Jump to content
GSForum - Segélyvonal

SATA I vs. SATA II - BOOTolási probléma


Hamster

Recommended Posts

Hamster

A lényeg végülis a címben benne van, de azért kifejtem:

 

"Hozott a Jézuska: egy 500GB SATAII-es Samsung winchestert és egy Samsung DVD-RW optikai meghajtót! Korábban mert megijedt a válságtól..." Nem is ez a lényeg:

Kellett hozzá egy alaplap amin van SATA csatlakozó, mert sajna az amit most is használok (sajnos ezt használom most is még mindig) azon nincsen!

Mivel olvastam, hogy a SATAII lefelé kompatibilis a SATAI-el - csak a sebességet nem tudja kihasználni - megvettem egy Gigabyte GA-K8NS (rev. 2.0) alaplapot (2db SATAI csatlakozós a drága) és bele egy AMD Athlon64 2800+ processzort!

 

Összeraktam (persze van memória, monitorvezérlõ stb.) és próbáltam a windows telepítését megkezdeni!

Az alaplap látja a két eszközt, de nem tudja használni - legalábbis ezt szûrtem le a történtekbõl!

A Samsung optikai meghajtóról nem sikerült megkezdeni a windows telepítést! (nem tudott bootolni róla)

Még jó hogy van IDE-s meghajtó is - gondoltam - megkezdtem arról a telepítést. (errõl már bootolt)

Csodálatos boldogság fogott el, hogy windows telepítés során elkövetett sata driver telepítés sikerrel zárult és a partícionálást is megkezdhettem (látta a winchestert és használta is!) - partícionáltam, majd formáztam a telepítésre szánt partíciót - a telepítõ feltette rá (a formázás után) a telepítéshez szükséges fájlokat... ezután ugye újra kell indulnia, hogy a winchesterrõl való bootolás után folytathassa a telepítést! Ez meg is történt (az újraindítás!), csak nem bootolt a winchesterrõl... a telepítés abbamaradt és nem értem miért...

 

A miértre keresem a választ, illetve arra, hogy mit tegyek!

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

A BIOS-ban beállítottad a boot-sorrendet?

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

1. Mivel Award BIOS-ról van szó, így nem elegendő csak a boot-okási sorrendet beállítani, ha több HDD -ről van szó. Be kell állítani a lemezek prioritását is hogy melyik legyen az elsődleges (Advanced(menü)-->Hard Disk Boot Priority)

2. A Samsung SATA II-es HDD-ket át lehet jumperolni úgy, hogy 100%-ig kompatibilisek legyenek a SATA I vezérlőkkel. >>>link<<< :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Boot sorrend oké nem ott van a baj!

Hard disk priorityben hol ott van a vinyó hol nem! Illetve csak ez az egy winchester van bekötve!

A jumperelést megnézem, de már előtte azt is minden állásban kipróbáltam!

Illetve az optikai meghajtó látatlanságára még most sincs megoldás (a hiba valószínűleg ugyanaz, mivel mindkettőt látja csak egyiket sem tudja használni!)

 

A jumpereléshez: nem 1-8-ig van rajta tű hanem csak 5-8-ig, remélem nem jelent problémát a dolog, mert ugyanúgy az 5-6-so pinre kell a jumper, csak gondoltam ezt azért megjegyzem!

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Azt hogy érted hogy egyszer látszik, egyszer nem, olyankor a BIOS sem látja? A SAMSUNG optikai meghajtód is SATA-s?

Talán a POST alatt, nincs elég ideje a rendszernek inicializálni a SATA-s eszközöket. Késleltetést kéne megadnod, hogy elég idő legyen rá (SATA Detect Time Out vagy valami hasonló megnevezése van). De ebből a BIOS-ból úgy látom ezt kihagyták, legalább is én sehol sem tatálom a kézikönyvben. :( Talán egy BIOS frissítés segíthet... (Megjelent egy egészen új verzió az >F21A< 2008/10/23-i dátummal :ötlet: )

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Az optikai meghajtó szintén SATA-s a témanyitóban is említettem, és azt még jumperelni sem lehet mert összesen a sata és a táp csatlakozó van rajta!

