Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Memória és processzor órajelek

Recommended Posts

Posted

Elõszõr is szeretném elmondani, én nem sokat értek a számítástechnikához, ezért lehet, hogy mások számára nagyon is alapvetõ a kérdésem.

Miért van az, hogy asrock conroe865 típusú alaplap, aminek az fsb-je 1066MHz csak 400MHz-es memóriát lehet bele tenni? Legalábbis ezt írja a gyártó. :?:

Pocak

Posted

Mert ez a chipset, amire épül az alaplap, csak a DDR memóriákat támogatja, ezeket akár dual üzemmódban is. Ennél nagyobb órajelen a DDRII-esek mennek.

Posted

Köszönöm a gyors választ, de én még mindig teljesen laikus vagyok a számítógépekhez, magyarul nem vagyok szakember, csak olvasgatok ezt-azt, azért mert szeretném meg érteni, ahogy gépem mûködik, ugyanis a boltban legutóbb amúgy rendesen becsaptak és ezt nem szeretném még egyszer átélni, mert szerintem a pénzt a legtöbb ember rendes munkával keresi meg és nem mindegy, hogy 10 000 -20 000 forintot másra is el tudtam volna költeni, ha bele teszi a gépembe az amibe megegyeztünk. Elnézést a panaszkodásért mindenkitõl, de talán ezt tanulság lehet a többi laikusnak, akik hozzám hasonlóan nem értenek a számítógéphez.

Röviden. Tavaly decemberbe tönkrement az alaplapom. vissza vittem ahol vettem elõtte már nem volt jótállásos az Abit kx333-as alaplap. Meg nézte azt mondta, hogy púposak a kondenzátorok ezért ki kell cserélni az alaplapot, de olyan alaplap már nincs, hanem amik vannak újabbak, nem megy bele a régi processzorom AMD 2400+. Aztán azt mondta, hogy a merevlemezem se jó mert vannak rajta rossz szektorok. Azt mondtam nekem kell a gép, mert a feleségem nyelvet tanul, és nekem is kell. Megegyeztünk, hogy rak bele egy másik alaplapot és egy Pentium processzort, amire azt mondtam, hogy akkor nagy teljesítményû legyen az a Pentium és rakjon bele egy merevlemezt. Haza vittem a gépet és csak késõbb derült ki, hogy a processzor egy Celeron d jelû 533 MHz-en mûködik. A régi alaplapot, processzort, és a hangkártyát - amirõl szó se volt. hogy ki veszi - nem adta vissza, pedig nem abban egyeztünk meg, hogy ezeket el rakja. A merevlemezt vissza adta otthon meg néztem és nem voltak rajta hibás szektorok. Persze ezekre a dolgokra nem adott számlát. Aztán jött a másik "fekete leves". A D jelû Celeron processzor alapban nagyon melegszik 55-60 fokos, és a régi házam se alkalmas a korszerû hûtésre Ezt sem mondták el a boltba, hanem magamnak kellett rá jönni. Ezért kicseréltem a házat, és ha a házat kicseréltem, akkor már a tápot is egy nagyobb teljesítményûre, és vettem egy Thermaltake processzorhûtõt. Ezeket már mind saját magam szereltem össze, mert olvasgattam innen-onnan dolgokat, persze ettõl még nem érzem magam szakembernek.

Ennyit errõl. Talán tanulságos történet a kezdõknek.

A kérdés, amit fel tettem, azért tettem fel mert memória bõvítésen gondolkodom. Én mint laikus józan paraszti ésszel azt gondoltam, hogy 1066 fsb-én elmegy a 400MHZ-nél magasabb órajelû memóriák is.

"Mert ez a chipset, amire épül az alaplap, csak a DDR memóriákat támogatja, ezeket akár dual üzemmódban is. Ennél nagyobb órajelen a DDRII-esek mennek."

Ezt sem értem. Mi az, hogy a chipset amire épül az alaplap csak a DDR memóriát támogatja?

Miért hány chip van egy alaplapban?

"Ennél nagyobb órajelen a DDRII-sek mennek" Milyen órajelnél nagyobb? 1066MHZ vagy 400MHZ?

Tehát nem rakhatok az alaplapomba csak 400MHZ-es memóriát?

Kérlek válaszolj, vagy valaki segítsen megérteni. Elõre is köszönöm.

Pocak

Posted

A lényeg, hogy csak 400 MHz-es DDR ramot rakhatsz bele az alaplapodba.

