Pjotr Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Kijelzõk csatlakoztatása TV, monitor TV-alapozó Az itt olvasható szöveg a vganfo.uw.hu oldalról való, MTom és rudi készítette! Alapszabály, hogy a TV-t és a számítógépet is áramtalanítsd, amikor összekapcsolod õket. Elõfordulhat, hogy leégeted a TV bemenetét vagy a videokártya kimenetét. 2 lehetõség van az összekapcsolásra a VGA oldaláról és 3 a TV felõl nézve: RCA foglalat, régebbi kártyákon (GeForce2 és alatta) és régebbi TV-ken található ilyen. Sárga színû és általában a kábelvégek is sárgák (szabvány). Analóg képátvitelre tervezték, 3MHz a sávszélessége, nem valami sok. Össze van kapcsolva a világosság (brightness vagy luma - Y) és a szín (chroma - U,V), amik zavarhatják egymást. RCA S-Video Scart S-video; jobb a minõsége mint az RCA-nak, 6MHz a sávszélessége és el van választva a világosság a színtõl. Egyetlen baja hogy többféle fizikai formája lehet. A leggyakrabban 4 tûs megoldással lehet találkozni, de TV-tuneres kártyákon vagy laptopokon gyakori a 7-tûs megoldás. SCART; legtöbb TV-n található ilyen de videokártyán nem, szóval átalakító kell hozzá. S-Video->SCART átalakításnál a következõ dolgokra kell figyelni: Az S-Video->SCART átalakítóban a SCART 20-as lábára kerül a világosság, és a 15-ös lábára a szín-jel. össze kell kötni a 15 és 20-as lábakat, hogy színes képet kapjunk Ha problémáid vannak (fekete-fehér a kép), elõször a helyes bekötést ellenõrizd le. Ha továbbra is problémád van, a hiba okozója a jelet fogadó egység (TV, videó) is lehet. A SCART szabvány többféle bekötést ismer: RGB, S-Video, kompozit, stb, illetve ezek kombinációi. A berendezés leírásában errõl (általában) lehet olvasni, milyen jelet képes az SCART-on (AV) fogadni. Sajnos a videók gyakran, és a TV-k sem mindig tudják fogadni az S-Video-jelet, azaz a színjelet a 15-ös lábon! Ekkor a kép fekete-fehér lesz. Megoldás egy egyszerû S-Video->kompozit átalakító, mivel a SCART kompozit jelet mindig tud fogadni. Az átalakító abból áll, hogy a SCART 15-ös lábát össze kell kötni a 20-as lábbal. A SCART ugyanis a kompozit-bekötési mód esetén a kompozit-jelet a 20-as lábon fogadja. Ezáltal a SCART-csatlakozó közösítve kapja meg a világosság- és színjelet (=kompozit jel). Az összekötést lehet egy dróttal/forrasztással is elvégezni, de ajánlatos egy 470-630 pF-os kondenzátort bekötni közéjük, mégpedig a 15-ös felõl a 20-as felé irányítva. Két kiegészítés: Ha a TV-n vagy videón több SCART-csatlakozó is van, furcsa dolgok fordulhatnak elõ. Elõfordulhat, hogy ha az S-Video-jelet SCART-összeköttetésekkel a videón keresztül vezetjük a TV-be, a TV-ben színes képet látunk, de a videónk csak fekete-fehéren vesz fel. Ez azért van, mivel a videónk ebben az esetben nem tudja értelmezni az S-Video-jelet, de továbbküldi a TV-re a másik SCART-porton keresztül, amit már a TV tud értelmezni. Meglepetést okozhat az is, hogy a TV-ken az egyik SCART csatlakozó ismeri, a másik meg nem ismeri az S-video-jelet, ezért az egyikre kapcsolva színes, a másikra kapcsolva fekete-fehér lesz a kép. Ha nem csak TV-out-tal, hanem ViVo-s kártyával kísérletezünk, akkor a fenti S-Video->kompozit átalakítási módszer csak a kimenetre használható, a bemenetre nem. Tehát "Video-in" jelet S-Video-kábelen keresztül csak akkor vezessünk a videokártyánkba, ha tudjuk, hogy képes a videónk vagy a TV-nk SCART-csatlakozója S-Video-jelet kiadni. Ha ezt nem tudja, akkor a ViVo-kártyánk csak a kompozit-csatlakozóján keresztül fog tudni színes képet felvenni (amennyiben van egyáltalán ilyen a kártyánkon). Vannak még további speciális módjai a TV és a videokártya összekapcsolásának (VGA-VGA kábel, Component Video, DVI) ezeket most hanyagoljuk. Kábelek Alapvetõen érvényes hogy a vastagabb jobb. A videokártyákhoz pakolt OEM cérnakábelektõl ne várjon senki eget rengetõ minõséget. Legjobb a 75Ohm-os koaxiális kábel a lehetõ legrövidebb hosszban és lehetõ legjobb minõségben. Zajt vehet fel a kábel bármilyen TV antennából, gyenge minõségû tápból vagy vonalinterferenciából. Hasznos lehet a TV és a számítógép rendes földelése. Elõfordulhat, hogy videokártyánkon van ugyan TV-kimenet, de nem támogatja a felénk használatos PAL (Európa) szabványt csak az NTSC-t (Amerika). BIOS módosításával (RADedit) lehet váltani a két szabvány között. Egyes kártyákon (pl. sok Sapphire Radeon-on a bal felsõ sarokban) jumperrel állítható a TV-kimenet szabványa. Ha mégsem sikerül beállítani a TV-kimenetet PAL szabványra akkor szerintem vissza kell vinni a kártyát reklamációra hiszen nem felel meg a nálunk alkalmazott szabványnak.
