johniee Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 Üdvözlet mindenkinek! A fent szereplõ alaplappal kapcsolatban szeretném azt kérdezni, hogy a honlapján található Driverek közül melyiket kell felrakni XP-re, illetve a SATAII driver telepítését miként kell csinálni? Illetve még azt szeretném megtudni, hogy muszáj-e a windows-t újratelepíteni, vagy elég csak a jelenlegi windowsból a Drivereket kitörölni alaplap csere elõtt? elõre is köszönöm a válasz(oka)t!
szg Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 A SATA RAID driver feltelepítése általában egy elõre elõkészített floppy segítségével történik az operációs rendszer telepítése közben még a legelején, amikor a telepítõ kiírja, hogy nyomjuk meg az F6 billentyût a külsõ RAID, stb. driverek telepítéséhez. Ez a lépés elvileg kihagyható, amennyiben nem "natív" módban kívánod üzemeltetni az eszközt (a megfelelõ beállítások a BIOS-ban találhatók). A többi driver közül az XP-hez valót kell kiválasztani. Ha kaptál az alaplaphoz gyári CD-t, akkor onnan indítsd el a driverek feltelepítését. Az alaplapcsere megoldható újratelepítés nélkül is (bõvebben itt: Windows költöztetése új számítógépre), de amennyiben ez túl macerásnak tûnik, akkor akár újra is telepítheted az egészet.
KeLa Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 Annyit fûznék hozzá, ha nem a sata a boot eszköz akkor lehet az alaplapi dryverek telepítésekor felrakni a drivereit. Ha arról bootol a rendszered akkor érdemes beintágrálni a telepítõbe, vagy ha van flopy akkor az F6. Ha nagy az ugrás a régi és új alaplap tudása között érdemesebb a friss telepítés.
johniee Posted February 1, 2008 Author Posted February 1, 2008 Köszi a válaszokat! Akkor a SATAII winyóm amiről megy a Windows, ahhoz csak F6, majd Driver telepítése az XP telepítésénél. Az a "Native" mód az micsoda? Még nem nagyon volt dolgom SATA cuccokkal.
szg Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 Ha lesz RAID/AHCI, akkor igen. Bõvebben itt: Link
johniee Posted February 1, 2008 Author Posted February 1, 2008 (edited) Helló! most kaptam meg az alaplapot, és furcsa dolgokat mûvel. Idegesítõ kis zúgás/sípolás hallatszik, amikor például a BIOSban matatok. Minden le-fel mászkáláskor(billentyûnyomáskor) hallani kis sípjeleket vagy mit. A másik, hogy fel akartam tenni a Windowst, és kiírja, hogy "a telepítõ hamarosan elindítja a rendszert", na innentõl kezdve a telepítõ megáll. Van, hogy el sem jutok a telepítésig>>>pl van olyan, hogy mászkálok a BIOSban, és kikapcsol a gép; van, amikor újraindításnál kapcsol ki de volt már olyan is, hogy XP telepítés közben áll le a gép. Samsung 250GB SATA2 winyóm van, 3 partícióval. Most ezt ugye simán rá kell dugni az alaplapi csatira, és AHCI módot kell beállítani a BIOSban, mivel van 1 DVD és 1 CD-íróm is, ami IDE-s. 2x512 Kingmax 667-es RAMom van, ami a Fujitsu Siemens D2151-A alaplapomban kifogástalanul megy, illetve a procim egy 650-es 3,4GHZ Intel P4! Lehet hogy a 400W-os Mercury tápegységem nem bírja az alaplapot? ProHardveren vettem a lapot, és visszaveszi a a tulaj, ha tényleg hibás. Várom a válaszokat a hibára. Remélem meg lehet oldani, mert elég jó kis alaplap lenne. Edited February 1, 2008 by Gereby
Alex99 Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 "pl van olyan, h mászkálok a BIOSban, és kikapcsol a gép; van, amikor újraindításnál kapcsol ki de volt már olyan is, hogy XP telepítés közben áll le a gép." Ez eléggé tápegység szagú.
johniee Posted February 2, 2008 Author Posted February 2, 2008 Ha lecserélném egy 400-as Chieftec tápra, akkor sima ügy lenne?
Pjotr Posted February 2, 2008 Posted February 2, 2008 Igen, ha valóban táp probléma (szerintem is az), akkor nem lenne semmi probléma a géppel. (táp: Chieftec GPS szériájú legyen)
johniee Posted February 2, 2008 Author Posted February 2, 2008 (edited) Várom a további ötleteket, tippeket! Vajon tényleg táp probléma? Vagy az alaplap rossz? Egyik ismerõsöm most azt mondta, hogy valamelyik kondenzátor ciripelhet, ami alaplap hibára utalhat. Edited February 2, 2008 by Gereby
Alex99 Posted February 2, 2008 Posted February 2, 2008 Felesleges találgatni. Kérd kölcsön a tápegységet. Próbáld ki, ha azzal nem csinálja, akkor megvan. Ennél gyorsabb módja nincs.
johniee Posted February 3, 2008 Author Posted February 3, 2008 Megoldódott a probléma. Valami nem stimmelt először. Másodszor is összeraktam az alaplapot a géppel, mostmár királyul megy! Már csak az a problémám, hogy nem akar rendesen szólni az integrált hangkártya. Legújabb Drivert felraktam hozzá, de ha maxra tekerem a hangerőt a hangfalon, akkor is csak kis valamit lehet hallani és még valami zúg is.
Alex99 Posted February 3, 2008 Posted February 3, 2008 Az alaplaphoz kaptál cd-t? Azon lévõ drivert telepítsd.
johniee Posted February 4, 2008 Author Posted February 4, 2008 (edited) Nem kaptam CD-t. Csak a lap! Újabb Drivert szedtem le, mint a lap honlapján volt. Lehet, hogy az a baj? Majd kipróbálom a régebbivel is! Edited February 4, 2008 by Gereby
johniee Posted February 15, 2008 Author Posted February 15, 2008 Semmilyen driver nem oldja meg a problémát. Lehet, hogy halott az integrált hang. Csak zúgás hallatszik, akármilyen drivert rakok fel.
Alex99 Posted February 15, 2008 Posted February 15, 2008 Ha már többféle drivert is kipróbáltál, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy igen.
szg Posted February 15, 2008 Posted February 15, 2008 @johniee: Nem lehet, hogy az összeszereléssel van megint valami gond? Például az elõlapi hang jól van bekötve?
johniee Posted May 1, 2008 Author Posted May 1, 2008 A Chieftec házamban már csak be tudom jól kötni De nem tudom miért nem szólal meg a hangkártya
Recommended Posts