Az elején a bios elég sok időt vár és utána írja, hogy "Detecting IDE Devices" - ekkor feltűnik számára, hogy egy DVD-RW o.meghajtó IDE-s ott van és alul 5. és 6. helyen észleli a két SATA-s eszközt!

A Bios frissítést kipróbálom...

 

Illetve olvastam, valahol valamit a natív sata-val kapcsolatban - ez mi? és a biosban milyen néven fut?

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Nyilván ezt úgy érted, hogy miként érzékelje a meghajtót az OS (Natív SATA-ként vagy IDE-ként[emulációval!] )

Na nálad ilyet sem találok :pislog: . Az új alaplapoknál mindegyikben van.

 

(például nálam AMI BIOS-nál (Asus P5K [LGA775]) :Main>Sata Configuration>Sata Configuration: [compatiable] ; Configure SATA as: [iDE] )

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Ugye nincs bekapcsolva a SATA RAID funkciója.

Link to comment
Share on other sites

Hamster

RAID funkciót kikapcsoltam: fölösleges mivel nincs csak ez az egy hard disk drive benne!

Kipróbáltam több féleképpen is!

 

BIOS-t frissítettem a 08/10/23-as változat van most fenn, de a probléma továbbra is fenn áll, habár kétféle előrelépés történt:

1. féle: 3 esetben jutottam erre az eredményre: "A lemezegység valamilyen hardverhibája miatt a Windows nem indítható. A megadott rendszerindító lemez nem olvasható. Nézze meg a rendszerindítási elérési utat és a lemezegység hardverét. További információkért olvassa el a Windows futtatásához szükséges lemezkonfigurációról szóló részt az operációs rendszer dokumentációjában, illetve a hardver dokumentációjának ezzel kapcsolatos részét." (a 3 eset amelyben erre jutottam: a sata driver floppyról mind a storage mind a raid drivert feltettem, csak a storaget, egyiket se - ezután minden esetben partícionáltam és formáztam a telepítésre szánt partíciót és vártam, hogy elbootol-e a hdd-ről a telepítés folytatásához... sajnos hiába)

2. féle: Amikor csak a raid drivert tettem fel a következőre jutottam: "Lemezolvasási hiba. Újraindítás: Ctrl+Alt+Del"

 

Amit viszont megfigyeltem, hogy abban az esetben, ha nem én indítom újra reset gombbal a PC-t, akkor a POST ablakból hiányzik a processzorról szóló információ és a memóriateszt.

Illetve sok esetben a winchestert nem észleli!

 

A tapasztalatokból levontam azt a következtetést, hogy nem én vagyok a hülye hanem valami nem jó. Most már csak azt kellene megtudni, hogy minek van problémája: a 2008 augusztusában készült Samsung SATAII-es HDD a hibás vagy a használtan vett Gigabyte alaplap, ami az előző tulajdonosánál kifogástalanul üzemelt???

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Az a tény, hogy ez a Gigabyte alaplap az előző tulajnál kifogástalanul működött, nekem nem mond semmit. Mi van ha Ő nem is használta a S-ATA vezérlőt? (Vagy ha esetleg használta is, akkor sem rendszer lemeznek)

Szóval én inkább az alaplapra tippelek.

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Mellesleg ezek szerint nem rendszerlemezként egy mûködõ windows képes lesz használni az eszközöket?

Értsd: IDE-s winchesterre telepítem a windowst és csak adattároló lesz a sata, ill. író az író (nem olvasó)...

 

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Ne szaladj ennyire előre. Először ellenőrizd le ezt a vinyót működő rendszer alól, erre számos program létezik (HD Sentinel, HD Tune, HDD Regenerator, SmartmonTools stb.) Ha nem találsz hibát akkor a Vinyó OK. (Ha nincs lehetőséged működő rendszer alóli ellenőrzése, akkor az igyenes >Samsung HUTIL< programjával is ellenőrizheted, amiről elvileg BOOT-olni is tudsz.)

 

Ha megbizonyosodtál róla hogy a Vinyónak semmi baja, akkor az előbbi ötletedben van reális esély. ;)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nézd meg az érintkezőket is. Én még nem találkoztam olyannal, hogy hol látja a merevlemezt, hol nem és merevlemezhiba legyen. Alaplap vagy kábel. Táp rendben van?

