Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2008. júliusi számról

Recommended Posts

Posted

Már nagyon várom. Főleg a websuli rovatot. Remélem nem marad el a folytatása a jövőben sem. Igéretesnek hangzik a A PHPBB 3.0 fórummotor telepítése is.

El is olvastam mindkét cikket, nagyon tartalmas. Gratuláció a szerzőknek. Várjuk a folytatást. És hátha több hely jut majd a következő számban. Csak így tovább Spányik Balázs! Üdv.: egy hűséges olvasó!

Posted

Úgy látszik, hogy nem volt hiábavaló a sok kritika, vita pro- és kontra! Ez a szám, és már a júniusi is nagyon jól sikerült!

Kifejezetten tetszett, tetszik! Csak így tovább! :igen::bravó:

Dávid Csaba
Posted

Minden tisztelet mindenkinek, akinek bármilyen írása/munkája megtalálható a lapban, de a mostani Mesterfogások... az nagyon odavág. Oda meg vissza vagyok a legtöbb cikktõl (Office-t nem használok).

A Magix Movie Edit Pro-t külön köszönöm, épp a minap tapasztaltam, hogy többre lenne szükségem, mint amit a WMM tud. A 60 ingyenes cuccocska is hasznos gyûjtemény.

A hardver teszt rész kinek-kinek pénztárcája és szükségletei/igényei szerint hasznos vagy "csak" érdekes. A hálózati adattárolók ugyanez. A médialejátszók viszont annyira nem érdekelnek, persze ha netán lenne bennük TXT vagy PDF támogatás... A szünetmentes-tápok olyanok, mint a hûtési módszerek: minden évben legalább egyszer elõkerülnek. Nekem "unalmas", másnak meg "új". A szükségességét nem vitatom.

Az adathalászat a grafikon szerint kicsiny hazánkban még nem fojtogató probléma, de inkább elõzzük meg a tüzet, mint oltsuk. Ugyanez az internetes vásárlásra is igaz. Apropó vásárlás: a Tanácsadó kezd kissé szürkévé válni. A vírusokkal és biztonsággal foglalkozó cikk a szokásához hûen színvonalas és olvasmányos, kiváló munka!

Összességében: pár oldalt leszámítva teljesen elégedett vagyok. Ezen felbuzdulva lehet, hogy még a hónapok óta általam erõsen hanyagolt PCStúdiót is megnézem.

Posted

:ötlet: 2007. márciusi magazin mesterfogásában volt egy nagyon jó cikk "Költözés" címen. Annak idején az alapján költöztettem át a "rókát" egy másik logikai partícióra. Nagyon is jól működött közel egy évig. Aztán gondoltam itt az új Firefox 3-as verzió, próbáljuk ki rajta is a költöztetést. Nos háromszor is próbáltam a költöztetést Firefox 3-mal. Tiszta telepítéssel is (kitöröltem minden Mozilla Firefox könyvtárat, még a rejtett mappában lévő (....\Application Data\... szabályos eltávolítás után...) is. Mindent hasonlóan hajtottam végre, mint a cikk szerint, de sajna nem működik. :nem: Vagyis 1-2 szer elindul a böngésző, utána lefagy és fagy és fagy... Megoldás: egyelőre nem költöztetem a rókát. Így viszont nagyon gyors és nem fagy le. Lehet még várat magára a költöztetés őszig. :) Addig is itt a jó idő, olvassátok az e havi PCWORLD magazint, mert nagyon jól sikerült a júliusi száma.

Dávid Csaba a PCStúdiót kár kihagyni, azt tanácsolom, hogy utólag nézd meg a kimaradt részeket mert van köztük nagyon hasznos és értékes epizód is.

Posted

Bár a melóhelyemen már átálltam 3-asra és napi szinten szívok vele, ezért itthom még nem siettem váltani, ennél fogva nem tudom, miért nem lehet költöztetni. Ha kijön a 3.01 (remélhetõleg minél hamarabb), és kijavítják a hibákat, akkor átállok, és meg fogom vizsgálni a dolgot. De a Firefox 3 témában fogok értekezni róla, nem itt.

Posted

Ha nincs megadva cikkíró akkor az miért nincs? Néha egyértelmû, hogy cikknek álcázott reklámról van szó (múltkor tán egy LG monitor tesztje volt ilyen), a szünetmentes tápos írásról nem igazán tudom eldönteni, megzavar ez az anonimitás.

Dávid Csaba
Posted
(petzolkri @ 2008. július 8. 17:19) 253588[/snapback]

Dávid Csaba a PCStúdiót kár kihagyni, azt tanácsolom, hogy utólag nézd meg a kimaradt részeket mert van köztük nagyon hasznos és értékes epizód is.

Halvány emlékeim szerint akkor hagytam abba a PCStúdió rendszeres megtekintését, mikor vagy 20 percen keresztül csak egy-két mobilról volt szó, ráadásul még nem is lehetett megvenni kicsiny hazánkban mindegyiket... Na nem mintha rohannék emiatt vásárolni, nálam a telefon telefonálásra való, meg néhány SMS elküldésére. Ami ezen felül van, az felesleges csicsamicsoda. :D

Lényeg: azóta nem nézek PCStúdiót, de a mostani lapszám alapján lehet, hogy most megkockáztatom.

Apró szösszenet a fórummotor telepítéséhez (107. oldal, 2. pont): a Total Commander meg az extra.hu két külön világ. Nekem egyszer sem sikerült ezzel feltöltenem, ahogy annak a két barátomnak sem, akik szintén ide telepítették a honlapjukat és TC-vel FTP-ztek volna. Azóta mindhárman FileZilla-zunk. Egyébként mástól is hallottam/olvastam ugyanezt.

Lényeg: ha TC-vel FTP-zel extra.hu szerverre (vagy máshova), ne csodálkozz, ha nem sikerül a telepítés!

Posted

És a TVB (Teljes Verziós Borotvahab) holmaradt? :D

A szünetmentes-tápegységes cikk nagyon tetszett, részemről aktuális is lesz.

Posted

Nagyon jó cikk a "Hálózati adattárolók tesztje". :D Hát ezért veszem én meg a PC World magazint minden hónapban. Mindig tudtok jó témát "boncolgatni".

Halasi Miklós
Posted
(Dávid Csaba @ 2008. július 9. 10:35) 253633[/snapback]

Apró szösszenet a fórummotor telepítéséhez (107. oldal, 2. pont): a Total Commander meg az extra.hu két külön világ. Nekem egyszer sem sikerült ezzel feltöltenem, ahogy annak a két barátomnak sem, akik szintén ide telepítették a honlapjukat és TC-vel FTP-ztek volna. Azóta mindhárman FileZilla-zunk. Egyébként mástól is hallottam/olvastam ugyanezt.

Lényeg: ha TC-vel FTP-zel extra.hu szerverre (vagy máshova), ne csodálkozz, ha nem sikerül a telepítés!

Bevallom, én is FileZillázom, de azt se nagyon szereti az extra, két fájlt mindig valami miatt nem akar feltenni, és utána az állapot törlése után meg felmegy. Másrészt az extrán vannak érdekességek, például ha kiürítem a fórum gyorsítótárát, nem a fájlrendszerben lévőt tölti vissza, hanem a cache-ben lévőt, amit máig nem értek. Tehát a html fájlokon jó, ha a fórumban módosítunk és nem azokon kívül... :S

Posted

NAS cikkért örök hála!

Többit még el kéne olvasnom! :D:P

Posted

A NAS téma akár lehetne a mesterfogásokban is. Egy hálózat beállitás NAS -sal otthoni és kisebb cégek esetén.

Posted

Gratulálok az ehavi számhoz, nagyon jól sikerült (nem voltam itthon, csak most tudtam elolvasni)!

Egy kérdésem viszont lenne. Az ingyenes programok között találtam az eddig számomra ismeretlen Eusing Registry Cleanert. Mennyire "érti a dolgát"? Több száz hibát talál, az általam használt CCleaner jelen pillanatban egyet sem. Ez lehetséges lenne? Sajnos nagyon rossz tapasztalatom van az ilyen programokkal, úgyhogy inkább biztosra mennék. Ki mit tud erről a programról? Lehetőleg gyakorlatban.

OFF

A tapasztalatok közül a legrosszabb: az Abexo Free Registry Cleaner olyan jó munkát végzett, hogy utána nem működött az Office Update, újra létre kellett hozni az eredeti telepítési útvonalat tartalmazó registry kulcsokat (ezt talán már írtam is).

Posted

Körülnézve a neten jobbára dicsérik, kirívóan negatív infót sehol nem találtam róla. Azt is több helyen említik, hogy tud rendszer-visszaállítási pontot csinálni, illetve minden törlésről, beavatkozásról biztonsági mentést végez, dátummal idővel, és ebből később korrekten vissza tudja állítani az eredeti állapotot. Feldobtam Virtual PC-re, és azt látom, hogy ez tényleg így van, már ami a biztonsági mentést illeti. A honosítása viszont iszonyúan pocsék.

Posted

A honosítás nekem mindegy. Köszönöm szépen a fáradozást.

Posted

Üdv!

Drágábbak lettetek?

Érdekes, hogy ezt mindig az "Elõfizetési díjbekérõ"-n veszem észre! :pislog:

No mindegy, az augusztusit még megvárom, aztán pápá Pc World!

Nem éri meg sajna!

Dávid Csaba
Posted
:titok: Van egy egész év arra, hogy össze-vissza kolduld az előfizetés összegét... ;)
Posted

Az utolsó sort olvasd félhangosan!

Dávid Csaba
Posted

Olvastam, de ettől még nem értem. Miért nem éri meg??? :pislog:

Kapsz minden hónapban egy nívós lapot, melyben ötletekről, megoldásokról, újdonságokról olvashatsz a világ minden sarkából. Kapsz mellé egy szintén igényesen szerkesztett adathordozót, rajta több, egyébként fizetős program ingyenes verziójával. Sokat közülük akciósan vásárolhatsz meg. Az előfizetéssel anyagilag is jobban jár az, aki minden lapszámra igényt tart.

Úgy látom ez csak akkor nem éri meg, ha valaki más is megveszi a környezetemben az újságot, s én elkérhetem tőle (netán még az előfizetői DVD-t is), vagy ha annyi időm van, hogy egész nap a netet bújhatom, vagy az egész téma annyira nem is érdekel. Esetleg azért nem éri meg, mert mindenképpen kell másra is a pénz (kaja, lakbér, tandíj... stb) és csak azokat a számokat veszem meg, amik érdekelnek. Persze, valamit biztosan kihagytam, de alapvetően a saját helyzetemből indulok ki. :upsz:

Posted

Egyetértek Dávid Csabával, ..

Posted

Sziasztok

Epp most olvastam el az "Internetes vasarlas buktatoi" cimu cikket es lenne egy par hozzafuznivalom, hatha mas is okul belolle az en karomon tanulva.

Az okos ember mas karan tanul es nem a sajatjan :)

Eldontottem hogy veszek egy fenykepezogepet az ebay-en, meg is nyertem a licitet, kifizettem es nem kaptam semmit. Figyelembe vettem azokat a tanacsokat amik a cikkbe voltak irva es megis megjartam. 100% pozitiv visszajelzes, regota tag, igaz PayPal -al valo fizetest nem fogadott el csak banki atutalast.

Miutan fizettem "User Not Longer Registered" statust kapott ami azt jelenti, hogy NEM LEHET FEEDBACKET hagyni a vasarlora nezve, visszavonta a regisztraciojat. Maximum 90 nap all rendelkezesre, hogy visszajelzest lehessen hagyni, utanna szinten nem lehet.

Az ebay azon kivul hogy kitiltja a rendszerbol a felhasznalot nem tud csinalni semmit se :(

Letrehoztam egy oldalt amibe leirtam roviden a tortenetemet http://www.ebayvictim2008.extra.hu cimen lathato.

Posted

Ez tényleg gáz. No nálam marad a net információ szerzésre, aztán megyek a boltba vásárolni. Ott legalább nem vágnak át névtelenül.

• 2 weeks later...
Posted

Nem szokásom oktalanul kritizálni semmit és senkit, de egyes újságíróknak a lapnál talán el kellene azon gondolkodniuk, hogy mi számít ma színvonalnak a hazai informatikai-számítástechnikai irodalomban és tájékoztatásban. Most csak néhány, számomra elég hajmeresztõ problémát emelnék ki, amelyek számomra irritálóak és semmi olyasmit nem tartalmaznak, amit a neten 5 perces kutakodás után meg ne találnék, még ha angolul/németül van is, de legalább hozza a színvonalat:

1. A "Vásárlási tanácsadó" rovatnál nem tudom sírjak-e vagy nevessek: mindig ugyanazt ismétlitek, még az egyes tippekhez írt szöveg is ugyanaz. Copy-past alapon mûködik minden, néha, sõt néha rendszeresen még a nyilvánvaló hibákat is bennehagyjátok. Könyörgöm javítsa már ki valaki: A Core 2 Quad Q9450-es processzor nem Kentsfield kódnév alatt fut, hanem Yorkfield, a rendszerbusza nem 1066MHZ, hanem 1333, nem 8MB L2-t tartalmaz, hanem 12MB-ot (2x6) és nem 65nm-en készül, hanem 45nm-en. Egy olyan vásárló, aki ez alapján indul el, biztosan célba is ér.

