Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Homemade AGP-s 6600GT hûtõ mizéria


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

Gondolom azt minden AGP-s 6600GT tulaj tudja, hogy ezen VGA hûtése nem kis feladat. Amikor még anno az ember szert tett 50e Ft-ért egy ilyen gyönyörûségre nem gondolt arra, hogy majd 2 év múlva a kártya hûtése komoly gondot fog okozni. Ha anyagi keret nincs egy teljes platform váltásra, és továbbra is szeretne az ember nyugodtan aludni egy-egy letöltés mellett, vagy nem szeretné, hogy a több óra játék kifektesse a gépet, komolyan kell tenni valamit. Jellemzõ a 6600GT-re, hogy bármilyen márkájú kártyáról is legyen szó, nagyon melegszenek. Néhány gyártó próbálkozott passzív kialakítással, de a 100 fokos üzemi hõmérséklet sem nyerõ. Lényeg a lényeg, az AGP-s 6600GT hûtõjét cserélni kell.

 

IPB kép

De mi ezzel a probléma? Veszek egy normális hûtõt, rádobom a kártyára és kész is. Ez sajnos az esetek 99%-ban így van, de az AGP-s 6600GT pont ebbe az 1%-ba esik. A PCI Express korszak hajnalán került piacra ez a kártya, amikor már a VGA gyártók a PCI Express foglalatra gyártottak GPU-kat. Két lényeges különbség van az AGP és a PCI Express között, mégpedig az elsõ a sávszélesség, a másik pedig a foglalaton maximálisan leadható feszültség. A modern grafikus kártyáknak jóval nagyobb energia felvételre van szükség, amit – még anno – ki is tudott elégíteni egy PCI Express foglalat, viszont egy AGP nem. Éppen ezért az AGP-s kártyákra végére került egy kis 12 voltos szabvány csatlakozó, és az esetleges nagy terhelés esetén innen veszi fel a szükséges áramot. Éppen ezért a két áramforrás „mixelésére” létre kellett hozni egy úgynevezett HSI chippet, melyek plusz területet foglaltak el a kártyán. Éppen ezért a 6600GT egy kicsit nyomorék elfordított GPU-val rendelkezik.

 

IPB kép

 

A hûtés bonyolultsága abból adódik, hogy a GPU-t is, a HSI chippet is, és a ramokat is kellene hûteni. Plusz a hûtõ legyen felkészülve az elforgatott GPU-ra és a más egyéb „kütyükre” a kártya végén. Erre normális választ csak két gyártó adott a Zalman a VF700-Cu ill. VF700-AlCu személyében. Ezeket gyorsan le is koppintotta a Primecooler és egy gyors átkeresztelés után PC-VGAHG2 CU illetve PC-VGAHG2 ALCU lett belõlük. A különbség egy kicsit kedvezõbb árcetli, egy pici led és egy elég erõteljes minõségbeli visszalépés. Ha a gyári megoldásoknál tartunk, akkor itt ki is fogyott a lista. Ezt tudván a hazai AGP-s 6600GT közösség nagy megelégedésére a Prohardveren prmcsk elkezdett gyártani egy hûtõt, mely egy nagy bordából és támogatásnak egy 8cm-es hûtõbõl állt. Ez a hûtõ a VGA minden komponensét lehûtötte, amit a borda aljának megmunkálásával érte el, mivel ezek a az alkatrészek nincsenek egy szintben. Ez a hûtõ volt az elsõ igazi megoldás a hûtés kérdésében, és ez alapján indultam el én is. Sajnos ilyen hûtõt ma már nem kapni, mivel a tulajon bolondok lennének megválni tõlük. Ugyan ez igaz a gyári megoldásokra is, nomeg nekem nem is tetszettek igazán a kicsi és nem cserélhetõ ventillátor miatt.

 

IPB kép

 

Ezek után elkezdtem törni a fejem, hogy mit is tegyek. A kicsit hosszú bevezetõ után leírnám az általam készített hûtõ szerelési munkálatait és a teljesítményét is. A tesztalany egy MSI AGP-s 6600GT, mely szerencsére referencia nyákkal rendelkezik, így könnyû dolgom volt.

 

IPB kép

 

A szerelés elõször egy itthon talált régi Socket 478-as alu bordával kezdtem. Elõre le szeretném szögezni, hogy ez a hûtõ csak a GPU-t hûti, de sok év tapasztalata azt mutatja, hogy a ramoknak átlag használat mellett nem égetõ a hûtés. A HSI chippet békén hagytam, az eredeti borda maradt rajta. A régi hûtõjétõl megszabadított VGA-ra rátettem az alu bordát, majd mikor úgy láttam jónak, hogy az elhelyezés megfelelõ filctollat átdugva a VGA eredeti lyukain kijelöltem a két pontot a bordán. Ezek után a helyi barkácsboltban vásárolt 2,5-ös menetvágóval plusz egy 2-es fúróval kialakítottam a leendõ lyukakat. Ezekkel a lyukakkal tudtam rögzíteni a bordát a GPU-ra. Fontos, hogy az esetleges rövidzárt megelõzendõ egy-két szigetelõszalag csíkot vagy kétoldalú ragasztót tegyünk fel az érzékeny helyekre, nehogy valami probléma adódjon. Másik fontos dolog, hogy a csavarokat a VGA nyákjának két oldalán lássuk el kis gumi gyûrûkkel. Ez véd a karcolások és az esetleges rövidzár ellen is. A borda fel is került a VGA-ra. A ramok ugyan nem kapnak dedikált hûtést, viszont ha nem tuningolunk nincs is rá szükség. Az eddigi képek lentebb láthatók.

