Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2008. márciusi számról

Recommended Posts

Posted

A 18 éves számtech suliba járó fiam már 2 hete remegve várta az újságot. Tegnap odaadtam neki, és 15 perc múlva visszahozta, hogy : "hát ez most nem sok mindent" adott a számára. Magam is átlapoztam, és sajnos csatlakoznom kell a fiam álláspontjához: ez most nem egy sikerült hónap. :(

Telek Zoltán
Posted

Azért ettõl lehetne kicsit bõvebben elmondani, mi nem sikerült? Kevés a teszt, a mesterfogás vagy a címlapsztori? Esetleg teljes verzió?

Mi így belsõsként ezt egy igen jó számnak tartjuk, szeretnénk tudni, hogy ki miben látja esetleg az ellenkezõjét.

Posted

Nekem olyan észrevételem van, hogy az 50. oldalon a grafikus kártyáról való értekezésnek csak a fele van az újságban. Ez az utólsó mondtat, ill. annak is csak a fele: "Ha szerencsénk van, az órajel megnö-"

Az 51. oldalon pedig már egy újabb cikk van, a HP iPAQ.

Én vagyok vak, vagy tényleg sajtó hibás az újság?

Jó lenne, ha valamilyen formában ellehetne olvasni végig a cikket.

Bata László
Posted

Ez sajnos nyomdahiba, elnézést kérünk érte!

A cikk tényleges vége ez lett volna:

Ha szerencsénk van, az órajel megnövelésével a Gigabyte GV-RX385512H-val jó vételt

csinálhatunk.

Posted
(Telek Zoltán @ 2008. március 6. 11:36) 235541[/snapback]

Azért ettől lehetne kicsit bővebben elmondani, mi nem sikerült? Kevés a teszt, a mesterfogás vagy a címlapsztori? Esetleg teljes verzió?

Mi így belsősként ezt egy igen jó számnak tartjuk, szeretnénk tudni, hogy ki miben látja esetleg az ellenkezőjét.

Szerintem, megint sok képekkel, videókkal kapcsolatos cikk, persze van egy réteg, akiket ez nagyon érdekel, de korántsem annyi, hogy a magazinból ennyi helyet kapjon. A vásárlók, felhasználók többségét az új hardverek, szoftverek, tippek-trükkök, mesterfogások, és a tesztek érdeklik! A tesztekből tudhatjuk meg, hogy mire érdemes beruházni. Számomra a tesztjeitek felületesnek tűnnek. Lehet, hogy konkurencia, de olvassatok el egy Prohardver tesztet, és látni fogjátok, hogy miről beszélek.

Mint ahogy már többször is előfordult, legyen a magazinban egy külön rész (akár 180°-kal elforgatva), amit Photo, DVD, Video World-nek hívnátok, pl. 3 havonta.

Nem hoz lázba a 88. fotószoftver, de a 95. videóvágó alkalmazás sem. Sokkal jobban érdekelne, hogy a számítástechnika rohanó világában, mit válasszak? Egy nForce 680i, nForce 780i, Intel chipsetes, X38, X48, P35-ös alaplapot válasszak? Vagy a 65 nm-es, vagy 45 nm-es processzort, és ha igen, akkor miért? Mennyivel gyorsabb, takarékosabb, ár-érték aránya jó-e? Mi jobb hosszútávra, nVidia vagy ATI? Stb., Stb..

A magazin neve PC World, nem Multimedia World. Persze nem kell kizárni a multimédiát az újságból, hiszen mára már eggyé vált a számítástechnikával, de lehet olyan egyensúlyt találni, amely mindenkinek megfelel!

Posted

Hát ebbe a topicba elég sok leszúrás volt, tehát én inkább azt mondom, hogy nekem tetszik ez a szám is ugyanúgy mint a többi, de azért egy dolgot én se tudok szó nélkül megállni:

A februári számot csak hónap végére volt érkezésem elolvasni, de amikor elolvastam a mesterfogásokban a weblakészítéssel kapcsolatos írsát nagyon megörültem, és remegve vártam hogy jöjjön az új újság!

Amikor megkaptam az volt az elsõ dolgom hogy megnézzem mi lesz a weblapszerkesztés 2. része! És szomorúan láttam hogy csekély 2 oldal az egész!

