Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Firmware-frissítés


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Firmware-frissítés

Mire lehet szükség?

  • Frissíteni kívánt meghajtóra
  • Új firmware és a frissítõje
  • Windows operációs rendszer, vagy Windows 98 indítólemez képfájlja
  • Másik optikai meghajtó
  • CD/DVD lemez
  • CD-íróprogram, amely képes bootolható lemezt készíteni

Mikor lehet szükség rá? Ha az írónk/olvasónk nem képes olvasni/írni lemezeket. Errõl megoszlanak a vélemények, mert elõfordulhat például az is, hogy stabilabban, megbízhatóbban ír. Én azt mondom, ha minden flottul mûködik, akkor ne frissítsünk, mert ha hiba csúszik számításainkba, akkor vagy hosszas garanciáztatási procedúra veszi kezdetét, vagy vehetünk másik optikai meghajtót.

Mindenki nagyon figyelmesen keresse ki a megfelelõ firmware-t. Nem elég csak a gyártóra és a típusra figyelni, lehetnek más eltérések is! Az sem mindegy, hogy milyen verziószámú van éppen beleégetve a meghajtónkba, ezt könnyû kideríteni Everest-tel vagy Nero Info Tool-lal. Ha találunk régiókód-mentesítettet, nyugodtan használjuk azt. Firmware-t találhatunk a gyártó honlapján, vagy kereshetünk a Google segítségével.

Ha PATA eszközt akarunk frissíteni, akkor azt a legelsõ IDE csatornára PRIMARY-re csatlakoztassuk!

 

Ha mégis frissítenünk kell, azt verõfényes napsütésben, nem bejelentett áramszünet környékén, illetve lehetõleg szünetmentes áramforrásra csatlakozva tegyük!

Ha bárkinek elszúródik a frissítése, azért nem vállalok felelõsséget!

 

Windows-os frissítõk

 

A legtöbb meghajtó esetében Windows alól kell frissítenünk. Ez a könnyebbik, mert ilyenkor csak az új firmware-re van szükségünk és a programjára. Legtöbbször egy tömörített fájlban van benne maga a frissítés egy bat/cmd fájl kíséretében. Ekkor használjuk a bat/cmd fájlt, hiszen nem véletlenül van ott.

Más esetben egy darab exe-bõl áll a "csomag", ezzel még könnyebb, hiszen általában 2 gombot találunk a frissítõn belül. Update, amivel elindíthatjuk a frissítést, illetve exit, amelynek segítségével kiléphetünk a frissítõbõl.

 

DOS-os frissítõk

 

Ha írónkat DOS alól lehet frissíteni, akkor úgy kell eljárnunk, ahogyan BIOS-frissítés esetében is.

 

 

Frissítés után

 

Ha minden rendben zajlott, akkor érdemes lehet eltávolítani a meghajtót az Eszközkezelõbõl, aztán újraindítani.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Jay

Firmware frissítés után az Everest szerint a DVD íróm tud olvasni és írni DVD Dual Layer lemezeket, pedig nem. Elrontottam valamit, vagy az Everest hibás információkat közöl?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ha mûködik a meghajtó, akkor ne foglalkozz vele. ;) Egyébként DL lemezeket biztosan tud olvasni a meghajtód.

Link to comment
Share on other sites

Jay

Mûködik rendesen.

Köszönöm a választ!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Frenk Hackman

//Ha gond van az írással, és a Firmware update se segít:

DVD írás kombatibilitásának növelése firmware-manipulálással:

A Media Code Speed Edit (röviden MCSE; letölthetõ a http://ala42.cdfreaks.com/MCSE/ oldalról) minden Lite-On és a legtöbb BenQ, Philips, HP, LG, NEC és Pioneer DVD-író firmware-ét meg tudja úgy változtatni, hogy azok harmonizáljanak az ismeretlen lemezekkel. Figyelem: A firmware manipulálása garanciavesztést okoz – ezt mindenki saját kockázatára vállalja! Ha rászánjuk magunkat, elõször mentsük írónk új firmware-ét a gépünkre. Indítsuk el az MCSE programot, és válasszuk ki a firmware-t a Load alatt. Egy új lemezfajta hozzáadásához kattintsunk egy olyan, már meglévõ lemezre, melyet

sosem használunk. A Media Name-hez írjuk be az új lemeznevet, kattintsunk az Import-ra, és kövessük az utasításokat. A Set gombbal mentsük a változtatásokat. A programmal az ismert médiák írásának tempóját is megnövelhetjük. Ehhez válasszuk ki az érintett típust a listáról, és engedélyezzünk jobbra egy magasabb írási sebességet. Az olvasási tempót is növelhetjük, ha jobbra lent az increase read speed beállítást megjelöljük. Ha az utóbbi beállítási lehetõségek ki vannak szürkítve, akkor ezek az adott meghajtóhoz nem állnak rendelkezésre. A Save gombbal mentsük a firmware-t, és frissítsük vele a DVD-írót. Újraindítás után fel fogja ismerni új lemezeinket – és gyorsabb lesz, mint volt.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Vagy egyáltalán nem fog mûködni. :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ha nem megy, akkor visszarakod a gyári FW-t. A ciki az, hogyha egyáltalán nem működik a meghajtó. Ilyen esetben garanciális csere (ha még garanciális a meghajtónk), vagy vehetünk egy újat pár ezer forintért. Gondolom nem egy Plextor Premium Write 2-est akarunk így machinálni. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
winyo2

Sziasztok!

 

Lehet hogy nem ide kéne írnom de felteszem a kérdésem.

A Samsung S223C dvd-író lightscribe képes? (az S223L igen) Nero 7 negatív.

A Samsungnál telefonon azt mondták igen, máshol azt hogy nem. A honlap meg nem egyértelmû.

Lehet hogy fw frissítéssel megoldható? FW=SB05 most.

 

Üdv és köszönöm elõre a válasz(oka)t.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Jay

Sziasztok!

Holnap lesz elérhető új firmware Samsung 840 EVO SSD-hez. Azt gondoltam, hogy berakom egy külső HDD helyére és úgy frissítem le, ha úgy lehet. Az Installation Guide azt írja, hogy: The Samsung Performance Restoration DOS software does not work with SSDs connected via the SCSI controller interface and USB to SATA interface. Eszerint, ha jól értem nem lehet, pedig valahol azt hallotam, hogy így is működik. Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban?

 

Most egy PS3 konzolban van az SSD. Ha így nem lehet frissíteni, akkor úgy oldanám meg, hogy a Laptopból kivenném a HDD-t és annak a helyére berakva frissíteném le az ISO telepítővel. Így működne?

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Én frissítettem már 830-akat, meg 840 Pro-t néhányszor, de mindig a Magician szoftverrel Windows alól. Akár maga a rendszer volt, vagy csak egy másik.

Annyi volt csak, hogy újraindítás után újrarakta a drivert automatikusan.

 

Szerintem legjobban járnál, ha egy PC-be bedugnád egy üres SATA portra, tápot neki és a Magiciant használnád a frissítésre.

Mehet az .iso bootos cucc is, de szerintem bonyolultabb, több macerával van.

Nincs eSATA csatlakozó a laptopon? Mert ha igen, akkor a HDD-t kivéve és eSATA-ról bootoltatva lehetne az SSD a vinyó helyén. Különben meg átalakító kerettel kellene az optikai meghajtó helyére rakni az SSD-t. Amennyiben nem az .iso lenne, hanem Windows alól.

 

Tényleg nincs egy SATA-s PC a környéken plusz SATA adat és tápkábellel? Vagy két vinyóval, amelyikből az egyik lehúzható ideiglenesen.

Link to comment
Share on other sites

Jay

Sajnos nincs PC a környéken, mindenkinek laptop, vagy tablet van.

Ez működhet, ha kicserélem a HDD-vel? Nincs eSATA csatlakozó. Még nem csináltam ilyet és nem akarok túl sok időt ezzel szórakozni. :)

Ha nem megy, akkor rárakok Windows 10-et és a Magician szoftverrel lefrissítem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...