Jump to content
GSForum - Segélyvonal

HD4850 Toxic hûtõhiba


gorzati

Recommended Posts

gorzati

Hello,

 

Sapphire HD4850 Toxic kártyával rendelkezem, utóbbi idõben a kártya mûködési hõmérsékletét nyomon követtem, és meglepõ eredményeket kaptam. Alap hõmérséklete 45°C (24°C-os szobában 3D Aurora 570-es házban) és maximum terhelés alatt 86.5°C-ot mértem. Ez idáig szerintem teljesen normálisnak mondható, csak épp az a furi, hogy tuningolt ugyanilyen Toxic egy külföldi tesztben 65 foknál nem melegedett jobban és 27fokos szobában mértek alapjáraton neki 38 fokot.

http://www.overclockersclub.com/reviews/to...0/images/oc.htm

 

Nos, kicsit megijedtem és leszedtem a gyári ZALMAN VF-900-as hõcsöves hûtõt a kártyáról, hátha esetleg nekem kevesebb hûtõpaszta jutott volna mint másnak vagy valami... Minden rendben volt vele, de mikor visszacsavaroztam az egyik csavar egyszerûen kettétörött :S pedig egyáltalán nem feszegettem, nem erõltettem... :Sír:

Így még rosszabb lett a helyzet, mert most alapjáraton a 3 másik csavarral rögzítve pörög a GPU 49°C-on, 100% terhelés alatt pedig fölmegy 99.5°C-ig!

 

Felhívtam a boltot ahol vettem (a csavart nem mertem mondani nekik nehogy elvesszen emiatt a garancia, bár szerintem ez egyértelmû sajnos...) és azt mondta a 100°C teljesen normális.

 

Most mit kellene tennem? az életbe nem fogok kapni pont ehhez való rögzítõcsavart, mert nem szabványméretes, egy új hûtõ ára közel 10ezer... amit nyilván nem szeretnék megvenni.

 

Még annyi észrevétel esetleg, hogy a hûtõbordázata a kártyának 2 részbõl áll, és az alaplapi oldala majdnem hogy forró mikor hozzáérek mûködés közben, a másik hûtõ-egység meg szobahõmérsékletû. Az lehetséges-e, hogy a rézcsõben lévõ gáz eltûnt volna a külsõ bordázati egységbõl, és azért melegszik ennyire a videokártya?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Rossz a házad szellőzése. Ebben szerepe van a VGA, CPU hűtőjének, tápventilátornak és a házhűtőknek.

A csavarral azt tudod csinálni, hogy beleteszel kisebb apa-anya együttest, csak figyelni kell, hogy a megfelelő helyeken alátét, illetve szigetelt alátét kell.

Link to comment
Share on other sites

gorzati

Gigabyte féle csúcsházam van, direkt a jól szellőzés miatt vettem ilyet, 3D Aurora 570-et...

elöl egy 12 centis, hátul 2db 12 centis ventilátor van, és pörög is. A processzoromon egy ASUS Silent Knight II van és üresben 32°C-os, max terhelésnél 45°Cnál soha nem ment följebb. Tápom: FSP BlueStorm II 12centis ventivel, langyos levegőt fúj ki.

Ha rossz lenne a házam szellőzése akkor a proci sem ilyen hőfokon menne szerintem. A ház cserélhető oldallapos, most egy bazi nagy rács van az oldalán, ha odateszem a kezem érzem hogy szippantják be a levegőt a 2db 12 centis hátulról. :hááát:

 

Ha tudnál nekem abban még segíteni, hogy honnan tudnék szerezni olyan picit apa-anya csavart, akkor annak nagyon örülnék, mert baromi pici a lyuk a kártyán!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Vas-mûszaki boltokban biztos lelsz, vagy ha elég hangosan kiabálsz, akkor valaki meghallja az interneten keresztül.

Link to comment
Share on other sites

gorzati

köszi ;)

Link to comment
Share on other sites

gorzati

Sikerült megoldani a problémát!

A pasztát egyenletesen szétkentem a GPU-n, és egyik barátom egy 2mm-es csavar fejét levágta, fémragasztóval hozzáragasztotta a letört csonkhoz és most pont olyan mint a gyári csavar!!

Alapjáraton a kártya 44°C-os max terhelésnél 75°C!!! szóval jobb lett mint amikor még gyári szûz volt a kártya :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...