Pjotr Posted October 24, 2008 Author Posted October 24, 2008 Sapphire Radeon 9550-re TV csatlakoztatása (CCP) Az itt olvasható szöveg a vganfo.uw.hu oldalról való, MTom és rudi készítette! Mivel sokan keresnek meg a témában, leírom, tapasztalataimat egy Sapphire Radeon 9550 TV-re kötésével kapcsolatban. Az összekötéshez a grafikus kártyához mellékelt RCA-S-Video átalakítót és RCA-RCA kábelt, valamint a TV oldaláról egy RCA-SCART átalakítót használtam. Nézzük szép sorjában lépésről lépésre. Először mindkét készüléket kikapcsoltam, majd összekötöttem őket. A TV-ben benne hagytam a kábel-TV konnektorát is. Felkapcsoltam a TV-t, majd számítógépet. A Megjelenítési tulajdonságok Beállítások fülén egyelőre még csak egy kijelző volt aktív. Egyelőre még inaktív a második kijelző A Speciális kapcsoló alatt megbújó Catalyst meghajtó meghajtó Megjelenítő eszközök fülén látható, hogy a monitor mellett a TV is aktív, csak le van kapcsolva. Egy elegáns klikkeléssel a piros kapcsolón (majd Alkalmazra nyomva) beindult a TV is, megjelent a munkaasztal a TV-n. Először kikapcsolt TV... ...majd bekapcsolva A TV-re kattintva beállítható a kontraszt/színi telítettség, a képernyő mérete képélesség és a TV adás formátuma. NTSC-vel is kaptam képet, ami fekete-fehér és szemcsés volt. Ebben az állapotban - klón módban - a jelöli az elsődleges, a a másodlagos kijelzőt. A másodlagos kijelzőn nem jelent meg a kurzor, és a felbontást is úgy igazította, hogy az elsődleges kijelző teljes tartalma megjelenjen a másodlagoson is. Még az 1280×1024-es asztal is elfért a legföljebb 1024×768-at bíró TV-n. Visszalépve a Megjelenítési tulajdonságokhoz mindvégig kikapcsoltnak látszik a másodlagos kijelző, de így kell lennie. Videofilmek egyelőre csak az elsődleges képen jelentek meg, szükség van a "Színház mód" bekapcsolására a Catalyst Átfedés fülén. Szabványos és Színház mód - az utóbbit használjuk TV-zéshez akár 16:9-es képarányban is Ebben az állapotban minden video automatikusan megjelenik teljes méretben a másodlagos kijelzőn. Így lehet a másodlagos kijelzőn TV-zni, az elsődlegesen mást csinálni. Egyetlen hátránya, hogy a TV-n nincs kurzor, ezáltal nem lehet a filmben csúszkával pörgetni vagy hangerőt állítani. Ezt csak úgy tudtam megoldani, hogy a TV-t állítottam elsődleges kijelzőnek, de így le kellett mondanom a másik kijelzőn dolgozásról filmnézés közben. Most következze a munkaasztal kiterjesztése a TV-re. A Catalyst Megjelenítő eszközök fülén kikapcsoltam TV-t (eltűnt róla a kép) és visszaléptem a Megjelenítési tulajdonságok Beállítások fülére. A második kijelző csatlakoztatottra kapcsolásával megjelenik a munkaasztal legfeljebb 1024×768-as része a TV-n, ami alapesetben a monitor asztalához kapcsolódik jobb oldalról, de áthelyezhető bárhova. A másodlagos kijelző csatlakoztatása Ilyen kor a TV kiterjesztett asztalként működik, a képlopás két képernyős lesz. A Catalyst Megjelenítő eszközök fülén látható, hogy most elsődleges és másodlagos kijelző van. Elsődleges és másodlagos kijelző Videó lejátszással semmi gond nem volt, az ablakot a másodlagos kijelzőre tolva ott is megjelenik a kép kicsiben, vagy akár teljes képernyősben is. Az elsődleges kijelző továbbra is használható maradt. A klónos esttől annyiban tér el a kiterjesztett asztal, hogy az egérrel be lehet nyúlni a teljes képernyős filmhez is, de sajnos a csúszkához itt is csak az elsődleges kijelzőn érhető el. Mindkét esetben lehetett a TV-t önállóan használni egyetlen, elsődleges kijelzőként, monitorra nem volt szükség. Kép csak a Windows bejelentkezéstől volt.
