djsenki Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Sziasztok! Windows XP mellé szeretnék linuxot telepíteni, úgy hogy a windows is megmaradjon és ne legyen adatvesztés. Próbálkoztam már ubuntuval de akkor a teljes merevlemez törlõdött. Valami kis mértû verzióra gondoltam ami 1 CD-n elfér. Elõre is kösz a segítséget.
greenstone Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Érdekes, mert nekem az ubuntu simán felment az XP mellé, úgy hogy nem lett semmi adatvesztés. Itt találsz egy jó leírást róla, hogy hogyan telepítsd fel a windows mellé. Sok sikert.
mucsi95 Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Szia! Telepítés előtt ajánlott felpartícionálni a winchestert! Az XP-nek NTFS fájrendszerű, az Ubuntunak pedig egy min. 2Gb-os EXT3 és egy min. 512Mb-os SWAP(memóriától függ) partíció kell! Ha a két op.rendszer között fájlcserélési vagy másolási lehetőséget is szeretnél akkor létre kell hozni egy FAT32-es partíciót is, melyet mindkét op.rendszer ír, olvas! (Olvasni olvassa az alapkernel az NTFS-t de írni nem!)
Gereby Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Az Ubuntunak telepítéskor több módja van: 1. Felhasználja az egész vinyót. 2. Linux partíciókat használja föl. 3. Kézzel állítod be. Ha picit ért hozzá az ember, akkor ajánlatos az utóbbit használni. Egyébként NTFS írható, és olvasható mostmár. Csak komolyabb használatnál nem ajánlatos, ugyanis igen erõforrás igényes.
djsenki Posted January 7, 2008 Author Posted January 7, 2008 Kösz, de nekem nem ubuntu kell hanem uhu vagy más.
Doc Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Manuális partícionálás, kislemezre a GRUB-ot, majd szerkeszteni kell a boot állományt, és már kész is. De elõször a manuális partícionálás ügyében nézz körül, mert ott lehet elég nagyot bakizni.
robyca Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Sziasztok! A következő a problémám! Egy eltávolitható wincseszterre feltelepítettem egy ubuntut (ez az első alkalom,hogy ilyesmivel próbálkozom) és az alapwinyómon egy xp van!Meg is örültem a dolognak,hogy nagyon simán ment minden. Inditásnál szépen kiválaszthatom,hogy mit akarok használni,na de amikor véletlenül kivettem a linuxos vinyót,jött a probléma.Nem áll fel az xp,csak ha visszateszem a linuxos vinyót! olyanokat irogat,hogy: Grub loading stage1.5 error 21 És itt áll meg.! Kérlkek,aki tud segitsen egy teljesen kezdő linuxos ill. dupla rendszert használónak.
Gereby Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 A Grub nem szereti ha variálják a vinyókat. Ezt már én is tapasztaltam. Szerintem a legjobb megoldás ha a linuxot csak a cserélhetõ vinyóra rakod, arról is bootolsz, a windows-t meg az alap vinyóra. Boot menübõl pedig kiválasztod, hogy melyik kell.
Doc Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Pontosan. Elsõ lépésként az alap lemezre telepíted az XP-t, majd a másikra a linuxot úgy, hogy a grub a linuxos lemezen legyen (IDE2). Ilyenkor ha bent van a linuxos lemez, akkor grub boot menüvel, ha meg nincs akkor simán indul az XP.
krazoli Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Sziasztok! Már jó ideje ismerkedem linux disztrókkal, és úgy döntöttem, a live cd, és wubi után, fel is telepíteném. Na itt jöttek a gondok! Elõször letöltött ubuntu cd-vel próbálkoztam, de a telepítés kb 25%-nál lefagyott, sokszori kísérlet után is. Aztán gyári ubuntu jött, de ugyanaz a jelenség (UHU-nál is) Majd az opensuse DVD, de az is a telepítésnél halt meg, bár ez végre kiírt valami driver problémát. A gépem nem túl fiatal, de ettõl idõsebbre is feltették, gond nélkül -AMD DURON _NVIDIA GeForce Fx 5500 ja, és most Vista van rajta Segítsetek légyszi, mi lehet a probléma oka, és persze mi lenne a megoldás? krazoli
arpsoft Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 És mi volt a hibaüzenet? Nem lehet, hogy az UBUNTU-nál egyszerûen csak türelmetlen voltál?
gabesz86 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Hali mindenki! Nekem is lenne egy kis problémám. Laptopon van Ubuntu és Windows is. Elõször feltettem a win-t, rá az ubuntut s minden jó volt, amíg nem tettem ismét fel a windows-t. Azóta nem tudom kiválasztani, hogy melyik induljon, hanem indul automata a windows. Hogy tudom megoldani, hogy ismét kiválaszthassam az indítani kívánt rendszert? Jelzem, hogy nem igen értek a linuxokhoz, inkább csak ismerkedek vele, szóval lehetõleg részletes megoldási algoritmust várok. Elõre is köszi!
KGigi Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Hajrá A boot partíciót a LiveCD-n is megtalálható GParted partícionálóval tudod megnézni.
gabesz86 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Ebben a témában elég benga vagyok, szóval a leírás nem volt elég. még a "parancssort" elõ is tudtam vadászni a livecd-vel bebootolt ubuntun, de a következõt már nem tudtam elvégezni: "Elsõként keressük meg, hogy melyik partíció tartalmazza a root partíciót a /boot mappával, majd azt csatlakoztassuk fel mondjuk a /mnt mappába közvetlenül." Egyrészt nem tudom hogy kell csatlakoztatni (vagy hogy mi az), másrész meg nem értem, hogy a meghajtót vagy a /boot könyvtárat kellene csatlakoztatni. Ha idõd engedi taníts! Köszi!
KGigi Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Ez némileg egyszerûbb és szabványosabb, rosszat linkeltem Ha ezzel sem boldogulsz, akkor szívesen segítek.
gabesz86 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Köszi szépen. Angol nyelvtudásom kicsit gyatra, de elég részletes leírásnak tûnik, remélem menni fog. Idõ közben nekiláttam szétszedni egy erõsítõt, így most nem kezdem el fordítgatni meg értelmezni az általad belinkelt oldalt, de este fele szerintem megnézem. Mindenféleképpen jelentkezni fogok még.
KGigi Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Akkor magyarul: 1) Bebootolsz Ubuntu LiveCD-ről 2) Nyitsz egy terminált 3) Beírod ezt: sudo grub Ezután a terminálban grub> -ot fogsz látni 4) find /boot/grub/stage1 Ez megadja, hogy melyik partíción van a grub (ami nem tűnt el, csak megsérült az XP telepítése során). 5) root (hd?,?) Értelemszerűen a két kérdőjel helyére az kerül, amit az előbb kidobott a terminál. 6) setup (hd?) 7) quit Újraindítva elvileg újra a grub fogad.
gabesz86 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Szevasz fõnök! Ahogy leírtad.... sorba bepötyögtem a terminálba, aztán minden korrektül megy! Köszönöm a segítséget tényleg. Kérdeztem linuxban jártas emberkéket is, de nem vágták. Nagy segítség volt! THX Régebben volt egy srác nálam, az átírt egy fájlt ubuntuba egy picit s azzal módosította az alapértelmezetten induló rendszert és a várakozási idõt. Azt még megkérdezném, hogy merre találom a fájlt? Hátha késõbb piszkálni támadna kedvem Üdv.: Gabesz
KGigi Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Terminálba írd be, hogy gksudo gedit /boot/grub/menu.lst Angolul, de minden le van írva. A bootsorrendet vagy a várakozási időt egy-egy szám átírásával tudod változtatni.
gabesz86 Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Köszönöm még1x mindent. Számomra nagy segítség volt. Üdv.: Gabesz
Doc Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Vagy próbáld ki a startup manager-t ami grafikus felületen navigál. És módosítá elõtt mindenképpen készíts biztonsági másolatot a menu.lst-rõl mert itt is lehet szép dolgokat elírni. KGigi: Kb. egy hónapja én is megjártam xp újratelepítésnél a procedúrát. Korrekt leírás.
gabriel081 Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Nem 100%-osan ebbe a topicba illõ hozzászólás következik, de mégis ide írnám, mivel ehhez van a legtöbb köze szerény véleményem szerint. Most jött ki kb. 1-2 hónapja a következõ kis Portable alkalmazás, mely egy Linuxos (XTerm), multitabos terminált indít el a Windows rendszeren. Nagyon hasznosnak tartom, mivel rengeteg Linux parancsot tartalmaz és belsõ fájlrendszerébe automatikusan felcsatolja a partíciókat, melyek írhatóak is. Teljesen biztonságos, minden komponens forráskódból lett lefordítva Win32 környezetre, szóval inkompatibilitási problémáktól nem kell tartani. (legalábbis eddigi tapasztalataim szerint ) http://mobaxterm.mobatek.net/en/ Felrakhatóak hozzá a következõ plugin-ok is: (Többek között GCC és G++) http://mobaxterm.mobatek.net/en/download/plugins.html edit: mégegy okos dolog amit most találtam. A Registry-t is felcsatolja külön mappába, ami ezek után könnyen szerkeszthetõ.
jagdtigger Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 Kéne egy kis segítség, megcsináltam azt amit KGigi írt de az utolsó elõtti lépés után ezt dobja vissza: grub> setup (hd0) Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"... 16 sectors are embedded. succeeded Running "install /boot/grub/stage1 (hd0) (hd0)1+16 p (hd0,5)/boot/grub/stage2 /boot/grub/menu.lst"... failed Error 12: Invalid device requested
KGigi Posted November 28, 2009 Posted November 28, 2009 Valami nem okés neki. Biztosan jó helyet adtál meg?
Recommended Posts