Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Acer TravelMate 5530G Puma alapokon


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Acer TravelMate 5530G Puma alapokon

Júniusban indult útjára az AMD mobil platformja a Puma. Ezidáig az Intel Centrino-ja jelentette a csúcsot a mobilgépek piacán, kérdés, hogy tud-e ezen változtatni az AMD nagymacskája.

 

Miről is szól a Puma? A rendszer lelke a Griffin kódnévre hallgató processzor, baráti körben csak Turion X2 Ultra néven ismerik. Maga a processzor K8-as architektúrára épül, ám az AMD mérnökei felvértezték néhány K10-es elemmel:

  • Magonként független órajel- és feszültségkezelés
  • HyperTransport 3.0 (különálló feszültségvezérlés, így akár le is állíthatja magát)
  • DDR2-800 memóriavezérlő
IPB kép

 

A Griffin-ek már 65 nm-es csíkszélességgel készülnek, ami kisebb fogyasztást és hőtermelést jelent az előző generációs Turion X2-khöz képest, de még így is lemaradásban van az Intel 45 nm-es csíkszélességű CPU-ihoz képest. Mobil processzorhoz híven fejlett energiagazdálkodással rendelkezik, órajelét akár 500 MHz-re is képes lecsökkenteni 0,800 V-os feszültség mellett. Az új Turion X2-k kétféle méretű gyorsítótárral készülnek, vagy 2*512 Kb-ot, vagy 2*1024 Kb-ot kapnak, L3 cache-t nem tartalmaznak, legmagasabb órajelű modell 2,4 GHz-en üzemel.

 

IPB kép

 

A Puma részét képezi az AMD RS780M kódnevű chipkészlete is, amely az asztali PC-kbe szánt R780G mobil verziója. Csíkszélességét tekintve 55 nm-en készül, rendkívül alacsony fogyasztással és hőtermeléssel rendelkezik, messze előrébb jár, mint az Intel lapkakészletei. 1,0 voltnyi feszültséggel üzemel, 205 millió tranzisztort tartalmaz, hűtést nem igényel. A chip magában foglal egy integrált grafikus vezérlőt, a HD3200-at, amely nagyjából megfeleltethető egy HD3450-esnek, mert a GPU-ja alacsonyabb órajelen jár ugyan, de minden más teljes egészében megegyezik vele. Alaphelyzetben a HD3200-as nem rendelkezik saját memóriával, így a rendszermemóriát kénytelen használni, amit viszont csak a processzoron keresztül érhet el. Azért, hogy ez ne jelentsen túl nagy hátrányt, az AMD biztosított egy DisplayCache néven emlegetett saját, lokális memóriát a GPU-nak, amelynek mérete 64 vagy 128 mb lehet. Gyártója válogatja, hogy rákerül-e ez a memória az alaplapra, avagy sem.

Ha egy notebook-ba az RS780M mellé beépítenek egy HD3470-es (vagy HD3450-es) VGA-t, akkor életre kel a Hybrid CrossFireX. A rendszer a két VGA-t CrossFire üzemmódban tudja hajtani. A chipset arra is képes, hogy ha nincs szükség a dedikált VGA teljesítményre, akkor lekapcsolja azt, így plusz üzemidőhöz juttatva a notebook-ot.

Ma már kiemelkedően fontos, hogy egy videokártya milyen videógyorsítással van felvértezve. Emiatt sem kell szégyenkeznie a Puma-nak, hiszen az integrált HD3200-as is tartalmazza az UVD2-őt, amely a videógyorsításért felelős az ATI VGA-kban. Minden HD és nem HD videót képes hardveresen gyorsítani: H.264, VC-1, MPEG2/4, HD-WMV. A videokártyának természetesen Avivo támogatása is van.

 

Egyelőre nem teljes a Puma mobil platform, hiszen a mobilitáshoz hozzátartozik a vezeték nélküli hálózati vezérlő is, ám ezt az AMD harmadik féltől szerzi be, nem saját maga gyártja.

 

IPB kép
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Acer TravelMate 5530G bundát öltött a Puma - cica vagy fenevad?

 

Az Acer elég régóta jelen van a notebook-piacon, rengeteg notebook-ot láthattunk már tõle, teljes lefedettséggel bír a piacon. Még az elsõ között jelentkezett Puma notebook-kal, lássuk, mit is tud a kis TravelMate!

 

IPB kép

Acer TM5530 a Cebit-en

Házát nézve nem éppen egy feltûnõ csili-vili gép, inkább üzletiesnek hat. Semmi felesleges cicoma, háza mindenütt matt festésû. Minden éle, sarka lekerekített. A fedlap (és az egész burkolat) anyaga valamiféle mûanyag, nem is tûnik túl masszívnak, de nem is kelt olcsó hatást. A fedél burkolata viszonylag könnyen benyomódik, érdemes rá figyelni szállítás közben.

 

Oldalsó élei sem rejtenek magukban semmi különlegeset, anyaguk már egy keményebb mûanyag, ahogyan a gép alja is.