Pjotr Posted November 24, 2008 Author Posted November 24, 2008 Földhurok megszüntetése TV használatakor 1-2 centi széles (fekete) csík mászkál le-fel a TV-n Ha a fenti gondod van, és a kábelTV kábelének kihúzásakor megszűnik a probléma, akkor 99.9%, hogy földhurokkal van dolgod. A megoldás: venni kell egy galvanikus leválasztót, általában izolátornak hívják és 1-4 ezer Ft között kapható antenna szaküzletekben. A kábelTV vezetékébe kell betoldani, így otthon nézd meg előre, hogy hol férsz hozzá csatlakozáshoz a kábel mentén, nézd meg, hogy milyen csatlakozók vannak, és annak megfelelőekkel szerelt izolátort kérj (vagy kérj csatlakozó átalakítókat).
Pjotr Posted December 23, 2008 Author Posted December 23, 2008 Plusz monitor csatlakoztatása (ATI CCC) D-SUB, DVI, HDMI Végtelenül egyszerű dolgunk van, mondhatni, hogy Plug and Play. Lépjünk be a Catalyst Controll Center-be, majd navigáljunk a Displays Manager-hez! Gondolom, hogy mindenki egy kijelzővel indít, szóval csatlakoztassuk a második monitort (nekem ez lesz a Syncmaster)! Ha használni is szeretnénk, akkor nem árt bekapcsolni sem! Itt kezd egy kicsit bonyolódni, mert nem biztos, hogy magától felismeri az új kijelzőt a CCC. Ha nem ismerné fel magától, könyököljünk rá a Detect Displays gombra! Utána már játék az egész, drag'n'drop módon tudjuk kapcsolgatni a kijelzőket. Felbontását (és színeit) mindegyiknek külön-külön tudjuk állítani, egy kattintással ki tudjuk jelölni, melyik kijelzőt is szeretnénk állítani. Természetesen meg tudjuk azt is mondani neki, hogy melyik legyen az elsődleges (drag'n'drop), illetve a másodlagosnak, hogy milyen módban üzemeljen. Jobb klikk a másodlagosra, majd a clone opcióra, ha 1:1-ben ugyanazt szeretnénk látni a monitorokon. Ebben az esetben azonos paraméterű kijelzőket használjunk! Kiterjesztett üzemmódban több értelme van a plusz kijelző(k)nek, hiszen megnöveli az asztal méretét. Ha például filmet szeretnénk nézni a másodlagos, Full HD-s LCD-nken, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a lejátszóprogramot áthúzzuk a másodlagosra, majd ott állítjuk teljes méretűre a lejátszóablakot. Az elsődleges kijelző 1280x800-as felbontásban, mellette a második kiterjesztett üzemmódban 1024x768-as felbontásban.
jimmybo Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Hello mindenkinek! Van egy nvidia 7950 gt vidkarim meg egy Grundig 8 éves masina és a kép vagyis a jel átmegy rajta csak nem szines a kép különben kristály tiszta a kép csak nincs szin minden dugom van probáltam szabványt állitani is (pal / ntsc) de semmi . . .. h tom elöhozni a (asztal jobb gomb tulajdonságok beállitások ) nál h két képernyõt lásson mert lehet h az a baj . . . 178.24 es drivert használok! De ha valaki ugy érzi h profi vagy tud segiteni akkor némi elérhetõségeim: Skype: jimmy870410 Msn: dzsino@msn.com valaki HELP PLS!
