attila_bacsi 0 Share Posted July 2, 2008 Kedves Segélyvonal! Sokáig hezitáltam, hová forduljak kérdésemmel, melyet nem tudok túlságosan röviden megfogalmazni. Végül a Segélyvonalat választottam, hiszen az újságban is elismerõen írtak, illetve a DVD-re is feltették a nekem problémát okozó programot. Nem tartozik szorosan a témához, de a probléma indoklásának része, hogy önkéntesként vezetek egy nagyon alapfokú internetes tanfolyamot idõsebb embereknek a budapesti kezdeményezés mintájára. (Bõvebbet a szerény honlapon: www.kattnagyi.extra.hu). Többen kérték, hogy kellene egy kezdõ szövegszerkesztõi tanfolyamot is csinálni. Az elsõ kérdés, ami nálam felmerült az volt, hogy milyen programot használjunk. A mûvelõdési Ház gépein fut ugyan a jogtiszta MS WORD, de a nyugdíjas hallgatók otthoni gépeirõl ezt nem tételezhetem fel alapból. Úgy gondoltam, hogy a tanfolyamon egy olyan ingyenes szövegszerkesztõ programot használnánk, amit CD-n a hallgatók meg is kaphatnak. Ebbõl a célból próbálgatom már egy ideje az AbiWord-öt. Van belõle portable változat is, ami további elõny (a nyugdíjasnak nem kell programot telepítenie, elég az egészet bemásolnia a HDD-re). A program nem olyan bonyolult, mint pl. az Open Office Writer, kinézete nagyon hasonlít az MS WORD-höz (aki idáig ezzel próbálkozott, továbbra is tudja majd használni), kezeli annak fájlformátumát is, szóval ideálisnak látszik. Ennyi bevezetõ után jöjjenek a problémáim. Az AbiWord legújabb, 2.6.3-as verzióját próbáltam ki, annak is a portable változatát. (Megjegyzem, hogy a telepített változatnál is ugyanezek a problémák léptek fel. Nem volt ez másként, egy korábbi, 2.4.6-os verziónál sem.) Elõször egy angol WIN XP SP2 Professional operációs rendszeren próbálkoztam. Az AbiWord nyelvét természetesen átállítottam magyarra. Magánál a szövegek szerkesztésénél nem találtam problémát, azonban a program üzeneteiben bizonyos karakterek hibásan jelennek meg. Az „italic” betõtípus tooltipje pl. Dlt, azaz hiányzik a hosszú õ betû. A hu-HU.string fájlban természetesen helyesen szerepel, és ha ott átírom ékezet nélküli „Dolt”-re, akkor nincs is semmi probléma. Ez azonban nem elegáns megoldás. Nyilván a karakterkódolással van a baj. Hályogkovács módjára rájöttem, hogy ha a hu-Hu.string fájl elején átírom a encoding="iso-8859-2" karaktersorozatot encoding="UTF-8" –ra, és a fájlt (a Windows Notepad segítségével) UTF-8 kódolással mentem el, akkor már rendben lesznek a hosszú ékezetes magánhangzók. Két gond azonban továbbra is fennáll. A gombokon lévõ feliratok továbbra is hibásak maradnak, illetve a címsorban lévõ „Névtelen” é betûje helyett két karakter (A+~, és a Copyright jele) jelenik meg, a mentés nélküli kilépésnél ráadásul ez a két betû néggyé változik. („El akarja menteni a változásokat a „Névtelen1” fájlba?) A hu-HU.string-ben a „Névtelen” átírása „Nevtelen”-re persze most is segít, de ezzel nem vagyok megelégedve. A másik probléma, hogy ha ezt a megoldást átviszem egy olyan gépre, ahol magyar WIN XP2 Home fut, akkor a részleges javítás sem mûködik, oda az eredeti, iso-8859-2 kódolásban elmentett (mentésnél ANSI opció választva) mûködik helyesen. A "portable" szót tehát korlátozottan kell érteni? Egy egészen más probléma, amit idáig észrevettem a listákkal kapcsolatos. A „Formázás” menûböl a „Felsorolás...” menüt csak egyszer lehet választani a program indítása után. Másodszorra rákattintva már semmi sem történik. Ez nem a magyar változat sajátossága, az angol változatban is ezt tapasztalom, természetesen mindkét gépen. A stílusok közül választva mûködik a dolog, bár bizonyos listák helytelenül jelennek meg, pl. „gyémántos lista”, „szíves lista”, és még egy csomó másik. Ez sem mûködik sem az angol, sem a telepített változatban egyik gépen sem. Ez természetes dolog (esetleg még nincs készen), vagy csak azon a két gépen jelenik meg, amin én próbáltam? Elnézést a hosszú levélért (pedig még volna probléma), de fontosnak tartottam a körülményeket is. Ha tehát valaki esetleg egy másik programot javasol, amivel egy nyugdíjasoknak szóló alaptanfolyamot lehet indítani, az is jó megoldás lenne számomra. Elõre is köszönöm. Attila_bácsi Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 795 Share Posted July 2, 2008 Elõször egy angol WIN XP SP2 Professional operációs rendszeren próbálkoztam. Az elsõ (költõi) kérdésem: miért? Szerintem teljesen valószínûtlen, hogy a nyugdíjasok otthon ne magyar nyelvû Windowst használjanak. A második, konkrét kérdés, hogy az angol nyelvû XP-ben a Control Panel --> Regional and Language Settings --> harmadik (talán Specials) fülén mi van beállítva nyelvként? Ha valamelyik English, akkor a betûkészletek jelenleg iso-8859-1 kódolást használnak, abban pedig nincs õ és û, ez okozhatja a hibát. Ha Hungarian, akkor viszont az AbiWorld van rosszul megírva, bár akkor a magyar Windowson sem mûködne. A második problémára sajnos nem tudok választ, mert nem használom a programot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
attila_bacsi 0 Author Share Posted July 3, 2008 Köszönöm a választ! (A költõi kérdésre: a nyár miatt kicsit ráérek a munkahelyemen kísérletezgetni , és itt angol a hivatalos nyelv....) Átállítva a Regional Settingsben az Advanced fülön a nem unicode programok karakterkezelését magyarra, valóban az eredeti kódolással jönnek a hosszú õ, û betûk, azaz ugyanúgy, mint a magyar XP-ben. Sajnos a "Névtelen" továbbra is helytelen. (A szíves listáról nem is beszélve.) Egy harmadik gépen (HP laptop, alig bucherált magyar WINXP SP2) meg a betûk távolsága van össze-vissza, azaz a képernyõkép rendkívül ronda. Nyomtatva már minden OK. Én vagyok ennyire béna, vagy az AbiWord nem tökéletes? Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 795 Share Posted July 3, 2008 Tekintve, hogy az é betûvel nem nagyon szokott ilyen kódolási probléma lenni, arra tippelek, hogy a honosításnál szúrtak el valamit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts