Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2007. augusztusi számról

Recommended Posts

Telek Zoltán
Posted

cimlapok.jpg

Részletes tartalom a szokott helyen, kedvcsinálónak néhány cím:

:ny A 7 online fõbûn

:ny Iroda az interneten

:ny Viva Net Vegas!

:ny Számítógépházak megfizethetõ áron

:ny Fordítóprogramok

Posted

Első ránézésre egész jónak néz ki egy napja már megvan a képeket néztem csak meg eddig benne. A gépházak nagyon tetszenek, bár egy jó táppal már drágák, de biztos jó bennük a légkeringés 8)

Nekem egy olcsóbb gépházam van az táp nélkül volt 6000 huf :)

Posted

A Pana HDC-SD1 cikkben a tördelést nagyon eltoltátok tele van hibákkal!!! :mérges: Egyébként a vásárlási segítséget nem értem teljesen. Szerintem a "csúcskategóriás" gép egyáltalán nem az. Szerintem egy csúcskategóriás gépben lehetne négymagos proci és SLI/Crossfire de legalább egy 8800GTX vagy Ultra. Ja és a házakat valahogy máshogy kellett volna fényképezni mert a legtöbből csak egy nagy feketeség látszik. Elhiszem hogy nehéz fényképezni őket de akkor is. Egyébként tetszett a házas cikk.

Posted

Üdv!

Kellemesen érintett 2 dolog az augusztusi számmal kapcsolatban,az egyik,hogy már hétfõn megkaptam,az újságot,a másik,hogy a háztesztben épp az a ház szerepel,amit már kinéztem magamnak, (Thermaltake Mambo)

így nagyon örülök neki,hogy írtatok róla,mitöbb,ajánlott vétel!!! :D

Köszi!

Telek Zoltán
Posted
(sakic @ 2007. július 31. 13:11) 199277[/snapback]

A Pana HDC-SD1 cikkben a tördelést nagyon eltoltátok tele van hibákkal!!! :mérges:

Igen, mi is észrevettük a hibát, sajnos már csak mikor megjött a lap a nyomdából. A legeslegutolsó, ellenõrzési fázis után a tördelõprogram beviccelt egy ilyen "átalakítással". :mérges: Minden olvasótól elnézést kérünk, kárpótlásul íme róla egy PC Studiós adás. és a cikk, ezúttal hiánytalanul. 8)

Lakatos Gergely [Sti
Posted
(sakic @ 2007. július 31. 13:11) 199277[/snapback]

Szerintem a "csúcskategóriás" gép egyáltalán nem az. Szerintem egy csúcskategóriás gépben lehetne négymagos proci és SLI/Crossfire de legalább egy 8800GTX vagy Ultra.

Hangsúlyoznám a csúcskategória melletti "300 ezer forintos számítógép" feliratot.

SzalacsiBacsi
Posted

Sziasztok!

Az új szám megint kitûnõ, de mintha lenne benne egy szakmai hiba, egész konkrétan a Tájképfotózásról szóló cikketekben...

A vízeséses két kép alatt azt taglaljátok, ha kimerevített mozgást szeretnénk, akkor emeljük fel az ISO értéket, míg lágyabb, elmosódottabb képet szeretnénk, akkor állítsuk az ISO értéket kicsire.

Ezzel szemben az ISO értéknek semmi köze a fentiekhez! Az ISO a szabványos filmes fényképezésben a film fényérzékenységét jelölte, digitális fényképezés esetén is ezt próbálja tenni. Amivel összekevertétek, az a zársebesség. Rövid zársebesség esetén a mozgás kimerevített lesz, hosszú zársebességnél pedig elmosódik. Az ISO állítása ráadásul azt is magával vonja, hogy a felvétel csúnyán zajosra sikerülhet! (Ez kimaradt a cikkbõl.)

A másik hiba: "ha túl sötétre sikeredett, próbáljunk visszavenni az ISO-értékbõl egy picit". Nos, ha az ISO értékbõl visszavesztek, akkor még sötétebb lesz a kép, mivel a "film" (CCD) kevésbé lesz fényérzékeny...

Tudom, hogy a PC WORLD nem fotózási szaklap, csak gondoltam dezinformáció ne legyen benne...

Posted

A Tolmácstalálkozó c. cikkhez.

