olli Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Megkérném a segítõkész fórumtársakat egy házi teszt képeinek elkészítésére. A tesztképeket isodslr@gmail.com címre lehet egy-egy max 20MB üzenetben eljuttatni. Az összes többi feldolgozási munkát elvégzem, és remélem mindenkinek hasznára lehet. A DSLR, vagy ISO állítási lehetõséggel rendelkezõ géptipus érzékenységének bemutatására letakart objektívvel és nézõkével ISO 400, ISO 800, ISO 1600, ISO 3200-on készített felvételeket várok, képenként max 5MB méretben. RAW-ból konvertált képeknél nem szükséges utófeldolgozás. A zajcsökkentést ki kell kapcsolni még RAW-nál is, nekem WB: 0 értéknél még nem zavart, de +1,3-tól már feleslegesen zajos lett a kép, kikapcsolva még hosszabb záridõnél, pl. 30"-nél sem. Rekeszt a legtágabbra 4,3-4,5-re állítottam, de nagyobb rekesznél sem befolyásolta az eredményt. Legyenek az értékek 1/60, f:4,5, vagy a WB: 0-hoz beállíthatók, nálam 2,5" és f:4,5. Köszi a segítõ hozzáállást.
nagyjani Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 ISO 100-ban nem gondolkodtál? Mert a legszembetűnőbb különbség 100 és 400 között jelentkezik. Majd a héten küldök valamit, de nem RAW-ban, mert az egyrészt meghaladná a 20 megát, másrészt meg a 128-as feltöltésem kevés hozzá, úgyhogy marad a JPG.
olli Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 Elõre is köszönöm. Az eddig vizsgált gépeknél ISO 400-nál ezzel a módszerrel nem találtam zavaró zajosodást. Természetesen kissebb érzékelõn és elektronikától függõen már korábban is jelentkezhet. Minden képet elfogadok, lényeges, hogy az a legkisebb kiindulási ISO érték, aminél még semilyen zaj sem látszik a sötét-darkframe-képeken. A lépcsõ következõ ISO értéke annak a 2x-e és így tovább. Az EXIF adatok megtartása is jó lenne.
fapuma Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Tetszik az ötlet, be fogok szállni. Viszont egy kérdésem lenne, ez a WB mit is jelöl?
olli Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 A WB helyett a fényerõ(expozíciókorrekció) érték értendõ.
fapuma Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 De 0-ra úgysem lehet beállítani letakart objektívvel. Az automatika meg úgyis átveri magát DSLR-nél, mert a keresőn beszűrődő fényt értékeli az objektívből (nem) jövő helyett. Jó lenne fix záridőnél maradni a teszthez, mert a túl hosszú idő miatt hatványozottan zajosodik a kép, így meg nem egyértelmű az összehasonlítás.
olli Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 Az eddigi tapasztalatok szerint teljesen lényegtelen a fényérték pontos állítása, +- 0,3 körül vacillál a gép, a nézõkét pl. a hasadhoz szorítva tökéletesen elég a takaráshoz, az obi sapka meg fent legyen. Az obit manuál fókuszra állítva M módban azonnal exponál a gép. Az lényeges, hogy semilyen zajszûrés ne legyen bekapcsolva, ha van RAW kép formátum legyen beállítva. Zajszûrés nékül lényegtelen volt a záridõ, nincs ami bemozduljon, lényegtelen a rekesznyílás. A megadott paraméterek csak a könnyebbség kedvéért lettek megadva, a kevesebb ismeretlen érdekében. Ez a teszt a képérzékelõ, a kiolvasás-erõsítés gépi szoftwer összehasonlítását célozza.
fapuma Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Most megnéztem, és tényleg nem lényeges, igazad van. Azt hittem, a hosszabb idõ miatt több lesz a hotpixel, legalábbis netes tesztek (meg a vaslogika) alapján ezt vártam.
olli Posted June 1, 2008 Author Posted June 1, 2008 Köszönöm az ISO teszttel kapcsolatos pontosító észrevételeket, igyekeztem beépíteni. A tesztképeket isodslr@gmail.com címre lehet egy-egy max 20MB üzenetben eljuttatni. A DSLR, vagy egyéb digitális géptipus érzékenységének bemutatására letakart objektívvel és nézõkével a géptõl függõen ISO100, 200, 400, 800, 1600, 3200-on készített felvételeket várok. Képméret: 1500x1125 pixel méretben kivágva RAW-ból, vagy RAW-ból TIFF-be konvertált képbõl.Csak JPG formátumú gépen a beállítható maximális méretbõl kivágva. RAW-ból konvertált képeknél nem szükséges utófeldolgozás. A zajcsökkentést ki kell kapcsolni még RAW-nál is, nekem Fé: 0 értéknél még nem zavart, de +1,3-tól már feleslegesen zajos lett a kép, kikapcsolva még hosszabb záridõnél, pl. 30"-nél sem. Rekeszt a legtágabbra 4,3-4,5-re állítottam, de nagyobb rekesznél sem befolyásolta az eredményt. Legyenek az értékek pl.:1/60, f:4,5. A feldolgozást elvégzem. 1.Feldolgozás: Ps-ban a kép megnyitása. Kép>korrekciók>negatív. Adat: a képfájl mérete ....kbyte, mentés a legmagasabb, 12-es minõségi fokozatban. A kisebb érték a jobb. 2.Feldolgozás: Ps-ban a kép megnyitása. Kép>korrekciók>negatív, nagyítás 3200%-ra. Kép>korrekciók>szintek. A hisztogram bal oldali csúszkáját 0-200 értékre, jobb oldali csúszkáját a képen sötéten ábrázolt színzaj teljes kizárását jelentõ, 255-tõl 0-ig csökkenõ értékre kell állítani.A nagyobb érték a jobb.
olli Posted July 27, 2008 Author Posted July 27, 2008 Saját géprõl bemutatnám a zajügyben készült képeket. Nem tudja valaki, ide közvetlenül lehet 680x510 képet beszúrni?
fapuma Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 A szabályzat szerint maximum 640*480-ast lehet beszúrni. De ha csak belinkeled, szerintem az is teljesen jó lesz.
olli Posted July 28, 2008 Author Posted July 28, 2008 Csak linket lehet beszúrni, vagy közvetlenül képet is? A fenti kép beszúrása linket kér.
fapuma Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Közvetlenül nem lehet képet feltölteni, csak valahonnan máshonnan a webrõl lehet belinkelni.
olli Posted August 1, 2008 Author Posted August 1, 2008 http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArti...0&t=9097047 http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArti...0&t=9097047 A fenti linkek ilusztrálják a képzaj megjelenítését.
Recommended Posts