Szerintem nem kéne ennyire darabolni ezt a témát, mert mire vége lesz addigra az elejét elfelejti az ember!

Szerintem nem vagyok egyedül aki ennyire várta ezt a témát, és szerintem abba se vagyok egyedül akinek az a véleménye mint nekem....

De azért még legyen sok-sok folytatása, csak ne ilyen kis darabokban :)

Jah egyébként az elfelejtettem mondani, hogy tudom hogy nem HTML tanfolyamot indít a PCW, és aki mélyebben bele akarja magát ásni az vegyen meg egy könyvet, de szerintem ha már belekzdtetek akkor érdemes lenne komolyabban venni!

Sok sikert!

Posted

"Egy kalandos vásárlás története" cikkhez szeretnék hozzászólni. Teljesen egyetértek az íróval, én is gyakran szenvedek azzal a problémával, hogy a napokig-hetekig tartó fórumozás után eljutok arra az elhatározásra hogy megveszem az xy terméket mert az tûnik a legjobbnak. Elmegyek a legközelebbi elektronikai/számítástechnikai boltokba és szinte állandóan azzal a típusú válasszal találkozok hogy: "nincs, nem is volt, nem is lesz" , ha kicsivel több szerencsém van akkor legalább a rendelést felajánlják, de az is több hétbe telik. Aztán gyakran oda lyukadok ki hogy megrendelem külföldrõl, pedig én is szeretném hogy az ÁFA a magyar államkasszába folyjon. Annyira fel tud idegesíteni az itthoni boltok hozzáállása, pedig elvileg örülniük kéne hogy náluk akarom elkölteni a pénzem.

Posted
(Ricsikr @ 2008. március 7. 18:04) 235808[/snapback]

És szomorúan láttam hogy csekély 2 oldal az egész! Szerintem nem kéne ennyire darabolni ezt a témát, mert mire vége lesz addigra az elejét elfelejti az ember!

??? Mit felejt el? Ezek az alapok. Ha ezt elfelejti a végére, kidobtunk a lapból egész évben n oldalt, és az egésznek nem volt semmi értelme.

Egyébként nem ilyenre akartam, de így jött ki a lépés, nagyon a végére maradt, így is majdnem lekéste a nyomdába menést, úgyhogy annak kell örülni, hogy nem az áll két üres oldalon 72 pontos fekete betűkkel, hogy "EZ ITT BALÁZS CIKKÉNEK A HELYE." Majd az áprilisiban kétszer ilyen hosszú lesz. (Mindjárt el is kezdem írni.)

akkor érdemes lenne komolyabban venni!

Ez mit jelent? Vagy úgy gondolod, hogy az adott havi oldalszám határozza meg a cikk komolyságát? Egy oldal = vicc, 2 oldal = komolytalan, 3 oldal = komolyodik, 4 oldal = komoly? :huh::hááát:

Posted

Lehet, hogy csak nekem tûnik így, de mintha az utóbbi pár hónapban az újság egy kicsit elment volna a "tudományos ismeretterjesztõ magazin" irányba. Értem ez alatt a számos mobil telefonnal, navigációs készülékkel, kamerával, televíziózással kapcsolatos cikket.

Ezért is üdítõ színfolt a márciusi számban a Windows kontra Windows 2. c. cikk, amely az elõzõ szám hasonló témájú cikkének folytatása. Meglehetõs alapossággal, minden részletre kiterjedõen járja körül a problémát, még a megoldás során jelentkezõ útvesztõkbõl is kiutat mutatva. Figyelmeztet a lehetséges csapdákra, hibaüzenetekre, és ami a leglényegesebb, egy olyan témát feszeget, ami életszerû, és sokunkat érinthet.

Egyszóval nagyon tetszik az írás, jó lenne még sok ilyen igényesen megírt, hasznos cikket olvasni a lapban…

Ui.: a weboldalkészítõ suli sorozatot is nagyon jó ötletnek tartom.

Posted

Elpirulok. :lol: Most már dicsérjetek olyan cikkeket is, amit mások írtak. ;)

Posted
akkor érdemes lenne komolyabban venni!