A Morphoword-tippek részben olyan magyar-angol fordítások találhatóak a példákban, hogy egy angol dobna egy hátast, ha egyáltalán értené mirõl is van szó. Ez eddig még nem baj. Csak kerestem a cikkben, hogy valahol tán oda vagyon írva, ezek a fordítások pontatlanok, helytelenek, nem állják meg a helyüket, inkább tanuljatok angolul. Nem volt. Volt viszont egy utalás arra, hogy ha jobb minõségû (sic) fordítást akarunk, akkor tömören fogalmazzunk, és így a "hibák kisebb területre koncentrálódnak." Milyen a nem jó minõségû fordítás, ha ez, a tömörsége okán, jobb minõségû? És aki nem tud angolul - mert mi másért használna valaki egy ilyen csacska programot – az honnan tudja megállapítani, hogy elég tömören fogalmazott-e, és a hibák mekkora területre koncentrálódtak? És vajon miért, és mire jó egy hibás fordítás?

Lehet, hogy van igény az ilyesfajta programokra, de szerintem egy olyan mélységû angoltudást, amit a magyar példamondatok tükröznek, pár hónap alatt el lehet sajátítani. :)

Posted
(SzalacsiBacsi @ 2007. augusztus 2. 15:19) 199593[/snapback]

Az új szám megint kitűnő, de mintha lenne benne egy szakmai hiba, egész konkrétan a Tájképfotózásról szóló cikketekben...

Teljesen egyetértek, ezt én is tudom, szakkönyvben is olvastam és a gyakorlatban is kipróbáltam.

Posted
Hangsúlyoznám a csúcskategória melletti "300 ezer forintos számítógép" feliratot.

De akkor legyen 300 000 Ft-os gép és ne csúcskategóriás (szerintem).

Posted

Hello!

Ma vettem meg az újságot, és a cd mellékletről szerettem volna feltenni pár progit. Mint mindig, most is a nod32-vel ellenőriztem a lemezt, de ekkor egy fura meglepetés ért. A lemez vírusos, az alábbi fájlok fertőződtek meg:

Extra\SegelyvonalCD\Multimedia\+Crystal Player Pro 1.98\Crystalfree.exe-Win32/Adware.WhenU.SaveNow módosulat

Extra\SegelyvonalCD\Rendszer\+Nirsoft Free softwares\dialuass2.zip<<Zip<<dialupass2.exe-Win32\PSWT.Dialupass.243 alkalmazás

Extra\SegelyvonalCD\Rendszer\+Nirsoft Free softwares\dialuass2.zip-Win32\PSWT.Dialupass.243 alkalmazás

és még 3 gyanús fájl is van.

Aki ezeket a programokat, amiket az alábbiakban írtam, feltette, gyorsan ellenőrizzen, mielőtt minél több mindent fertőzz, vagy a gépet károsítja a kártevő.

Posted

Hell.

Nálatok jó a PC Stúdió? Elindíthatom akármivel... Nincs kép. Tudtommal a mellé rakott VLC még a drivekeket sem használja, saját maga tartalmazza. Csak a mellékelt Machromedia fájlokkal tudom lejátszani, de az meg nincs sorban, és idegesítõ is hogy mindíg kézzel kell elindítani, mivel kiszoktam tenni tvre a képet és úgy nézni a karosszékbõl. Ráadásként csak ebben a módban (exe fájlos módszer) akad, pörgeti a lemezt veszettül.

Tószegi Szabolcs
Posted
(Tiboor @ 2007. augusztus 3. 17:40) 199813[/snapback]

A lemez vírusos, az alábbi fájlok fertőződtek meg:

Kedves Tiboor!

Természetesen a lemez nem vírusos, a programok nem fognak megfertőzni semmit. A Crystal Player adware, azaz reklámokért cserébe ingyenes, a Nirsoft programja pedig jelszavak visszafejtésére használható. Ezért jelzi őket a NOD32, mivel "veszélyesnek" ítéli az említett programokat.

Posted

VIVA NET VEGAS cikk nagyon tetszett, de egy apró pontosítást tennék. A multilevel marketing nem egyenlõ a piramisjátékkal. Vagyis nem mindenesetben tekinthetõ egylapon. Nem szeretnék itt vitafórumot nyitni, hogy mirõl szól ez csak megemlítem, hogy nem ugyanaz a kettõ.

Posted

Helló!

Lakatos Gergelytõl kérnék némi pontosítást, mert a Vista-tippek cikkben leírt firewall beállítás semmit nem ér!

Ha a tûzfal (fw.msc) tulajdonságainál (Windows Firewall Properies) a Private Profile fülön a kimenõ kapcsolatot (Outbond connections) az alapértelmezett allow állásból Blockra teszem, minden kimenõ kommunikáció megszûnik. Ez érthetõ.

Az Allownál meg szinte soha semmit nem kérdez, mindent kienged. Ez is érthetõ.

Ha bármelyik másik fülön (domain profile, public profile) módosítom a beállítást, semmi nem változik.

Szóval, akkor hogy is lehet rávenni a Windows tûzfalát, hogy minden programnál kérdezzen rá a kommunikációra? Mert az alcím a kimenõ kommunikáció szûrését ígérte, nem pedig a blokkolását! :S

Posted

A Szoftverteszt rovatban ajánlotok egy programindítót, a Faster Than Ever-t. Kipróbáltam, nagyon jól használható, ügyes kis program. Csak annyit tennék hozzá, hogy a készítõ oldaláról letölthetõ egy újabb verzió, ami funkciókban és megjelenésben is jobban konfigurálható. Link

Halasi Miklós
Posted
(Tiboor @ 2007. augusztus 3. 18:40) 199813[/snapback]

Aki ezeket a programokat, amiket az alábbiakban írtam, feltette, gyorsan ellenőrizzen, mielőtt minél több mindent fertőzz, vagy a gépet károsítja a kártevő.

És ezt minden Segélyvonal CD-nél eljátsszuk. Még jó, hogy a !!Mi ez.txt-t el szoktátok olvasni néha, amiben ki is van emelve... :lol::démonikacaj:

Posted

Nem értem!

Telefonos PDA-kat hirdettek a címoldalon, aztán a cikkben csak GPS-rõl van szó. A PDA legfõbb jellegzetessége az érintõképernyõ, nem a GPS navigáció! Ilyen szempontból a három nokia telefonnak semmi keresnivalója nincs a cikkben. Vagy akkor a cikket 'navigációs okostelefonok'-nak kellene nevezni.

Szerintem.

Posted

Kedves Tiboor nekem nem jelzett a nod32. Én megbizom a PCWorld dvd mellékletében. Vajon mikor lesz "csak dvd melléklettel" kapható az újság? Ugyanis szerintem a cd melléklettel már nem célszerû megvenni.

Posted

Sziasztok!

Többször is ellenőriztem, de hiába. Az outpost firewall regisztrációs kódja hibás. Legalábbis nem tudom vele regeleni a terméket!

Posted

Üdv!

Kezdeném mindjárt az elején.

A hûség ára

Remélem Telek Zoltánnak igaza van és tényleg csak a legritkább esetek ritkábbik fajával találkozott. Mert ha valakinek nincs kapcsolata, annak hónapokig nincs nete és még lehet, hogy le is húzzák anyagilag.

Nekem hál' Isten nem volt ezzel gondom, mikor váltani akartam szolgáltatót, maradva a telefonos megoldásnál. A "Nagy" felajánlott egy olyan kedvezményt, amivel nem jártam jobban a másik szolgáltatónál, de rosszabbúl sem. Így viszont nem kellett papírdolgokkal foglalkozni. Aztán a másik jó dolog, amikor utóbbi 1 Mb-es sebességet becseréltem egy 2 Mb-esre 400Ft többletköltséggel.

Mondjuk nem engedem, hogy a szolgáltató vonja a számláról a pénzt. Inkább magam intezém. Végülis is erre való az OTP internetes számlacsomagja. Meg így elkerülhetõ hogy valamiért többet vonjon.

Errõl eszembe jut, hogy, ha jól emlékszem már telefon nélkül is lehet net. Igenám, csakhogy az annyiba kerül, mintha lenne telefonod. Szóval hogy-is van ez?

A 7 online fõbûn

Errõl aszthiszem minden hasonló cikkben megemlékeztek. A leggyengébb láncszem a biztonsági pajzson az ember. Egy részét elolvastam a cikknek. Nem igazán hatott meg. Hál' Isten nem igazán igazak rám ezek a dolgok. Csak nagyon-nagyon ritka esetben megyek olyan oldalra, ami veszélyt is tartalmazhat.

Egy kérdés: Mivan, ha pl. a Firefox frissítésébe csempészik bele a vírust? Végülis megleh csinálni! A felhasználó meg a legnagyobb jóhiszemûséggel telepíti a frissítést.

