Tapsifiles Posted June 24, 2008 Posted June 24, 2008 Sziasztok! Segítségre lenne szükségem operációs rendszer telepítésével kapcsolatban. Az elsõ ránézés ellenére arra tippelek, hogy az alábbi problémámnak nem szoftveres, hanem hardveres, mégpedig alaplapon keresendõ oka lehet. Összejött nálam egy egészen jó PIII-as konfiguráció. A régebbi alkatrészeimhez legutoljára egy használt Canyon 6SP2AS-T alaplapot vettem egy hardver szervizben. Összeraktam, bedobozoltam az alkatrészeket, az elsõ bekapcsolásra mûködött minden. Következett tehát az operációs rendszer telepítése. - A Windows XP telepítõje sokszori nekifutásra is, minden alkalommal nagyjából ugyanannál a mûveletnél lefagyott. - Azután vettem sorba 4-5 Linux változatot, de azokkal ugyanígy jártam. A Live CD-k általában elindulnak, azonban közülük se mind. - Végül az sikerült, hogy a Windows 2000 meg a Scientific Linux gond nélkül feltelepült és prímán mûködnek a gépen, gyorsak és stabilak. Két-három hete egyfolytában kísérletezem tovább, szerintem minden létezõ dolgot kipróbáltam: alaplapi gombelem csere, jumperek, setup beállítások, BIOS frissítés, bõvítõ kártyák és perifériák cseréje stb. Egyedül a CPU és maga az alaplap változatlan. De az XP-t és a Linuxokat mindezek után sem tudom telepíteni. Akárcsak annak elõtte, lényegében ugyanott lefagynak, a településük akadálya mozdíthatatlannak látszik. Ilyesmit más alaplappal nem tapasztaltam, több ötletem nincs, mit lehetne még kipróbálni. Ha valaki találkozott már ezzel a jelenséggel, annak a tanácsát nagyon megköszönném!
nagyjani Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 Jellegzetesen memória, vagy merevlemez és kábele okozhatnak ilyen gondot, és valóban nem minden rendszernél. Jártam úgy, hogy egy darab memóriával (egy másikkal) felment minden, aztán már mûködött a régivel is, de egy merevlemez csere is többször segített már.
Tapsifiles Posted June 29, 2008 Author Posted June 29, 2008 Köszönöm a tanácsaidat! Ebben a körben nagyrészt már mozogtam, de eredményt nem értem el. - Egy hónapja szereltem össze ezt a PIII-as konfigurációt. A merevlemezét a P4-es gépembõl tettem át, ott a HDD semmilyen rendellenességét nem észleltem. A kábelekkel is játszadoztam kínomban. Kipróbáltam a rendesen hozzávaló 80 eres helyett, 40 eressel. Próbáltam a merevlemezt a CD-vel egy IDE vezérlõre felfûzve és szintén ilyen-olyan kábellel, meg a két egységet külön vezérlõn. De semmire semmi változás. Talán a merevlemez cserét megoldhatom, sajnos ide már csak egy kisebb és lassabb akadna. - Az alaplapon három DIMM foglalat van és max. 512 MB memóriát kezel. 4 db (teljesen egyforma gyártmányú) 256 megás PC133 SDRAM modulom van. Így kettõt volt azokból érdemes beletennem. A négy modulból kettõt-kettõt váltogattam az 1-2, 1-3, 2-3 foglalatokba. Azt hiszem minden kombinációt kipróbálta, de megnézem újra. Ezen túlmenõen a Linuxok telepítése elõtt a memória teszteket futtattam, viszont hibajelzést nem kaptam - igaz, sosem vártam meg a hosszadalmas tesztek végét. Azt is valóban megpróbálhatom, hogy nem teszek be mindig két-, hanem csak egy modult, valamint a memória teszteket is türelmesen végigfuttatom. - Hanem van itt még néhány érdekes dolog, amelyekbõl talán egyéb tippek is keletkezhetnek. A múltkor kifelejtettem, hogy a Linuxok közül az Ubuntu 7.10-et is sikerült rendesen telepíteni. Amikor végeztem vele automatikusan jelezte, hogy megvan már a 8.04 változat, akarom-e frissíteni arra. Elindítottam a 8.04-re való frissítést, ami viszont lefagyott. Erre letöltöttem és felírtam CD-re a 8.04-es Ubuntut és egyenesen azt kezdtem telepíteni. Úgy is lefagyott. Másodszorra, harmadszorra szintén, és ugyanannál a telepítési mûveletnél. Feltûnõ tehát, hogy az Ubuntu 7.10 minden körülmények között igen, a 8.04 viszont már sehogyan nem. Ebbõl a példából is az a sejtésem, hogy egyes operációs rendszerek olyan - adatátviteli, processzor, memória? - mûveletet végeztetnének el adott ponton, amelyet ez az alaplap, illetve konfiguráció jelen állapotában nem képes végrehajtani. Az XP telepítése ugyancsak effélére utal. Nem összevissza, rendszertelenül fagy le, hanem egy helyen. Még nagyjából az elején, amikor a particionáláshoz érkezek el. Választhatnék a törlés, létrehozás, vagy aközött, hogy enterrel megkezdjem a telepítést a kiválasztott partícióra. Na most lépkedek a partíciók között a le-fel nyíllal, mire pár váltás után lefagy a gép. Rendkívül primitív, de mindig itt akad meg az XP. Ez általánosságban az összes operációs rendszerre igaz, amelyet képtelen voltam telepíteni: mindegyik a maga jól behatárolható pontján akad el. A többség magától, nem az XP-hez hasonló beavatkozás hatására. Van még furcsaság a BIOS körül is, ugyanis az alaplap forgalmazója a Canyon volt, a valódi gyártója viszont a DFI, ami csak rejtett módon derül ki, és ebbõl zavar támadhat… De ebbe már tényleg nem kezdek bele. Legfeljebb, ha fennmaradt az érdeklõdésed a probléma megoldása iránt és volna további ötleted az elmondottak alapján. Addig én kipróbálom azt a néhány változtatást.
Tapsifiles Posted July 1, 2008 Author Posted July 1, 2008 Elvégeztem a tervezett próbákat. - Másik merevlemezzel és kétféle kábellel is kipróbálva, ugyanúgy lefagy az XP telepítés közben. Tehát semmi változás nem történt. - A memória kipróbálását másként végeztem el, mint terveztem. PII-es gépbõl volt egy PC100-as SDRAM garnitúrám, két 128 MB-os és egy 64 MB-os modulom. Ezekkel lecseréltem az eddigi 256 megás rammokat. Azonban velük is lefagy az XP, azaz változást szintén nem hoztak. - Viszont valamekkorát léptem elõre ezzel a 3 RAM modullal a hibabehatárolásban. Az UHU Linux telepítõ CD-jén lévõ memória tesztet futtattam, most hosszasan. Ment is már a Memtest 38 perce, a Test #7 [Random number Sequence] vizsgálatnál tartott, amikor lefagyott a gép. Nem értek a Memtesthez, és persze a gép lefagyása az nem teszteredmény, de talán mond valakinek valamit az, hogy a gép ilyenfajta (teszt)mûveletek közben fagy le. - Az elsõ segítségkérésem alkalmával azt írtam, hogy a Windows 2000 jól mûködik a gépen. Most, hogy már hetek óta használom a gépet elég tapasztalatot szereztem és mondhatom, ez nem teljesen igaz. Legpontosabban a Word helyesírás ellenõrzõ ablakában szinte minden alkalommal lefagy a gép. Másutt nem, de ott rendszeresen. - A BIOS kérdésére megint nem tértem ki.
Recommended Posts