[OP]Destroy-man Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 Hellosztok! Elsõ kérdésem az lenne, hogy a címben említett lemezt milyen programmal lehet megírni? Azt tudom, hogy a Nero 16bit/44,1kHz-es lemezt tud készíteni, az meg nekem nem jó. A forrás anyag FLAC, de ezt simán vissza tudom konvertálni wave-ba, ezt meg már minden program írja, kérdés, hogy milyen minõségben. A másik kérdés pedig: 5.1-es DVD-A lemezbõl lehet valahogyan 2.0-ás (azaz sztereo) anyagot készíteni? Tudom, hogy általában van 2.0-ás hangsáv is ezeken a lemezeken, de azok csak 16bit-esek... A 20 bites lemezre azért lenne szükségem, mert 20 bites a lejátszom (hozzá nem értõknek: viszi a 16 bites lemezt is - hagyományos AudioCD -, de egy 20 bites lemez sokkal jobban, tisztábban szól). A válaszokat elõre is köszönöm! Remélem tudtok segíteni, mivel eddig errõl a témáról nem találtam semmit.
cölöp Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Ezt olvasd el, talán segít. Az egyik hozzászólásban említett AudioDVD Creator progit kipróbáltam, az tényleg jó.
[OP]Destroy-man Posted February 6, 2008 Author Posted February 6, 2008 Köszi a segítséget... De ezekszerint felejtős a dolog... ír: Én egy AKAI CD-69-essel akarom (akarnám) hallgatni ezeket a lemezeket. Ebben a cuccban 8db!!! PCM63 van, tehát minőségben messze a legjobb, de DVD-A már nem viszi, CD lejátszó révén. Ezért kellett volna egy olyan program, ami meg tudja írni a HDCD-t, de amit eddig olvastam, ezekszerint nincs ilyen program, vagy ha van is akkor nem nagyon hozzák nyilvánosságra. ír: Pedig szivessen kipróbálnám mit is tud ez a CD lejátszó maximális teljesítményen... A PCM63 adatlapja szerint még a 24 bites HDCD-vel is megbírkozik 44,1kHz-en, de ez már nem 100%-osan garantált...
payskin Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Soha életemben nem hallottam ilyenről, hogy HDCD. Google barátom szerint ez egy Pacific Microsonics nevű cég bejegyzett szabadalma, gondolom sosem lett szabvány, ennél fogva alkalmazás sem nagyon van, ami támogatná. Aha, mégsem. Időközben lenyelte őket a Microsoft.
[OP]Destroy-man Posted February 6, 2008 Author Posted February 6, 2008 Balázs, az angol Wiki-n olvashatsz róla. Szabványnak bizony szabvány, csak nem terjedt el a használat, mivel ezeket a lemezeket nem lehet lejátszani mezei CD lejátszóval. Amikor kereskedelmi forgalomban volt ez a lejátszó, ami nekem is van, akkor újonnan fél millió forintba került... És tapasztalataim szerint ennél olcsobb HDCD lejátszót nem lehet szerezni (természetessen újonnani árakról beszélek, használtan 70-80 ezertõl felfele már van). Ugyhogy az a rész, hogy magyarországon miért nem ismerik - tisztelet a kivételnek - természetessen nem kérdéses ilyen árak mellett. És egy kis info errõl a szabványról (forrás: Wiki): A technológiát 1986 és 1991 között Keith Johnson és Michael "Pflash" Pflaumer, a Pacific Microsonics Inc. munkatársai fejlesztették ki, amit csak 1995 szabadalmaztattak. 2000-ben a Pacific Microsonics-ot megvette a Microsoft. 1998-ban Burr-Bown készített hozzá DAC-ot (Digital-Analog Converter - Digitális jelbõl csinál analóg jelet), és ezzel elindult az ilyen tipusú lemezek gyártása otthoni célokra. Úgyhogy a technológia él és virul (különben mi a fenének gyártanának ilyen lejátszókat - ez olyan lenne, mint DVD lejátszó DVD lemezek nélkül. ).
cölöp Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Google-->HDCD írás, elég sokat lehet róla olvasni, bár nem tudom a sok találat között mennyi az érdemi tartalom.