Blokkolom a felugró ablakokat, a flash animációkat. Csak azokat indítom el, amit muszáj. Pl.: Vodafon, PannonGSM oldalán, hogy tovább jussak. Még az OTP-nél is megnézem jobb klikkel, hogy nem-e flash anim, mert már képesek azon keresztül is adatot lopni.

Szal' én azt hiszem eléggé vigyázok. Aki meg nem, annak nem tudok mit mondani. Sajnos aki csak kezelni-használni tudja a számítógépet, de nem ért hozzá, annak nem sok esélye van. Vagy mindent letiltatt és sokmindenbõl kimarad vagy engedi a dolgokat és megfertõzi gépét. De az Internet elég nagy, hogy semmibõl ne maradjon ki.

É még egy apróság! Az outpost-ról nem mondanám, hogy olyan jó. Szereti megadni magát és kilépni vagy újraindítani a gépet. Az ingyenes vírusírtok és tûzfalak lehetnek olyan jók, mint a nagyok, csak jól kell beállítani õket.

Gondolkodott már valaki rajta, hogy jöhet ennyi vírus? Mindig csak ámulok a számokon, megint mennyi új van. Szerintem csak megtévesztés, hogy megvegyük õket...

Iroda az interneten.

Tetszett a cikk. Régóta kellene nekem már valami ilyensmi, hogy mindig, mindenhol elérjem a táblázataimat. Ez most tényleg nagyon jól jött. Már csak azt szeretném tudni mennyire biztonságosak? Mert, ha ugye valaki felrakja oda munkáját, nem lenne jó, ha ellopnák. Fõleg ha tervezõi adatokról van szó. Vagy valamely cég pénzügyi adatai lennének. Mondjuk az enyém nem ilyen, de akkor se lássa más!

Net Vegas

Internetes szerencsejátékkal még nem játszottam (csak ingyenessel), mert nagyot lehet rajta bukni. Barátom tapasztalta. Bár lehet, hogy kipróbálok egyet, ahol adnak inulópénzt. Kérdés regisztrációkor milyen adatokat kérnek.

Hardvertsezt

Már régebben is meg akartam jegyezni:

Egy nyomtatót ne csak a tudása és ára alapján ítéljünk meg, mert lehet, hogy van ugyanannyit tudó ugyanannyiért más patronárakkal. Szeretnék is javaslattal élni: Ha nyomtatóról írtok legyetek szívesek odaírni mennyi a patron ára! Eredeti, utángyártott egyaránt. Ezek nélkül nem szabad nyomtatót, multifunkciós készüléket venni.

Mégvalami, ami vonatkozik minden tesztre: ha hátrányhoz nem találtok semmit, akkor ne írjatok semmit.

Pl.: 42.o. Hanyattegér. Ezt minden egérhez odaírhatnátok, ami vezetékes, mégha másik hátránya, hogy drága is. Ennel az ára egész jó. Ennyiért csak NUMPAD-ot kap az ember általában.

Tree Size Personal 4.3.3

67.o. 6-os kép. Mely állományt törölhetem, ami sok helyet foglal?

Vigyázni kell az ilyen progikkal, mert könnyen megjárhatja az ember, fõleg, ha nem ért hozzá.

Egyszer egy dupla DLL-es vizsgálatnál letöreltettem amibõl kettõ volt. Az NFS nem ment Joypaddal. Még jó hogy volt a progin restore gomb.

A számítógépházas cikk tetszett. Fõleg a Casetek Athena, mert így mindig tudnám az aktuális hõmérsékleteket. Kár, hogy már van másik. Ennyiért amúgy sem venném meg, de azért tetszhet! Mondjuk egy 5,25" kijelzõn gondolkodom! 2 szabad rekeszem úgyis van, oda más nem is menne be. Csak max. kártyaolvasó.

Vásárlási segítség

Mostanában nézegettem neten a monitorokat és a 19"-okat sokkal olcsóbban meg lehet venni. Nem tudom honnan szedtétek az árakat, de drágák. 19"-os van már 43000-ért. Mondjuk ugyanaz a World-ben vagy a Media-ban egy tízessel drágább legalább.

Mindent összevéve jó az újság, csak nekem lenne több idõm kipróbálni a benne lévõ dolgokat, leírásokat.

A hónapban megint elgondolkodhatok, elõfizetek-e a következõ évre.