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Érintkezésre én is gondoltam, többször is ellenõriztem. A táp jó különben most sem tudnék írni! :)

Szoftveres bootra én is gondoltam, még nem próbáltam, de a linknek hasznát veszem: köszönöm!

Legvégsõ esetben kipróbálom IDE-s vinyóról, ha az sem megy akkor vhogy visszacseréltetem a winchestert és a meghajtót!

 

Köszönöm a segítséget, majd közlöm a fejleményeket! ;)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ettõl még lehet. Várjuk a fejleményeket ;)

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Érdekes a probléma, és a megoldása is igen érdekes...

Számomra még most is érthetetlen:

BIOS RESET -> És már muzsikál is!

 

De én nem értem, hisz előtte is többször megtettem ezt!

Lehet rosszul emlékszem és ez a legvalószínűbb... túlságosan nagy bizalmat tettem az eladóba... (mert ugye alaplapot úgy kell eladni, hogy előtte a CMOS-t töröljük és kicsit az elemet is pihentetjük biztos, ami biztos)

 

Valószínűleg Ő elhagyta a resetet és vélhetően én is. :S

(Habár akkor nem értem miért a bios alap időpontja volt beállítva (2005), amit ugyebár cmos törlés után csinál a drágaság...)

 

Most viszont az IDE-vel kell még játszadozni, mert mintha összeakarna akadni a másik winchesterrel... (telepítés előtt illetve alatta nem volt csatlakoztatva a winchester...)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Hamster

Egy probléma még továbbra is fennáll:

Néha nem bootol, a postnál úgy találja hogy nincs sem IDE (ami valóban igaz), sem S-ATA eszköz az alaplaphoz csatlakoztatva és megáll, kiírjam hogy nincs alkalmas eszköz amirõl bootolhatna, helyezzek be egyet vagy indítsak újra... Második, harmadik újraindítás (reset gomb sajnos :S) után észhez tér és a postnál figyelmes lesz a 2 S-ATA eszközre!

 

Minden esetben, amikor újraindítás zajlik, (akár én általam kért, akár program által végrehajtott) "elfelejti", hogy egyszer már sikeresen bootolt vmirõl...

 

Még azt se lehetne ráfogni, hogy nincs elég ideje érzékelni az eszközöket, ugyanis a postnál igencsak sokat olykor 2-3 percet is áll, olykor-olykor a sikeres bootolás után is várnom kell, a WinXP folyamatosan mozgó csíkos bootképernyõje is halványan várat magára a monitoron és csak 2-3 perc után kezdi el folyton mozgó (semmi konkrétumot nem jelzõ) csíkot balról-jobbra mozgatni... (mily jó is a linuxnál, hogy az legalább sejteti, hogy egyszer vége is lesz :) )

 

Szóval a probléma egyszerûnek tûnik, megkerülhetõ és eddig minden alkalommal meg is oldódott (lévén most írok pl.), de igencsak idegesítõ!

 

Ezen fennálló probléma megoldására várok ötleteket! Illetve annak is örülök, ha valaki elmagyarázza nekem, hogy ezt miért csinálja a drágaság! (voltaképp diagnosztizálja az esetet :P)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Tiltsd le az IDE csatornákat a BIOS-ban, hátha.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
agressor12

Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni!

 

Van egy Asus P5VD1-X lapom és az alaplai SATA csatlakozókat nem sikerült sehogy működésre bírnom. Rádugom vinyot és folyamatosan aprókat kattog,nem áll le, de nem olyan mikor táp gondjai vannak a vinyónak hanem ilyen aprókat :S

A vinyó 100% , hogy jó mert jelenleg egy PCI-os SATA bővítőkártyával használom és azzal semmi baja nincs!BIOS-ba nem is találok semmi SATA beállítási lehetőséget.

Akármilyen segítséget, ötletet szívesen fogadok!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

SATAII-es HDD-t nyomtál rá SATAI-es vezérlõre --> jumper.

Link to comment
Share on other sites

agressor12

Köszönöm szépen ,segített!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...