Jump to content
GSForum - Segélyvonal

20bit/44,1kHz-es AudioCD írása, készítése


[OP]Destroy-man

Recommended Posts

[OP]Destroy-man

Hellosztok!

 

Elsõ kérdésem az lenne, hogy a címben említett lemezt milyen programmal lehet megírni? Azt tudom, hogy a Nero 16bit/44,1kHz-es lemezt tud készíteni, az meg nekem nem jó. :D A forrás anyag FLAC, de ezt simán vissza tudom konvertálni wave-ba, ezt meg már minden program írja, kérdés, hogy milyen minõségben.

 

A másik kérdés pedig: 5.1-es DVD-A lemezbõl lehet valahogyan 2.0-ás (azaz sztereo) anyagot készíteni? Tudom, hogy általában van 2.0-ás hangsáv is ezeken a lemezeken, de azok csak 16bit-esek...

 

A 20 bites lemezre azért lenne szükségem, mert 20 bites a lejátszom (hozzá nem értõknek: viszi a 16 bites lemezt is - hagyományos AudioCD -, de egy 20 bites lemez sokkal jobban, tisztábban szól).

 

A válaszokat elõre is köszönöm! Remélem tudtok segíteni, mivel eddig errõl a témáról nem találtam semmit. :(

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Köszi a segítséget... De ezekszerint felejtős a dolog... :Sír: Én egy AKAI CD-69-essel akarom (akarnám) hallgatni ezeket a lemezeket. Ebben a cuccban 8db!!! PCM63 van, tehát minőségben messze a legjobb, de DVD-A már nem viszi, CD lejátszó révén. Ezért kellett volna egy olyan program, ami meg tudja írni a HDCD-t, de amit eddig olvastam, ezekszerint nincs ilyen program, vagy ha van is akkor nem nagyon hozzák nyilvánosságra. :Sír: Pedig szivessen kipróbálnám mit is tud ez a CD lejátszó maximális teljesítményen... A PCM63 adatlapja szerint még a 24 bites HDCD-vel is megbírkozik 44,1kHz-en, de ez már nem 100%-osan garantált...

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Balázs, az angol Wiki-n olvashatsz róla. Szabványnak bizony szabvány, csak nem terjedt el a használat, mivel ezeket a lemezeket nem lehet lejátszani mezei CD lejátszóval. Amikor kereskedelmi forgalomban volt ez a lejátszó, ami nekem is van, akkor újonnan fél millió forintba került... És tapasztalataim szerint ennél olcsobb HDCD lejátszót nem lehet szerezni (természetessen újonnani árakról beszélek, használtan 70-80 ezertõl felfele már van). Ugyhogy az a rész, hogy magyarországon miért nem ismerik - tisztelet a kivételnek - természetessen nem kérdéses ilyen árak mellett.

 

És egy kis info errõl a szabványról (forrás: Wiki):

A technológiát 1986 és 1991 között Keith Johnson és Michael "Pflash" Pflaumer, a Pacific Microsonics Inc. munkatársai fejlesztették ki, amit csak 1995 szabadalmaztattak. 2000-ben a Pacific Microsonics-ot megvette a Microsoft.

1998-ban Burr-Bown készített hozzá DAC-ot (Digital-Analog Converter - Digitális jelbõl csinál analóg jelet), és ezzel elindult az ilyen tipusú lemezek gyártása otthoni célokra.

 

Úgyhogy a technológia él és virul (különben mi a fenének gyártanának ilyen lejátszókat - ez olyan lenne, mint DVD lejátszó DVD lemezek nélkül. :D).

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Google-->HDCD írás, elég sokat lehet róla olvasni, bár nem tudom a sok találat között mennyi az érdemi tartalom.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nagyon sok oldalt átnéztem (google alapján), de érdemi részt nem sokat találtam. Ahol ténylegessen foglalkoznak a témával, ott mind zsákutcába futottam, azaz nem tudnak ilyen programrol...

