Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kezdõ Linuxos

Recommended Posts

Posted

Sziasztok

Kezdõ Linuxos(SuSe Linux 11.0, KDE 3.5 felület) vagyok és nagyon tetszik ez a környezet, de van egy-két problémám. Hogy kell drivereket telepíteni, valamint programokat? Az ATI drivert, hogy kell telepíteni, hogy a Compiz felületet használni tudjam? Hogy kell különbözõ programokat felrakni? Én a Windows féle programfeltelepítéshez vagyok hozzászokva, de itt úgy látom, hogy ez teljesen másképp megy. Az internet sebességem belassul(kábelnet 4Megabites). Mitõl van ez? Kéne egy kis segítség. Ha tudjátok egyszerûen magyarázzátok el, mert teljesen kezdõ vagyok.

Köszi Toogyer

Posted

te legalább be tudtad állítani a netet:D

...egy szintén kezdő:)

Posted

Nem állítottam semmit, automatikusan csinálta meg.

Posted

Ezeket kicsit hosszú lenne elmagyarázni. Pár szösszenet:

Jobb esetben nem kell csak grafikai drivert telepíteni, a többit kezeli a Linux.

Programokat csomagkezelõvel lehet telepíteni, vagy forrásból. Suse-t nem ismerem, de ott is biztos így mûködik.

Compiz is egy szimpla csomag.

DE linux használat elõtt érdemes némileg utánaolvasni. Pár link:

http://www.szabilinux.hu/index.html

http://susewiki.org/index.php?title=Main_Page

http://hu.opensuse.org/%C3%9Cdv%C3%B6z%C3%...rg_oldal%C3%A1n

Posted
Nem állítottam semmit, automatikusan csinálta meg.

Hali !

Nagyon kezdő Linuxos vagyok. Én három hete állítgatom az Opensuse 11.0-át , mégsem tudom elérni a netet ! AMD-s , Nvidiás alaplapom van , amit úgy tudok , hogy a linuxok nem szeretnek ? Kábel internetem van. Megvan az ETH0 eszköz , de akármit csinálok nem tudom elérni az internetet ! Már kezdek teljesen kiábrándulni a Linuxokból ! A windowson 15 másodperc alatt be lehet állítani az intenetet !

De még a TV-vel is probléma van ! Leadtek winfast PVR 3200 kártyám van , míg a Suse 11.0 még az öt évvel ezelőtti winfast 2000-nél tart !! Tehát nem ismeri fel a kártyámat ! Nagyon csalódtam.

Üdv. Pikicila

Posted

Nekem se állította be automatikusan, akármit is olvasok, hogy így csinálja, és nincs netem.

Mindegy, kipróbáltam, de nem hinném, hogy így lenne értelme, de még nem adom fel.

Posted
Nekem se állította be automatikusan, akármit is olvasok, hogy így csinálja, és nincs netem.

Mindegy, kipróbáltam, de nem hinném, hogy így lenne értelme, de még nem adom fel.

Hát ezzel én is így voltam 2 napig görcsöltem a nettel SuSe Linux 11.0 alatt, de nem jött össze, én is csalódtam benne, ez annyira alap dolog lenne, nem is értem miért ilyen körülményes. Aztán persze töröltem. Valaki leírhatná már , hogy is kell a netet belõni.

Posted
Kezdõ Linux-osok próbáljátok EZT 8)

Megnéztem az oldalt, nagyon szép leírások vannak a telepítésrõl és hogy ezt meg azt töltsük le az internetrõl , de a NET beállításáról egy szót sem találtam ! Egyébként a Suse 11.0-át szeretném kipróbálni , nem az Ubuntut. Tényleg : miért ilyen bonyolult a Linuxok internetes kapcsolat felvétele ? Több fórumon kaptam ilyen-olyan választ , de egyik sem oldotta meg a problémát ! :mérges:

Posted

Pár kérdés. ADSL-nél a pppoeconf parancs nem mûködik? Yast-al próbáltátok?

