Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Diagnosztikai programok


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Diagnosztikai programok

Így tesztelek én

 

Rendszerinformáció

 

Komplett rendszerdiagnosztikai program, a rendszer minden elemérõl részletes információkkal szolgál, valamint tartalmaz néhány benchmark modult.

 

 

Rendszerdiagnosztikai segédprogram, amely többek között képes a gépünkben lévõ ventilátorok sebességének és a processzor hõmérsékletének figyelésére. Sõt, ha úgy ítéli meg, akkor képes a ventilátorok sebességét csökkenteni is, redukálva ezzel a gépházból kiszûrõdõ zajt is (feltételezve, hogy alaplapunk képes vezérelni a ventilátorokat)!

CPU-tesztelõ

Prime95

 

A program gyakorlatilag prímszámokat keres, abszulult pontosnak kell, hogy legyen, ezért elég komoly hardware ellenõrzõ próbák vannak benne. Amelyek egy elõre kiszámolt és eltárolt adatokhoz hasonlítja a test adatait, és ha nem egyezik akkor sikít.

A program 1 magos processzorokra van optimalizálva, ezért a HT-s P4 procikon és az újabban megjelenõ dualmagos rendszereken 2-t kell elindítani egymás mellett, hogy maximálisan kihajtsa a procit. . Ez úgy lehet elérni, hogy csinálunk egy másolatot a program könyvtáráról, és onnan is elindítjuk a progit.

Érdemes ilyenkor megemelni a progik prioritás szintjét normálra, hogy mind a két program az erõforrások 50%-t kapja.

 

A tesztek indítása a vagy lássuk a medvét:

A tesztek az Options / Torture test menüpont alatt találhatóak.
  • Small FTTs: FPU-t tesztel, számoltatja a processzort.
  • In-place large FTTs: a processzort számoltatja, és a memóriákkal is használja, tehát a buszokat is teszteli. Ez melegíti a legjobban a processzor, és ekkor zabálja a legtöbb áramot. Ezzel a tesztel 2-3 fokkal melegebb lesz a processzor, mintha normál állapotban kapna 100% terhelést.
  • Blend: fõleg RAM-ot tesztel, a processzor gyakorlatilag szinte nem is számol, csak a memóriába írja be és olvassa ki az adatokat. Nem kell megijedni, hogy 100%-ban elfoglalja a RAM-ot.
A tesztek addig futnak, amíg meg nem állítod õket. Általában elég hamar kidobja a program, ha hibát talált, de érdemes 6-9 órát futtatni, hogy kiderüljön, hogy stabil-e a rendszer.

Hiba esetén ilyesmit ír ki:

''FATAL ERROR: Rounding was 0,4577322006, expected less than 0,4''

''Torture Test ran 1 hours, 40 minutes - 1 errors, 0 warnings.''

''Execution halted.''

 

Ha a prime 4-5 óra futás után hibát talál az még nem jelenti azt, hogy normál használat eseten is instabil a rendszer, de nem árt az óvatosság.

Forrás:
PH! fórum

Orthos

 

Hasonló a prime-hoz, ha 12 óra futás után nem ad hibát, akkor valószínûleg stabil a processzorunk.

 

 

Ezzel a programmal információkat jeleníthetünk meg a processzorunkról, illetve a gépben található memóriákról.

Memória-tesztelõ

 

A programot a
címrõl tudjuk letölteni, válasszuk a
Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)
-t a letöltéseknél (Downloads). Töltsük le, csomagoljuk a letöltött állományt (pl.: Total Commander-rel, WinRAR-ral), aztán az így kapott ISO fájlt írjuk ki. (CD-író alkalmazásokban
Lemezkép kiírása
vagy hasonló menüt keressünk!) hagyjuk a lemezt bent az írónkban! Ha van otthon Linux CD-nk, akkor örülhetünk, mert azokon általában megtalálható a program, nem kell veszõdnünk az írással (persze a memtest verziójára figyeljünk, minél újabb, annál jobb).

