Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Bootolható d: parancssorral?


fatalerror

Recommended Posts

fatalerror

Szeretnék egy NTFs-re formázott bootolható particiót készíteni amire majd kimásolnám a ghost parancssoros részeit és erre mentek és ha kell innen töltök vissza. Csak nem találom hogyan is kéne megvalósítani.

Szerintetek?

:)

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

NTFS partíció nem nagyon fog neked DOS bootot csinálni. De nem is nagyon kell.

Esetleg így. http://www.bootdisk.com/ntfs.htm

Az adatokat, a mentett .gho fájlokat mentheted erre az NTFS partícióra. Sőt épp az a jó neki.

Bootolni meg tudsz a DOS-os Ghosttal floppyról, pendrive-ról vagy CD/DVD-ről, ha megcsinálod.

A boot floppyt a program elkészíti. Pendrive-ra, CD-re meg neked kell kialakítanod és felpakolnod a floppyról a config.sys és az autoexec.bat kis módosításával.

De manapság el lehet gondolkodni akár azon is, hogy nem inkább egy másik, korszerűbb programot volna-e érdemes használni hasonló célra. Pl. Acronis True Image 11.0.

Bár néhányan kedvelik még ez a Ghostot, és tényleg jó is.

Link to comment
Share on other sites

Kernel

A DOS Ghost.exe nyilván nem mûködik NTFS partíción, mivel maga a DOS sem fut rajta.

 

Én egy kis FAT partíciót készítettem a lemez elejére:

 

http://prohardver.hu/tema/ghostolas_de_hog..._1050-1050.html

 

De lehet még CD vagy DVD-vel is megoldásokat csinálni. Az ismertebb módszer CD boot-image gyanánt egy DOS floppy lemezképet megadni, de a Nero tud olyat is, hogy HDD-emuláció.

 

Elõveszek egy merevlemezt, készítek rá egy CD vagy DVD méretû partíciót. Erre már nem a Ghost.exe, de még a Ghost image fájl is ráfér. Neroval felírhatom HDD emulációként. Elméletben egész jó trükk, csak még nem volt idõm szórakozni vele.

 

Floppynál ugyanis korlátozott a méret, esetleg 2.88-as virtuális lemezt lehet készíteni, az ide nem férõ adatokat pedig a CD/DVD gyökerében lehet elhelyezni, amihez az optikai meghajtó DOS támogatása szükséges (Win98 bootlemez), maga az optikai meghajtó pedig külön betûjel alatt jelenik meg. Így is használható persze.

 

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Maga a DOS-os Ghost jól kezeli az NTFS partíciókat, sőt leginkább ezt szereti mentésnek.

Még a SATA vinyókat is kezeli, ha nem RAID vagy AHCI.

No persze ehhez el kell, hogy induljon. ;) Tényleg minden jó, amit csináltál, akár a külön FAT partíció, akár a CD, de lehet pendrive is. A 2 db floppy már nem igazán célszerű, de kiindulásnak jó.

Én nem próbálkoztam a 2,88 MB-os floppy image-et, inkább megkapott a Nero egy megfelelő 1,44 floppyt bootnak, a többi pedig hasonlóképpen a CD-re másolt mappákban volt a többi CD-re mentett fájl között.

Ilyenkor figyelni kell a meghajtó betűjelekre az autoexec.bat-ban, hogy milyen lesz. Meg, hogy univerzális legyen, ne automatikus. (mscdex.exe beállítás). CD-ről bootolva a floppyt átpakolja B:-nek, ha van.

Az is más ha CD-ről bootol, meg ha pendrive-ról. Egyes alaplapoknál a pendrive-ról volt hogy A:-ként, de volt, hogy C:-ként bootol ugyanaz az eszköz.

De mostanában nem ezzel csinálom a mentéseket, hanem a True Image 11.0 Home verzióval. Jó a Secure Zone megoldása, vagy az Acronis Startup Recovery boot, akinek kell, bekepcsolhatja.

Link to comment
Share on other sites

KeLa

A D201GLY miniITX lapom ha pendrive-rõl bootolok, mindig C:-nek veszi. Szívtam is miatta, mert figyelmetlen voltam. De több alaplapnál is találkoztam ezzel. Figyelni kell a meghalytó kiválasztáskor, nehogy bajt csináljon az ember.

Link to comment
Share on other sites

fatalerror

A fat-os kis partició az OK, de akkor borul a betűjel, ami nem akkora katasztrófa, de bizonyos okok miatt jobb lenne ha nem lenne így.

Külső athordozóról "butulás" nekem nem lenne jó mert, olyan helyen lenne használva ahol kb. 5 perc alatt és mindenféle hókuszpókusz nélkül is menne a helyreállítás.

Gyakorlatilag Kernel prohardveres leírása is szuper, és már csak az elv miatt érdekelne a továbbiakban egy olyan megoldás (ha van ilyen) amiben Ntfs partición parancssorba lehet jutni...

 

Adott az xxclone program ami egy másodiknak létrehozott NTFS elsődleges particióra másolja a c: klónját és a boot.ini-be is beteszi a második part-ót, tehát és ha baj van akkor onnan bootolva, onnan vissza lehet klónozni a c:-t. Adott tehát két bootolható partició. Ha a másodikról le lehetne vakarni a windowst addig a szintig amikor még parancssori szintre bootol és működik akkor lenne egy olyan indítható merevlemezrész amin elindul a ghost32.exe, de mellette még ezt azt amazt el lehetne tárolgatni ami a teljes klón esetén esetleg nem nagyon fér. A dolog csak ott bukik ha az elsőként létrehozott part. odáig sem jut, hogy a boot.iniben megadott boot menüig eljusson, de azt meg ki várja meg?