Posted

Már egy egész listát kipróbáltam:

ifup eth0

pppoeconfig

adsl-setup

adsl-start

adsl-connect

De egyik sem volt hatásos. Volt, amelyikre azt a választ kaptam, hogy ismeretlen parancs. A másikaknál pedig egyáltalán nem reagált a Suse. :pislog:

Piki

Posted

A parancs pppoeconf, nem pppoeconfig.

Nincs fent suse nálam, de biztos van megoldás a suse oldalakon és fórumokon.

Posted

Kábelnet esetében nálam is problémát jelentett az internet beállítása Linuxon akkor, ha elõtte azon a gépen, amin próbálkoztam, egy másik operációs rendszerrel (Windows) neteztem. Ugyanis a Windows megkapta a szolgáltatótól az IP címet, de amint Linuxra váltottam, nem osztott újat, csak órák múlva, mert azt hitte a kiszolgáló, hogy egynél több géppel próbálok egyszerre internetet elérni, erre a szerzõdés ugyanis nem jogosít fel (engem). Néhány órás várakozással (kábelmodem, gép kikapcsolva) vagy router beépítésével orvosolható a probléma. Csak egy ötlet, hátha nálatok is hasonló a gond.

Üdv.

Posted

Lehet , hogy nálam is ez a gond ! Sajnos én hiába vártam, router beépítéshez meg nem értek ! (mit szólna hozzá a szolgáltató ??) Üdv piki

Doc-nak meg a következő: pppoeconf -ot próbáltam ki ! Fentebb csak elírtam !

Üdv. Piki

Posted

Szerintem kipróbálhatod a sudo pppoeconf parancsot is! El fogja kérni a jelszavadat.

A routerért meg elvileg nem szólhatnak. Tűzfalnak használod és kész. Senkinek semmi köze hozzá! Nekem most egy USRobotics routerem van beépített tűzfallal és wifivel, nem is volt drága, az eladó srác bekonfigurálta nekem. Sajnos egy nyári vihar tönkretette, mert elfelejtettem kihúzni. :(

Üdv.

Posted

Hmmm. Valami nem kerek. Ha kábelmodem van, akkor elvileg kapsz IP címet. Ha a modmet kikapcsolod, majd újra be, akkor új IP címet kell adnia. Mese nincs. Olyanról nem hallottam, hogy adott modemre csak néhány órás várakozással érkezne új IP cím kikapcsolás esetén.

Posted
Szerintem kipróbálhatod a sudo pppoeconf parancsot is! El fogja kérni a jelszavadat.

A routerért meg elvileg nem szólhatnak. Tûzfalnak használod és kész. Senkinek semmi köze hozzá! Nekem most egy USRobotics routerem van beépített tûzfallal és wifivel, nem is volt drága, az eladó srác bekonfigurálta nekem. Sajnos egy nyári vihar tönkretette, mert elfelejtettem kihúzni. :(

Üdv.

Kösz. Ki fogom próbálni a sudo .... parancsot és a routernek is utána nézek majd. Üdv Piki

Hmmm. Valami nem kerek. Ha kábelmodem van, akkor elvileg kapsz IP címet. Ha a modmet kikapcsolod, majd újra be, akkor új IP címet kell adnia. Mese nincs. Olyanról nem hallottam, hogy adott modemre csak néhány órás várakozással érkezne új IP cím kikapcsolás esetén.

Nekem nincs modemem! (se routerem) Digikábel internetem van , amely egy egyszerû kábelbõl áll, amit bedugok a gépbe. Ennyi! Üdv. Piki

Posted

Tényleg nincs senki aki leírná, hogy lehet a netet belõni ? (ADSL) SOS !!! Elõre is köszi!

Posted

KDE alatt

-----------------------------

Másik megoldás:

Go to Yast>Network Devices>DSL

Setup your network interface to use network manager and allow control for non root user using kinternet, once u click on kinternet then there should be a image like a lightning bolt over there showing its connecting and once connected the 2 plugs should combine.

