Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Elszállt chip alaplapon: APM7313 XG9BK


BogDySign

Recommended Posts

BogDySign

MSI 865PE Neo2-V alaplapom van 2,8 P4 amelyiken elszállt a fenti chip. Elszállt chip : APM7313 XG9BKKérdésem: lehet-e ilyen chipet kapni? hol? és beforrasztani? (2db egyforma van ezen az alaplapon, a hangbemenetek mögötti ment ki)

Tünetek: amikor kis szaggal, és hang kíséretében kidurrant, magával vitte az egeret, és a billentyûzetet, ki kellett cserélnem. Azóta valahogyan mégis mûködik az alaplap, de pl nem tudtam az új egeret telepíteni, csak az xp sajátjával megy, új billentyûzetet egyáltalán nem tudtam, nem is mûködik, új hardver hozzáadásakor a hardverkezelõben ugrál le-fel a sárga felk.jel. Régi bill. PS2, egér USB volt, most az új mindkettõ USB-s. Új billentyûzet másik gépen simán megy, ezen a másik gépé megy.......

 

Még kérdés: van-e valakinek u.ilyen használt (hibátlan) alaplapja? Vagy átmenetileg egy olcsób alaplap, amibe a meglévõ cuccokat átrakhatom? (nincs több beruházható Ft) Vagy melyik, a tönkrementtel megegyezõ paraméterû alaplapot keressem/vegyem?

 

A régi még mûködõ alkatrészek:

CPU típusa Intel Pentium 4 Prescott CPU órajel 2838.53 MHz (eredeti: 2800 MHz)

 

DIMM1: Kingston K512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz)

DIMM2: Kingmax MPXD42F-D8KT4B 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz)

DIMM3: Kingston K512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz)

 

Videokártya Matrox Millennium G400 DualHead AGP

Hangkártya Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller (integr)

Hálózati kártya Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC (intgr)

 

Szeretném az ünepek elõtt használhatóvá tenni a gépet. (ha vkinek Bpesti megoldása van, megyek)

 

Boldog Karácsonyi Ünnepeket, Szebb Jövõt. Bogdy Siófok, 30/3415152

Link to comment
Share on other sites

kori

Rossz hírem van. Az alaplapcsere mindenképpen szükséges, mert külön chipp hozzá nem vásárólható. Szerintem nincs olyan szervíz amelyik az alaplapi chippet baráti áron kicserélné. Már 20 ezer Ft. körüli áron használható alaplapot kapsz. 8)

Link to comment
Share on other sites

sure

így van, és mivel újonnan nem kapsz olyan alaplapot, amibe ezek belemennek, ezért memória, videokártya és processzor is kell.

Link to comment
Share on other sites

kori

Azért erre nem mernék fogadni, mert még biztosan van Pentium 4-es AGP-s DDR -RAM-os alaplap. (raktárak mélyén esetleg.) :hááát:

Link to comment
Share on other sites

sure

az lehet, de nem éri meg. Drágább fejleszteni, mint egy korszerûbbet

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Nekem meg jó hírem van. Ez egy standard ic, 2 darab mosfet tláható benne. Ha ilyet nem is, de kompatibiliset biztosan találsz.

Link to comment
Share on other sites

bogdy

Köszönöm, szaknyelven nem tudom mit, de Siófokon van egy Omega kft üzlet, ahol kaptam 2 db. háromlábú alkatrészt, bekötési rajzal együtt. Átforrasztáshoz még nem mertem hozzákezdeni, amíg nincs egy használható másik gép, de van ígéretem egy kmpl. használható darabra.

 

Áldott Karácsonyt, Szebb Jövõt Mindenkinek! Üdv Bogdy

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
sure

Üdv!

 

Kicsit hosszú leszek. Van egy Asrock 775Dual-880Pro alaplapom. Ez egy hibrid alaplap. Egy ATI Radeon HD2600 PRO videokártya volt benne, de játékoknál állandóan textúrahibák voltak, hiába szedtük le az ATI oldaláról a legújabb drivereket, a grafikus kártya gyártójának oldaláról a drivereket, valamint szûz XP-t is hiába raktunk fel. Találtam a gyártó oldalán egy BIOS-frissítést, ami (hát ahogy én értettem) pont ezt a problémát oldja meg. Letöltöttem, nekiálltam BIOS-t frissíteni, de nem az ATI HD2600-at raktam bele, hanem egy Radon 9550-est, ami AGP-s foglalatú (elõzõ PCI-E-s). Na, maga a frissítés sikerült, kiírta a gép, hogy Successfull, meg minden, újra is indult, a BIOS-ban mindent Default-ra állítottam, utána pedig még a Windows is elindult. Tökre örültem, hogy sikerült. Aztán, mondom cseréljük ki a grafikus kártyát, és nézzük meg, hogy a HD2600 okoz-e még textúra-hibákat. Nade! Azóta nem ad képet a monitor, mintha nem is menne a gép (ilyen akkor szokott lenni, amikor a BIOS-frissítés közbe valami nem jó).

Mivel AMI BIOS-a van, próbáltam a Ctrl+Home-os megoldást, de nem akarja olvasni a floppyt, meg amúgy sem. Valakinek van valami ötlete? Szerelõhöz nem akarom vinni, EEPROM íróra nincs keret. Esetleg mennyiért lehet hozzájutni egy ugyanilyen BIOS-chiohez?

 

Elõre is köszönöm a válaszokat!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Tedd vissza az AGP-s kártyát, lépj be a BIOS-ba, és állítsd be, hogy a PCIe slotban keresse a VGA-t.

Link to comment
Share on other sites

sure

de mondom, hogy semmit nem hoz be, nincs se bios se semmi. Amikor kipróbáltam, akkor az AGP-s volt benne

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

CMOS reset.

Link to comment
Share on other sites

sure

már azt is csináltam :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...