Jump to content
GSForum - Segélyvonal

DELL Vostro 1500

Recommended Posts

Posted

Specifikáció:

Processzor: Intel Core 2 Duo T7250 2,00GHz

Memória: 2x1GB DDR2 Hynix CL5-5-5-15

Chipkészlet: Intel Crestline PM965

Videokártya: nVIDIA GeForce 8600M GT 256MB

Hangkártya: SigmaTel STAC9205X @ Intel 82801HBMICH8M High Definition

Merevlemez: Seagate ST9160821AS 160GB

Kijelzõ: 15,4" 16:10 1280x800

Optikai Meghajtó: PBDS DVD+/- RW

Hálózat (WLAN): Dell Wireless 1395 WLAN

Akkumulátor: DELL UW2808 9 cellás 86Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Vásárlás:

A notesz dobozában (ami elég méretesre sikeredett) a driver DVD-k, és az Operációs rendszer DVD-je mellett megkapjuk a Dell MediaDirect nevû alkalmazást is, ami véleményem szerint elég jól sikerült. Jól helyettesíti - az ebbõl a verzióból kimaradt - Vista Media Centert, igaz a külön operációs rendszerként mûködõ változatát nem sikerült elindítani, ezért le is töröltem. A töltõhöz elég fura tápkábel jár, ezt nem árt lecserélni, mert könnyen megtörik. (Ahogy olvastam a teszteket, más Dell gépekhez is ilyet adnak.)

Teljesítmény:

Bekapcsolás után a ventillátor halkan végzi a dolgát, és gépigényesebb feladatoknál sem lesz sokkal zajosabb. A Vista telepítésének befejezése után a gép osztályozza magát. Ez a notesz elég jó eredményt kapott: 4,7 lett a legalacsonyabb osztályzat. Ennyit kapott az aero, és a merevlemez teljesítményére.

A processzor alapjáraton 40-43 fok között mozgott, erõsebb igénybevétel esetén ez elérheti a 65-70 fokot is.

CPU Tesztek:

CPU Queen: 8460

CPU PhotoWorxx: 6873

CPU ZLib: 25997 KB/mp

CPU AES: 7372

A merevlemez a seagatekhez méltóan nagyon csendesen végzi a dolgát. A videókártya teljesítményével nagyon meg voltam elégedve, a mai játékok mindegyikét viszi.

Everest adatai alapján a memória

olvasási sebessége: 5558 MB/s, írási sebessége: 3631 MB/s

másolási sebessége: 4062 MB/s

késleltesése: 79,2 ns.

Felépítés:

A kijelzõ elég jó minõségûre sikerült. Betekintési szöge kivételesen jó az eddíg általam látott kijelzõkhöz képest.

Billentyûzete is jól sikerült. Ugyan a numerikus rész hiányzik, a billentyûzeten kényelmes gépelni. Egyik gomb sincs összezsúfolva rajta. Gyorsgombokból összesen nyolcat találunk: a mediaplayer vezérlõ gombokat (ezek a gép elején találhatók), illetve a dell media directet elindító gombot. Ezeken kívül van még

egy WIFI-t ki/be kapcsoló gomb. A tapipadot elég kényelmes használni. Függõleges, és vízszíntes scrollsáv egyaránt található rajta.

A gép oldalán négy USB port található, egy FireWire, egy S-Video, egy VGA, egy Ethernet és egy modem csatlakozó.

A notebook szerkezete nagyon stabil: a gép belseje fémbõl készült, a kijelzõ fedele is fémbõl van. A müanyag színtén nagyon minõségi, nem recseg, nagyon stabil (Lenovo ThinkPad-oknál találkoztam ilyen minõségi anyagokkal). A kijelzõt nagyon stabilan tartja a két zsanér. A gépet ezen tulajdonságai miatt inkább az üzleti kategóriába lehet sorolni.

A notesz akkumulátora kivételesen nagy teljesítményû: 9 cellás, 86Wh-os. A gép hátuljából ki is lóg pár centit. Teljesítménycentrikus üzemmódban (minden maximumon) kb 3 órát sikerült belõle kisajtolni, takarékosabb használat mellett (60% fényerõ, 50%-80% processzor, WiFi bekapcsolva) 5-6 órát is képes

mûködni.

2008 május elején ez a gép 250.000 Ft körül kapható, ami szerintem ezért a minõségért cserébe nagyon jó ár.

Összességében a notesznek minden tulajdonságával meg vagyok elégedve, egyetlen hátrányként azt tudom felhozni, hogy nem mûködik az operációs rendszertõl független MediaDirect alkalmazás.