-----------------------------

Linuxbazis.hu-n (PDF)

Beállítás KDE alatt (azért van itt egy-két hasznos tanács, nem KDE felületet használóknak is):

Utána ha mégsem indulna el az internet, akkor ellenőrizni kell, hogy a "KInternet" nevű program fel van-e telepítve. Elérési útvonala a következő: "K menü" > "Internet" > "KInternet". Ha nincs feltelepítve, akkor így lehet felrakni: meg kell nyitni a Yast-ot (elérési lehetőségek : ALT+F2 > be kell írni, hogy "Yast" > Enter billentyű lenyomása > root jelszavunk begépelése > Enter billentyű lenyomása. Másik módja a megnyitásnak: "K menü" > "Rendszer" > "Yast" > root jelszó ...) > "Szoftver" > "Szoftver telepítése, eltávolítása" menüpont megnyitása (természetesen, ha CD/DVD-ről installáltuk a rendszerünket, most rakjuk be azt a lemezt/lemezeket). Miután betöltött láthatunk egy "Szűrő" feliratot és mellette egy lebukó ablakot, most nyissuk meg, utána válasszuk ki a "Telepítési források" pontot. A jobb oldalon megjelenik egy program lista, innen válasszuk ki a "KInternet"-et, majd jelöljük be a tőle balra található négyzetet. Végül kattintsunk az "Elfogadás"-ra. Miután felraktuk gépünkre a "KInternet"-et (már említettem, hogyan érhetjük el) indítsuk el.

Ha még mindig nem működne:

Lépjünk be a "Yast"-ba (fent említettem elérési útvonalát), > "Rendszer" > "Futási szint szerkesztő"-be. Itt keressük meg a "network" nevezetű sort. Ha mellette "Nem"-et látunk, akkor jelöljük ki és kattintsunk a "Bekapcsolás"-ra, végül a "Kész"-re.

Ha nem indítottuk el a "KInternet"-et, akkor most tegyük meg.

Remélem, hogy ezzel a leírással sikerül beállítania mindenkinek a DSL internet kapcsolatát! Jó szórakozást kívánok!

Ennyit kapoirgltam össze a netről, nem igaz, hogy nem megy. Ha nem megy, goto Ubuntu. 8)

Posted
Hmmm. Valami nem kerek.

Nem tudom, a saját tapasztalataimat írtam le, ami alapján arra következtettem, amit már olvashattál. Õszintén szólva nem értek ehhez a részéhez a dolognak, hogy hogyan mûködnek a kiszolgálók. Ha hülyeséget írtam, akkor elnézést, de tényleg ezt tapasztaltam...

Üdv.

Posted

Hát sajnos próbáltam a tippeket, így sem jön össze. Azért köszi. Egyébként van valakinek internet elérése Linux alatt? :S:gonosz:

Posted

Természetesen! Nap mint nap Linuxszal internetezem, ezeket a sorokat is Linux alól írom. Korábban volt nekem is OpenSuse-m, azzal is ment minden gond nélkül az internet. Sõt! A másik szobában is van egy gép, azon is Linux, amíg jó volt a routerem azzal is tudtam internetezni, azonnal, telepítés után, mindenféle beállítgatás nélkül! Jut eszembe, a Linux, amivel próbálkoztok, a merevlemezre van telepítve, és nem Live CD-t használtok, ugye? Bár elvileg utóbbival is kellene, hogy menjen a net, de azért érdemesebb kipróbálni feltelepítve.

Üdv.

Posted

Természetesen a merevlemezről megy az openSUSE 11.0 változat és T-home ADSL internetem van. Jó lennem ha tudna valaki valami tanácsot adni, miért nem megy az internet? Köszi!

Posted

Leírás1 (angol)

Leírás2 (régebbi verzióval, de elvileg mûködik)

De van még pár találat gogolban. De mindjárt felrakok egy Opensuse-t és megnézem

Posted

Köszi a segítséget szerintem a 2.leírás jó is lenne, csak a hálózati kártya beállítása után mikor mentené a beállításokat, akkor dob egy hibaüzenetet a Hálózati szolgáltatások aktiválása pontnál. : "Nem elérhető az 1. számú adathordozó http://download.opensuse.org/distributcio/repo/oss

Ezt a hiba üzenetet nem lehet se átugrani, se újból indítani csak kilépni lehet így a hálózati kártya beállításának a mentése nem valósul meg. Próbáltam berakni a telepítő lemezt, hátha arról kell neki valami, de nem reagál rá. Nem értem mi lehet a gond.