Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Assembler

InterPici

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Tudna valaki mondani egy olyan fejlesztõi környezetet assembly programozásra amiben van "step over"? Illetve szemmel tudnám tartani a regiszeterek tartalmát, setleg még a vermet is. Jelenleg a turbo assembler 5.0 van meg, de azzal nem tudom szerkeszteni a *.asm kiterjesztésû fájlokat, úgy vettem észre, hogy az csak exe-t nyit meg.

Elõre köszi a segítséget.

Posted

Hali, asm kiterjesztésû file-ok szerkesztéséhez elég egy notepad is, vagy bármilyen más editor. A futtatás nyomonkövetéséhez használd a Turbo debugger-t, ez mutatja a futtatás során a flag-ek és regiszterek aktuális állapotát. Amúgy a turbo assembler nem szerkesztõ, csak fordító progi, azaz a forráskódot lefordítja futtatható exe-nek.

Posted

És hogyan lehet lefordítani? Mert még nagyon kezdõ vagyok, nem értek hozzá. :(

Posted
És hogyan lehet lefordítani? Mert még nagyon kezdõ vagyok, nem értek hozzá. :(

alapvetõen a következõk kellenek:

- vmilyen editor a forráskód megírásához

- tasm.exe

- tlink.exe

- td.exe

ha kész az asm forrásfile, akkor 2 parancsot kell kiadnod: tasm [path]file; tlink [path]file

ez a két lépcsõ csinál az asm-bõl exe-t. (lehet hogy elõbb van a tlink, nem vagyok benne biztos mert már 3 éve nem használtam)

ha exe-t akarsz szerkeszteni, ahhoz a wdasm32 -t ajánlom, ezzel tudod megnézni az assembly forráskódját, és ha meg van mit akarsz módosítani a hexeditorral megteheted, de akkor ismerned kell a mnemonic-okat. Ebben inkább tudnék segíteni, mert ezt még szoktam használni (pl: idõkorlátos trial-ok feltörése stb...).