Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2008. augusztusi számról


mrmatyi

Recommended Posts

mrmatyi

Üdv!

A 43. oldalon, a "GRAFIKUS KÁRTYA" hardvertesztjében, azon belül is a szoftveres megoldások közepe tájékán, van egy összehasonlítás, amit nem igazán értek, hogy miért egy E8500-as processzorral hasonlítják össze a 4800-as VGA széria képviselõit??

Megmondom mi a baj ezzel: procit procival, videókártyát videókártyával hasonlítsátok már össze ha lehet!

Mind a kettõnek más és más a szerepe!

Amúgy elég jónak sikerült volna a cikk, csak ez az egy dolog sántít egy cseppet! :(

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

Papp Gábor

Úgy gondolom, nem egészen értetted meg a szoftveres megoldások című rész lényegét. Ez természetesen nem baj, ezért most elmagyarázom itt: eddig csak a processzorral végeztethettünk mindenféle számítási feladatot, most végre a GPU is beszállhat a ringbe. Tehát, arról van szó, hogy a grafikus kártyákat végre nem csak olyan célfeladatra használhatjuk, mint például a megjelenítés és ezzel kapcsolatos számolások, hanem más számítások elvégzésére is képesek -- mint például videókódolás, fizika stb. Ez nem csak azért jobb, mert a GPU esetenként gyorsabban számol, mint a CPU, hanem kevésbé terheli le azt, azaz a CPU-nak marad ideje más dolgokra is.

 

Mindazonáltal a jövő is az, hogy elmosódik a határ a CPU és GPU között és néhány éven belül egyetlen egység fogja mindkét feladatot ellátni. Ennek előfutára a mostani megoldás is, sőt, említhetném az AMD Fusiont is. Igaz, ez még nem lesz natív megoldás, azok jóval később érkezhetnek. Tehát az összehasonlítás teljesen helyénvaló, mivel a CPU és most már a GPU egyaránt tud videót kódolni. Ha ez valóban így van, akkor miért ne lehetne összehasonlítani két különböző megoldást, ha mindkettő teljes mértékben alkalmas a feladat elvégzésére?

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm
Sajnos kis hazánkban jelenleg nincsen kódolatlan, azaz PC-n is fogható HD-felbontású tévéadás.

 

Mire az Olvasók kezükbe veszik a lapot már van, az Olimpiát ugyanis az m1 és m2 HD-ban közvetíti. Teljesen kódolatlan, DVB-T tunerrel fogható. A kábelszolgáltatókra meg én is mérges vagyok, amiért az ócska kínai STB-jüket kell használni.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Mostanában nem találom a !Segelyvonal_CD mellékletet a Dvd-n. Pedig nagyon hasznos volt.

Link to comment
Share on other sites

mrmatyi
(Papp Gábor @ 2008. augusztus 6. 11:53) 356931[/snapback]

Ez nem csak azért jobb, mert a GPU esetenként gyorsabban számol, mint a CPU, hanem kevésbé terheli le azt, azaz a CPU-nak marad ideje más dolgokra is.

 

Világos, csak számomra kicsit szokatlan, hogy egy VGA többet tudjon egy procinál, ez valahol olyan, mint ha az autó vezetné el az embert, nem pedig fordítva!

Azért köszi a választ!

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Pedig a Gpu-k előrébb járnak mint a Cpu-k.

 

Az augusztusi szám 90. oldalán van egy kis hiba: A "Jó tanácsok" résznél pompásan részletezitek a noteszgépek felbontását iso, zoom... tulajdonságait. :) Biztos a szerk. rosszul cserélte le a cimet és a képet, mert ez a digitális fényképezők jellemzői. (Humorosan: Vagy a tavaszi nagy digitális fórumcsata miatt van ez a poénos hiba. Így lehet csökkenteni a fényképezőkről irott cikkeket, cseréljük le a cimét noteszgépre.) Nekem kifejetten tetszik a Vásárlási tanácsadó rovat, de azért egy picit illúzió romboló amikor már közel fél éve ugyanazt a kis tanácsokat olvasom. Egy picit azért mindig lehetne rajta igazitani az aprobb tanácsokon. Vagy ha nincs változás a témában irni más apróbb kiegészitőről.

 

Amúgy nagyon jó cikkek vannak az e havi újságban is. Nagyon nívos és érdekes a Pcworld Studio is.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dzsuvás Vili

Üdv,

 

tegnap kezembe vettem, van benne pár érdekesség, de a többség inkább reklámcikk jellegű, vagy felületes ismertetés. :( Sokszor úgy kell kisilabizálni, hogy az illetőnek, aki írta, vajon mi volt a fejében. :( A fényképezőgépek összehasonlításánál se egyértelmű, hogy végül is miért ez lett a végső sorrend.

 

A programok ismertetésénél kategorizálást javasolnék, mert eléggé összefolyik pl. a kiegészítőknél is, hogy mi az, ami Firefoxban, van, és mi az, amit IE-hez javasoltok.

 

Vagy pl. jó dolog az msn-es programjavaslat, amivel az ajánló szerint le lehet tölteni a kívánt amerikai részvényadatokat, de illett volna feltüntetni, hogy ez valójában nem egy önálló program, hanem kizárólag 2003-as vagy 2002-es Office Excelhez használható kiegészítő program.

Link to comment
Share on other sites

AlexD

A Mesterfogások rovatban Bata úr megint hozza a formáját (kár, hogy a szerzőkkel nem lehet közvetlenül felvenni a kapcsolatot, régebben az egyes lapoknál, már összefolyik, melyik szerző hol volt, ezt meg lehetett tenni) a "HD-képes PC" tekintetében. Játékra egy passzív hűtésű Radeon HD 3450-es javasol. No comment. Azon túl, hogy a választásai eléggé megkérdőjelezhetőek (alaplap, lassú DDR2-es 800-as memória, de a Silverstone ház csillogni fog a nappalinkban), nem tudom lemérte-e eme kártya sebességét játékok alatt. Talán a 2000-es Soldier of Fortune-t futtatni tudja majd. Azon felül azt sem értem, ha multimédiás PC-t építünk, minek kell játékban gondolkodnunk. Mellesleg ez a kártya még akkor is rossz választás...

Link to comment
Share on other sites

payskin

1. Miért is kéne közvetlen felvenni vele a kapcsolatot? Hogy közvetlenül beszólhass neki?

 

2. Vegyük észre, hogy a rovatok nyitóoldalán fényképpel megjelenő emberek nem feltétlenül az adott cikkek írói (kivéve a Segélyvonalat, ahol én az vagyok). Ebben az esetben például nem Bata úr írta a cikket, ő a Mesterfogás rovat szerkesztője. A cikk végén található fekete pötty azt jelenti, hogy a cikket átvettük valamelyik külföldi laptárstól (PC Advisor vagy az amerikai PC World). A Mesterfogás egyébként hónapok óta így működik, tehát a júliusi számban általad kritizáltakat sem ő követte el.

 

3. Ettől persze még igazad lehet és van is: az ATI HD 3450 abszolút nem alkalmas a mai játékok futtatására. Önmagában a kártya, szerintem, nem rossz választás, figyelembe véve az olcsó árat, a passzív hűtést, az 55 nm-es gyártástechnológiát (kevesebb hőt termel), és a DX 10.1 valamint minden mostanában divatos 3-4-5 karakteres rövidítés támogatása. :P Nyilván ezeket a tulajdonságokat kellett volna felvonultatni és nem kellett volna belekeverni a cikkbe a játékot, ahogy te is írod.

 

De beszólni könnyű, inkább mondd meg, hogy te mit javasoltál volna helyette?

 

---

 

Kedves Vili! Mondanál néhány konkrétumot: melyik újság (???) melyik lapszámának, hányadik oldalán található cikkről beszélsz? Mert az augusztusi számunkban -- legjobb tudomásom szerint -- nincs összehasonlító fényképezőgépteszt, míg a konkurenciáéban viszont van. Hirtelen átfutva a lapot nem találok olyan cikket sem, ami IE és Firefox kiegészítőkről szólna, és sejtelmem nincs, mi lehet az "MSN-es programjavaslat"...

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Egyetértek S. B. -vel, ugynanis én sem olvastam ilyen témákról az augusztusi számban.

Link to comment
Share on other sites

Papp Gábor
(AlexD @ 2008. augusztus 20. 10:35) 358218[/snapback]

 

A Mesterfogások rovatban Bata úr megint hozza a formáját (kár, hogy a szerzõkkel nem lehet közvetlenül felvenni a kapcsolatot, régebben az egyes lapoknál, már összefolyik, melyik szerzõ hol volt, ezt meg lehetett tenni) a "HD-képes PC" tekintetében. Játékra egy passzív hûtésû Radeon HD 3450-es javasol. No comment. Azon túl, hogy a választásai eléggé megkérdõjelezhetõek (alaplap, lassú DDR2-es 800-as memória, de a Silverstone ház csillogni fog a nappalinkban), nem tudom lemérte-e eme kártya sebességét játékok alatt. Talán a 2000-es Soldier of Fortune-t futtatni tudja majd. Azon felül azt sem értem, ha multimédiás PC-t építünk, minek kell játékban gondolkodnunk. Mellesleg ez a kártya még akkor is rossz választás...

