tookie Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 Segítséget szeretnék kérni valakitől avi újrakódolás miatt. Régi VHS anyagokat digitalizálok. A felvett anyagok megfelelő minőségűek, csak iszonyatosan nagyok, mivel alapból (és mindenki ezt is ajálotta) a felvett anyag tömörítetlen avi. Sem a kép, sem a hang nincs tömörítve. Több videoszerkesztőt is kipróbáltam (Vegas, Canopus, Premier, VirtualDub), azonban nem tudtam elérni jelentős méretcsökkenést. A Vegas csak max 56 kb/s-os mp3 (hang) tömörítést tudott, a másik két progi azt sem. Ha a tömörítéshez mp3 kódoló progi kellene, akkor az a kérdésem, hogy azt honnan tudom megszerezni? A legjobb lenne, ha olyan progit tudnátok ajánlani, amiben benne vannak a különböző kodekek, így önmaga tudja kódolni a dolgokat. Erőforrásom van, azzal nincsen gond. Előre is köszönöm a segítséget. Tookie
Lalolib Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 Nem vagyok biztos abban, hogy VHS anyagok (352*288) digitalizálása megkövetelné a tömörítetlen AVI formátumot. Egy normál mpeg2 (720*576, 6000 bitráta, 25 fps,mp3 hang) sokkal jobb választás lett volna. Már csak azért is, mert az AVI-t úgyis át kell kódolnod mpeg2-be, mely így dupla idõ (vagy sokkal több). A fenti paraméterekkel, egy 2 órás anyagnak rá kell férnie egy normál DVD-re. Ha eddig nem olyan sokat dolgoztál, akkor jobban jársz, ha újra digitalizálód a VHS anyagot mpeg2-be. Ha pedig már unod a digit, akkor szinte bármelyik komolyabb videószerkesztõ programmal (Ulead, Cyberlink, Sony...stb) át tudod konvertálni mpeg2-be.
tookie Posted July 19, 2008 Author Posted July 19, 2008 Köszönöm a gyors választ Lalo! Ami a az újradigitalizálást illeti, nem jelent nagy problémát az újrakezdés. Sokkal nagyob gondot jelent (valószinûleg az ismeret hánya miatt) a formátun kiválasztása. Eddig zömmel a Premiert használtam, de ott a megnyitáskor csak normál DVPAL-módot ajánl fel tömörítetlen hanggal (AVI) , és a felvett anyag exportálásakor sem tudok beállítani túl sok paramétert. Lehetséges, hogy más videó- és hangkodekeket igényelne a háttérbe? Ha igen, akkor melyek ezek, és honnan szerezhetem meg õket? Próbáltam magam beleásni a programba, de számomra meglepõ módon nagyon kevés output formát találtam a Premierben, és ezek is mind gyenge végeredményre vezettek. Véleményed szerint melyik digitalizálóprogrammal járnék a legjobban? Jó lenne, ha a kodekeket tartalmazót tudnál javasolni! Ha idõd engedi, írd le a javasolt program mely menüpontjában találom meg a felvevõparamétereket (Capture beállítás), hogy könnyebb dolgom legyen. Segítségedet elõre is köszönöm, Tookie
Lalolib Posted July 19, 2008 Posted July 19, 2008 Ha nem vagy járatos a videószerkesztésben akkor nem ajánlom a Premiere progit még akkor sem ha most kapok az Adobe felhasználóktól. Ajánlatom: Ulead VideoStudio 11 vagy Cyberlink PowerDirector 7. Ezek tartalmaznak minden szükséges kodeket és sok elõre beállított felvételi lehetõséget. Mindkét program használata nagyon egyszerû és áttekinthetõ (fõleg az Ulead), igaz nem tudnak annyit mint a Premiere (ezzel most talán kiengesztelem az Adobe hívõket ), de otthoni felhasználásra tökéletesen megfelelnek. Ha ezek közül választasz akkor tudok segíteni. Ha a Premiere-t akarod használni, akkor van külön téma, ott érdeklõdjél, biztos van megoldás.
nagyjani Posted July 19, 2008 Posted July 19, 2008 Ez így van! Nem is tudom honnan az ötlet a Premiere-hez az alapok hiánya nélkül. Nekem még 5 év munka után is van benne új dolog, ( elõtte ugyan ennyi Ulead, meg Pinnacle, majd 1 év dokumentáció olvasgatás) viszont nincs olyan amit ne lehetne vele megoldani. Az Ulead programjai nagyon is jók, esetleg a DVD Movie Factory még ajánlható, abban van analógról DVD-re varázsló is, tehát szerintem a legegyszerûbb, leggyorsabb megoldás. Egy 30 napos próbaverzión kitapogatható minden.
tookie Posted July 21, 2008 Author Posted July 21, 2008 Köszönöm a hozzászólásokat! Lalo! köszi, megpróbálom ezzel a két programmal, és kérdezek, ha megakadok. Nagyjani! A Premier azért jött a képbe, mert ez volt elérhető első blikre! Mellékesen minden gondot, szerkesztést meg tudtam vele oldani, csak a tömörítéssel akadtak gondjaim! Végül is nem lehet mindenki olyan MENŐ mint te!! Tookie
nagyjani Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 Akkor semmi gond. Keresd az exportnál az Adobe Média Encoder-t, és mindent úgy állítasz a bitrátától a hang tömörítésig ahogyan akarsz.
Lalolib Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 Szerintem meg van egy kis gond. Mint mindig, most is csak tanácsot és ötletet adtál. És ez nem "nagymenõség", hanem segítség.
tookie Posted July 21, 2008 Author Posted July 21, 2008 Nos akkor én kérek elnézést, nekem kellemetlen! Mielõtt kemény vitába fajulna az ügy, Lalo, csak nagyjani "kemény" stílusával nem tudtam hirtelen mit kezdeni, azért használtam a "menõ" szót. Gondolom megszokta, hogy egy rakás béngának nyújt tanácsot, ezért már puszta unalomból is keményen fogalmazott. Csak ezt kifogásoltam . Minden jót, köszönöm a segítséget, Tookie
Recommended Posts