2. Elhiszem, hogy a "manager" stílusú két laptoppal és három mobillal szaladgáló emberkéknek írjátok a lapot, akiknek annyi ismeretük van a számítástechnikáról, amennyia mindennapi munkájukhoz kell. De amit Bata László írt a "Mesterfogások" rovatban a júliusi számban, kiverte a biztosítékot: történetesen arról volt szó, tuningoljuk-e a PC-t, vagy sem. Õ úgy tette fel a kérdést, hogy "biztonságos-e felpörgetni a CPU órajel-frekvenciáját"? Amire a válasza az volt, hogy ha nem vagyunk "tuningmesterek", semmiképpen. Ha már írnia kellett valamirõl, hogy kitöltse a helyet a lapban, akkor errõl bõvebben is írhatott volna. A tuning nem csak abból áll, hogy az FSB-t emelem és kész. Számos egyéb komponens összehangolt munkájából áll össze a tuning, amelyhez megfelelõ hardverelemekre is szükség van.

A tuning lerövidíti a CPU élettartamát, írja Bata úr. De könyörgöm, õ is tudhatná, hogy addig úgysem használjuk ezeket a CPU-kat, amíg degradálódnak, vagy kipurcannak, mert addigra úgyis végzetesen elavulnak. Legyen egy processzor élettartama 10 év, tuninggal 5. Nem hiszem, hogy bárki is eddig használna egy processzort a mai világban, hacsak nem nagyon szegény, vagy takarékos, de ez más lapra tartozik. Egy korábbi számban éppen a tuninghoz kapcsolódó stabilitásellenõrzõ programokról írtatok, talán egyszer lehetne kivételt is tenni és egy tuning-cikket tenni az újságba, bár ilyenre még nem volt példa, talán a hõskorban, valamikor 2000 tájékán.

3. A tesztek...hmmm..finoman szólva sem képviselnek magas színvonalat, egyáltalán nem olyat, mint ami évekkel korábban jellemezte a lapot. Például egy korábbi lapszámban a GeForce csúcskategóriát összehasonlítva, néhány mérés alapján a cikkírók sommásan kijelentik, hogy a 280GTX jelenleg a leggyorsabb videokártya a világon, sokkal jobb, mint az ugyancsak Nvidia gyártmány, egy generációval korábbi 9800GX2. Ez sajnos nem igaz, egyszerûen hamis információ. Még legjobb esetben is egyenlõen teljesítenek és a GX2 többször veri/verte el a 280GTX-et, mint az õt. Csak a neten fellelhetõ teszteknek kellett volna utánanézni. (Persze, amikor ezt írom már megint változott a képlet a Radeonok javára..) Arról nem is beszélve, hogy az Nvidia felvásárolta az Aegia-t és ezzel megszerezte a jogot a PhysX nevû gyorsító-eljáráshoz, amit aztán implementált a drivereibe. Így azokban a játékokban/programokban, amelyek ezt kihasználják, a 9800GX2 egyértelmûen elõnyben van 2 GPU-ja miatt, persze némi bekonfigurálás után.

Õszintén szólva sokmindent lehetne még írni és elemezgetni. Nem azt kifogásolom, hogy a manager rétegnek írjátok a lapot, hanem azt, hogy ennyi pénzért még bosszankodnom is kell az írásokban hemzsegõ félinformációk és ellentmondások miatt.

• 4 weeks later...
Posted

Kedves Balázs !

Hosszas távollét (és idõhiány) miatt csak most "volt érkezésem" :) kipróbálni a júliusi szám (nekem) legérdekesebb cikkében leírtakat : "Windows XP futtatása USB kulcsról".

Mindent pontról pontra a leírtak szerint végeztem (az eljárás során olyan képernyõket is kaptam, mint a lapban látszik) mégsem mûködik a dolog.

Két USB-s pendrive-ra (egy 256 Mb-osra és egy 2 GB-osra) is feltelepítettem a procedúra szerint kapott fájlokat, az alaplap bootolását USB-r e állítottam, mire a következõ kiírásokat kaptam:

"Searching for Boot Record from USB RMD-FDD.. OK

Disk error

Press any key to restart"

<Enter>

"Boot Failure

Reboot and select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device

Press any key when ready"

Mi lehet a hiba ? - hiszen a boot rekordot érzékeli, a fájlok a helyükön vannak...