[OP]Destroy-man Posted February 6, 2008 Author Posted February 6, 2008 Nagyon sok oldalt átnéztem (google alapján), de érdemi részt nem sokat találtam. Ahol ténylegessen foglalkoznak a témával, ott mind zsákutcába futottam, azaz nem tudnak ilyen programrol... Mostmár csak techonlógiára tudok gondolni... Aztmár tudom, hogy az SACD-t a nyersanyag, vagyis a lemez miatt nem lehet másolni, de mivan a HDCD esetében? Mert az SACD, az egy kétrétegû lemez: az elsõ réteg általában egy normal 16bit/44,1 kHz-es AudioCD, a második réteg pedig egy nagy felbontású réteg (talán DVD?). Az SACD érdekessége, hogy a nagy pontosságú réteg tökéletessen egybeesik a normál AudioCD réteggel. De ez a probléma HDCD-nél nem áll fent, mivel itt csak egy réteg van, igaz nagy felbontásban, de CD alapon... A HDCD-krõl azt is meg tudtam, hogy a 20 bites CD-k matematikailag tárolják azt a bizonyos +4 bitet... Azaz elvileg a 80 perces írható lemezre továbbra is 80 perc írható 20 bit esetén (egyes források szerint a 24 bites lemezeknél is így van). Az érdekesség a dologban az, hogyha nekiállunk számolni, nem fog stimmelni a dolog, ugyanis 80 perc írásokor - még 20 bites lemeznél is - kifutunk a maximális kapacításból... Ez onnan ered, hogy a 16bit/44,1kHz 1411kBit/sec-et foglal a lemezen. Deha a 16bit-et 20-ra növeljük? Akkor ezaz érték valahol 1600-1800 kBit/secnél kell hogy legyen. És itt van a kutya elásva ebben a technológiában! Aztmár tudom, hogy 24bit/48kHz-es forrásnál valamivel több, mint 2200kBit/sec-es lemezt kapok. (ezt onnan tudom, mert a forrás anyag ebben a formában van jelen pillanatban a gépemen). És azt hiszem most érkeztünk el oda, hogy a High-End Audio határát suroljuk ezzel a témával... Sõt már messze bele is léptünk... De vissza kanyarodva az alap témára: Egy mûsoros CD nem szokott 80 perces lenni, hanem max 60 perc. (most a válogatás lemezeket ne nézzük). Azaz egy 60 perces anyagnak még simán rá kéne férni egy 80 perces CD-re. Matematikailag egy 60 perces anyag 1750kBit/sec-es bitrátával számolva (talán ennyi lehet a 20 bites CD bitrátája) is csak 72 percnyi helyet foglalna a lemezen. Ez eddig okés, ráfér a lemezre, de a lézer honnan tudja, hogy milyen hosszú egy adott szakasz? Ezt a lemez FAT táblájábol kell, hogy olvassa... És ez lenne a hiányzó láncszem? Nem sikerült volna több, mint 12 év alatt megfejteni, amikor a DVD kódolási rendszerét is fél éven belül feltörték? Szerintem itt valami más áll a háttérbe... Kérdés, hogy mi? Azaz elméletben másolható az anyag - technikai problémába nem ütközik, gyakorlatban pedig mégis van valami, ami gátolja ezt, és ez nem a másolás védelem... Ez egy kicsit hosszúra sikeredett, de azt hiszem a technológia lényegét össze foglaltam, és innen el lehet indulni, hogy mi is lehet e lemez megírásával a probléma.
[OP]Destroy-man Posted May 11, 2009 Author Posted May 11, 2009 Kicsit előrébb jutottam azóta a témában. FLAC-ban sikerült beszereznem pár Beatles lemezt HDCD forrásban. Ezek a fájlok 16bit/44.1 kHz-eseknek tűnnek, azaz simán írható CD-re, amit le is lehet játszani sima CD lejátszóval, max néha 1-1 reccsenést lehet hallani, plusz egy kicsit zajosnak hallani a lemezt (nem vészesen). Viszont van egy ingyenes dekoder program. Használata: hdcd.exe < 16bit.wav > 24bit.wav Ez szépen ki is "csomagolja" a plusz biteket az anyagból, de vissza már nem alakítja. Nekem pedig pont erre lenne szükségem, azaz egy encoderre.
Recommended Posts