Pjotr Posted January 3, 2009 Author Posted January 3, 2009 "Egy nagyon érdekes mûvelettel lehet, úgy hívják: olvasás." /Spányik Balázs/ Érted ezt a dolgot? Hm?
susztera Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Szeretném összekötni a számítógépemet a Plazma tv-vel, de a világon semmi nem jelenik meg a képernyõn, ebbõl már sejthetõ, hogy a megoldáshoz keresem az isteni szikrát. A VGA kártyám NVidea 8800 Gt Az alaplap ASUS P5K SE A proci pedig egy dual core 2-es, bár az utolsó kettõnek szerintem nem sok köze van a kép átvizelhez. A tv egy Panasonic plazma, amin 3 scert, 1 hdmi, 1 componens bement is van A VGA-an 2 DVI és egy (meg nem mondom mi a neve) kimenet van, nem svideo, hanem a 9vagy10 tûs kerek bementi aljzat. Már megpróbáltam ezt sok tûs kimeneti aljaztról áradni a képet egycomposit fordítóval, semmi. A dvi-t áttudtam tenni VGA-ra, de sajnos olyan fordítót nem találtam a Media Mark egységeiben, ami ezt s.videora fordítaná. Találtam viszont dvi-composit fordítót, ennek segítségével ismét irány a composit bemenet, az eredmény megint semmi. Természetesen a képernyõ beállításnál is megpróbáltam a második kijelzõnél több féle felbontásban, hátha beugrik a kép, de nem. A második monitronál bejelöltem a mindkét monitoron ugyanaz legyen, majd az eltéró legyen, de ez sem segített. Második monitorként HDTV-t olykor felajámlott, de ettõl még kép nem lett. Mit csinálok rosszul, vagy rossz az alap szitu és a második DVI kimenetet kellene megerõszakolnom és valahogy s-videora fordítanom, aminek a másik vége egy scart fejbe érkezik és így van a TV-be dugva. Ha tudtok segtíeni azt nagyon megköszönöm. Üdvözlettel susztera
Pjotr Posted March 14, 2009 Author Posted March 14, 2009 Szerezz olyan átalakítót, ami a kártyán lévõ DVI-t HDMI csatlakozóvá varázsolja, aztán már csak egy HDMI kábelre lesz szükséged. Egyébként elég vad dolgokat írtál.
SkyBird Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 A plazmatévé HDMI bemenetét kellene megcéloznod. Ez a legjobb megoldás. Ehhez kell egy DVI-HDMI átalakító és egy HDMI kábel. A hangot azt hiszem külön kell átvinni a tévére ennél a kártyánál még, vagy erõsítõn keresztül is használhatod a hangkártya kimenetet.
Wendelke Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Sziasztok! Az alábbiakra szeretnék választ kapni a hozzáértõktõl. A gépemben egy Giga 4670 videókártya van, amely DVI-D-sub-HDMI kimenetes. Össze szeretném kötni a PC-t a CRT tv-vel, de sajnos ez egy szimpla kábellel nem oldható meg. Kártyát nem akarok cserélni, mert mostanában vettem. Természetesen túl sok pénzt nem akarok áldozni az összekötésre, csak már unom DVD-re kiírni a filmeket. Tehát a kérdésem az volna, hogy a rendelkezésre álló PCI vagy PCI-e x1-s foglalatba lehet-e olyan videókártyát tenni (beszerezni) ami csak a CRT tv-re adja ki a jelet a gépbõl. Illetve ha ilyen kártyát olcsón be lehet szerezni, akkor mûködés közben a kettõ kártya nem ütközik-e egymással. Elõre is köszönöm a választ, és bocs ha esetleg hülyeséget kérdeztem.
Wendelke Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Most hogy belinkelted, rájöttem, hogy olvastam (láttam) valahol ezt az átalakítót, és hol találok ilyent? Ez a D-sub-ra csatlakoztatható, és utána az S-videón vagy az RCA-n a tv-hez?
Csaba_# Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Kissé fura, de én csak használtan találtam: Link1 , Link2 Ez sok mindent elárul e megoldás működőképességéről. Ezeken kívül már csak méreg drága átalakító BOX-okat találni.
Wendelke Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Neked egy ilyen kell, nem másik videókártya. Halihó KGigi! Bővebben is tudnál írni róla? Ez tutira működő dolog? Mert pár ezer forintot nyilván megér a dolog, de ha nem működik, akkor csak pénzkidobás. Előre is köszi!
