Ruprecht Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Sziasztok, XP-t használok és van egy kis problémám. Két merevlemez van a gépemben. Az elsõn van 3 partíció és az egyiken a rendszer. A másik lemez 400 GB és nincsen többfelé partícionálva. Angolt használok úgyhogy úgy írom ahogy abban van. Az elsõ lemezt Basic-nek a másikat Dynamic-nak látja (kezeli) a rendszer. Na most én a másodikon (Dynamic) szeretnék még egy partíciót csinálni de nem lehet. Úgy tûnik egy kicsit elcsesztem, hogy amikor beraktam és üres volt még akkor nem csináltam Basic-re. Ahogy olvastam a help-et csak úgy tudnám Basic-re konvertálni a lemezt ha törölném a meglévõ partíciót és akkor elveszik minden rajta tárolt adat. Viszont nincsen annyi helyem az elsõ lemezen, hogy addig átmásoljam õket amíg átkonvertálom Basic-re. Szóval az lenne a kérdésem, hogy létezik e valami módszer arra, hogy Dynamic lemezt Basic-re konvertáljak anélkül, hogy ne veszítsem el a rajta levõ adatokat. Vagy pedig, hogy Dynamic lemezen is létre tudjak hozni egy újabb partíciót. Norton Partition Magic-et is próbáltam, azzal sem lehet. Remélem nem voltam túl bonyolult. Köszi
payskin Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Ahogy olvasom, nincs rá mód. FIGYELMEZTETÉS: ... az alaplemez dinamikus lemezzé konvertálása után a dinamikus kötetek nem állíthatók vissza partíciókká, csak úgy, ha előbb törli a dinamikus köteteket, majd a dinamikus lemezt visszakonvertálja alaplemezzé. Ha meg kívánja őrizni a lemezen található adatokat, először készítsen róluk biztonsági másolatot vagy helyezze át másik kötetre őket. Partícionáló programokkal rá nem menj, hiszen ezen a merevlemezeden már nincsenek normál partíciók. Ha valamelyik program véletlenül beleír valamit, elveszítheted az összes adatot, ami rajta van.
Ruprecht Posted February 16, 2008 Author Posted February 16, 2008 Ez gyors válasz volt. Sajnos tartottam ettől a választól. Köszönöm szépen!
SkyBird Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Azért a dolog nem teljesen így igaz. A dinamikus köteteket a Microsoft szerint tényleg nem lehet adatvesztés nélkül alapkötetté konvertálni. Az õ eszközeivel nem is. Viszont van olyan partíciókezelõ program, amivel igen. Én a Paragon Partition Managerrõl hallottam, hogy adatvesztés nélkül konvertál dinamikus kötetet. Már a 8.5 verzió is tudta, de van 9.0 is azóta. Az is igaz, hogy én még nem próbáltam. A másik kérdés az, hogy hogyan és miért alakult dinamikus kötetté nálad. Ha szándékos, akkor rendben, de ha nem... ?
payskin Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Biztos vagy benne? Fent van a Paragonnál a 8.5-ös online doksija, de én nem találtam benne ilyen lehetõséget. Acronisék pedig konkrétan leírják (igaz nem láttam, csak errõl szóló fórumban olvastam), hogy nem támogatnak dinamikus partíciókat. Viszont találtam egy módszert az Ars Technikán. Hátha.
SkyBird Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Biztos. Bár én magam nem csináltam még ilyen konvertálást, de más igen. Paragon Partition Manager 8.5 Professional and Server Editions only: • Supports dynamic disks • Convert Dynamic Disks to Basic Disks • Windows XP Professional x64 Edition support • Windows NT/2000/2003 Server support (Server Editions only)/Vista Family (32-bit) • Save to Scheduler • Scheduled Task Editor • Email notification - automatic sending email with operation result information • Script Generator • Script Interpreter (psi) • Command Line Support Paragon Partition Manager Professional 9.0 • Updated dynamic disk support (convert to basic, backup/restore, defrag, check file system).
payskin Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Kipróbáltam az Ars Technicás megoldást Virtual PC-ben, mûködik, de piszok óvatosnak kell lenni, mert közvetlenül a merevlemez szektoraiba kell belenyúlni. Egyébként a módszer, meglepõ módon, a Microsofttól származik, és egy Live OneCare Firewall probléma áthidaló megoldása (Workaround rész).
