myke01 Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 (Rögtön a közepébe vágok ,bár nem biztos,hogy megfelelõ topikba írom.) Tegnap elkezdett hangosan zúgni (csikorogni) a tápegység ventilátora a számítógépemben. Gondoltam megérett a cserére .Szédszedtem a tápot ,és valóban cserére szorult ,teljesen lecsapágyosodott. Sajnos nem sikerült szereznem "eredeti" két elektromos szálas (piros-fekete) ventilátort helyette ,csak három szálas (piros-fekete-sárga) volt minden PC-s boltban .Azt tanácsolták több helyen ,hogy a sárgát vágjam le ,úgy sincs rá szükség. Így is történt ,sárga kanóc levágva a motorhoz közel (kb. 1-2 cm-es darab maradt), "befûztem" a piros és fekete mellé ,ahol egyébként is futnak a szálak. Gépet összeraktam ,mindent bekötöttem ahova kell. Be is kapcsoltam,minden tökéletesen mûködik azóta is (még). Ellenõrzésképpen belenéztem tápegység házába ,hogy megfelelõ irányba forog-e a ventilátor. Akkor vettem észre ,hogy a "levágott" sárga vezeték majdnem hozzáér a tápegység hûtõbordájához (kb. 2-3 mm-re lehet tõle). Kérdésem,milyen funkciója van a sárga zsinórnak ,okozhat-e problémát ha hozzáér a hûtõbordához? Folyik-e áram rajta ? Tudom az lenne a megoldás ,hogy újra szétszed,vezeték levág +szigetel,csak nincs kedvem ismét szétszedni ,kb. fél napba telt ,mire ez is meg történt. A választ elõre is kösz!
Fenk Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Helló! Én ma csináltam meg ezt az FSP tápommal! A sárgára tegyél szigetelõ szalagot, akkor nem lehet baj. Szerintem azon szabályoz a venti, vagy arról kap fordulat jelet. Én egy Schyte Ninja processzorhûtõ ventillátorát raktam be, lassabban forog, mint az FSP gyárija szerintem. Az én kérdésem az lenne, hogy ha esetleg mégsem lenne megfelelõ ez a ventillátor (pl. túlmelegszik) akkor mi fog történni a géppel? Most néha megfogom a tápot, de annyira nem meleg. Ha esetleg nem lenne elég a hûtés és túlmelegszik csak a táp hal meg vagy mást is tönkretehet?
fapuma Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Ha FSP tápot kínzol, az legfeljebb elfüstöl, de magán kívül nem okoz kárt. Ha Codegen vagy hasonló, védelem nélküli táp lenne, sokkal oroszrulettesebb lenne a helyzet. Egyébként az a sárga a ventilátor fordulatszám-visszajelzõje, szerintem az áramforrását a csatlakozóból kapná, szóval nem veszélyes.
SzLaczy Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Sziasztok! Szeretném kicserélni a tápegység ventilátorát, mert csapágyas lett. Annyi kérdésem lenne, hogy: Mennyire számít két század amper eltérés a két ventilátor között? Az régi rossz 0.11 A, még az új 0.13 A-es. Elõre is köszönöm a választ!
[OP]Destroy-man Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Ekkora eltérést simán bírnia kell, ha minõségi a táp.
SzLaczy Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Nem hiszem, hogy minõségi lenne a táp:) ASTI 300W-os, jó pár év van a háta mögött( több mint 5..) Megpróbálom a cserét. Köszönöm a gyors választ!
Temporary Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Arra figyelj inkább , hogy minimum a régivel azonos legyen a légszállítása az új ventinek. Gagyi tápnál ez különösen fontos.
MERNOK Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 A héten megszereztem Németországból az FSP SAGA 450P táphoz a gyári Yate Loon ventilátort.Elvittem a tévészerelõ ismerõsömhöz, hogy berakjuk.Kicsit bonyolítottam a dolgot.Nem akartam a régi ventilátor vezetékét elvágni, s ráforrasztani az újat, hanem a nyákból lett leforrasztva a régi, s így berakva az új.Ha ilyen problémám lesz legközelebb, akkor lehet, hogy csak a kábelt csípem el.Az új ventilátoron 3 vezeték volt.A harmadikat rövidre vágtuk, s zsugorcsõvel bevontuk.Egyik ismerõsöm azt mondta, hogy miért nem próbálkoztam elõször a szilikon zsírral.Azt mondtam neki, hogy a fórumokon többen írták, ez csak 1-2 hónapra oldja meg a problémát.Egyébként tegnap óta szép csendben dolgozik az új ventilátor.A szereléskor annyi problémám volt, hogy a tápegység csatlakozójáról, amivel az alaplapra csatlakozok, a biztosító pöcök letört.Gondolom, mivel nem cipelem a gépet ide-oda, nem jelent ez problémát, így is megfelelõen szorol az aljzat az alaplapba?Amikor visszadugtam az alaplapba, elég szorosan men bele az aljzatba.
Ajven1985 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Sziasztok! Trust 370W -os tápegység van a gépemben, és iszonyatosan elkezdett morogni a ventilátora. Ki lehet cserélni, vagy új tápot kell vennem? Köszönöm előre is! G.
[OP]Destroy-man Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Ki lehet cserélni, de a géped védelmében én raknék bele egy rendes tápot, mert a Trust nem az.
Dávid Csaba Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 A Trust messze nem ajánlott táp. Ergo, az egész vackot ki kéne cserélned. Olcsó, de megbízható tápok: - FSP Hexa 400W - Chieftec CTG400-80PB - FSP 400-60GHN
Ajven1985 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Értem. Én nem értek ezekhez a dolgokzhoz annyira, de ez a táp már 8 éve megy, Akkor csak nem lehet olyan rossz. De hallgatok rátok! Egyébként miben lehet egy táp megbízható és megbízhatatlan? Köszi! G.
Dávid Csaba Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 A táp belét fejlesztő cég tapasztalata, a tápot felépítő alkatrészek mennyisége és minősége, a hatásfoka, a maximális teljesítmény, a beépített védelmek... de szempont lehet a kábelhossz, a csatlakozók száma... stb.
Ajven1985 Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 Sziasztok! Szétnéztem tápegység ügyben a neten, és kettő kérdésem lenne. Erre az fps tápra gondoltatok: http://kepfeltoltes.hu/view/130221/fsp_hexa_400W_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Chieftech márkából ez nem jó esetleg, mert amit írtatok olyat itt helyben nem találok: http://kepfeltoltes.hu/view/130221/chieftech_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Köszönöm előre is! G.
Dávid Csaba Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 , erre az FSP Hexa 400-ra gondoltam. Chieftec iArena-t pedig ne vegyél! Ha nem találsz valamit helyben, ne aggódj, a webshopokból futár is elhozza, de gondolom a helyi bolt is meg tudja rendelni.
Ajven1985 Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 Okés, akkor marad az fps! Nagyon köszönöm a segítséget! G.
Recommended Posts