Ez mit jelent? Vagy úgy gondolod, hogy az adott havi oldalszám határozza meg a cikk komolyságát? Egy oldal = vicc, 2 oldal = komolytalan, 3 oldal = komolyodik, 4 oldal = komoly?

Nem, nem így gondoltam! Csak szerintem jobb lenne ha több oldalon keresztül lenne tárgyalva...

Egyébként jó lesz.. ;)

Posted

Sziasztok! A fórumon még új vagyok, de már 2006 januárja óta olvasom az újságot. Eleinte csak a vírusírtók miatt lett megvéve, de utána rájöttem, hogy televan egy csomó hasznos dologgal! Például:

már több mint egy éve elkezdtem weblapkészítéssel foglalkozni. Mivel a html kódokhoz alig értettem és nem is nagyon volt honnan megtanulni, ezért grafikus szerkesztésbe kezdtem. Eleinte tetszett a dolog, de egy idő után már sok dolgot nem tudtam megcsinálni vele, így hát abbahagytam. De miután februárban megláttam a weboldalkészítő suli cikket, megint kedvet kaptam hozzá. :) Szerintem nagyon hasznos cikkek. Remélem, még sokáig fogom látni a mesterfogások rész lapjain. :)

Posted

Nekem nagyon megnyerõ a websuli rovat 2. része is. Lehetne állandó rovat a websuli, remélem nem marad el a folytatás. Ez a téma nagyon fontos mindenki számára.

Posted

Gondoltatok arra, hogy a PCStudio-t 16:9-ben forgatjátok legközelebb? Szerintem nem lenne rossz ötlet.

Posted

Nekem is olyan érzésem van, hogy egy kicsit elment, de nem a márciusi, hanem az egész, egy ideje. Visszamentem pár évvel és hardver tesztek tömegét találtam akkor tudtam, hogy miért veszem meg, a pc-vel kezdődő nevű lapot. Az egyikben tárolók tesztje, összehasonlító táblázattal. Világos volt és értelemszerű, könnyen átlátható. A másikban alaplap ugyanígy, videó kártya, de még memória összehasonlítás is.

Azóta kicsit elszaladt a piac az újságtól. Manapság, hegyén-hátán erőltetve van a noteszgép, meg a monitorhasonlítgatás, hangszórók és szinte ennyi. Csupa olyan, amit akkor veszek meg, ha látom, vagy hallom.

Ugyan azt a monitort használom évek óta. Nem igazán érdekel, hogy mennyiben szebb az egyik, milyen keretet adnak a másikhoz, és az sem hány hangszóró van benne. Ha meg hangszóró tesztet akarok, lemegyek a boltba és meghallgatom, aztán döntök. Így vagyok a mobiltelefonnal a fotó masinával, meg a videóval is, mert ezt már felölelik más lapok. Majd megveszem, ha telefont akarok.

Egy kellemes 10-20 résztvevős alaplap teszt és a hozzátartozó pro-kontra inkább érdekelne. Kijöttek a legújabb lapok, hatalmas tárolók, memória dömping 667, 800, 1066, 1333, na ezeken szeretnék csámcsogni. Processzortesztek, összehasonlítás. Tv kártya melyik mit tud, mennyibe kerül? Hol vannak a hangkártyák? Tápok megbízhatósága, összehasonlító teszt. DVD írók, melyik mit tud? Hűtő tesztek, ventik.

Ezek érdekelnének, természetesen a cikkek, újdonságok mellett. Be van dobva, hol ide, hol oda, egy lap vagy hűtő, netán egy táp, ez számomra csak a fizetett reklám helyének tűnik, még akkor is, ha esetleg nem az.

Ami a 99. oldalát illeti, A sor legalján szereplő MSI RX3870-T2D512E OC nevű kártyából, amelynek szerintetek az ára csökkenő tendenciát mutat, szeretnék rendelni a nyomdai szedőtől 5 az-az ÖT darabot itthonra, csak úgy. Azért az árért. :lol:

Posted
(ezermester @ 2008. március 8. 23:19) 236024[/snapback]

Ugyan azt a monitort használom évek óta. Nem igazán érdekel, hogy mennyiben szebb az egyik, milyen keretet adnak a másikhoz, és az sem hány hangszóró van benne.

