Jump to content

Exif infókból -> file dátum módosítás


Szem
 Share

Recommended Posts

Szem

Sziasztok!

 

A következő kérdésem lenne:

A fényképezőgépből letöltött képek retusálása és mentése után, értelem szerűen megváltozik a file dátuma :( , ekkor viszont "elveszik" az eredeti, a fénykép készítési dátum, csak az exif-ből olvasható ki. A neten nagyon sok olyan programot találtam, amely a fényképek exif adatait (pl. dátumot) átírja egy megadott adatra. Olyat viszont nem, amely a jpeg file dátum attribútumát írja át az exif-ben található készítés dátumára. Van-e ilyen program?

 

Előre kösz,

 

Szem

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Természetesen van. :) Sõt, nem meglepõ módon erre IS használhatjuk egyik kedvenc képnézegetõ programunkat a FastStone Image Viewer-t. 8)

A 3.2-es magyar nyelvû változatnál elõször is ki kell jelölni a képeket, amiknek szeretnéd visszaváltoztatni a dátumát. Ezután válaszd az Eszközök/Idõbélyegzõ változtatása a kijelölt képeken funkciót, majd az ablakban az Idõbélyegzõ legyen: A felvétel készítésének dátuma/ideje (ha megvan), végül OK, és pillanatok múlva a file-ok készítésének idõpontja már meg is változott. :D

Ha az újabb, 3.5-ös (egyelõre csak angol nyelvû) változatot használod, akkor Tools/Change Timestamp, majd Date Time Photo Taken (if available). Eddig még gyakorlatilag ugyanaz, ám ennél, ha akarod, az EXIF-ben levõ idõpontot is meg tudod már változtatni. Ekkor a Change listából az EXIF Timestamp... sort kell választani, majd megadható, hogy adott órával szeretnéd elcsúsztatni az idõpontot (Adjust by... - pl. téli/nyári idõszámítás, vagy idõzóna átlépés miatt elcsúszott a fényképezõgép órája), csak a napot szeretnéd korrigálni (Specify Date...), esetleg az órát is (Specify Date Time). Sõt, egy lépésben a file idõpontját is megváltoztatja, ha bekapcsolva hagyod az Update File Timestamp elõtt a pipát.

Egyszerûen nem lehet, nem szeretni ezt a programot! :szerelmes:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Szem

Köszönöm a választ!

Lassan - de biztosan - sikerült feltenni a programot, ami tényleg mûködik, de van vele egy kis? bökkenõ:

egyszerre csak egy mappában müködik :S

A képek több évre visszamenõleg témánként külön mappában vannak több mint 500-ban!

Nincs olyan program, ami az alkönyvtárakon is végighaladva átírja a dátumkat?

 

Szem

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

A gépemen momentán egy másik program is van, ami ugyanezt meg tudja oldani, de az nem igazán olcsó megoldás: ACDSee Pro. Valószínűleg a "sima" ACDSee is tudja, de azt nem tudom most ellenőrizni. Mivel ebben a programban egyszerre több mappát is ki lehet jelölni, így akár egy - szép hosszú - lépcsőben is meg lehet a kérdést oldani. Kérdés, ez megér-e 8-20 ezer forintot?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...