Jump to content

Kiégett biztosíték?


pivot
 Share

Recommended Posts

pivot

Üdv!

 

Sajnos volt egy kis affér az autós töltõ és a laptop között (véletlenül felcserélt pólusok... :hááát: ) és most csak akksiról hajlandó mûködni, hálózatról nem, és az akksit se tölti természetesen. De ha egy másikban feltöltöm, akkor mûködik a gép vele rendesen. Ebbõl gyanítom, hogy a csatlakozóban lévõ biztosíték mehetett tönkre.

Viszont egyszerûen nem férek hozzá! :nem: Már teljesen szétszedtem (amennyire tudtam) de mintha még fogná valami csavar, pont az akksi alatti résznél (viszont sehol sem látok bontható csavart! :Sír: ). Szóval a kérdésem: van-e aki jártas az említett típus szétszedésében, vagy van-e ötlete mi foghatja még, vagy esetleg van-e akinek van ehhez a modellhez "disassembly manual"-ja? :) Nem szeretném szervízbe vinni, csak ha már nem marad más!

 

Elõre is köszi!

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Szívesen megkérdezném, hogy milyen autóval lett töltve, de az csak humor lenne. :D

 

Független attól, hogy az újonnan nyitott topik neve valamit sejtet, ez csak neked segít. Máshol, máskor már nem derül ki a pontos típusa, vagy az akkumulátor típus, stb. :nem:

 

Ha tudsz róla küldeni fotót, olyat, mintha a kezemben tartanám a fõ problémát, akkor lehet, hogy leírom, hogy hol tart még össze a „doboz”. Akár több oldalról. A helyzet az, hogy ahány ház, annyi szokás. :fotó:

 

Ide nem egy spéci, csak ahhoz értõ szakember kell, hanem egy kreatív általános bontási tudás. Továbbá, csak akkor lesz célravezetõ a fénykép is, ha valóban csak biztosíték probléma, ami koránt sem biztos. :nem:

 

Valamint, ha sikerül is szétbontanod, és megoldjuk a hibát, nem tudom neked fax-on biztosítani, hogy össze is tudod szerelni, megfelelõen. :eszkába:

 

Egy biztos, ha szerelõhöz viszed, (csodálkozni fog, hogy lehet pólust fordítva bekötni) akkor megúszhatod egy biztosíték csere árából. Ha nem sikerül összerakni, akkor drágább lesz, mert felszámolja, hogy kikell találja, hogy jött szét. :hááát:

 

Szóval, ha belevágsz, fényképek és pontos típusszám mindenrõl, amirõl csak lehet, ha mégsem akkor szerviz. (Ebben az esetben összerakva, mert kiakad a szerelõ, jogosan.) :mérges:

 

Link to comment
Share on other sites

pivot

Üdv!

 

Köszönöm a gyors reakciót, én a hétvégén nem voltam itthon, úgyhogy csak most olvastam..., akkor pontosítanék!

 

Először is a gép egy Fujitsu Siemens Amilo Pro v2030-as. Lehet hogy most csak nekem segít, de ha valaki hasonlóan elnézi, akkor legalább kiindulópontnak jó lesz ez a topik.

 

Az "affér" nem az autó hibája, mert én voltam olyan ügyes és a villás csatlakozó anya részébe, ami az univerzális töltő kimeneti oldalán van, fordítva csatlakoztattam a csatlakozófejet. Egy halk "kattanás" kíséretében lényegében nem történt semmi, a gép ment tovább akksiról! Csak ettől kezdve nem tölthető és hálózatról sem megy. De mint írtam, azt máshol feltöltve, az akksijáról rendesen megy.

 

Azért egészen nem vagyok láma, nem az első laptop amit szétszedek és össze is rakok (és még működik is!) Szóval csak az a helyzet, hogy olyan problémába ütköztem, amiért egy olyan szakember segítségét kérem, aki meg tudná mondani hol "tarthat" még csavar ennél a háznál?

 

A képeket feltettem a tar.hu-ra, itt a link: Képek

 

Egy másik fórumon találtam utalást arra, hogy ilyen esetben a biztosíték a bibi, de egyenlőre sem a pontos típusra, sem pedig magára a biztosítékra nem sikerült rábukkannom, a ház "ragaszkodása" miatt.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Nem véletlen valamilyen pattintható rész van ott, vagy esetleg valamilyen csatlakozás fogná? Próbáld meg leszedni a monitort teljesen.