 

IPB kép

[+]

Szemben ülve a notebook-kal baloldalon találjuk az Acer EasyPort IV-et , a D-SUB és HDMI kimeneteket, gigabites hálózati csatlakozót, és ide került a négybõl 2 USB 2.0-ás csatlakozó is. Erre az oldalra került egy PC-kártyafoglalat, egy ExpressCard/54 foglalat (és a PC kártya kiadógombja).

Elõre került a kártyaolvasó (SD, MMC, MS, MS PRO, xD), a hangkártya-csatlakozók (vonalbemenet, mikrofon aljzat, vonalkimenet), a Bluetooth és a Wi-Fi kapcsolója, valamint 4 ellenõrzõ LED (bekapcsolva, töltésjelzõ, a Bluetooth és Wi-Fi állapotjelzõk). LED-ek találhatóak a kijelzõ zsanérja alatt is: merevlemez-aktivitást jelzõ, NumLock, CapsLock, mellettük a fémes kinézetû, világítós bekapcsológomb.

Jobboldalra csak a DVD-író került, típusa: Optiarc DVD RW AD-7560S

Hátulra számûzték a töltõcsatlakozót, szerencsére nincs egyedül, két USB2.0-ás csatlakozó is van mellette, amelyek közül az egyik kombinált eSATA csatlakozó.

Jó pont, hogy fedlapot tartó zsanér erõs, és a kijelzõ akár 180°-ban is minden gond nélkül nyitható, a gép sem borul fel ebben az állapotában.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Billentyűzet, touchpad, kijelző

 

[kép]

 

A gép billentyűzete teljes, lokalizációja magyar. Gépelni kényelmes rajta, Fn gombbal elérhetőek a numerikus billentyűzet funkciói is. Érdekesség, hogy a kurzorok mellett megtalálható egy-egy és $ gomb, így könnyen elérhető ez a két karakter. Gépelés közben nem hajlik a billentyűzet sehol sem, masszívan helytáll. Baloldalon elérhető néhány funkciógomb, melyek közül négyet saját ízlésünknek megfelelően állíthatunk be, de itt kapott például helyet a gépet zároló gomb is.

 

 

[kép]

 

Az érintőpad nagyon jól használható, még egy olyan gyakorlatlan felhasználó számára is, mint én. A padot egy ezüstcsík öleli körbe, egész jól harmonizál a gép designával. A gombok nem túl nagyok, éppen akkorák, amekkorának lenniük kell, megnyomásuk határozott mozdulatot igényel. A két gomb között megtalálható az ujjlenyomat-olvasó, ami az Acer Bio Protection része.

 

 

[kép]

 

Kijelzője (Crystalbrite) biztos, hogy TN+film paneles, betekintési szegei elég alacsonyak, persze ha a notebook-ot szemből nézzük, akkor nincs ezzel semmi gond. Fölülről nézve romlik legjobban a láthatóság, alulról és oldalról átlagosnak mondható. Háttérvilágítása egyenlőtlen, de a használat során fel sem tűnik, csak ha koncentrál rá az ember. A kijelzőn található egy védőüveg, ami nagyon tükröződik. Fényereje egészen tág határok között állítható. A panel válaszideje 8 ms, ami már azért mindenhez jó. Némi Avivo színbeállítás után a színek egészen elfogadhatóak lehetnek, de még messze van a színhelyestől. Felbontása 1280x800 képpont, mint ahogy ebben a kategóriában megszokott.

A kijelző kávájába építették be a mikrofont és a Crystal Eye webkamerát.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Belső értékek, mert ugye az a fontos

 

Szétszerelni nem fogom a masinát, mert akkor elveszíteném a garanciát, viszont attól még fel lehet tárni, mi is van benne.

 

Álljon itt egy 5520-as belső képe, nagyjából így nézhet ki az én 5530G-m: IPB kép

 

IPB kép

AMD Turion X2 Ultra RM-70

Ebbe a modellbe egy kisebb Griffin-t raktak, egy Turion X2 Ultra RM-70-et. Neki csak 2*512 Kb méretű a másodszintű gyorsítótára, a magok fejenként maximálisan 2 GHz-en üzemelnek. Több lépcsőben képes szabályozni órajelét, minimális órajelük 500 MHz, az 1 GHz-es órajelhez 0,950 V feszültségre van szüksége a processzornak. A kis Griffin nem nevezhető éppen forrófejűnek, alapjáraton 45°-os, terhelésnél 70°-ra melegedett.

IPB kép

Memóriáját nézve egy kicsit csalódott vagyok, mert nem 800 MHz-es modul(oka)t tettek bele, hanem egy darab 2 Gb-os, 667 MHz-est:

 

IPB kép

Talán majd egyszer kicserélem 2*1 vagy 2*2 Gb DDR-800-as memóriákra.

 

IPB kép

A grafikus alrendszer már érdekesebbnek tűnik

A gépben nem csak az integrált HD3200-as grafikus kártya található meg, hanem beépítettek egy HD3470-es kártyát is. A HD3200-as 256 Mb-ot foglal le magának a rendszermemóriából. A HD3200-es melegedését nem tudom megnézni (nincs rá megfelelő program), a HD3470-es 70°-ra (kikapcsolt CrossFire esetén 80°-ra) melegedett fel 3DMark 2006 alatt.