És mi van azokkal az olvasókkal, akik ugyanazt a gépet használják évek óta, és nem érdekli őket, hogy az egyik alaplap miben tud többet, mint a másik, vagy az egyik processzor hogy tud 2 és fél százalékkal több teljesítményt kicsikarnia magából, mint a másik, vagy az egyik 150 ezer forintba kerülő grafikus kártya hogy tud 3 fps-sel többet a Crysisban, mint a másik 159 ezres?

Nyilván minidig kizárólag saját magatokból indultok ki, és olyan újságot akartok, ami a titeket érdeklő témával foglalkozik. Nekünk viszont 25 ezer olvasó kívánságának megfelelő újságot kell csinálnunk.

Posted

Merevlemeztesztnek sincs sok értelme, már évek óta a Samsung nyer mindig. :D

szerk: titeket nem zavar hogy SATA winyókon túlságosan közel van egymáshoz az adatkábel és a tápkábel dugasza (95.oldalon jól látszik)? Nekem néha az az érzésem mintha a kábelvégek egymásnak feszülnének egy kicsit. Örülnék ha legalább félcenti hely lenne még közte.

Posted

Természetesen nektek kell figyelni az olvasókra, hogy mi az igényük. Én csak egy vélemény vagyok, a monitor pedig csak egy példa volt. Az újságot hasonlítottam össze régi önmagával. Amivel viszont csatlakozom a többiekhez az, hogy a PC, az PC. Van mobil szaklap meg mindenféle kütyü szaklap. Ha az kell, veszem azt.

Nem akarom, hogy pont olyan legyen, amilyen nekem kell, csak azt észrevételezem, hogy nem szeretném, ha egy reklám lapra hasonlítana. Lehet körmönfontan is reklámozni. A tesztekre az üzletkötõk felkereshetnék a gyártók képviselõit. Fizet és szerepel a tesztben. Minden gyártó oda van a saját termékétõl és kiemeli elõnyös tulajdonságát.

Amúgy a lappal semmi bajom, ha lenne, nem venném meg.

Említetted, hogy ne csak a te cikkeidre írjunk jó véleményt.

Íme: Papp Gábor - A navigátor. Sümegi András – Élesített farkasfogak. Lakatos Gergely – Elsõre nem megy? Egri Imre írásai is ott vannak. – A világ bolondsága, vagy a világ tudása? Na jó nem bírom ki, hogy ne mondjam, Spányik Balázs – Segítség!

Egy-egy cikk, bár nem csak ennyi írás tetszik.

Szeretem, ha valami olvasmányos, jól érthetõ, azon kívül, oda vagyok a svédcsavarért. Talán ezért ezek a nevek jutottak eszembe.

Posted
(Spányik Balázs @ 2008. március 9. 6:35) 236044[/snapback]

Nyilván minidig kizárólag saját magatokból indultok ki, és olyan újságot akartok, ami a titeket érdeklő témával foglalkozik. Nekünk viszont 25 ezer olvasó kívánságának megfelelő újságot kell csinálnunk

Na, témánál vagyunk! Már megint a régi nóta. Honnan tudjátok, ott a lapnál, hogy 25 ezer olvasó mit akar olvasni? Soha nem csináltatok még ez irányú közvéleménykutatást, mert a lapban sosem volt ilyen!

Miért van az, hogy itt a fórumon a témák nagytöbbsége hardverekkel, oprendszerekkel, biztonsági szoftverekkel foglalkozik, és nem a 88. fotószoftvert, vagy a 95. videóvágót akarja megbeszélni? Elárulom, mert a 25 ezer ember többségét ezek érdeklik, meg az igényes tesztek stb.. Mindig hivatkoztok erre a "25 ezer embernek csinálunk újságot" dumára, de igazán soha nem érdekel senkit, hogy az a 25 ezer olvasó mit is akar valójában! A Fórumon tökéletesen lemérhető lenne, hogy az embereket mi érdekli, csak egyszerűen nem veszitek tudomásul. A Fórum az igazi reprezentatív közvéleménykutatás! ;)

Szintén csak csendben kérdezem: A februári szám "Digitális szérumok" cikkéből kimaradt a ZoneAlarm Security Suite, holott itt a fórumon komoly topicja van, tehát érdekli az embereket. Bár a cikkben hivatkoztok olvasói felmérésre, de ezt hol tettétek meg? Az újságban, a fórumon, a honlapotokon, vagy hol? Mert én soha nem találkoztam ilyennel! Honnan van a 2741 szavazat? Mert itt a Fórumon a "Milyen vírusirtót használsz?" topicban 93 szavazat van, a "Milyen tűzfalat használsz?" topicban meg 443. A tudomány mai állása szerint ez 536! A többi szavazat kitől származik?

