Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Rajztábla

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Szeretnék venni egy rajztáblát ajándékba egy ismerõsömnek, de sajna nem találok hozzá elég információt. Van valakinek tapasztalata ebben?

Honlapokhoz rajzolna vele grafikát. Lenne rá 50.000 forintom.

Tudtok segíteni ebben?

Posted

Ha az illető nagyon jól tud rajzolni, akkor érdemes "még egy kicsit" hozzátenni, és venni neki egy A/6-os Wacom Intuos3-ast. Ha nem annyira fontos a dőlésérzékenység, vagy 66 ezret nem tudsz/akarsz rászánni, akkor a Bamboo most 30 ezer alatt kapható.

Posted

A/6-os nem kicsi? :pislog: Én nem értek hozzá, még csak nem is láttam ilyet, de azt hittem azért A/4-es legyen meg.

Posted

Attól függ, mire akarja használni valaki. 8) Webgrafikák készítéséhez, fotók retusálására nem, ha festeni, rajzolni akar rajta, akkor valóban nem árt valamivel nagyobb.

Természetesen körül lehet nézni Genius és társai környékén is, de régebbi tapasztalataim alapján nem véletlen, hogy a Wacom ennyivel drágább.

Posted

A wacom tényleg annyival jobb mint a trust vagy genius? Mert árban eléggé veri a mezőnyt.

Hát egyenlőre csak webgrafikához fog kelleni, festeni még nem. Ahhoz egy A/5-s elég lesz? Bár egy szebb oldal elkészítéséhez elég sok szép graika kellhet.

Posted

Nem tudom, hogy az elmúlt 2-3 évben történt-e jelentõs változás e téren, de akkor még én "fakézzel" is igencsak éreztem a különbséget a Wacom és a többiek között. Sokkal gyorsabban és finomabban reagált a mozdulatokra, és szolgáltatásokban is sokkal jobb volt az általad említetteknél.

Az A/5-ös bõven elegendõ, annál nagyobb csak profiknak kellhet - és pl. egy Bamboo Fun A/5-ös 53 ezer bruttó a Codra honlapja szerint.

Posted

:D Akkor a márka már megvan. Wacom lesz belõle és A/5-s. A többit még kisakozom, mert még mindig ott a Bamboo és a Intuos3 A5 Wide Special Edition tollegér . Igaz az már 100.000 felül van... De nagyon tetszik és adnak hozzá festékszórót...

• 4 weeks later...
Posted

MEGVAN!!! :D

Wacom Mamboo M A5 fun lett belõle. Nagyon szuper, pontos, érzékeny, és nem karcolódik az írási felület. Legalábbis eddig!

Mindenkinek tudom ajánlani!

Posted

Ööööö, Neked most sikerült egy nagyon spec. változatot szerezned, vagy az a Mamboo, az igazából Bamboo? :upsz:

Azért is érdekelne, mert most alkudozom Jézuskával, hogy valami hasonlót hozzon a fa alá... 8)

Posted

:D Igaz, elgépeltem! Bamboo lenne. Szerintem jó választás. Féltem, hogy kicsi lesz, de tökéletes! Adtak hozzá ajándék progikat is, de azokat nem használom. Viszont amitõl féltem, hogy a Gimppel hogy fog menni. De kezeli jól.

Ja és közben a haver is szerzett egyet, így ez most az enyém lett! :D De nem bántam meg, hogy megmaradt nekem!

• 8 months later...
[OP]Destroy-man
Posted

Még régebben kaptam ajándékba egy Kurta XLC2436-os rajztáblát, amihez nem volt meg az adatkábel, és drivert sem tudtak adni, illetve se a ceruza, se a gyári 4 gombos egér nincs meg hozzá, de szerencsére az opcionálisan vásárolható 16 gombos, szálkeresztes egér, és a tápegység is megvan. :)

Adatkábel kapcsolási rajzának ezt találtam (így szövegessen):

Tablet End:        Computer End:
    -------------------------------------
    2 ---------------------    2

3 ---------------------    3

+------ 4
            |
            +------ 5

7 ---------------------    7

+------    6
            |
            +------    20

A tábla vége az okés, az egy miniDIN8-as csatlakozó, a PC oldali része pedig RS232, azaz COM port. Viszont COM porton nincs 20-as csatlakozó, csak 9 van rajta. A 20-as jelölheti a földet? Sajnos semmilyen leírás nincs mellette, csak ömlesztve vannak a különböző táblák kábeleinek kapcsolásai.

Néztem még a Wiki-t is a com portok lábkiosztásárol, ott ezt a táblát találtam, de nem tudom, hogy ezt hogyan is kéne értelmezni ebben az esetben.

Driver:

EZT találtam, de hogyan tudom innen leszedni? Mert a downloadra kattintva egy driver detective nevű programot akar leszedni, az alatta lévő link pedig (a cím alapján a gyártó weblapja) már nem létezik, valami fotógalériára van átírányítva a cím.

Remélem tudtok segíteni mind a lábkiosztásban, mind a driverben. :)

Szerk.:

A lákiosztást már meg is találtam. :) Ez lenne az, okosodás kedvéért:

COM Port:

-------------------
     \  5  4  3  2  1  /
      \   9  8  7  6  /
       ---------------
    | 4  | RTS  | Request To Send     |
    | 5  | CTS  | Clear To Send       |
    | 7  | GND  | Signal Ground       |
    | 8  | DCD  | Data Carrier Detect |
    | 9  | DTR  | Data Terminal Ready |
    |____|______|_____________________|

9-pin DIN    Signal Name    25-pin RS232
    --------------------------------------------
    1        N/C        -
    2        TxD        2
    3        RxD        3
    4        RTS        4
    5        CTS        5
    6        N/C        -
    7        GND        7
    8        DCD        8
    9        DTR        20

miniDIN8:

---------
     / 8  7  6 \
    (  5  4  3  )
     \  2   1  /
      ---------
    |  1    | DTR     | Data Terminal Ready    |
    |  2    | CTS     | Clear To Send          |
    |  3    | TxD     | Transmit Data          |
    |  4    | GND     | Signal Ground          |
    |  5    | RxD     | Receive Data           |
    |  6    | RTS     | Request To Send        |
    |  7    | DCD     | Data Carrier Detect    |
    |__8____|_GND_____|_Signal_Ground__________|

8-pin DIN    Signal Name    25-pin RS232
    --------------------------------------------
    1        DTR        20
    2        CTS        5
    3        TxD        2
    4        GND        7
    5        RxD        3
    6        RTS        4
    7        DCD        8
    8        N/C        -

Szóval csak össze kell párosítanom őket a 25-pin RS232 szabvány szerint. :)

Úgy néz ki, nem jó a kapcsolási rajz. :( Mondjuk kicsit furcsa volt számomra, hogy csak 3 kábel jön a táblábol a gépbe... :(