Link to comment
Share on other sites

pivot

No igen, egyenlőre azt sem bírom "intelligensen" leszedni :D Lehet hogy (azt is) pattintani kellene, de nem merem, mert ha nem a jó irányból teszem, még ha pattintós is, szétmegy, és akkor ott leszek ahol a part szakad... Kerestem hozzá leírást, de ehhez a típushoz nem találtam semmit!

Egyszerűen nem értem miért kell egy biztosítékot szinte atombunkerbe ágyazni!!! Lenne egy-két szavam a tervező mérnökökhöz! :gonosz:

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Elég egyszerû. Hogy biztosan elvidd szervizbe súlyos ezrekért. :S

Link to comment
Share on other sites

ezermester

1. Az elsõ képen a ykcv akármi vonalkód mellett, van egy matrica. Tûvel tapogasd le a matrica alatti felületet.

2. Szintén kb. itt van, egy a mûanyagon elhelyezkedõ kis bemélyedés. Ilyen van a gép másik oldalán is?

Link to comment
Share on other sites

pivot

Sajna nem jó az irány! Az alatt az optikai meghajtó volt, amíg ki nem szedtem...ott nem tartja semmi, de azért köszönöm hogy segítetek! Az a baj hogy mostmár csak gagyibb képeket készíthetek, mert a párom lenyúlta a digikamerámat, de azért ha mondjátok hogy honnan kapjam le, megpróbálok még csinálni képeket...

 

Viszont ötletet adtál, mert most jobban átnézve találtam még két csavart, a procihûtõ tövénél, ami bizony fogta még... bár még most sem jön szét!

 

IPB kép

 

Itt tarthat valahol, de sem az elõlapon, sem hátul (az akksi alatti rész) nem látok semmilyen csavarra utaló jelet!

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Én is úgy lõtem be az irányt, a képekbõl ítélve. Mert azt látom, hogy elõl enged, hátul pedig a két szélén. Azt észrevettem, hogy míg fényképezted, is szereltél közben.

 

Általános, hogy imádják matricák alá dugdosni a csavarokat. (Kína) Ez a legelterjedtebb trükk.

Szeretnek a csavar helyén ugyanolyan anyagból, vagy gumiból, rejtett kupakokat készíteni, hogy alig látja a szem, aztán az alatt meg tátong a csavar üreg. (Német)

Szeretik megvezetni az összeszerelést, kúp v. henger és hüvely. (manufaktúrák)

Ha jól láttam a széle sehol nem ér már össze, pedig azt is nagyon szeretik kattogtatni, hogy aztán ne lehessen szétszedni. Egyesek össze is ragasszák csavar nélkül, bár ez a számítógépre nem jellemzõ. (Kína)

 

Csak kérdések.

A lukakból kijövõ ragasztószalag mit foghat vajon?

A szürke rács nem távolítható el? Nem látsz alá?

Nincs hátul középen valamilyen kilógó vacak, ami összefogja még csavar nélkül?

Jut eszembe körbe szétjött teljesen, és középen (gépközepe) fogja csak valami, vagy a hátulja közepe még egyben van a szélén?(hátsó széle közepe)

 

Ha nehéz szétszedni, gondolkodj úgy, hogy az összerakása könnyû volt, és nem adtak a szétszedhetõségre. (Katt)

 

Ez tényleg mellékes, de láttam egyszer egy olyan trükköt, hogy úgy lehetett szétszedni egy elektromos cuccot, hogy be kellet nyúlni a megfelelõ helyre egy 15 cm-es csavarhúzóval, kicsavarni egy csavart, és csak aztán jött szét. Szétszedve megnéztem, és tényleg csak az volt a megoldás, amit a márkaszervizekkel közöltek is.

 

Ami a segítséget illeti, nem segítek szétszaggatni a géped, így köszönet sem jár, csak próbálok ötletet adni, hogy ki mozdulhass a jelenlegi állapotból. Mert az kissé kaotikus. Bárhogy is sikerül szétszedni, majd esetleg „faxon” javítani a legkézenfekvõbb ötlet, akkor is a szerviz, mert sokat segít a látvány, és a kézben fogás. (ebben az esetben)

Link to comment
Share on other sites

pivot

A lukakból kijövő ragasztószalag mit foghat vajon?