SkyBird Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Érdekes, mert egyszerűen egy disk editorral átír 2 bájtot a lemezen, és ezzel oké. Ha ilyen egyszerű, és mégis megy Microsoft eszközzel is. Igaz a System Tools telepítése is kell, vagy csak a dskprobe.exe. Illetve esetleg más partíciókezelő programok is megoldhatják a disk editor funkciójukkal. Még az a kérdés, hogy ez milyen 2 bájt, mert érdekes módon a 07 azonos az NTFS partíció típusjezőjével. Megnéztem az ingyenes Ptedit32 programmal. Ezzel kicsit egyszerűbb lenne átírni, ha ez lenne, viszont ott a partíció típusok közt nem szerepel a 42. De persze simán lehet, hogy ez a 07, nem az a 07. Egyébként szoktam én is ágyúval lőni verébre, mint ezzel a partíciókezelővel. Viszont azzal (is) tényleg működik, és a program másra is jó. Ezzel a RAID "divattal" is vannak problémák, hogy egyesek akkor is próbálják, ha nem megy.
Kernel Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 A másik kérdés az, hogy hogyan és miért alakult dinamikus kötetté nálad. Amikor berakunk egy vadiúj merevlemezt (vagy töröltük az MBR szektort), elõbb-utóbb megjelenik az inicializáló varázsló. Ott pipa, Tovább, pipa, Tovább stb. A második pipát véletlenül(?) bekattintja a delikvens (pontosabban ez az alapértelmezés) és ennyi, utána dinamikus lemeze lesz. Fórumokon nem egyedi eset.
SkyBird Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Megerõsítettél. Én is épp erre gondoltam elsõsorban. Nem is értem, miért hozza ilyen elõkelõ helyre a Microsoft ezt a dinamikus lemez dolgot. Meg hogy ha kell, vagy leginkább soha , de mégis lefoglal a telepítõ is az esetleges dinamikus lemezhasználat miatt 8 MB-ot a lemez legvégén. Igaz én leginkább külsõ partíciókezelõkkel szoktam megoldani a kérdést.
H_Zozo Posted March 23, 2008 Posted March 23, 2008 Nekem is hasonló problémám van, csak annyiban más, hogy alaplapot cseeréltem és azóta nem is látja, hogy mi van a dinamikus partíción. Fizikailag látszik a winchester, de ugye ha konvertálnám, akkor törlõdnének az adatok. Van már valami megoldás?
SkyBird Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Persze hogy van megoldás. Kicsit feljebb olvasol, Balázs írt egy ingyenes megoldást. Én meg ajánlottam programot.
adam06 Posted May 10, 2011 Posted May 10, 2011 Sziasztok! Tudnátok nekem is segíteni? A winchesterem egy 500 Gb-s western digital. A problémám az, hogy dinamikus és nem tudom telepíteni az operációs rendszert. Amit nem tudok megoldani, hogy hogyan alakítsam vissza alaplemezzé a dinamikus lemezt. a win xp nem engedi, a partition magic 8 nem engedi. egyszerûen fel sem ajánlja, hogy átkonvertálhassam. Ugyan ez a winnél. az adatvesztés már nem érdekel, csak rendszert sikerüljön felrakni rá. Töröltem a kötet, formáztam (igaz csak gyorsformázással) lett megint egy dinamikus lemez, és továbbra sem tehetek vele semmit. Mi ilyenkor a teendõ?
Recommended Posts