Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Nem bootol az XP Linux partíció törlése után

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Lenne egy komoly gondom! XP mellé feltettem az Ubuntut. Úgy néztek ki a partíciók, hogy c: Windows oprendszer; d: Windows programok. Aztan a Linux feltette magát ezek utan. A gondom az, hogy utána meggondoltam magam, és a Windowsban a Partition Magickel letöröltem a Linux partíciójat, és hozzácsaptam a d:-hez, ahogy eredetileg volt. Viszont újraindítás utan nem bootol be az XP! Kiírja, hogy grub loading stage2, aztán pedig azt, hogy minimal bash-like line editing... mindezt egy dos-os felületen. Most az ubuntu live CD-rõl írok. Annyit tudtam csak utánaolvasni, hogy a grubbal felülírtam az mbr-t, ahonnan az XP is bootol. Hogyan tudnám megcsinálni, hogy minden a régi legyen és az XP bootoljon be?

Válaszokat elõre is köszönöm!

Posted

Szia!

Újratelepíted az XP-t, és megoldódik a probléma.

Posted

Vagy javítókonzolból fixboot, és fixmbr parancsok.

Amúgy a problémát nem értem, mert az ubuntu jól elvan az XP mellett, és mindkét rendszer tökéletesen használható. Az más kérdés, hogy érdemes lett volna telepítés elõtt utánaolvasni, és floppy-ra tenni a grub-ot, mert ha az említett 2 parancs nem oldja meg a problémát tényleg újra kell telepíteni...

Posted

Sziasztok!

Végre megtaláltam a pontos választ azoknak, akinek nincs floppy meghajtója és nem akarja újra tenni a Windowst:

Beteszed a windows telepítő cédéjét, és megvárod, hogy a kék ablakban elkezdje betölteni az alapdolgokat. A vége felé nyomogatod az f10-et ezerrel. Azután bejön a helyreállítási konzol, de sietned kell, mert elkezd visszafelé számolni. Amúgy azt kell beírni, hogy EXIT és aztán nyomsz egy entert.

Utána pedig fixboot C:, nyomsz egy igent a kérdésre, ezek után fixmbr, és megint egy igen, aztán működni fog egy restart után!

Posted

Nem akarok kötözködni, de én is pont ugyan ezt írtam. 8)

• 1 year later...
Posted

HI!

Én is hasonló képen jártam a Mandrivával. CD-rõl indítottam, de legyalulta a meglévõ XP-met a C-rõl.

Követtem DOC és NeeRO tanácsait, de nálam nem mûködött.

Azt írta ki a masina, hogy

NTLDR is missing....

Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device.

Na ilyenkor mi van?! :(

Posted

Szerintem nézd meg linux liveCD-vel, hogy ott van-e még a windows azon a partíción. Ha igen, akkor a windows telepítőCDn az I386 mappából tömörítsd ki az ntldr nevű fájlt a gyökérkönyvtárba.

Recovery console indítása win telepítőről is megoldás lehet.

Posted

Lehetne kicsit bővebben, részletesebben?

Nem vagyok egy "pc guru".

(Ezért is történhetett a "baleset".)

Egy kérdést egy helyen tegyél fel!!! A másikat töröltem. Másodszor szólok, ha jól tudom, büntetést is kaptál már érte. Ne forduljon elő többet! Ajánlom figyelmedbe a fórumszabályzatot! <KGigi>

Posted

Beteszed a CD-t, elindítod a Live Linuxot, majd megnyitsz egy fájlkezelõt. Ennyi.

Posted

UHU Linux Live CD (magyar fejlesztés) :)

Vagy ha szimpatikusabb az XP telepítő helyreállító konzoljának használata, annak leírását itt megtalálod. ;)

Posted

Nem kell UHU, már van egy Mandrivája. ;)

Posted

azt hiszem nagy a baj. Nem mutat semmilyen partíciót, csak a Mandrivát.

Posted

Fel is telepítetted? Nekem úgy tûnik, hogy sikerült formáztatnod az egész merevlemezed. :nem:

Posted

Aha, attól tartok én is.

Valamivel csak vissza lehet menteni az adatokat !?

Posted

Vannak adatmentő programok. Megvan a topikjuk valahol, én nem értek hozzá. Sok reményt azért ne fűzz hozzá, mert ha a Mandrivát a meglévő adatok helyére telepítetted, akkor már felülírta őket.

Posted

Akkor csak valami szerviz jöhet szóba...bár nem lesz olcsó, szerintem.

Azért kösz mindenkinek a segítséget!!

Posted

Elviheted, talán még így a legnagyobb az esélyed.