Ahogy én elnézem, semmit! A másik (belső) oldalon ugyanolyan hosszan a felülethez tapad és kész! Talán valami "élvédő" funkció :)

 

A szürke rács nem távolítható el? Nem látsz alá?

Az egyben van a felső burkolattal, csak más színre van fújva! Érdekes pedig, mert most addig feszítettem, amíg alálátva pontosan a szürke rész alatt (a hangszóró mellett) fogja össze egy csavarnak látszó megoldás (látom az azt megvezető fémcsövet, amiben a csavar mehet), de a ház alján SEMMI nincs ami gumisapka, rejtett nyílás vagy ilyesmi lehetne, felül meg ott a szürke rész, ami ugye egyben van a felső burkolattal! Na most ezt vagy valamivel tényleg szét kell feszíteni (bár olyan jól fogja, hogy csak repedne szerintem) vagy hívhatom Uri-t! :), mert ha csavar, akkor egyszerűen nem lehet hozzáférni semelyik oldalról, olyan meg ugye nem lehet! Csodálatos tervezés! :ötlet:

 

Nincs hátul középen valamilyen kilógó vacak, ami összefogja még csavar nélkül?

Ott egyedül az akksi csatlakozója van, de az el sem jut addig hogy felfeküldjön, mert annyira nem jön szét!

 

...körbe szétjött teljesen, és középen (gépközepe) fogja csak valami, vagy a hátulja közepe még egyben van a szélén?(hátsó széle közepe)

Körben (hátul is) szétjött már, ott is alá tudok nézni picit. De a két oldalán belül (ahol fentebb írtam, a szürke rész alatt) fogja egy-egy csavarnak látszó tárgy! De egyszerűen nem tudok hozzáférni. :nem: Megpróbálok fényképet csinálni róla valahogy, hogy mi látszik abból ami még foghatja (lényegében egy a felsőtől az alsó burkolatig tartó fémcső, aminek sem lent, sem pedig fent nincs bontható vége! Az alsó vége a ház alsó burkolatába megy (alulról egyöntetű műanyag rész van), a felső meg a szürke rácsrész alatt van (ott is piszkáltam, de nem látok végét sehogy sem!))

 

Kezdek megőrülni! :mérges:

Link to comment
Share on other sites

pivot

Tud valaki a szétszerelésben segíteni, vagy van leírása hozzá? Esetleg olyan ismerõs aki laptop szervízben dolgozik? Mire innen vidékrõl elintézem a javíttatást, a fél gépet kifizetem rá! Valaki please!!! :Sír:

Link to comment
Share on other sites

ezermester

„Tud valaki a szétszerelésben segíteni, „

 

Igen, ezt próbáltuk ketten egy oldalon keresztül.

 

 

„vagy van leírása hozzá? Esetleg olyan ismerõs aki laptop szervizben dolgozik?”

 

Igen van. Eddig õ adott neked tippeket, rajtam keresztül.

 

 

„Mire innen vidékrõl elintézem a javíttatást, a fél gépet kifizetem rá!”

 

Nem hinném, hogy ekkora Magyarország, és azt sem, hogy ilyen drága egy biztosíték csere, mivel a legelhagyatottabb hely is, csak pár 10km-re van a legközelebbi városhoz, ahol többnyire található szerviz, és ott, ha nem tudják mi van, akkor továbbküldik szakszervizbe.

 

 

„Valaki please!!!”

 

Már csak egy ötletem van, a szervizen kívül. Felkerülsz az új üzenetek megtekintésének tetejére, a mostani hozzászólásommal, hátha valaki olyan olvassa, akinek pont ilyen gépe van, és már szedte szét.

 

Sajnos ennél többet nem tudok tenni, madártávlatból.

Link to comment
Share on other sites

pivot

Igen, ezt köszönöm is mindkettőtöknek így látatlanban is, és igen, lényegében én is az UP miatt írok ide válaszokat magamnak, hátha valaki más is olvassa...