További szép estét mindenkinek!

Ui.: Nekem semmi gondom nem volt az Outpost regisztrációjával. És úgy általában sosincs. Csak mûködne jobban-rendesen!

Posted

Iroda az internetenhez hozzáfűzném, hogy ezek közül csak a Google magyar.

Magyarok nem csinálnak ilyen internetes alkalmazásokat, oldalakat?

Jó lenne!

Hát sajnos a Google docs nem tudta rendesen betölteni a már elmentett OpenOffice táblázatomat. Erőteljes problémák voltak a formázással.

Az Ajax 13 nem ismeri az ékezetes betűket és itt is probléma volt a formázással.

A Thinkfree egyáltalán fel sem ismerte a formátumot.

Egyedül a Zoho volt az amelyik jól kezelte a táblázatomat.

Remélem magyar nyelven is elérhető lesz!

(Szerkesztés gombot nem találtam, hogy utolsó hozzászólásom módosítsam.)

Posted

Jó napot kívánok!

Olyan problémám, illetve kérdésem lenne nekem, hogy olvastam az augusztusi lapot és a memória kártyás cikkben azt írták a top 10-ben hogy a fontosabb fényképeket ne a laptop whinchesterén tároljuk!

Ezt nem tudom hogy miért írták ezt, mert a laptopnak nem ugyanolyan a HDD-je mint a normál asztali gépeknek?

Azért van ilyen aggodalmam mert a napokba vásároltam egy ASUS laptopot és elég fontos adatok vannak rajta, és még nem nagyon hallottam róla hogy erre vigyázni kellene!

Megtisztelõ válaszukat elõre is köszönöm, és kérem hogy valamilyen formában válaszoljanak a kérdésemre!

Posted

A laptopoknak a hordozhatóságuk az előnyük, de a hátrányuk is. Ha véletlenül odaüti valahova, tönkremehetnek benne az alkatrészek. Ha működés közben történik, nagy esélye van a winchester tönkremenetelének. Máskülönben szerintem nem biztonságosabb asztalin tárolni, mint hordozhatón. Ha belegondolunk, hogy kisebbek is és lassabbak is bár talán melegebbek is a zsúfoltság miatt, nemhiszem, hogy hamarabb tönkremennének, mint társaik. Én is fontos adatokat tárolok rajtuk, de nem félek, hogy elvesznek. Valószínűbb, hogy az alaplap megy előbb benne tönkre. (Épp egy ilyen szériát fogtam ki.) Ez a személyes véleményem, nem az újságé.

Még annyi tapasztalat, minél hangosabban kezd el egy winchester sípolni, annál valószínűbb, hogy tönkremegy. Normális körülmények között az én winchestereim így hunytak el. Ha biztonságban szeretné tudni fájljait, mentse PenDrive-ra. Időnként a gépre dugva biztosíthatja, hogy ne vesszenek el az adatok róla. Bár általában jó sok évet mondanak rá adatmegőrzési időtartamnak.

Posted

Ha a "12 pont képeink védelmében" c. keretes részben írtakra gondolsz, akkor én úgy értelmezem a dolgot, hogy a merevlemezen nincsenek biztonságban a képek, de általában véve a fontos adatok sem.

Mindenképpen többszörös biztonsági mentést illik róluk csinálni, és lehetőleg különböző fajta adathordozókra.

Ami egyszer van meg, (nincs mentés) az olyan, mintha meg sem lenne, ami kétszer, (egyszeri mentés) az megvan, és ha kétszeresen van mentve, akkor mondhatod azt, hogy biztosan (?) birtokában vagy annak az adatnak, képnek. A képek szinte mindig pótolhatatlan, újra elő nem állítható "adatok", szemben mondjuk egy levéllel, vagy táblázattal, amit talán újra létre tudsz hozni. Ezért is igényelnek különleges bánásmódot.

Ami pedig a notebookot és az ő merevlemezét illeti, sejtésem szerint arra gondolt a cikk írója, hogy egy laptopot pl. könnyebb ellopni, elhagyni, mint egy asztali PC-ét, valamint a laptop winchestere jobban ki van téve az esetleges fizikai behatásoknak (odaütés, leejtés stb.) amit a HDD már nem visel el. Na, meg aztán a laptopok HDD-je azért úgy nagy általánosságban kisebb is mint az asztali gépeké, tehát a képek tárolása ebből a szempontból is megfontolandó.