NeeRO Posted January 27, 2008 Posted January 27, 2008 Sziasztok! Lenne egy komoly gondom! XP mellé feltettem az Ubuntut. Úgy néztek ki a partíciók, hogy c: Windows oprendszer; d: Windows programok. Aztan a Linux feltette magát ezek utan. A gondom az, hogy utána meggondoltam magam, és a Windowsban a Partition Magickel letöröltem a Linux partíciójat, és hozzácsaptam a d:-hez, ahogy eredetileg volt. Viszont újraindítás utan nem bootol be az XP! Kiírja, hogy grub loading stage2, aztán pedig azt, hogy minimal bash-like line editing... mindezt egy dos-os felületen. Most az ubuntu live CD-rõl írok. Annyit tudtam csak utánaolvasni, hogy a grubbal felülírtam az mbr-t, ahonnan az XP is bootol. Hogyan tudnám megcsinálni, hogy minden a régi legyen és az XP bootoljon be? Válaszokat elõre is köszönöm!
Linuxbarát Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Szia! Újratelepíted az XP-t, és megoldódik a probléma.
Doc Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Vagy javítókonzolból fixboot, és fixmbr parancsok. Amúgy a problémát nem értem, mert az ubuntu jól elvan az XP mellett, és mindkét rendszer tökéletesen használható. Az más kérdés, hogy érdemes lett volna telepítés elõtt utánaolvasni, és floppy-ra tenni a grub-ot, mert ha az említett 2 parancs nem oldja meg a problémát tényleg újra kell telepíteni...
NeeRO Posted January 28, 2008 Author Posted January 28, 2008 Sziasztok! Végre megtaláltam a pontos választ azoknak, akinek nincs floppy meghajtója és nem akarja újra tenni a Windowst: Beteszed a windows telepítő cédéjét, és megvárod, hogy a kék ablakban elkezdje betölteni az alapdolgokat. A vége felé nyomogatod az f10-et ezerrel. Azután bejön a helyreállítási konzol, de sietned kell, mert elkezd visszafelé számolni. Amúgy azt kell beírni, hogy EXIT és aztán nyomsz egy entert. Utána pedig fixboot C:, nyomsz egy igent a kérdésre, ezek után fixmbr, és megint egy igen, aztán működni fog egy restart után!
Doc Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Nem akarok kötözködni, de én is pont ugyan ezt írtam.
egyed Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 HI! Én is hasonló képen jártam a Mandrivával. CD-rõl indítottam, de legyalulta a meglévõ XP-met a C-rõl. Követtem DOC és NeeRO tanácsait, de nálam nem mûködött. Azt írta ki a masina, hogy NTLDR is missing.... Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device. Na ilyenkor mi van?!
kurada Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Szerintem nézd meg linux liveCD-vel, hogy ott van-e még a windows azon a partíción. Ha igen, akkor a windows telepítőCDn az I386 mappából tömörítsd ki az ntldr nevű fájlt a gyökérkönyvtárba. Recovery console indítása win telepítőről is megoldás lehet.
egyed Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Lehetne kicsit bővebben, részletesebben? Nem vagyok egy "pc guru". (Ezért is történhetett a "baleset".) Egy kérdést egy helyen tegyél fel!!! A másikat töröltem. Másodszor szólok, ha jól tudom, büntetést is kaptál már érte. Ne forduljon elő többet! Ajánlom figyelmedbe a fórumszabályzatot! <KGigi>
KGigi Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Beteszed a CD-t, elindítod a Live Linuxot, majd megnyitsz egy fájlkezelõt. Ennyi.
Csaba_# Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 UHU Linux Live CD (magyar fejlesztés) Vagy ha szimpatikusabb az XP telepítő helyreállító konzoljának használata, annak leírását itt megtalálod.
egyed Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 azt hiszem nagy a baj. Nem mutat semmilyen partíciót, csak a Mandrivát.
KGigi Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Fel is telepítetted? Nekem úgy tûnik, hogy sikerült formáztatnod az egész merevlemezed.
egyed Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Aha, attól tartok én is. Valamivel csak vissza lehet menteni az adatokat !?
KGigi Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Vannak adatmentő programok. Megvan a topikjuk valahol, én nem értek hozzá. Sok reményt azért ne fűzz hozzá, mert ha a Mandrivát a meglévő adatok helyére telepítetted, akkor már felülírta őket.
egyed Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Akkor csak valami szerviz jöhet szóba...bár nem lesz olcsó, szerintem. Azért kösz mindenkinek a segítséget!!
Recommended Posts