Ám a beavatkozás vélt "olcsóságával" kapcsolatban vannak aggályaim: először is a legközelebbi nagyváros (ahol egyátalán szóban foglalkoznak laptopokkal) 51 km-re van, ami autóval min. kétszer oda-vissza több mint 200 km (azaz kb. 5000 Ft), a szervíz költsége még erre jön rá, (ami, ha továbbküldik Pestre - azaz ők szállítják) még drágábbá teszi a dolgot. Ellenben ha pontosan tudnám a cserélendő alkatrész típusát-számát, a pesti rokonom be tudná szerezni és (mivel gyakran jön errefelé) ingyen le tudná hozni nekem, tehát csak az alkatrész árából megúszhatnám az egészet.

Ez persze filléreskedésnek tűnhet, de gondolom senkinek sem mindegy hogy 1-2000 vagy (kb.)15-25000-ből lenne ismét egy jól működő gépe!

 

Köszi az eddigi segítséget, még próbálkozom, és ha sikerrel járok, leírom a sztorit mások okulására...

 

Ja, és ha esetleg a szervizes ismerős meg tudná nézni valahonnan hogy az említett gép tápcsatlakozójának mi a típus-száma (vagy egyátalán egyben van-e a biztosíték a csatlakozóval), vagy mégis tudna valahonnan service manual-t szerezni hozzá, akkor kérem ne sajnálja tőlem ez az infót! :) Még az is segítség lenne, hogy ha minden kötél szakad, kb. mennyiért vállalna egy szervíz egy ilyen javítást?

Link to comment
Share on other sites

pivot

ÁÁÁ! Ugye, mit tesz a "kilátástalanság" :) Most kicsit bátrabban kezdtem feszegetni a kijelzõt, és végül sikerült leszedni teljesen. Ezután a "szürke rács" környékét vettem kezelésbe a kijelzõ tövénél, és némi erõfeszítés után engedett egy kicsit, és (amint a majd mindjárt elkészülõ képeken is látszik /15,16,17-es kép/) egy darab fekete résszel együtt végül csak feljött. (Persze ragasztva is volt egy kicsit, ahogy írtad is fentebb)

Hát persze hogy alatta volt két pici csavar, minek utána simán szétjött a ház is.

 

A hiba is meglett gyorsan (legalábbis remélem (a tápcsatlakozóban nincs ugyan biztosíték, de a kábel alaplapra történõ csatlakozásának tövénél, és az akksi csatlakozó tövénél van egy-egy F4 és F5 jelû LF7A alkatrész (gondolom F, mint FUSE, és 7A mint 7Amper), amibõl a tápcsatlakozó felöli hulla (azaz nem zár össze - bemértem), a másik viszont ép. Tehát már csak ki kellene cserélni valahogy.

 

Ahogy majd a képeken is látszik /2,6,8,10,11-es képek/, a kiforrasztás még házilag is menne (vagy egyszerûen a tetejére forrasztom az újat - még biztonságosabb is), de hirtelen nem tudom honnan szerezzek ilyet. Ebben tudnál/tudnátok (pl. az ismerõsöd révén) segíteni? Az alkatrészrõl megpróbálok makrófotót készíteni, de lényegében egy 6mm hosszú, kb. 2x2mm alapterületû hasábforma 7A-es biztosítékról van szó.

 

Köszönöm elõre is (és utólag is) mindenkiek!

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Bocs, de fogadtam rád. :lol: Nem az elsõ eset, hogy úgy látom, ha felbosszantok valakit, aztán kilátástalan helyzetbe hozom, megszüli az eredményt. :démonikacaj: Nyertem, de igazából nem mertem írni, hogy feszítsd meg erõsebben, mert annak a vége beláthatatlan következménnyel is járhat azokra, akik kétségbe tudnak esni egy roppanáson. :zokog:

 

Az anyagiról azért írtam, hogy lehetetlen, mert azt írtad, hogy a fél gép ára.