 

IPB kép

HD3200 (felismerése nem tökéletes) és HD3470 [+]

Ha nincs szükség a diszkrét VGA erejére, akkor életbe lép a PowerPlay "protokoll":

 

IPB kép

ATI PowerPlay fokozatok a HD3470-eshez

Ezzel a funkcióval energiát spórol meg a gép, hosszabb lesz az üzemidő, kevesebb hőt termel.

 

IPB kép

SeaGate Momentus 5400.4 (ST925082 7AS)

 

A gép nem kevesebb, mint 250 Gb merevlemez-tárterülettel rendelkezik. Sebessége egész jónak mondható, a használat során nem érzem, hogy lassú lenne. Csendben dolgozik, csak akkor hallom a hangját, mikor közel hajolok a géphez. Általános használat közben némi fájlmásolással fűszerezve 50 fok környékére melegedett fel.

Ha a géphez feltelepítem az alaplapi drivert, akkor a merevlemezt nem képes figyelni a HD Sentinel!

 

Optikai meghajtónak egy Optiarc DVD RW AD-7560S-t választott az Acer. Írni még nem írtam vele, olvasásban annyit teljesít, amennyit elvárhatunk egy slim meghajtótól. Nem ismeri egyik lemezcímkézési technológiát sem, ellenben minden DVD-t képes megírni, még a DVD-RAM-ot is.

 

A hangról egy Realtek ALC268-as High Definition Audio Controller gondoskodik, a gépbe egy Acer 3DSonic sztereó hangszóró került, mely minden bizonnyal elegendő VoIP-hoz, ám zenéhez, filmhez, játékhoz már gyenge minőségű és alacsony teljesítményű.

 

Pumánk táplálékát egy Sony 48,840 Wh-ás 6-cellás lítium-ion akkumulátor szolgáltatja.

 

IPB kép

Üzemidők, töltésidők (10%-ig merítettem le az akkumulátort):

  • Átlagos használat mellett (internetezés (vezetékkel, Wi-Fi, Bluetooth kikapcsolva), zenehallgatás külső hangszóróval, egy optikai egér csatlakoztatva): ~120 perc
  • Átlagos használat mellett akku feltöltése: ~100 perc
  • DVD film lejátszása merevlemezről, aktivált Avivo-val: ~100 perc
  • 3D terhelés alatt (Prime95 és FurMark "Szőrös fánk"): ~50 perc
A gépházat egyetlen ventilátor szellőzteti meg, a meleg főként a gép alján áramlik ki, emellett még a hátulján és a bal oldalán lehet érezni némi meleget. Szerencsére a ventilátor halkan dolgozik, teljes terhelés alatt sem "kiabál", néha magas frekvenciájú hangot ad ki.
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Tesztek

 

A teszteket bővítem, ahogy tudom, sajnos sok program nem tud mit kezdeni a géppel.

A 3DMark Vantage-ot nem tudtam lefuttatni, mert azt mondta, hogy neki bizony 1280x1024-es felbontásban kell futnia, az pedig nem támogatott. Viszlát!

 

IPB kép

HD Tune olvasási teszt

 

IPB kép

3DMark 2006: Kikapcsolt CrossFire - Bekapcsolt CrossFire

A teszteket 1280x800-as felbontásban (nagyobb, mint az 1152x864!), alapbeállításokkal futtattam, természetesen minden teszt lefutott!

 

IPB kép

3DMark 2005: Kikapcsolt CrossFire - Bekapcsolt CrossFire

A teszteket 1280x800-as felbontásban (nagyobb, mint az 1152x864!), alapbeállításokkal futtattam, természetesen minden teszt lefutott!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Acer TravelMate 5530G támogatás

 

acer.com | acer.hu

 

Acer TravelMate 5530/5530G hivatalos oldal

 

Windows XP meghajtóletöltés:

HTTP-elérés

 

FTP-elérés:

szerver: ftp.work.acer-euro.com
felhasználónév: névtelen (anonymous)
távoli mappa: /notebook/travelmate_5530/drivers

Windows Vista meghajtóletöltés:

HTTP-elérés

 

FTP-elérés:

szerver: ftp.work.acer-euro.com
felhasználónév: névtelen (anonymous)
távoli mappa: /notebook/travelmate_5530/vista/Drivers

>> Az FTP szerveren található más, letölthetõ tartalom is! <<

=================================================

 

Az Acer központi szervizének ügyfélszolgálata: 06-1/555-5200 (munkanapokon 9-17 óráig)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

A gép eddig nagyon bevált, nem találkoztam még problémával vele kapcsolatban. A Bluetooth-t, a Wi-Fi-t és kártyaolvasót még nem állt módomban kipróbálni, majd egyszer. Remélem, javulni fog a szoftveres támogatás, hiszen jelenleg a merevlemezt nem tudom ellenőrizni a HD Sentinel-lel, mert nem képes felismerni a gépben lévő HDD-t a vezérlő miatt, az Everest is hasonló cipőben jár (processzor, alaplap azonosítás nem teljes).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...