 

Tessék elolvasni a szöveget ismét, és utána kritizálni. Nem egy szál grafikus kártyát ajánlott a cikk, hanem kettõt. Mivel az alaplapon van már egy (integrálva) egy külsõvel ki lehet bõvíteni és hybrid crossfire üzemmódban használni. Ha jól számolom, ez már két kártyának felel meg. Másrészt a HD-képes HTPC elsõdleges célja a nagyfelbontású tartalmak lejátszása és nem a játék, ellenben egyszerûbb játékok kissé lebutítva elfutnak ezen a konfigon is.

 

Másrészt a lassú DDR2 memóriás kritikát sem értem. Lassúnak maximum az 533- és 667 megahertzes modul nevezhetõk, a 800 megahertz igazán nem rossz (egyforma idõzítések mellett kevés különbség van 800 és mondjuk 1066 között, AMD-nél pedig kb. nulla). Az, hogy a késleltetés cl5, nem hiszem, hogy lassú lenne - talán egy cl4-es modul mondjuk hozna 1 másodperces különbséget mérésekben, ellenben jóval drágább. Egyébként Athlon 64 esetében semmi értelme magasabb órajelû modulnak, hacsak nem birizgálod a HyperTransport órajelet, de HTPC esetében (fõleg EE procival) semmi értelme.

 

Ugyanitt az alaplapos kritikát sem értem. Az RS780 igenis jó alaplap. Szerinted csak 70 ezer forintos tuninglapokkal lehet játszani? Ezen is van egy PCI-Express foglalat, akár egy HD4870X2 is mehet bele, az alaplap nem fogja lassítani. Inkább akkor a processzort lehetne kritizálni, de mivel ez elsõsorban egy htpc, nincs értelme például egy erõs Phenomnak, de még erõsebb Athlon 64-nek sem.

 

Tehát összefoglalva: ez egy htpc, ez az elsõdleges feladata, erre pedig teljesen alkalmas az összeállítás.

 

Sajnálom, hogy a cikk lényege nem jött le neked :nem:

Link to comment
Share on other sites

Viking

Sziasztok,

 

Ez a szám nagyon tetszik, de több bosszantó hibát véltem felfedezni (biztosan a nyomda ördöge csinálta)!

 

Ami tetszik:

 

- A friss szubjektív cikkek. Ezeket már több hónapja szívesen olvasom.

- V.V.V azaz a Vírusok Varázslatos Világa.

 

Nem tetszik:

 

- Labdába rúgunk. Úgy tûnik, hogy ez egy töltelékcikk.

 

Bosszantó hibák:

 

- 71 oldalon az Unreal Commander tesztnél a képaláírás egy 1000 éves HP nyomtatótesztbõl való.

- A 122 oldalon már hónapok óta NEM a www.nod32.hu/pcworld-öt kell beírni. A www.eset.hu/pcworld-ön van a regisztrációs oldal.

Link to comment
Share on other sites

Papp Gábor

A www.nod32.hu/pcworld ugyanúgy használható, hiszen onnan "redirect" van az ESET domainen található regisztrációs oldalra. Biztos valami rossz beidegzõdés volt a cikkírónál, de ez bocsánatos bûn, hiszen mûködik...

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Kedves Viking!

Kívánom Neked, hogy az újsággal szemben soha ne legyen nagyobb kifogásod! ;) Nekem jelenleg semmi problémám, uborkaszezon van, nem vártam most sokat. Egyébként a mai napig a www.nod32.hu/pcworld linket használom. :oké:

 

Kedves Papp Gábor!

A fenti kritika kapcsán - mielõtt reagáltál volna rá - beleolvastam a HTPC cikk megfelelõ részébe - eredetileg nem erõltettem, mert nem érdekelt -, de elmondhatom, nekem elsõre lejött a mondanivaló. Rögtön értettem a dupla GPU-t és reális konfigurációnak tartottam a célt figyelembe véve. Fenti válaszod szavaival 100%-ig egyetértek. :taps:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dávid Csaba

Kellene már a szeptemberirõl a topik! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...