KGigi Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Pont ezt a fajta átalakítót még nem használtam, de sok másikat már igen, és eddig mind mûködött.
Wendelke Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Kösz a választ! Még egy utolsó kérdés, tudsz arról, hogy hol lehet beszerezni? Vagy használtban tudok csak keresgélni. Csak külföldi oldalt dobott eddig be a Google, legalábbis újnál.
KGigi Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Én sem. De nem hiszem, hogy egy használttal bármi gond lenne.
mikemyers13 Posted April 26, 2009 Posted April 26, 2009 Sziasztok ! A problémám a következő: Szeretném összekötni a PC-met egy Plasma Tv-vel. Nem igazán vagyok jártas a dologban, ezért szeretnék tőletek tanácsot kérni. A videokarim egy Ati Radeon HD 4670, a termékleírásban találtam néhány infot, ami szükséges lehet a kimenő jellel kapcsolatban. Legfőképp a HD 720p filmek lejátszására szeretném használni. -Avivo HD, HDMI hang- és képtámogatás (HDCP-vel).. -2 DVI és 1 S-video kimenet van Kis családunk legújabb tagja egy Samsung PS42A411 Plasma, ha jól tudom 1 db sima mezei D-sub és 2db 1.3-as HDMI bemenettel. Annyit már most tudok,hogy szükségem lesz egy egy DVI to HDMI adapterre,és egy 5m-es HDMI kábelre. Kérdéseim a következöek: Van-e jelentősebb minőségromlás ilyen esetben?(DVI-ról HDMI-ra-...) Milyen típusú/márkájú kábeleket érdemes megvenni? aranyozott,ferromágneses,illetve elég a HD-readys, vagy ajánlottabb a full HDs kábel? A fentiekben irt (HDCP,stb) garancia-e arra hogy a mutatvány sikerülni fog, s nem lesz zajos, színtelen, vagy torz a kép? A digitális jel továbbításához (PC to TV) nélkülözhetetlen-e a HDMI kábel, argo egy DVI kábel is tökéletesen megfelelne erre a célra? Köszönöm szépen, s bocs a lámáskodásokért. Mike Hy ismét! Most találtam egyet, egész megfizethető áron: http://www.vatera.hu/hdmi_dvi_osszekoto_ka..._144706354.html Ja, és ami fenntről kimaradt: DVI csatlakozóból is van többféle???? Hogy a ...,még egy lehetséges hiba. DVI-A,DVI-D??? 1000 Köszi Mike
Csaba_# Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 A HDMI csak digitális jeleket közvetít, így elvileg tök mindegy, hogy milyen anyagból van a kábel. (Nincs külön 720p-s és 1080p-s HDMI kábel. ) DVI-A : Csak analóg jeleket közvetít. DVI-D: Csak digitális jeleket közvetít. DVI-I: Mindkét jelet közvetíti. (A videokártyák 99%-ának ilyen csatlakozója van.)
SkyBird Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 A HDMI csak digitális jeleket közvetít, így elvileg tök mindegy, hogy milyen anyagból van a kábel. Na ez az ami nem igaz. Mármint a vége. Majd rájössz, ha egy gagyi kábellel akarsz átvinni fullHD tartalmat HDMI-n. Sokaknak kellett új kábelt venniük, bár igaz, hogy nem kell feltétlenül a legdrágább. Az viszont tény, hogy 340 MHz-es 10,2 Gbps átviteli sebességű cat2 kábelt célszerű venni, ha biztosan nem akarsz csíkos, zajos képet. Ezeken többnyire feltüntetik, hogy mellesleg tudja HDMI 1.3, Deep Color™, xvYCC vagy x.v.Colour jellemzőket is.
mikemyers13 Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Köszi a gyors válaszokat! Ma reggel van idõm mélyebbre beleásni magam a témába, találtam is egy kis olvasnivalót: http://www.hazimoziportal.hu/cikkshow.php?cid=1145&old=1 Skybird! Nem tudnál ajánlani esetleg olyan webáruházat, ahol kapható ilyen kábel? (340 MHz-es 10,2 Gbps átviteli sebességû cat2) thnx
SkyBird Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Attól függ, milyen hosszú kell. Érdemes jól felmérni a távolságot, és gondolni a jövõre is. Pl. a Delock HDMI 1.3b kábelek között biztosan találsz megfelelõt, és a hosszabb sem okoz minõségromlást.
Recommended Posts