 

Ezután indítsuk újra a számítógépünket, lépjünk be a BIOS-ba, és ellenõrizzük, hogy az elsõdleges booteszköz CD-re van-e állítva, ha nem így lenne, állítsuk meg, majd a BIOS-ból való kilépéskor mentsük a beállításokat. Ha ennek ellenére sem tudunk bootolni CD-rõl, akkor próbálkozzunk másik alaplapi csatlakozóra csatlakoztatott optikai meghajtóval, vagy írjuk ki ismét a lemezünket, mert lehet, hogy azzal van a baj.

 

Ha sikerült bootolni róla, akkor nagy kékséget kell látnunk mindenféle információval. Nem kell állítanunk semmit, csak hagyjuk futni a programot. Mindenképpen több órán át (akár 1 napon keresztül) futtassuk a memtest-et, hiszen minél nagyobb memóriával rendelkezik a számítógépünk, annál több idõre van szükség az ellenõrzéséhez, nem is beszélve a memóriák sebességérõl.

 

Ha már az elején elkezdõdik a hibák listázása (errors), akkor leállíthatjuk a programot, mert valami gubanc van a memóriák körül. Ha több modul van a gépben, kezdjük el õket egyesével ellenõrizni. Ha így is hibásnak bizonyul minden memória, akkor kérjünk kölcsön legalább 1 modult, így is ellenõrizzük a gépünket, mert lehet, hogy az alaplappal nincs minden rendben. Ha így is hibázik, akkor van esély arra, hogy az alaplap hibás, illetve, hogy a kölcsönkért memória sem mûködik megfelelõen benne, nem támogatott.

Videokártya-tesztelõ

 

Elég sokoldalú segédprogram ATI kártyatulajdonosok számára. Ezzel a programmal ellenõrizhetjük, hogy videokártyánk hibátlanul számol-e, tuningolhatjuk a kártyánkat, és még kismillió beállítást elérhetünk a programmal.

 

Rendkívül egyszerû program, alkalmas ATI és NVIDIA kártyák tuningjára (Find Max Core/Mem), illetve ellenõrzésére a [scan for Artifacts] gomb megnyomásával. Ha nem jelennek meg hibák az animációban, akkor stabil a kártyánk.

 

 

Nagy tudású program, használata csak biztosabb kezû felhasználók számára javallott! Én személy szerint éppen ezért nem favorizálom. Lehetõleg használjuk ez elõbb említett 2 program valamelyikét!

Amiért érdekes lehet számunkra a RivaTuner, az a következõ: Lehet vele engedélyezni BIOS-frissítés nélkül is letiltott Pixel és Vertex egységeket, valamint néhány kártya esetén bekapcsolható a hõfokok kijelzése, ha ez alapból nem lenne elérhetõ (pl.: Geforce 6600-asok).

 

 

Kiváló program, és e melett egyszerûen is használható. Stabilitás ellenõrzéshez válasszuk a Stability Test pontot, állítsuk be teljes képernyõre (full screen), majd indítsuk a programot a GO! gombra kattintva. Futtassuk jó sokáig, ha nem jelennek meg hibák az animációban, akkor stabil a kártyánk.

 

 

Ezzel a programmal információkat jeleníthetünk meg a grafikus kártyánkról.

Merevlemez-tesztelõ

Ellenõrzõ, tesztelõ (javító) programok listája:
  • HD Sentinel (ellenõriz, tesztel)
  • HD Tune (ellenõriz, tesztel, mér)
  • Everest (ellenõriz)
  • HDD Regenerator (ellenõriz és javít)
  • SmartmonTools (ellenõriz)
Ezeknek a programoknak a mûködése gyakorlatilag teljesen ugyanaz, a HDD Regenerator tér el tõlük, hiszen ez a program nem igényel operációs rendszert, az elkészített indítólemezzel kell bebootolnunk a számítógépünket, majd elindítani a HDD Regenerator-t. Megkeresi, majd kizárja a gyenge/rossz szektorokat a merevlemezrõl. A szépséghibája, hogy fizetõs alkalmazás, az ingyenes csak 1 szektort zár ki, de megkeresi az összes gyenge/hibás szektort.

Komplett rendszerstabilitás-ellenõrzõ programok

Erre a feladatra a különbözõ 3DMark, PCMark alkalmazások teljesen megfelelnek, legújabb képviselõjük a 3DMark Vantage, viszont ez már csak Vista alatt hajlandó mûködni.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...