Jump to content
GSForum - Segélyvonal

XP SATA-s HDD-re nem telepíthetõ?

Recommended Posts

Posted

Hello

Olyan kérdésem lenne, hogy nemrég azt javasolták (mivel notebook vásárlás elõtt állok, egy témát nyitottam is a megfelelõ részlegbe ;) ), hogy ne sata-s notebook-ot vegyek ha xp-t sznék használni, hnem ide-t. No, én ahogy nézegetem a laptopokat, vagy az van irva hogy sata-ssal van ellátva, vagy semmi. Az lenne a kérdésem, hogy igaz ez? És ha igen, akkor hogy válasszak laptopot? elõre is köszi

üdv: Saxxer

Posted

Valóban némely laptop SATÁ-s HDD-jéhez nincs XP-és driver. Gondolom ez függ a laptop gyártójától, a HDD típusától, meg a jó ég tudja mitõl. Általában ilyenkor is fel lehet rakni az XP-ét kétféle módon.

1. Valahogy kell a neten vadászni XP-és SATA drivert a HDD-hez, és integrálni az XP telepítõ lemezébe.

2. Átállítani a BIOS-ban a csatolót IDE-re a telepítés idejére.

Vagy felrakni egy Vistát és azzal ilyen gond nincs.

Posted

igen, ismerõs is az elsõt mondta. az utóbbi megoldás viszont nem haladja meg a szintem, szóval azzal biztos megy? és utána ebbõl nem lesz szerinted gubanc, hogy valójában sata-s a vinyo, csak telepitésre lett átállitva?

Posted

Azt nem állíthatom 100%-ra, hogy felmegy az XP, mert én csak két laptopon próbáltam. Viszont mindenhol azt olvastam, hogy így fel kell mennie. Ha felmegy, akkor gyakorlatilag gondod nem lehet belõle, hogy IDE-nek telepítetted. (Két funkciót nem lehet használni, NCQ és Hot Swap.)

Az viszont elképzelhetõ, hogy egyéb drivereket (VGA, WLAN, hang) is kell vadászni hozzá, de szerintem ennek vagy az üzletben, ahol veszed, vagy fórumokon utána lehet nézni...

Posted

értem. és ha ezt elkerülendõ IDE-s laptop-ot sznék venni, akkor azt hogy, mert ahogy nézem neten a dolgokat mindenhol vagy SATA van kiirva vagy semmi. :pislog:

Posted

Vagy olyan laptopot veszel, amin már van oprendszer.

Frikker Dániel
Posted

Igen, sokkal jobb, hogy ha elõtelepített rajta az OP rendszer. Egyrészt: Nem kalóz verzió, másrészt: Nem kell neked feltenni. ;)

Posted

Szia!

warynski 2 pontja (Átállítani a BIOS-ban a csatolót IDE-re a telepítés idejére.) teljesen OK. Én most vettem laptopot (Vista Basic OP-vel, de a munkám miatt egyelõre még XP kell), amikor XP-t akartam telepíteni azt írta ki, hogy nem talált benne HDD-t. Nosza, átállítottam és láss csodád, minden úgy mûködik, ahogyan kell!

Posted

Nekem is SATA-s a gépem (Acer 3105). A Win XPSP2-es telepítésénél semmi gond nem volt vele.

Ha nem ismeri fel a merevlemezt F6-al lehet megadni a telepítõnek a SATA meghajtóprogramot a telepítés elején.

Posted

Igen, ha van ahhoz a HDD-hez XP-és SATA drivered, akkor meg lehet adni, telepítéskor a helyét, de pl. pendrive-ról nem megy a dolog. Gondolom, ha két partíció van a HDD-én, és most van rajta mondjuk egy Vista, akkor a második partícióra felmásolod drivert, így feltehetőelg el tudja érni telepítéskor, de ezt nem próbáltam.

• 2 weeks later...
Posted

üdv ujra. nos, van egy acer aspire 4315 tipusu gép a családba. ahogy mondtátok, ide átállitással sikerült az xp. megy is minden, hang, net stb, kivéve a video. azt irja ki a hardver telepitõ hogy hiányzik vagy sérült a hardver. valaki valami tipp?

Posted

Az Acer "http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_4310.html" valószínûleg letölthetõ hozzá a megfelelõ meghajtóprogram, az egyiknek fel kellene menni a Chipkészlettõl függ (ATI/Intel). A ChipSet driver-t próbáld telepíteni elõtte.

Ha nem jönne össze az ATI-AMD, vagy az Intel oldaláról lehet letölteni meghajtóprogramot a vezérlõ pontos típusa alapján (általában mobil vagy integrált címszó alatt keresd).

Posted

köszi a segitséget, okés minden =)