Jump to content
GSForum - Segélyvonal

EXIF vagy IPTC

hedgehog

Recommended Posts

hedgehog

Sziasztok!

Digitális fotóimhoz szeretnék címet/képleírást csatolni és az lenne a kérdésem, hogy melyik formátumot használjam, melyik az elterjedtebb, melyiket ismeri fel több program? Az EXIF és az IPTC mellett ott van a sima "JPG Comment", ez mennyire használható?

Mojzi_

Szia,

Én a fotók címét az EXIF tag-ben töltöm ki, ezen kívül kitöltöm még az IPTC kulcsszavakat és az IPTC Location mezőt is. A kép elnevezése: eredeti név - EXIF cím. Azért hagyom meg az eredetit, mert a gépről áttöltve archiválom az eredetei formában a képeket és ez alapján tudom megkeresni az archívban, ha esetleg egy szerkesztés után rosszul menteném el.

A legtöbb program ismeri mindkét fejlécet.

hedgehog

Köszi Mojzi! A JPG commentrõl tudsz valamit esetleg?

Mojzi_

Nem sokat. A JPG fejléce tartalmazza, hossza korlátlan lehet. Én nem használom, mert a fotókezelők jobban kezelik az Exif infókat. Az Exif újabb találmány, a '90-es évek végén találták ki, míg a JPG comment egyidős a JPG formátummal, ami a '90-es évek eleje óta létezik. Nem próbáltam még, de gondolom, hogy a nemzetközi karakterek kezelése az Exif-ben már jobban van megoldva.

• 1 month later...
Erzsi

Sziasztok!

El lehet azt érni, hogy az EXIF, IPTC vagy a "JPG Comment" tartalmát a keresõk (desktop) is lássák?