem lehet,atapi,:0.......[MBR]. Javító konzolban beírom fixmbr, nem javítható. Megpróbáltam még a fixboot parancsot is, az se tudja megoldani. Dir parancsal nem lát semmit. Live CD-ről indítottam egy Linuxot, az a cserélhető lemezeket olvassa, lát mindent, de a merevlemezen csak a partíciókat látja,megnyitni nem lehet őket. A linux telepítője nem indul el (mármint nem a live-os hanem a valódi). Saját gondolatom (az internetes böngészések után persze), hogy megsérült a merevlemez MBR része, mégpedig fizikailag. Cáfoljatok meg!!!!!Légyszi!!!!! Nem lehet ezt a részt használaton kívül tenni és az MBR-t máshová írni? Ha mégis ez történt, lehet olvasni a lemezt, ha beteszem egy másik gépbe? Nem vagyok egy hardver guru, de szerintem ki tudom cserélni. Minden laptopban egyforma winchester van? Nem kapacitásra, hanem csatlakozók,külső méret szempontjából. Szedjem ki ezt és vegyem a nyakamba a várost? Másik "okos" gondolatom, hogy veszek egy külső merevlemezt, amiben 2.5-ös winchester van, azt berakom a gépbe, ami a gépben volt, azt a mobilba és hátha tudok róla másolni. Előre is köszönöm a válaszokat! Bocs a kisregényért, meg a sok OFF-ért. Az írással minden rendben van, viszont kérlek, használj szóközöket az írásjelek után! <KGigi> Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 5, 2009 Ennek a fájlrendszeres részét kéne végigcsinálni. A merevlemez valószínűleg nem halott, a MBR is jó szerintem, más gond lesz. Egyébként igen, laptoptól független a merevlemez. Persze lehet más a csatolófelület, kábel, ezekre figyelni kell. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolt37 0 Share Posted March 6, 2009 Köszönöm a választ! Erre gondoltál? If it's a damaged file system case then:- 1.Insert the Windows XP CD-ROM into the CD-ROM drive, and then restart the computer. Click to select any options that are required to start the computer from the CD-ROM drive if you are prompted. 2.When the "Welcome to Setup" screen appears, press R to start the Recovery Console. 3.If you have a dual-boot or multiple-boot computer, select the installation that you must access from the Recovery Console. 4.When you are prompted, type the Administrator password. If the administrator password is blank, just press ENTER. 5.At the command prompt, type chkdsk /r , and then press ENTER. 6.At the command prompt, type exit , and then press ENTER to restart your computer. This takes a bit longer, but the system should boot back into Windows. Elfelejtettem mondani, hogy próbáltam már a chkdsk -val is. Azt írta hogy a fájlrendszer rendben, ha akarom mégis futtathatom, persze akartam. Megcsinálta, de sajnos semmi nem változott. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 6, 2009 Azt írta hogy a fájlrendszer rendben, ha akarom mégis futtathatom, persze akartam. Ezt nem értem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolt37 0 Share Posted March 7, 2009 Bocsánat A /r parancs tõlem lemaradt. Ha azt is beírom akkor elmegy 42%-ig ott megáll és azt mondja egy vagy több javíthatatlan hiba. Most mi van? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 7, 2009 Merevlemez íl: kuka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ezermester 0 Share Posted March 7, 2009 Nem akarja megkísérelni a javítást? Próbáld meg akkor: chkdsk /f /r i betű, azaz igen újra. Remélem telepítőlemezed van, ha megsérült netán a windows, és nem indul újra. Ill. tudod, hogy kell indítani csökkentett módban. A merevlemez fizikai állapotát a HDTunePro-val tudod ellenőrizni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preferia 0 Share Posted March 8, 2009 Nem nagyon értek a számítógéphez, de valószínűleg nekem is ilyen problémám lesz. Felmentem az ajánlott angol honlapra is, nem is azzal van baj, hogy nem értek angolul, hanem magához a géphez nem nagyon értek. Ahogy fentebb írtátok, kikapcsoltam az automatikus újraindítást, és felírtam ezt a stop mögött lévő számsort: STOP: 0x0000008E (0x0000005, 0x0041C00, 0xAB7838CO,0x00000000). Nem nagyon tudom mit kezdjek most ezzel. Tudnátok segíteni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 8, 2009 A Supporton annyi van, hogy fel kell tenni az elérhetõ legújabb szervizpakkot. Magyarul: készíts egy integrált SP3-as lemezt, majd telepítsd újra rendszert, természetesen a legfrissebb drivereket használva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rambalar 0 Share Posted March 11, 2009 Tisztelt Pcwolrd! Segítségeteket szeretném kérni méghozza egy olyan ügyben, hogy tegnap vásároltam acer emachines 520-as laptopot linux-szal telepítve, hirennel(partition