Jump to content
GSForum - Segélyvonal

szekvenciális vs. objektum orientált


k3vin

Recommended Posts

k3vin

Hey!

 

Szeretném a segítségét kérni pár olyan embertõl akinek már van bõven tapasztalata mind a programozás mind az élet terén....

Elõször is elmondanám hogy 16 vagyok és nem túl rég kezdtem el tanulni programozást. Hivatalosan nekünk a pascalt tanítják, de én belekezdtem a Pythonba ami sokkal jobban tetszik.. Nem nagyon vagyok vele tisztában, hogy miért kellene nekem szekvenciális nyelvet tanulni.. szívesen mennék tovább a Pythonnal komolyabban, de nem szeretném, ha végül kiderülne, hogy mégsem volt olyan jó döntés...

Másrészt nagyon érdekel a biztonságtechnika és az operációs rendszerek (most [RedHat felületes megismerése után] Kubuntu 7.1-t próbálom elsajátítani...)

Ha valakinek van valami tanácsa, hogy ilyen érdeklõdési körrel miket kéne tanulnom azt megköszönném! Persze elõbb utóbb magamtól is eljutnék oda ahová akarok, de mégis nagy segítség lenne!

 

Kevin

Link to comment
Share on other sites

artur02

Valami oknál fogva a Pascalt és a hasonló strukturált nyelveket nagyon szeretik az iskolákban. Az ELTE-n például Ada-t tanítanak. Nekem az a véleményem, hogy ez elsõsorban kényelmi okokkal magyarázható: azt ismerik, nem kell új oktatási programot kidolgozni, esetleg új tanárokat felvenni stb. Az már erõsen jó pont, ha magadtól elkezdtél egyéb nyelveket és paradigmákat is nézegetni. ;)

 

Szerintem a nyelvválasztás nagyon fontos, mert hosszú idõ profin megtanulni egy programozási környezetet - a nyelv és a környezet gyakran együtt jár. A nyelvet meg lehet tanulni egy hét alatt, de a környezet (rendszerhívások, ORM, trükközések, hálózatkezelés) megtanulása több évet is igénybe vesz.

 

Ha a standard utat követed, akkor megnézed a hirdetéseket, és elkezded a népszerû nyelvek egyikét tanulni, mint a Java, C#, esetleg webes környezetben a PHP.

 

Ha azonban biztonságtechnikával szeretnél foglalkozni, akkor érdemes a szkript nyelveket ismerni, mint a Perl, Python, Ruby, JavaScript.

 

És ami még fontos: ne csak nyelvet tanulj, hanem környezetet és paradigmákat (OOP, funkcionális, stb.) is.

 

Ha a biztonságtechnikai érdeklõdésed elsõsorban rendszergazdai, akkor fontos ismerni a script nyelveket. De ekkor a programozás valószínûleg rendszerbeállító szkriptekben fog megnyilvánulni, ami nem igényel túl mély programozói ismereteket (bocsánat a rendszergazdáktól :) ). Ott inkább a rendszert kell ismerni.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Mi tanultunk elég sok programozást fõiskolán, volt benne Basic, Pascal meg Delphi is, szóval a közel(múlt), a jelen meg a jövõ egyértelmûen az OOP-é, de ha egyszer egy programozó megpróbál magának egy új objektumot összerakni és belemegy a mélységekbe, elõbb-utóbb a szekvenciális alapoknál találja magát.

Vagyis valamennyi abból se árt.

Link to comment
Share on other sites

k3vin

kösz mindkettõtöknek!

sokat segítettetek

Link to comment
Share on other sites

Calyd
Valami oknál fogva a Pascalt és a hasonló strukturált nyelveket nagyon szeretik az iskolákban. Az ELTE-n például Ada-t tanítanak. Nekem az a véleményem, hogy ez elsõsorban kényelmi okokkal magyarázható: azt ismerik, nem kell új oktatási programot kidolgozni, esetleg új tanárokat felvenni stb.

Ennél azért jóval árnyaltabb a helyzet. Engem az ELTE-n oktató tanárok mindegyike rengeteg nyelvet ismer és járatos bennük. Kezdve a logikai nyelvektõl a funkcionálisig, stb. Ez elég nagy általánosítás volt és ráadásul nem is igaz. Továbba az sem, hogy az ELTE-n Ada-t tanítanak. A progmaton tudomásom szerint C++ van, mi info tanárin meg kezdtünk Pascallal, aztan Lazarus (Delphi-klón), de volt LOGO (automata és funkcionális), ProLog, Assembly, C++ és még néhány más, és a nyelvekrõl általánosságban is tanultunk.

 

Egyébként a Pascal-ban is vannak OOP-re lehetõségek. Ráadásul a Delphi is Pascal fordítót használ. Az OOP meg egy olyan dolog, hogy lehet rá azt mondani, hogy egyszerû és azt is, hogy nagyon nehéz és összetett. Egyikkel sem téved senki, mert mind a kettõ igaz.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
artur02

Én a saját személyes tapasztalataim alapján írtam, amit írtam. Nem az ELTE-n végeztem, az csak egy példa volt, amit ott végzetteken tapasztaltam.

 

A Pascal egy jó tanulónyelv strukturált programozásra, ebben egyetértünk. Az, hogy az Object Pascal mennyire szerencsés, az már más kérdés. Főleg mivel a világ már erősen túllépett a keletkezésekor használt OO elveken és fogalmakon.

 

Abban pedig a végletekig egyetértek, hogy az OOP nagyon bonyolult dolog. Iskolai szinten azért, mert új, napi munkaszinten pedig azért, mert sok egyéb fogalom társul hozzá, például a tervezési minták.

 

A tanárokra tett megjegyzésem inkább elkeseredettségből fakad. Én is úgy kezdtem, mint minden friss főiskolás/egyetemista: nagy elvárásokkal, izgalommal. Sajnos kiábrándulás lett a vége. Nem a szakmából, azt nagyon szeretem. Hanem az oktatott tárgyakból és az oktatás stílusából. Szerencsére vannak kivételek, és rájuk nagy tisztelettel és szeretettel gondolok vissza. De sajnos a tüskét ez nem töri le.

 

A szekvenciális és trukturált programozást pedig azért érdemes jól megtanulni, mert tényleg az OOP alapját képezik. Szerintem valahogy úgy lehet elképzelni, hogy ezek egymásra épülő rétegek. A szekvenciálisra a strukturált, a strukturáltra az objetumorientált, az objektumorinetáltra az aspektusorientált... Mindig csak hozzáteszünk egy új szervezési elvet, amit a fordító kulcsszavakkal támogat (nagy vonalakban). Tehát minél jobban ismered az alapokat, annál könnyebb továbblépni egy magasabb szintre.

 

És elnézést, ha a korábbi kijelentésemmel megbántottam valakit, nem állt szándékomban.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...