 

Ezek után a bordára szintén két csavarral felfogatunk egy 12cm-es ventilátor rácsot. Fontos, hogy úgy helyezzük el, hogy a VGA-t bele tudjuk tenni az AGP foglalatba, de a hûtõ ne is akadályozzon bennünket a ház oldalának feltételében. Miután rögzítettük a ventirácsot, ugorjunk át Nyugdíjas venti bazárjába, és vegyük meg a még szükséges kellékeket. Ha valakinek van otthon kéznél 12cm-es ventije természetesen az is jó, csak nekem ez éppen nem volt. Én vásároltam egy 8db-os gumicsavar készletet, plusz egy 12cm-es AC AF12025L hûtõt. Ezekkel nekem a hûtési teljesítmény tökéletesen elég volt, plusz a zaj is minimális. A gumi csavarok még az esetleges rezgéseket is elnyelik. A képek lentebb láthatók egészen a beszerelt VGA-ig.

 

A szerelés végén kaptunk egy szép nagy alu bordát egy 12cm-es halk ventivel. A 12cm-es hûtõ "szelébõl" kap a HSI borda is, plusz még a ramokat is éri úgy ahogy egy kis szél. Plusz nálam a venti azon része ami lelóg a nyákról hûti a proci bordáját, így -3 fok a proci hõmérsékletébõl is átlagosan. Persze lehet rá kisebb ventit is tenni kisebb ráccsal, vagy másfajta bordát. Én azért ezeket használtam fel, mert ezek itthon voltak. Szerintem egy SocketA-s bordával is elérhetõ majdnem ugyan ez. Lényeg, hogy minél nagyobb legyen, sok vékony lamellával esetleg egy kis rézzel. A full réz szerintem nehéz lenne, de vannak réz magos 478-as hûtõk Prescott magos P4-hez. Kis utánajárással már a Ph! bazárján is találhatunk jópárat. Persze a hûtõpasztát senki se felejtse el!

 

És most nézzük a hõmérsékleti eredményeket. A tesztet három különbözõ módon mérem le tuning nélkül. A hõmérsékleteket a RivaTuner nevezetû programmal fogom mérni. Akit érdekelnek a részletek azoknak a .hml fájlokat is fel fogom tölteni. Driver pedig a 6600GT topikban belinkelt "leggyorsabb" módosított Forceware volt, ami pedig a Z-Tweaked 82.12 típusszámot viseli. Mindegyik esetben 15 perces lesz a teszt, és minden perc végén feljegyzett eredményeket fogom ábrázolni diagram segítségével. A tesztet három különféle "program futtatásával" mértem, elõször csak egy sima Windows XP futott, majd az általam nagyon kedvelt FarCry nevezetû játék izzasztotta a kártyát, végül pedig egy 3D-s alkalmazás, melyet a VGA kifacsarására alkalmaznak. Ennek a programnak a neve DX9 Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting (továbbiakban csak rthdribl), melyrõl már a fentebb belinkelt 6600GT topikban lehet olvasni és informálódni. Az alábbi táblázatban látszanak az alap órajelen mért eredmények.

 

IPB kép

 

Majd a VGA-t 500/900-ról felhúztam 570/1100-ra 3D-ben, 2D-ben pedig 300/900-ról 500/1100-ra. Igaz 2D-ben nem vártam sok változást, de gondoltam ha már tuningolt teszt, akkor húzzúk fel, amennyire lehet. Feszültségváltoztatással nem próbálkoztam, így erre nem térek ki ebben az írásban. A ram-ok most sem kaptak hûtést, mint az fentebb látszik, de nem jelentkezett semmi probléma. Esetleg ha valaki nagyon precíz akar lenni vehet olyan hõvezetû szivacsot, mely pár mm vastag, és a memóriákra ragasztva pont kitölti azt a kis hézagot, ami a ram-ok és a borda között van.

 

IPB kép

 

Az emelt órajelekkel mért adatok az alábbi táblázatban láthatók, ugyan azok a programok futottak és a mérés is ugyan annyi ideig tartot.

 

IPB kép

 

A teszt végére a már megígért .hml fájlok egy .zip csomagban.

 

Végezetül mit is írhatnék. Szerintem jó alternatíva lehet egy ilyen hûtõ "összeszerelése", ha a gyári venti már haldoklik - esetleg halott -. Könnyen lehet kivitelezni, nem kerül sok pénzbe, jó hûtõteljesítményt nyújt és nem utolsó sorban mi magunk készítettük, így büszkék is lehetünk a kis hûtõnkre.

 

Mivel túl sok kép volt a hozzászólásomban, ezért újabb kommentben szeretném megmutatni a képeket, melyek a szerelés során készültek. Remélem a modik nem haragudnak meg érte. ;)

 

IPB képIPB kép

IPB képIPB kép

IPB képIPB kép

IPB képIPB kép

IPB képIPB kép

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

:éljen:

Jól sikerült barkács, sajnos nekem is szükségem lesz rá, csak épp egy 7600GS-en. :( Most fémépítõjátékkal van egy 8 cm-es ventilátor ráirányítva a gyári bordára (gyári szélkavarót eltávolítottam). SLOT1-es bordára gondoltam, kicsit le kell csípni a lamellákból, hogy elférjen rajta egy 8 cm-es ventilátor, remélem nekem is menni fog. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...