magic pro 8-al) leformáztam a vinyót, majd rá akartam rakni xp-t. Egy ideig megy a telepítés, majd kék halál. A hiba: 0x00000007B(0xF7A4524,0x0000034,0x00000000,0x00000000). Megpróbáltam újra formázni, de a partíció varászló hibát jelez, nem is akarja látni a vinyót (lehet, hogy a mbr sérült, nem tudom). Válaszotokat előre is köszönöm! ír: Azt hiszem jobb, ha nem hagyom benne, amit Te írtál. Nem akarlak megsérteni, de tanulj meg magyarul. <KGigi> Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 11, 2009 Mondd csak, elolvastad a topiknyitót? Az elsõ gyakori típust nézd meg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmisi99 0 Share Posted March 16, 2009 (edited) Hello! Nekem volt egy gépem és a gépnek a hdd-ét átraktam a videókártyával egy másik gépbe és itt ha kilépek egy komolyabb játékból, megjelenik a kékhalál, ez pedig a régibe nem volt ilyen, pedig gyengébb is volt, itt egy kép róla. Edited March 16, 2009 by KGigi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 16, 2009 Ha nem telepítetted újra a rendszert, akkor az a gond, bár akkor lehet, hogy el sem indul a nagy varázsló. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmisi99 0 Share Posted March 16, 2009 Akkor most mi van? Mit csináljak? Vagy csak viseljem el a kékhalált ha kilépek a játékból? Amúgy hogyha belelépek és utánna rögtön kilépek, akkor nem jelenik meg, csak ha játszok 1-2 órát. Írj normálisan! <KGigi> Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 16, 2009 Telepítsd újra a rendszert. Csoda, hogy egyáltalán elindul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 16, 2009 Táphiba is játszik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 16, 2009 Meglehet. Ezzel jár jobban, ezért ezzel kezdtem. kmisi99! Mi a hibakód? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmisi99 0 Share Posted March 16, 2009 Miért, mi baja van? Csak egy játéknál csinált eddig ilyet, meg a másik gépen miért nem csinálta? Ugyanaz a hdd volt benne, amúgy egyszer folyton ezt csinálta, míg valami lett vele, elvittük boltba, raktak bele ramot meg egy vírusirtót, a hdd-vel viszont semmit sem csináltak és nem volt vele baj. Bocs, hogy folyton kérdezgetek de még szeretném használni egy darabig. Amúgy az everest program az alaplap hőmérsékletére 72 fokot mutat, lehet, hogy ezért van. Nagyon sürgősen tanulj meg írni! Csak a legdurvábbakat emeltem ki, a többit javítottam. Ja és most akkor egyszer vagy folyton? Ez egymásnak ellentmond. <KGigi> Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 16, 2009 Komolyan nem érted? A Windows alatt nem lehet csak úgy hardvereket cserélgetni. Minden nagyobb csere után újra kell telepíteni. Az a csoda, hogy elindul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmisi99 0 Share Posted March 16, 2009 Akkor talán újrarakom, ugse úgyse kell már sokáig ez a gép. Amúgy kösz, de írtátok "Táphiba is játszik", nekem elég gagyi a tápom, codegen 300w, lehet az is közbejátszik közrejátszik. ... <KGigi> Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Author Share Posted March 16, 2009 Kezdd a telepítéssel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 16, 2009 kmisi99, mondom, mi a terv. Ma már nem nyúlsz a géphez. Holnap a kötelező dolgok után nekiülsz drivert keresgetni, majd telepíted az eredeti Windows-odat. Ha a hiba még mindig fent áll, akkor megint csak otthagyod a gépet. Másnap elkocogsz egy boltba, veszel normális tápot (pl. FSP 350PNF), beszereled, vadul imádkozol. Ha ez sem segít, otthagyod a géped, keresel valami otthon gubbasztó, senkivel sem beszélő IT mágust, hogy ugyan pillantson már rá, mert nem tudsz játszani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ezermester 0 Share Posted March 17, 2009 Ha Szekszárdhoz közel laksz, illik rám a leírás. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErdeklodoUser 0 Share Posted March 31, 2009 Nem tudom, hogy ez most a kékhalálos, vagy az újraindul a gép témába illik. Olyan problémám lenne, hogy mikor a gépemen lévõ windows xp-t akarom elindítani, akkor nagyon halványan megjelenik az indítókérnyõ ( a fekete, a logóval ), majd hirtelen felvillan a kékhalál, és újraindul. Nincs idõm elolvasni, hogy mi okozhatja. Csökkentett módban el sem indul a windows. Ubuntu-t tudok futtatni, de az meg idõnként fagyogat. Mostanában olyan problémám volt a géppel, hogy bizonyos frissítési frekvenciánál ( 85 Hz ) elkezdett hullámozni egy idõ után a képernyõ egy része. De nem tudom, hogy a monitor okozhat-e ilyet. Szóval mely hardvereknél keressem a hibát? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts