Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Házimozi, és Számítógép összekötése


Dragon0

Recommended Posts

Dragon0

Sziasztok!

 

Van egy Gigabyte P35-DS4-es alaplapom, aminek van egy optikai kimenete.

Ezt össze szeretném kötni egy Samsung HT-TX35R-es házimozival, aminek van egy optikai bemenete.

 

Több kérdésem is lenne:

- Megéri-e optikai kábellel összekötni (kb. 5-6 méter), vagy ajánlotok más kábelt e célra?

- Ha összekötöm optikaival, akkor csak a hangot küldi ki a gépbõl, vagy a képet is?

- Ha megéri optikai kábellel kötni, akkor hol tudom ezt beszerezni?

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Ekkora optikai kábel legalább 10E Ft-ba kerül, de inkább többe. Természetesen csak a hangot adja az erõsítõre, ami azt a megfelelõ dekóderével dekódolja.

Link to comment
Share on other sites

Dragon0

Értem, akkor marad az RCA-JACK-es megoldás?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
cncdani

:ötlet: Egyéb hozzászólás: :ötlet:

Aki gépét próbálja összekötni géppel, és a TV az HD-ready, pl 1366x768-as felbontású, akkor annak a csatolására NEM felel meg a S-video! Gyenge a HD-hez képest. Természetesen össze lehet kötni, de az eredmény olyan VISTA-intéző szerű kép lesz: az egeret mozgatod, és megy vele együtt a kép is (azaz mintha kivágnál a képből olyan 720x480-as képet, és azt mozgatod)

 

A DVI csatlakozás, vagy a kompozit erre jó megoldás! Főleg a HDMI (további infók erről: google)

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Dragon0

 

Nálam a jackes megoldás van, de a hangminõság nem túl jó, ezért nem használom, inkább kiírom lemezre és berakom a h. mozi dvd lejátszóba.

Link to comment
Share on other sites

Soma01

Milyen hangkártyád van? Azon is sok múlik.

Milyen asztali lejátszód van?

Link to comment
Share on other sites

prikijud

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem: szeretném az asztali dvd-írót összekötni a számítógéppel, ha tudtok légyszi segítsetek.

Előre is köszi! :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Aha, talán Firewire kábel kell. De kérdezd meg a boltban, meg fogják mondani.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Írd le, milyen csatlakozók vannak az asztali készüléken. (vagy fényképezd le)

De ha a típusát megmondod, akkor is könnyebb lesz segíteni!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
NRG

Sziasztok

 

Szeretném összekötni a számitógépemet a házimozierõsitõvel , milyen kábeleket kell beszreznem ? Sajnos a hangkártyámon nincs optikai kimenet :Sír: csak RCA. Az alaplapom MSI , Realtek audió panel , az erõsitõm pedig YAMAHA házimozierõsitõ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
as12df34

Sziasztok!

 

A gondom az lenne, hogy összekötöttem a gépem a házimozi erősítővel digitális kimenet bemeneten keresztül.

.mkv filmet akarok nézni vlc playerrel. Ha a vlc player a hang beállításainál stereora van állítva akkor jó a hang csak az erősítő nem ismeri fel a a film dts hangját (gondolom saját maga álltja át 5.1es hanggá) ha meg S/PDIF-re állítom akkor az erősítőn ki van írva, hogy dts vagy dolby csak a hang akadozik, szaggat vagyis valami nincs rendben. Mi lehet a gond?

 

Előre is köszi.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

75ohmos koax kábelel kötötted össze? Ugyanis S/PDIF (digitáilis kimenet) ezt követeli meg! A sima RCA kábel nem alkalmas erre a célra!

Link to comment
Share on other sites

as12df34

Azt nem tudom de a asztali dvd lejátszó is azzal a kábellel van összekötve az erõsítõvel és ott tökéletesen mûködik.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Dávid Csaba

Sziasztok, remélem jó helyre írok, errefelé ritkán járok! :)

 

Egy jó barátom szeretne egy komplex rendszert otthonra. Adott (lenne) egy PC, notebook, TV, Wii, digitális fényképezőgép, házimozi rendszer, hangrendszer. Ezeket kéne úgy összekötni, hogy "minden lásson mindent". A PC és a notebook merevlemezéről film, kép, zene, játék mehessen a TV-re, de a Wii is TV-re legyen kötve. A házimozi és a hangrendszer kapcsolódjon a TV-re, DE a hang nem csak helyben, hanem a konyha-étkezőbe is kell, ráadásul olyan módon, hogy onnan is irányítani lehessen a cuccot. Gondolom nem a filmeket szeretné hallgatni, hanem a rádiót, hanglemezt (CD, DVD, talán bakelit is).

 

Első javaslatként egy 5.1 receiver-t mondott valaki központi egységként, arra lenne minden rákötve, s ez aranyozott, árnyékolt kábelekkel lenne összekötve a konyha-étkezőben elhelyezett erősítővel és hangfalakkal VAGY az erősítő a receiver mellett lenne és a vezérlés IR hosszabbítóval lenne visszavezetve az erősítőhöz.

 

Elviekben ez működik, de kíváncsi lennék, hogy akár az egészet, akár csak konyhai-étkezős részt meg lehet-e másként is oldani (IP alapon, AV transmitter, WiFi, bluetooth)? Vagy akár csak a vezérlést?

 

Az egész cuccból a PC, notebook, Wii és a fényképezőgép van meg. Emiatt vásárlási tanácsokat is szívesen látok!

 

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Első, és nagyon fontos kérdés, hogy milyen hangminőség kellene. Az aranyozott csatlakozós, árnyékolt kábelekből ítélve nem "kínai" hangzás a cél.

Második kérdés, hogy mennyi a keretösszeg. Mondjuk egy Linn AV-Receiver, meg egy Dynaudio wireless hangfalrendszer nem lenne rossz választás, de az árcédula is "szépen" mutat rajtuk. Ez a kettős kb. 2 millióból meg is áll. Ráadásul a TV mellett még nincs is hangfal. Ha ebben az árkategóriában gondolkodik, akkor az 5.1-et el is lehet felejteni, ugyanis felesleges. 2 hangfallal megoldja a térhangzást.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Nem mondott keretösszeget, de erős a gyanúm, hogy nem 2 milkásra gondolt. A cél az otthoni, családi mozizás, zene, rádió hallgatás. Úgy vélem, egy értelmes kompromisszum mindenképpen szükséges az ár/érték arányban. Az árnyékolt, aranyozott kábelek a konyha-étkező felé a biztos, zavarmentes jeltovábbításhoz lennének jók (ha szükségesek), a nappaliba, ahol a többi cucc egymáshoz közel lenne, a felhasználás céljából ítélve, nem kell ilyesmi.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Csak jeleztem, hogy ilyen irányba is el lehet menni. A HiFi, komoly szinteken nem olcsó mulatság.

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy szükség van-e a vezeték nélküli megoldásra, vagy a kábeles bekötés is megoldható valahogy. Ezt többek közt azért is kérdezem, mert egy normális vezeték nélküli rendszer a sokszorosába kerül, mint a kábelozás. A Dynadio egy komplett szetero rendszert ajánl (2 hangfal + 1 adó), de ez 2400$-ba kerül, ide haza nem is nagyon lehet kapni. A zsebben, vagy kézben hordható bluetoothos hangfalak is 60 ezertől indulnak, és azok még nem is szólnak jól (kb. Sokol-rádió minőség). Sima, wireless rendszer (adó-vevő páros) 120 ezerről indul, de itt még lehetnek gondok (interferencia, zavaró jelek, stb.). Nem véletlenül nem használnak profi körülmények között sem vezeték nélküli megoldást, mert 1: bizonytalan, 2: ha jó minőségű, akkor megfizethetetlen. Csak érdekesség képen: Deák Bill Gyula mikrofonja, amit koncerten is használ 2 millió forintba kerül. Ugyan ez a mikrofon vezetékes változatban 40ezer Ft. Ráadásul azért ezt használják, mert másfél millióssal még interferencia gondok voltak a színpadon. Össze akadt az egyik gitáros rendszerével. Sztereo vonal kábel jó minőségben 750Ft/méterért már kapható (RHSound). Erre még rájön a csatlakozó, ami RCA esetén 1500-2000Ft/db (Neutrik). Mindenképp érdemes a vonal kábelt elhúzni, és nem a hangfal kábelt, mert a vonalon lévő vesztességet lehet pótolni (jó rendszer esetén nem is kell a 12V-os vonal erősség miatt, amikor 3V is elegendő), viszont ezt már hangfalaknál nem szerencsés eljátszani.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Igen, látom, a kábeles megoldás a komolyabb, ugyanakkor olcsóbb is. A kérdés csak az, hogy a konyha-étkező felőli vezérlést hogyan lehet megoldani. Eddig két ötlet merült fel:

– a jelet IR hosszabbítóval visszaküldeni a receiver mellé helyezett erősítőhöz

– az erősítő a konyha-étkezőben van (van olyan erősítő, ami kiírja a CD-ről aktuálisan futó dal címét, a rádiócsatorna nevét?)

Kábelhosszban és minőségben (gondolom) ugyanaz kell mindkét esetben.

 

De megoldható esetleg kábel nélkül is a vezérlés? Ergo csak a hangfalak lennének a konyha-étkezőben, IR hosszabbító és erősítő nélkül, egy szál távirányítóval a kézben.

 

Esetleg nem kellene egy központ háttértár, amit minden láthatna? Értem ez alatt azt, hogy ne kelljen bekapcsolni a PC-t, notebook-ot ahhoz, hogy a lementett fényképeket, családi videókat megnézhessék a TV-n, vagy egy MP3-at lejátsszon a rendszer.

 

Elnézést, ha butaságokat kérdezek, nekem ez a terület nagyon új, de nem tartom megoldásnak, hogy beküldjem a barátomat egy üzletbe, hogy ott majd megmondják. Abból nem sok jó jönne ki.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Van olyan üzlet, ahol ezt meg tudják oldani, de nem a MediaMarkt és társai a megoldás, annál sokkal komolyabb üzlet kell, ami ebben az országban nem sok van. Ezekben az üzletekben általában hangmérnökök dolgoznak, így nem tudsz mellé fogni. ;)

A probléma összetettsége miatt elég sok minden szóba jöhet megoldásként.

Olyan erősítő nincs, ami kiírná az éppen aktuális műsort, hogy mi szól, kivéve ha rádió erősítőről van szó, és a saját rádióját használja, de távoli adatokat nem vesz át.

Ha a cél az, hogy a konyhába a legkevesebb technika legyen (csak a két hangfal és a távirányító), akkor oda érdemes lehet berakni két aktív hangfalat. Távirányítónál kérdéses, hogy van-e a konyhából rálátás a szobai berendezésre. Ha nincs, akkor lehet vásárolni rádió átvitelű távirányítót is, aminek a fogadó része egy IR adó. Így a távirányításos probléma megoldani látszik, de hogy mi szól a konyhán nem látszik. Erre a célra esetleg egy mini TV lehet a megoldás, de ez sem minden esetben. Ha DVD lejátszóról megy a zene, akkor ugyan van kép, de ha egy analóg rádióról szól a zene, akkor már megint nincs információ. A hátránya ennek a megoldásnak az egy lejátszó miatt, hogyha a konyhában valaki rádiót szeretne hallgatni, a szobában meg TV-t nézni, akkor a kettő együtt nem megy. Ilyen esetre lehet, hogy jobb egy kis méretű HiFi berendezés. Pl. a Pro-Ject cég nagyon kis méretű HiFi cuccokat gyárt, nagyon kellemes minőségben: http://box-designs.com/main.php?list=source&cat=source&lang=en Árban nem tartozik a legolcsóbbak közé, viszont hosszútávra megéri. A képeken sokkal nagyobbnak tűnnek a készülékek, mint valójában. A technikai adatokban meg lehet nézni a méreteket is. Itt azt is kellene dönteni, hogy a nappali és a konyha egy időben nem-e akar két különböző műsort venni. Ha igen, akkor marad a két rendszer megoldás, ami egy központi adattára csatlakozik. Ha CD berippelése nem jelent problémát, akkor még CD lejátszóra sincs szükség a konyhán. A Pro-Jectnek van hálózati lejátszója is, ami ugyan nem olcsó, de a teljes HiFit meg is oldaná a rádión kívül egy végerősítővel (köthető rá rádió, ez nem probléma).

Központi adattár nem rossz ötlet, sőt kifejezetten ajánlott egy ilyen komplex rendszernél. A kérdés, hogy egy gyári média központ látja-e el a feladatot, vagy egy HTPC. Az utóbbi egy kicsivel drágább, de a szolgáltatásköre szinte korlátlan, szemben a média központtal, ami nem igazán bővíthető tudásban (pl. új fájlformátumok megjelenése). HTPC házból lehet kapni nagyon pofás, egy HiFi rendszerbe pont beillő házakat is, tehát nem fog kilógni a sorból a gép, sőt IR vevő is jár sok esetben hozzá, tehát távirányítható is a gép. Ennek a felprogramozása viszont már a felhasználón áll (csak egyszer kell).

 

Próbálok többféle megoldást is felvázolni, a maga korlátjaival, nehogy utólag bánják meg az ez irányú fejlesztést. Ha magamnak kellene egy ilyen rendszert kiépítenem, akkor én mindenképp a külön HiFi megoldást választanám a két helyiségben, közös hálózati adattárral. Pro-Ject esetén még kábelezni sem kell, hisz a DLNA tökéletesen üzemel WiFi-n, viszont ide nagyon ajánlott a 300Mbites, vagy annál nagyobb WiFi router, a nagy igénybevétel miatt (főleg, ha WiFi-ről még FullHD filmet is szeretnének nézni a TV-n). Ha optimalizálni szeretnék az egészet, akkor a HTPC mehet direktbe a TV-re, HDMI-n keresztül, így nem feltétlenül kell nagy sávszélesség, ráadásul még DVD vagy BluRay lejátszóra sincs szükség, csak egy sima PC-s meghajtóra, ami a HTPC-be építhető. Hangkártyának akár az alaplapi is megfelelhet, ha van rajta digitális kimenet. Ezen kívül kell még egy erősítő és a hangfalak, és készen van egy egymástól független, közös műsorforrásos rendszer.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Akkor, ha jól értem...

 

Kellene egy bika WiFi routerre kapcsolt bluray-es HTPC, ami HDMI-vel csatlakozik a TV-re (illetve a házimozi rendszerre), ugyanakkor ezt akár a notebookról, akár a PC-ről el lehet érni kábelen vagy WiFi-n (otthoni hálózat). Plusz a konyhába egy HiFi, ami szintén a HTPC-re (vagy akár a PC-re, notebookra) csatlakozik WiFi-vel (vagy kábellel). Ezzel a konyha és a nappali akár különböző műsorokat is nézhet, hallgathat. (Az erősítőt a HiFi-re kell kötni?)

 

Lennél olyan jó, hogy rajzolnál egy egyszerű ábrát? Tudod: dobozok, beleírva, hogy mit szimbolizál, meg vonalak a kábelek helyére... stb? :istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Azért az alaplapi hangkártyákkal vigyáznék. Nekem pl. szoftveresen kell felerősítenem a hangot, hogy a notebookról halljak valamit a fejhallgatóban, annyira gyenge. A hangzás sem az igazi. Amikor hazamentem karácsonykor, teljesen ledöbbentem, hogy az otthoni középkategóriás Creative-emnek mennyire gyönyörű hangja van ehhez képest. Aztán persze lehet, hogy a digitális kimenet más...

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Azért is írtam, hogy csakis digitális kimenet esetén, ugyanis itt direktbe feldolgozás nélkül megy ki a hang. Szóval a lejátszó átkonvertálja PCM WAV formába a hangot, és a hangkártyát kvázi kikerülve megy át a jel. Analóg csatlakozást én sem ajánlok. Nekem a Creative hangja nem tetszik. Effektezve szól a zene, ami nem minden esetben jó. Az MP3 nyavajgását ugyan elmossa, de losslessnél kifejezetten idegesítő, de még a premium kártyája se tetszett annyira, bár köröket ver a sima creative kártyákra, viszont a mostani T.C. Electronic kártyám nagyon tetszik. Nem adnám semmiért. :D

 

Csaba: készítek ábrákat, ha kell, viszont lehet, hogy csak szerdán, mert holnap Pestre kell utaznom vizsgázni.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Előre is köszönöm, jó lesz szerdán is! :fogatlan: Kéz és láb... izé, egy kalappal! ;) Annak kifejezetten örülnék, ha konkrét márkát, netán típust is írnál! Nem a csúcskategória kell, otthoni minőség: DVD-k, CD-k, bluray-ek... stb. :istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A konyha rendszerhez ezeket ajánlanám:

Médialejátszók (ár szerint növekvő megoldás):

Denon DNP F109

Pioneer N-30 + Hozzávaló WiFi adapter

Cambridge Audio Sonata NP30

Pro-Ject Stream Box DS

Ennél drágább kategóriában ott van a Cambridge NP30 nagy testvére, illetve a Naim és a Linn jöhetne szóba, de ezek már átlépik a lélektani félmilliós árat, ezért is nem írtam konkrét típust.

A Pro-Ject termékek általában fix árasok, a többi után viszont érdemes komolyabban is utánanézni, ugyanis elég nagy árkülönbségek vannak (akár 20-30e Ft is, tehát lehet, hogy olcsóbban is meg lehet úszni, ez a későbbi termékekre is vonatkozik).

Ezek közül talán a legjobb minőséget, a Cambridge Audio hozza, szorosan követi a Pro-Ject megoldása, majd jön a Denon és a Pioneer. Árban viszont a Denon a legjobb, így én vagy a Denont, vagy a Cambridget venném. Sima, analóg rádióvételi lehetőség ugyan egyik készülékben sincs, viszont mindegyik alkalmas az internetes rádió adások vételére. Szerencsére a hazai rádió adók többsége ilyen formában is fogható, tehát ez nem jelent problémát.

 

Erősítő:

Jelenleg csak egyet találtam, ami újonnan is jó árban van:

Cambridge Audio Topaz AM5

 

Hangfal:

KEF C3

 

A szobába:

HTPC (CD, DVD, BluRay és médialejátszó illetve média server is egyben):

- Alaplap + integrált proci (passzív hűtéssel): Asus E45M1-M Pro

- 4 GB Ram elegendő (1333 MHz)

- HDD, minél nagyobb, annál jobb, főleg ha sok film és zene lesz rajta. SSD ide fölösleges, de a 7200 RPM-es winyo nem árt a FullHD miatt.

- BluRay olvasó

- Ház: Silverstone ML03B Részletes infők: http://www.silversto...uct.php?pid=283

- Táp (300W-os is bőven elég)

Első ránézésre senki nem mondja meg, hogy ez egy PC.

 

Erősítő:

Onkyo TX-8255

TEAC AG-790a

Cambridge Audio Topaz SR10

Én a TEAC-ot vagy a Cambridget választanám, de az Onkyo se rossz.

 

Hangfal szett:

Onkyo SKS-HT7228

Wharfedale Vardus VR-250

Nálam az utóbbi a nyerő, főleg ha zenehallgatásra is kell.

 

A HTPC-t leszámítva bármelyik készüléket választják, az egy életre fog szólni, ha vigyáznak rá.

Elsőre lehet, hogy sokba kerül a komplett rendszer, de sok a berendezések száma is, ráadásul ezek 30-40 év múlva is úgy fognak szólni, mint újkorában, szóval erre hosszútávú befektetésként kell gondolni, mert az.

 

A bekötés (sematikusan):

34pgdh0.jpg

 

A HTPC-re az XBMC-t érdemes telepíteni lejátszónak, amit érdemes beállítani automatikus indításra, ha netán áramszünet lenne, akkor is ez induljon el.

 

Szerk.: A HTPC-hez még érdemes egy infrás távirányítót venni. Pár ezer forintért kapható.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

:istenvagy:

 

A már meglévő notebook vagy PC a TV előtti erősítőbe csatlakozzon, ahogy a HTPC? A HTPC-ről lejátszott videóanyagok ezzel a kapcsolással elérik a TV-t is?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...