Mostmár csak techonlógiára tudok gondolni... Aztmár tudom, hogy az SACD-t a nyersanyag, vagyis a lemez miatt nem lehet másolni, de mivan a HDCD esetében? Mert az SACD, az egy kétrétegû lemez: az elsõ réteg általában egy normal 16bit/44,1 kHz-es AudioCD, a második réteg pedig egy nagy felbontású réteg (talán DVD?). Az SACD érdekessége, hogy a nagy pontosságú réteg tökéletessen egybeesik a normál AudioCD réteggel. De ez a probléma HDCD-nél nem áll fent, mivel itt csak egy réteg van, igaz nagy felbontásban, de CD alapon...

A HDCD-krõl azt is meg tudtam, hogy a 20 bites CD-k matematikailag tárolják azt a bizonyos +4 bitet... Azaz elvileg a 80 perces írható lemezre továbbra is 80 perc írható 20 bit esetén (egyes források szerint a 24 bites lemezeknél is így van). Az érdekesség a dologban az, hogyha nekiállunk számolni, nem fog stimmelni a dolog, ugyanis 80 perc írásokor - még 20 bites lemeznél is - kifutunk a maximális kapacításból... Ez onnan ered, hogy a 16bit/44,1kHz 1411kBit/sec-et foglal a lemezen. Deha a 16bit-et 20-ra növeljük? Akkor ezaz érték valahol 1600-1800 kBit/secnél kell hogy legyen. És itt van a kutya elásva ebben a technológiában! Aztmár tudom, hogy 24bit/48kHz-es forrásnál valamivel több, mint 2200kBit/sec-es lemezt kapok. (ezt onnan tudom, mert a forrás anyag ebben a formában van jelen pillanatban a gépemen). És azt hiszem most érkeztünk el oda, hogy a High-End Audio határát suroljuk ezzel a témával... Sõt már messze bele is léptünk...

De vissza kanyarodva az alap témára: Egy mûsoros CD nem szokott 80 perces lenni, hanem max 60 perc. (most a válogatás lemezeket ne nézzük). Azaz egy 60 perces anyagnak még simán rá kéne férni egy 80 perces CD-re. Matematikailag egy 60 perces anyag 1750kBit/sec-es bitrátával számolva (talán ennyi lehet a 20 bites CD bitrátája) is csak 72 percnyi helyet foglalna a lemezen. Ez eddig okés, ráfér a lemezre, de a lézer honnan tudja, hogy milyen hosszú egy adott szakasz? Ezt a lemez FAT táblájábol kell, hogy olvassa... És ez lenne a hiányzó láncszem? Nem sikerült volna több, mint 12 év alatt megfejteni, amikor a DVD kódolási rendszerét is fél éven belül feltörték? Szerintem itt valami más áll a háttérbe... Kérdés, hogy mi? Azaz elméletben másolható az anyag - technikai problémába nem ütközik, gyakorlatban pedig mégis van valami, ami gátolja ezt, és ez nem a másolás védelem...

 

Ez egy kicsit hosszúra sikeredett, de azt hiszem a technológia lényegét össze foglaltam, és innen el lehet indulni, hogy mi is lehet e lemez megírásával a probléma.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
[OP]Destroy-man

Kicsit előrébb jutottam azóta a témában. :)

FLAC-ban sikerült beszereznem pár Beatles lemezt HDCD forrásban. Ezek a fájlok 16bit/44.1 kHz-eseknek tűnnek, azaz simán írható CD-re, amit le is lehet játszani sima CD lejátszóval, max néha 1-1 reccsenést lehet hallani, plusz egy kicsit zajosnak hallani a lemezt (nem vészesen).

Viszont van egy ingyenes dekoder program.

Használata: hdcd.exe < 16bit.wav > 24bit.wav

Ez szépen ki is "csomagolja" a plusz biteket az anyagból, de vissza már nem alakítja. Nekem pedig pont erre lenne szükségem, azaz egy encoderre. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...