Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Megkérném a segítõkész fórumtársakat egy házi teszt képeinek elkészítésére. A tesztképeket isodslr@gmail.com címre lehet egy-egy max 20MB üzenetben eljuttatni. Az összes többi feldolgozási munkát elvégzem, és remélem mindenkinek hasznára lehet.

A DSLR, vagy ISO állítási lehetõséggel rendelkezõ géptipus érzékenységének bemutatására letakart objektívvel és nézõkével ISO 400, ISO 800, ISO 1600, ISO 3200-on készített felvételeket várok, képenként max 5MB méretben. RAW-ból konvertált képeknél nem szükséges utófeldolgozás.

A zajcsökkentést ki kell kapcsolni még RAW-nál is, nekem WB: 0 értéknél még nem zavart, de +1,3-tól már feleslegesen zajos lett a kép, kikapcsolva még hosszabb záridõnél, pl. 30"-nél sem. Rekeszt a legtágabbra 4,3-4,5-re állítottam, de nagyobb rekesznél sem befolyásolta az eredményt. Legyenek az értékek 1/60, f:4,5, vagy a WB: 0-hoz beállíthatók, nálam 2,5" és f:4,5.

Köszi a segítõ hozzáállást.

Posted

ISO 100-ban nem gondolkodtál? Mert a legszembetűnőbb különbség 100 és 400 között jelentkezik. Majd a héten küldök valamit, de nem RAW-ban, mert az egyrészt meghaladná a 20 megát, másrészt meg a 128-as feltöltésem kevés hozzá, úgyhogy marad a JPG.

Posted

Elõre is köszönöm. Az eddig vizsgált gépeknél ISO 400-nál ezzel a módszerrel nem találtam zavaró zajosodást. Természetesen kissebb érzékelõn és elektronikától függõen már korábban is jelentkezhet. Minden képet elfogadok, lényeges, hogy az a legkisebb kiindulási ISO érték, aminél még semilyen zaj sem látszik a sötét-darkframe-képeken. A lépcsõ következõ ISO értéke annak a 2x-e és így tovább. Az EXIF adatok megtartása is jó lenne.

Posted

Tetszik az ötlet, be fogok szállni. Viszont egy kérdésem lenne, ez a WB mit is jelöl? :upsz:

Posted

A WB helyett a fényerõ(expozíciókorrekció) érték értendõ.

Posted

De 0-ra úgysem lehet beállítani letakart objektívvel. Az automatika meg úgyis átveri magát DSLR-nél, mert a keresőn beszűrődő fényt értékeli az objektívből (nem) jövő helyett. :bizonytalan: Jó lenne fix záridőnél maradni a teszthez, mert a túl hosszú idő miatt hatványozottan zajosodik a kép, így meg nem egyértelmű az összehasonlítás.

Posted

Az eddigi tapasztalatok szerint teljesen lényegtelen a fényérték pontos állítása, +- 0,3 körül vacillál a gép, a nézõkét pl. a hasadhoz szorítva tökéletesen elég a takaráshoz, az obi sapka meg fent legyen. Az obit manuál fókuszra állítva M módban azonnal exponál a gép. Az lényeges, hogy semilyen zajszûrés ne legyen bekapcsolva, ha van RAW kép formátum legyen beállítva. Zajszûrés nékül lényegtelen volt a záridõ, nincs ami bemozduljon, lényegtelen a rekesznyílás. A megadott paraméterek csak a könnyebbség kedvéért lettek megadva, a kevesebb ismeretlen érdekében. Ez a teszt a képérzékelõ, a kiolvasás-erõsítés gépi szoftwer összehasonlítását célozza.

Posted

Most megnéztem, és tényleg nem lényeges, igazad van. Azt hittem, a hosszabb idõ miatt több lesz a hotpixel, legalábbis netes tesztek (meg a vaslogika) alapján ezt vártam.

Posted

Köszönöm az ISO teszttel kapcsolatos pontosító észrevételeket, igyekeztem beépíteni.

A tesztképeket isodslr@gmail.com címre lehet egy-egy max 20MB

üzenetben eljuttatni.

A DSLR, vagy egyéb digitális géptipus érzékenységének bemutatására

letakart objektívvel és nézõkével a géptõl függõen ISO100, 200,

400, 800, 1600, 3200-on készített felvételeket várok. Képméret:

1500x1125 pixel méretben kivágva RAW-ból, vagy RAW-ból TIFF-be

konvertált képbõl.Csak JPG formátumú gépen a beállítható maximális

méretbõl kivágva. RAW-ból konvertált képeknél nem szükséges

utófeldolgozás.

A zajcsökkentést ki kell kapcsolni még RAW-nál is, nekem Fé: 0

értéknél még nem zavart, de +1,3-tól már feleslegesen zajos lett a

kép, kikapcsolva még hosszabb záridõnél, pl. 30"-nél sem. Rekeszt

a legtágabbra 4,3-4,5-re állítottam, de nagyobb rekesznél sem

befolyásolta az eredményt. Legyenek az értékek pl.:1/60, f:4,5.

A feldolgozást elvégzem.

1.Feldolgozás: Ps-ban a kép megnyitása. Kép>korrekciók>negatív.

Adat: a képfájl mérete ....kbyte, mentés a legmagasabb, 12-es

minõségi fokozatban. A kisebb érték a jobb.

2.Feldolgozás: Ps-ban a kép megnyitása.

Kép>korrekciók>negatív, nagyítás 3200%-ra.

Kép>korrekciók>szintek. A hisztogram bal oldali csúszkáját 0-200

értékre, jobb oldali csúszkáját a képen sötéten ábrázolt színzaj

teljes kizárását jelentõ, 255-tõl 0-ig csökkenõ értékre kell

állítani.A nagyobb érték a jobb.

• 1 month later...
Posted

Saját géprõl bemutatnám a zajügyben készült képeket. Nem tudja valaki, ide közvetlenül lehet 680x510 képet beszúrni?

Posted

A szabályzat szerint maximum 640*480-ast lehet beszúrni. De ha csak belinkeled, szerintem az is teljesen jó lesz.

Posted

Csak linket lehet beszúrni, vagy közvetlenül képet is? A fenti kép beszúrása linket kér.

Posted

Közvetlenül nem lehet képet feltölteni, csak valahonnan máshonnan a webrõl lehet belinkelni.