Szóval kéne egy mini oprendszer ami a már csak rámásolandusz a d:-re

http://www.softpedia.com/screenshots/XXCLONE_3.png

mert itt a make bootable még nem elég...

Link to comment
Share on other sites

Kernel
A fat-os kis partició az OK, de akkor borul a betûjel, ami nem akkora katasztrófa, de bizonyos okok miatt jobb lenne ha nem lenne így.

Betûjel úgy borul, ahogy én akarom, ez nem okozhat problémát. Ha mondjuk a második (primary) partíción van az XP és én azt szeretném C: meghajtónak, akkor az lesz. De lehet a 3. vagy 4. ugyanígy.

 

Ha akarom, négy partícióra négy XP-t teszek, indulás után mindegyik "belülrõl" C: meghajtón látja magát. Megvan a technikája a betûjel utólagos módosításának is. Önmagában egy frissen telepített XP minden további nélkül kibírja ezt a beavatkozást. Én egyszer a C: meghajtót registryben átírtam A: meghajtóra, valamint készítettem még egy B: partíciót is (rend a lelke mindennek... második legyen B:). Sokáig használtam is az oprendszert, annyi volt, hogy lapozófájlt nem tûrt az A: és B: meghajtón, mivel ezek valahol mélyen a rendszerben kivehetõ meghajtóként szerepelnek nála.

 

De ezt inkább csak érdekességként említem, van más módszer is. Annyit kell csak tudni, hogy a telepítõprogram az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak. Ha telepítés elõtt a másodikra teszem az aktív jelet, akkor az lesz a C. Utána ugyanezt eljátszhatom más partíciókkal is. Végül az egyik rendszer bootmenüjébe felvehetem a többit. (Vagy MBR-be épülõ bootmanagert is lehet használni, ami az aktív partíciókat váltogatja, csak felesleges.) A C: betûjel a registryben egy azonosító segítségével rögzítõdik:

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

Ha a másodikról le lehetne vakarni a windowst addig a szintig amikor még parancssori szintre bootol és mûködik akkor lenne egy olyan indítható merevlemezrész amin elindul a ghost32.exe, de mellette még ezt azt amazt el lehetne tárolgatni

NT alapú rendszernél ez nem épp úgy mûködik, mint mondjuk Win98-nál, de azt meg lehet tenni, hogy ha a feladatra alkalmas a Javítókonzol (ami CD-rõl mûködik a sokak által ismert módon), ugyanaz telepíthetõ vinyóra is. Ebben az esetben az XP bootmenübõl lehet választani konzolt. (XP súgó: "Helyreállítási konzol telepítése indítási beállításként".) De nem tudom, a Ghost32.exe futtatására alkalmas-e, eléggé korlátozott. Ráadásul hosszadalmasabb a Javítókonzol betöltése, míg a DOS pillanatok alatt indul.

Link to comment
Share on other sites

fatalerror

Köszönöm az ötleteket sokat tanultam belõlük! :-)

Ki is próbálom a javítókonzolosat (is) amint sikerül életre keltenem egy új virtuális gépet (az eddigim valahogy nem bírta tovább a kísérletezgetést).

Üdv! Fatalerror

Link to comment
Share on other sites

payskin

Kernel: pont egy ilyen MBR-be ülõ, aktív partíciókat váltogató bootmanagert keresek. Te használtál ilyet? Ha igen, mi volt az?

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Azt mondja a fáma, a GAG az egyik legjobb. Nem tudom, nekem még nem nagyon kellett sohasem ilyesmi. Megoldottam a boot.ini-vel, esetleg Grubbal.

http://gag.sourceforge.net/download.html

 

De pl. találkoztam vele Acronis Disk Director Suite csomagban is, de azt sem próbáltam. (Acronis OS Selector)

Link to comment
Share on other sites

szg

A GAG valóban egészen jó kis boot manager: kompakt, egyszerűen telepíthető, illetve helyreállítható, támogatja a magyar nyelvet, valamint képes elindítani szinte bármelyik operációs rendszert bármilyen kombinációban, stb.

Link to comment
Share on other sites

Kernel
Kernel: pont egy ilyen MBR-be ülõ, aktív partíciókat váltogató bootmanagert keresek. Te használtál ilyet? Ha igen, mi volt az?

Régebben használtam a MasterBooter-t, amely véletlenül magyar programozó munkája. Shareware, de alapfunkcióit tekintve ingyen is használható:

 

http://www.masterbooter.com/support/technikalinfo_hu.html

 

Egy idõben az aránylag sokoldalú BootStar tetszett, 30 napos shareware:

 

http://www.star-tools.com/english/index.htm

 

http://www.star-tools.com/english/bootstar/manual.htm

 

A képeken ugyan Windows program látható, de az csak egy független kezelõfelület, az MBR-be települt programhoz, amely DOS-ból szintén elérhetõ, egy másik programmal.

 

Ennél van lehetõség, a PC szabványt átlépve, négynél több primary partíció létrehozására is, ezt telepítésnél lehet választani, de jobb maradni inkább a szabvány partíciós táblánál.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...