Ja, és még egy kis adalék: a tűzfalas topicban a ZoneAlarm vezet 24,15%-kal! Az újságban meg sem említitek a cikkben.

Hogy is van ez a "25 ezer embernek csinálunk újságot"?

Posted

Javaslat: Tegyetek a lapba felmérõ lapokat, a sok kiesõ kütyü mellé és ígérem, kitöltöm és visszaküldöm. Így még jobb. Én is 12 évet eltöltöttem úgy a lappal, hogy nem volt internetem.

Posted
Soha nem csináltatok még ez irányú közvéleménykutatást, mert a lapban sosem volt ilyen!

Nem tudom, mióta olvasod a PC Worldöt, mert évekig jelent meg úgy, hogy minden egyes hónapban volt benne kérdőív, ezen kívül minden egyes szám meg van szondáztatva véletlenszerűen kiválasztott olvasókkal, akik az adott szám 10-12 legfontosabb cikkét értékelhetik aszerint, hogy az mennyire tetszett és mennyire volt hasznos számukra.

Maradjunk annyiban, hogy azért egy pöttyet nagyobb rálátsunk van a dologra. ;)

(nascar @ 2008. március 9. 23:33) 236299[/snapback]

A Fórum az igazi reprezentatív közvéleménykutatás! ;)

Nem, köze nincs hozzá. A fórumnak van mondjuk néhány száz aktív tagja (és van többezer inaktív tagja, aki beregisztrál, de soha egy szót nem szól hozzá.) A néhány száz aktív tag túnyomó többsége nem átlagfelhasználó, és -- hasamra csapok -- legalább a fele nem veszi az újságot. De lehet, hogy még ennél is rosszabb az arány. Abszolút használathatatlan reprezentatív mintának.

Honnan van a 2741 szavazat? Mert itt a Fórumon a "Milyen vírusirtót használsz?" topicban 93 szavazat van, a "Milyen tűzfalat használsz?" topicban meg 443.

Remek példa arra, hogy a fórum milyen elenyésző számú embert szólít meg az olvasótáborból. Reprezentatívnak gondolni teljesen komolytalan. A szavazós kérdések a jóval nagyobb látogatottságú a főoldalon jelennek meg.

Amúgy nem tudom, miért nincs benne a ZoneAlarm a cikkben, erről majd talán valaki a belsősök közül nyilatkozik. Ettől még a fórumnak továbbra sincs köze az olvasótáborhoz, ezt azért jó lenne megérteni és elfogadni. Kb. ugyanolyan súllyal esik latba az újságkészítésnél, mint mondjuk az, hogy hány ZoneAlarm eladás van a PCW Shopban (félév alatt 2?).

Telek Zoltán
Posted

Tényleg volt rengeteg papíros felmérés, amit ingyen lehetett visszaküldeni, ez kb. 1,5 éve nincs a lapban.

Van viszont havonta internetes felmérés - ezt említette Balázs is.

Múlt év októberétõl hirdettük a fõoldalon több hónapon keresztül, hogy a kedves olvasók segítsék a munkánkat, itt a cikk.

Még mindig fogadjuk a jelentkezõket, bátran lehet írni nekünk.

Posted

Szerinted, ezek után érdemes? :nem:

Balázs pökhendi válaszaira nem vagyok kíváncsi, és személyeskedésbe meg nem akarok belemenni! Lenne megint bőven válaszom, de egyszerűen FELESLEGES. Megkérdezitek a véleményünket, elmondjuk, aztán meg ledorongoltok. Ez van! Sajnos...

(3-vagy 4 éve vagyok előfizető, hogyhogy soha nem kerültem be a reprezentatív felmérésbe, egyszer sem, véletlenül?)

Posted

Eh, kitöröltem... hagyjuk.