Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Bootolható d: parancssorral?

Recommended Posts

Posted

Szeretnék egy NTFs-re formázott bootolható particiót készíteni amire majd kimásolnám a ghost parancssoros részeit és erre mentek és ha kell innen töltök vissza. Csak nem találom hogyan is kéne megvalósítani.

Szerintetek?

:)

Posted

NTFS partíció nem nagyon fog neked DOS bootot csinálni. De nem is nagyon kell.

Esetleg így. http://www.bootdisk.com/ntfs.htm

Az adatokat, a mentett .gho fájlokat mentheted erre az NTFS partícióra. Sőt épp az a jó neki.

Bootolni meg tudsz a DOS-os Ghosttal floppyról, pendrive-ról vagy CD/DVD-ről, ha megcsinálod.

A boot floppyt a program elkészíti. Pendrive-ra, CD-re meg neked kell kialakítanod és felpakolnod a floppyról a config.sys és az autoexec.bat kis módosításával.

De manapság el lehet gondolkodni akár azon is, hogy nem inkább egy másik, korszerűbb programot volna-e érdemes használni hasonló célra. Pl. Acronis True Image 11.0.

Bár néhányan kedvelik még ez a Ghostot, és tényleg jó is.

Posted

A DOS Ghost.exe nyilván nem mûködik NTFS partíción, mivel maga a DOS sem fut rajta.

Én egy kis FAT partíciót készítettem a lemez elejére:

http://prohardver.hu/tema/ghostolas_de_hog..._1050-1050.html

De lehet még CD vagy DVD-vel is megoldásokat csinálni. Az ismertebb módszer CD boot-image gyanánt egy DOS floppy lemezképet megadni, de a Nero tud olyat is, hogy HDD-emuláció.

Elõveszek egy merevlemezt, készítek rá egy CD vagy DVD méretû partíciót. Erre már nem a Ghost.exe, de még a Ghost image fájl is ráfér. Neroval felírhatom HDD emulációként. Elméletben egész jó trükk, csak még nem volt idõm szórakozni vele.

Floppynál ugyanis korlátozott a méret, esetleg 2.88-as virtuális lemezt lehet készíteni, az ide nem férõ adatokat pedig a CD/DVD gyökerében lehet elhelyezni, amihez az optikai meghajtó DOS támogatása szükséges (Win98 bootlemez), maga az optikai meghajtó pedig külön betûjel alatt jelenik meg. Így is használható persze.

Posted

Maga a DOS-os Ghost jól kezeli az NTFS partíciókat, sőt leginkább ezt szereti mentésnek.

Még a SATA vinyókat is kezeli, ha nem RAID vagy AHCI.

No persze ehhez el kell, hogy induljon. ;) Tényleg minden jó, amit csináltál, akár a külön FAT partíció, akár a CD, de lehet pendrive is. A 2 db floppy már nem igazán célszerű, de kiindulásnak jó.

Én nem próbálkoztam a 2,88 MB-os floppy image-et, inkább megkapott a Nero egy megfelelő 1,44 floppyt bootnak, a többi pedig hasonlóképpen a CD-re másolt mappákban volt a többi CD-re mentett fájl között.

Ilyenkor figyelni kell a meghajtó betűjelekre az autoexec.bat-ban, hogy milyen lesz. Meg, hogy univerzális legyen, ne automatikus. (mscdex.exe beállítás). CD-ről bootolva a floppyt átpakolja B:-nek, ha van.

Az is más ha CD-ről bootol, meg ha pendrive-ról. Egyes alaplapoknál a pendrive-ról volt hogy A:-ként, de volt, hogy C:-ként bootol ugyanaz az eszköz.

De mostanában nem ezzel csinálom a mentéseket, hanem a True Image 11.0 Home verzióval. Jó a Secure Zone megoldása, vagy az Acronis Startup Recovery boot, akinek kell, bekepcsolhatja.

Posted

A D201GLY miniITX lapom ha pendrive-rõl bootolok, mindig C:-nek veszi. Szívtam is miatta, mert figyelmetlen voltam. De több alaplapnál is találkoztam ezzel. Figyelni kell a meghalytó kiválasztáskor, nehogy bajt csináljon az ember.

Posted

A fat-os kis partició az OK, de akkor borul a betűjel, ami nem akkora katasztrófa, de bizonyos okok miatt jobb lenne ha nem lenne így.

Külső athordozóról "butulás" nekem nem lenne jó mert, olyan helyen lenne használva ahol kb. 5 perc alatt és mindenféle hókuszpókusz nélkül is menne a helyreállítás.

Gyakorlatilag Kernel prohardveres leírása is szuper, és már csak az elv miatt érdekelne a továbbiakban egy olyan megoldás (ha van ilyen) amiben Ntfs partición parancssorba lehet jutni...

Adott az xxclone program ami egy másodiknak létrehozott NTFS elsődleges particióra másolja a c: klónját és a boot.ini-be is beteszi a második part-ót, tehát és ha baj van akkor onnan bootolva, onnan vissza lehet klónozni a c:-t. Adott tehát két bootolható partició. Ha a másodikról le lehetne vakarni a windowst addig a szintig amikor még parancssori szintre bootol és működik akkor lenne egy olyan indítható merevlemezrész amin elindul a ghost32.exe, de mellette még ezt azt amazt el lehetne tárolgatni ami a teljes klón esetén esetleg nem nagyon fér. A dolog csak ott bukik ha az elsőként létrehozott part. odáig sem jut, hogy a boot.iniben megadott boot menüig eljusson, de azt meg ki várja meg?

Szóval kéne egy mini oprendszer ami a már csak rámásolandusz a d:-re

http://www.softpedia.com/screenshots/XXCLONE_3.png

mert itt a make bootable még nem elég...

Posted
A fat-os kis partició az OK, de akkor borul a betûjel, ami nem akkora katasztrófa, de bizonyos okok miatt jobb lenne ha nem lenne így.

Betûjel úgy borul, ahogy én akarom, ez nem okozhat problémát. Ha mondjuk a második (primary) partíción van az XP és én azt szeretném C: meghajtónak, akkor az lesz. De lehet a 3. vagy 4. ugyanígy.

Ha akarom, négy partícióra négy XP-t teszek, indulás után mindegyik "belülrõl" C: meghajtón látja magát. Megvan a technikája a betûjel utólagos módosításának is. Önmagában egy frissen telepített XP minden további nélkül kibírja ezt a beavatkozást. Én egyszer a C: meghajtót registryben átírtam A: meghajtóra, valamint készítettem még egy B: partíciót is (rend a lelke mindennek... második legyen B:). Sokáig használtam is az oprendszert, annyi volt, hogy lapozófájlt nem tûrt az A: és B: meghajtón, mivel ezek valahol mélyen a rendszerben kivehetõ meghajtóként szerepelnek nála.

De ezt inkább csak érdekességként említem, van más módszer is. Annyit kell csak tudni, hogy a telepítõprogram az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak. Ha telepítés elõtt a másodikra teszem az aktív jelet, akkor az lesz a C. Utána ugyanezt eljátszhatom más partíciókkal is. Végül az egyik rendszer bootmenüjébe felvehetem a többit. (Vagy MBR-be épülõ bootmanagert is lehet használni, ami az aktív partíciókat váltogatja, csak felesleges.) A C: betûjel a registryben egy azonosító segítségével rögzítõdik:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

Ha a másodikról le lehetne vakarni a windowst addig a szintig amikor még parancssori szintre bootol és mûködik akkor lenne egy olyan indítható merevlemezrész amin elindul a ghost32.exe, de mellette még ezt azt amazt el lehetne tárolgatni

NT alapú rendszernél ez nem épp úgy mûködik, mint mondjuk Win98-nál, de azt meg lehet tenni, hogy ha a feladatra alkalmas a Javítókonzol (ami CD-rõl mûködik a sokak által ismert módon), ugyanaz telepíthetõ vinyóra is. Ebben az esetben az XP bootmenübõl lehet választani konzolt. (XP súgó: "Helyreállítási konzol telepítése indítási beállításként".) De nem tudom, a Ghost32.exe futtatására alkalmas-e, eléggé korlátozott. Ráadásul hosszadalmasabb a Javítókonzol betöltése, míg a DOS pillanatok alatt indul.

Posted

Köszönöm az ötleteket sokat tanultam belõlük! :-)

Ki is próbálom a javítókonzolosat (is) amint sikerül életre keltenem egy új virtuális gépet (az eddigim valahogy nem bírta tovább a kísérletezgetést).

Üdv! Fatalerror

Posted

Kernel: pont egy ilyen MBR-be ülõ, aktív partíciókat váltogató bootmanagert keresek. Te használtál ilyet? Ha igen, mi volt az?

Posted

Azt mondja a fáma, a GAG az egyik legjobb. Nem tudom, nekem még nem nagyon kellett sohasem ilyesmi. Megoldottam a boot.ini-vel, esetleg Grubbal.

http://gag.sourceforge.net/download.html

De pl. találkoztam vele Acronis Disk Director Suite csomagban is, de azt sem próbáltam. (Acronis OS Selector)

Posted

A GAG valóban egészen jó kis boot manager: kompakt, egyszerűen telepíthető, illetve helyreállítható, támogatja a magyar nyelvet, valamint képes elindítani szinte bármelyik operációs rendszert bármilyen kombinációban, stb.

Posted
Kernel: pont egy ilyen MBR-be ülõ, aktív partíciókat váltogató bootmanagert keresek. Te használtál ilyet? Ha igen, mi volt az?

Régebben használtam a MasterBooter-t, amely véletlenül magyar programozó munkája. Shareware, de alapfunkcióit tekintve ingyen is használható:

http://www.masterbooter.com/support/technikalinfo_hu.html

Egy idõben az aránylag sokoldalú BootStar tetszett, 30 napos shareware:

http://www.star-tools.com/english/index.htm

http://www.star-tools.com/english/bootstar/manual.htm

A képeken ugyan Windows program látható, de az csak egy független kezelõfelület, az MBR-be települt programhoz, amely DOS-ból szintén elérhetõ, egy másik programmal.

Ennél van lehetõség, a PC szabványt átlépve, négynél több primary partíció létrehozására is, ezt telepítésnél lehet választani, de jobb maradni inkább a szabvány partíciós táblánál.