Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Olyan, lehetõleg free programot keresek, amivel a meglévõ dvd-rõl lementett vob fájlokat lehet szerkeszteni és menteni szintén vob formátumba.

Tudom, van rengeteg program, de ezek többsége szerkesztés után újra kovertálja a fájlokat, amit több óráig is elterthat.

Nekem olyan program kellene, ami csak kivágja a kívánt részeket - nem tömörítí újra - és már mehet is vissza a dvd lemezre.

Van jópár asztali dvdíróval írt filmem, amiket szeretnék szerkeszteni illetve több részre szedni, hogy legyen pár title a menüben.

PL: egy videokazettáról átmásolt 4 órás filmnél jólenne, ha lehetne fél óránként darabolni és betenni title részeket a menübe.

Posted

A DVD-Video formátumot a szerkesztési folyamat utáni végsõ fázisnak szánták, így további vágása, szerkesztése nem igazán támogatott. Természetesen a VOB fájlokat több program képes a DVD-bõl kinyerni, mpeg2 formátumba, amit utána lehet szerkeszteni, menteni és újból kiírni DVD-re. Amit erre a célra én használni szoktam az Ulead Video Studio, vagy a Cyberlink PowerDirector. Biztos vannak más progik is, de az Ulead-ról tudom, hogy nem kódolja át az egészet ismét (természetesen ha utána a mentésnél DVD-PAL-ként van elmentve), csak az összefûzésnél, vagy ott ahol szerkeszted a fájlt (felirat, effektus...stb).

Posted
Természetesen a VOB fájlokat több program képes a DVD-bõl kinyerni, mpeg2 formátumba, amit utána lehet szerkeszteni, menteni és újból kiírni DVD-re.

Ezzel romlik a film minõsége?

Posted

Nem romlik, hiszen a VOB fájlban "csomagolt" film tulajdonképpen mpeg2. Arra kell ügyelni, hogy a megvágott filmet PAL-DVD (Ulead Video Studiónál) formátumba mentsd el, de egybõl ki is írhatod DVD-re. A 11-es verzió a mentés elõtt meg is mutatja, hogy mekkora részt fog újra kódolni. Ha csak például a reklámokat vágod ki, akkor csak összefûzi egy pillanat alatt és a minõség nem fog változni.

Posted

Oké.

Úgylátom van 30 napos teljesértékű próbaverzió (Ulead Video Studió), ha sikerül letöltöm.

És mi a helyzet azokkal a DVD lemezekről levett vob fájlokkal, amik 3-4 órásak, ezeket hogy tudom visszatenni egy normál (4,7GB) DVD lemezre?

Posted

Ez attól függ, hogy azok a 3-4 órás DVD filmek 4.7 GB DVD-n, vagy esetleg dupla rétegû DVD-n vannak. Mert ha a normál DVD-n vannak akkor arra kell ügyelni, hogy a mentésnél ugyanazokat a beállításokat (felbontás, bitráta) kell alkalmazni, hogy megmaradjon a kellõ méret. Ha dupla rétegû a DVD akkor is van megoldás, de csak minõségromlással. Az Ulead-nak van 30 napos próbaverziója, mely szinte teljes értékû, egyedül a movie wizzard témák és a dvd sablonok hiányoznak. Persze amióta a COREL betette oda lábát, már semmi sem biztos.

Posted

Normál DVD-n vannak, tehát nem duplarétegû.

Posted

Akkor a megoldás egyszerû, a szerkesztés után pontosan azokkal a paraméterekkel kell elmenteni mint ahogy azok az eredeti DVD-n szerepeltek. Ezt megtudod úgy, hogy amikor a filmet ráhúzod az Storyboard-ra, jobb egérkattintás, majd Properties és a megjelenõ ablakban kitudod olvasni az adatokat (Attributes, Frame, Date rate).

Posted

És az megoldható valahogy az U.V.S.-val, hogy 3 órás anyagot tegyek rá egy 4,7GB-os dvdlemezre?

Viszont, ha jólemléxem, vob fájlokat nem lehet betölteni, legalább is a fájlok választásánál nem adja ki a vob kiterjesztést...

Posted

Természetesen amennyiben a méret 4,4-4,5 GB alatt van. VOB fájlokat be lehet tölteni, de azt a Fájl menü - Insert Media File - Insert DVD részben kell kiválasztani. Ekkor beolvassa az egész DVD tartalmat, mely megjelenik egy önálló ablakban ahol fejezetenként (persze ha vannak) ki tudod választani, hogy mit szeretnél abból a programba menteni. Abban nem vagyok biztos, hogy a demó tudja ezt, én teljes változatot használom. Ha esetleg a demó nem engedi megpróbálhatod a Cyberlink PowerDirector 6 programot is, mely nagyon hasonlít az Ulead Video Studióhoz (vagy fordítva).

Posted

Az Ulead Video Studio 11.5 Plus trial (30 napos) verzióját tettem fel, de ez is teljes funkciós, nincs korlátozás. Egyébként nagyon tetszik a program.

Egyszerû vágásra pedig az Avidemux progit találom a legjobbnak.

Posted

Nem rossz program az Avidemux (sõt mivel ingyenes még kiváló is), de ha kipróbálod az Ulead Multi-trim funkcióját és a gyors kódolását, meg fogod látni a különbséget. Még egyszer azért leszögezem az Avidemux nagyon igéretes kis progi bár a kezelése elég körülményes.

• 2 weeks later...
Posted

Avidemux progival átkonvertáltam egy TS fájlt MPG -be. Az a probléma, hogy nincs hangja az mpg-nek.

Mindent Copy-ra állítottam.

Mi lehet a gond?

Posted

Simán nevezd át mpg-re a fájlt, ez a VOB-nál is mûködik, csak az elsõdleges hangsáv lesz hallható.

Posted

De vágtam is a filmből, tehát el kell menteni valahogy. És ha elmentettem, akkor nincs hang.

Ha betöltöm a TS fájlt - filmet az Avidemux-ba és elindítom, már ott sincs hang.

Posted

Ha már tényleg szerkesztve van, akkor nem jó a helyzet. Úgy kellene megpróbálni, hogy valamilyen demultiplexerrel szétszedni a hangot és a képet, és úgy benyomni a szerkesztőbe, úgy kell hogy legyen hang is.

Posted

Valószínűleg olyan hangformát használ amit az Avidemux nem ismer (valószinűleg Dolby Digital hangról van szó, amit elvben ismernie kéne az Avidemux-nak, de még sem ismer). Azért egy ingyenes progitól sem lehet mindent elvárni.