Ha a rokon arra jár célszerûbb elvitetni vele a gépet Pestre, mint alkatrészt hozatni, az esetleges komplikációk miatt, mert ki tudja, hogy csak a biztosíték rossz, vagy a mögötte védeni kívánt akármik is? :hááát:

 

A típusszám nem fog menni, mert vasárnap elment Görögországba a rokonokhoz. :S

A mennyiért kérdésre, az óradíj, plusz alkatrész, bárhol is szerelteted, legalábbis szerinte, mivel nemrég beszéltünk. Most ért oda a bitang. 8)

 

Kapaszkodj! Jön az alkatrész a kedvenc boltomból, ahol órákat tölthetsz el a keresgéléssel.

http://www.conrad.hu/

 

Na jó vicc volt, :D azt másnak ajánlom figyelmébe, itt a rövidített verzió, csak neked, mert az idõ pénz…

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=AdvSe...ult&page=50

 

 

Telefonon is érdeklõdhetsz, :telefon: sõt rendelhetsz, és házhoz megy. Ha van egy kis plusz pénzecskéd, nézz körül itt és lapozgass, így lehet, hogy nem csak biztosíték lesz a megrendelés, kb. 189.-Ft ért, + posta költség.

 

http://www.conrad.hu/cataloge/2008m.html

 

Egyszerûen imádom. Hát nem tündi-bündi így olvasgatni?

 

Itt a telefonszámuk, és az e-mail címük is, hogy esetleg küldhess fényképet a biztosítékról, (vagy linket) hogy milyen is az, ami érdekel.

 

Conrad Vevõszolgálat

1124 Budapest, Jagelló út 30.

Tel: (06-1) 319-0250

Fax: (06-1) 319-0253

Email: vevoszolgalat@conrad.hu

Link to comment
Share on other sites

pivot

 

Hmmm :dühös: , nem mondom, jó módszer, tényleg bevált! :lol:

 

Nem akartam barbár módon nekiesni, de végülis "nem hagytál" más módot... ;)

 

Köszönöm a tippet a beszerzéshez...háát egyéb tekintetben eléggé irreális áraik vannak (pl. 128MB-os usb-s stick 11.900-ért ezelõtt kb. 3 éve volt!!!), de a biztosíték nem vészes, és már csak azon vacillálok, hogy a mini 7A-eset, vagy a multifuse-t vegyem (gondolva a késõbbi "balesetekre" - bár ezentúl talán icipicit jobban fogok figyelni :hááát:).

 

Köszi mégegyszer a korrekt segítséget! Ha kicseréltem és minden OK, még jelentkezem majd.

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Az árak néhol elszálltak, néhol korrektek, egy biztos sok minden van, ami sehol máshol nincs. Tény, hogy a számítógép és kiegészítõi, nem a fõ profiljuk, bár most láttam náluk 4db narancssárga házhûtõ ventilátort, elõlapi vezérléssel, 9000.- ért, ami nem olyan rossz.

 

Vannak azért jó dolgaik, és sok mindenben elsõk Magyarországon. Náluk láttam elõször napelemes töltõket, falra világítós órát, 70m-es búvárszivattyút, és hasonló dolgokat. Vannak egészen jó elektromos áramköreik, és egy-két pc. kiegészítõ is remek. Pl.: nem láttam máshol számítógép vezérelt kapcsoló reléket, hogy a lakásban géprõl vezéreld a függönyt, redõnyt, stb. Még nem tudtam mi az a geotermikus energia, mikor õk már árulták a berendezést, teljes kivitelezését.

 

Egyszóval körülnézni, biztosan érdemes. Ennyi kütyüvel egy helyen, nem foglalkozik senki.

Ha jól sejtem a választásban tudnak segíteni, hogy melyiket vedd a géphez.

 

Nem akarom reklámozni, de javasolni igen, hogy érdemes körülnézni az oldalukon, mert láttam pár dolgot, amit visszamenõleg két hétre, már kerestek páran itt a fórumon, és az sem mindegy, hogy házhoz viszik, utánvéttel, ha kell.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
machobymb

Szeretnék csatlakozni. Én is most szedek szét egyet (a fiam a szekrényről lelökte véletlen), hogy megragasszam, mivel így felnyitásnál nagyon feszül a hátlap, s félek, hogy továbbreped. A billentyűzetet nem tudom, hogyan kell leszedni. De a fő gond, hogy a bekapcsoló gombsornál nem megy a szétszedés. Légyszíves segítsetek, mert sajnos nem az enyém a gép, hanem a végnél a nevemen van.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...