A DDR II-es memóriák 400 MHz-en vagy ennél nagyobb órajelen üzemelnek. ( Fizikailag se tudod belerakni mivel más a foglalata is. ) 8)

Üdv.:

• 2 months later...
Posted

Hello ! Ténleg megy ddr 400 (pc3200) csak it jön a bukano mert 865pe a (FSB400/FSB533/FSB800) let tervezve és (DDR266/DDR333/400) csak ugy tudták megoldani FSB1066-ot hogy a BIOS leosza a RAMot így ha te DDR400 rakszbele csak DDR333 VAGY 266 fog müködni , csak így jön ki az fsb1066.

Légy szíves jobban ügyelj arra, amit írsz! <PF>

Posted

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, csak mindig elfelejtem negköszönni. Bocs. :) OK ezt értem, hogy fizikailag sem tudom belerakni, meg a bios leossza a ramot. Most a kérdés az: Ez egy elrontott alaplapja az Intelnek? :?: Vagy mi értelme az egésznek, ha a Proci és a ram nem 1:1-ben megy? :?:

Posted
Vagy mi értelme az egésznek, ha a Proci és a ram nem 1:1-ben megy? :?:

Mert nem is kell neki 1:1-ben menni. A proci FSB-nek és a memória órajelnek nem sok köze van egymáshoz. Illetve valamennyi van, de az most nem lényeg. A DDR memóriák órajele 400 MHz-ig tart, onnantól 800 MHz-ig DDR2, majd 800-tól DDR3. A lényeg, ha RAMot akarsz venni, DDR-t vegyél. Szerintem újonnan csak 400 MHz-est fogsz kapni, de az alaplap majd leszabályoza, és annyin fog menni, amennyin kell neki.

Posted
Most a kérdés az: Ez egy elrontott alaplapja az Intelnek? :?: Vagy mi értelme az egésznek, ha a Proci és a ram nem 1:1-ben megy? :?:

Ez egy régebbi alaplap, amit felfrissítettek, hogy kezelje az 1066-os FSB-t, azért, hogy akinek ilyen alaplapja van, ne kelljen cserélnie. De mivel DDR-memóriából nincs gyorsabb, DDR2-höz pedig külön foglalat kellene, csak visszaosztással tudták megoldani, ami pedig okoz némi sebességcsökkenést.

Posted

Köszi a válaszokat.

Fapuma

Ezt nem értem, mi az, hogy "akinek olyan alaplapja van ne kelljen cserélnie". Mit ne keljen cserélnie?

A visszaosztás dolgot értem. Na most ha van nekem 1: egy 800-as fsb-én működő processzor, ami egy az egyben megy a ramokkal 400 MHz, és van 2: egy 1066-os fsb-én működő processzor, ami csak visszaosztással működik a ramokkal 266MHZ. Akkor melyik rendszer a gyorsabb? A második esetben nem fogják vissza a rendszer összteljesítményét a ramok?

Posted
Fapuma

Ezt nem értem, mi az, hogy "akinek olyan alaplapja van ne kelljen cserélnie". Mit ne keljen cserélnie?

Ha valakinek ilyen alaplapja van és vesz egy 1066 (266) FSB-s processzort, akkor ne kelljen hozzá alaplapot is cserélni.

A visszaosztott ram tényleg visszafogja a gép teljesítményét, de lehet, hogy ezt ellensúlyozza a processzor jobb teljesítménye.

Posted

Fapuma

Köszi a választ.

Posted

Hali!

A 2x 256MB ddr400-as ram mellé be lehet rakni a 1GB DDR2 667-es ramot??

Posted

Nem. DDR és DDR2 még akkor sem mûködhet egymás mellett, ha az alaplap elvileg támogatja mindkettõt (de ezt nem tudom, mert az AsRock weboldalán nem találtam PT880 modellt).

• 2 months later...
Posted

Szevasztok!

Athlon 64 3200+ procim van és benne 2db 512MB 400Mhz-es Samsung memória. A memóriák 200Mhz -en mennek, amikor 400Mhz-esek.... ez hogyan lehet? Az alaplapom is 400Mhz-ig támogatja a memóriát.

Az lehet a baj hogy a proci sebessége 200Mhz X 11 és ez miatt engedi a memóriát csak 200Mhz-en?

Válaszotokat elõre is köszönöm!

Posted

Semmi probléma nincs a gépeddel. A RAM-odnak csak az alap órajele 200MHz, az efektív ennek kétszerese, tehát 400MHz. ;)

• 3 weeks later...
Posted

Hi!!

Lenne egy kérdésem!!

Ha az alaplapon van 2 db ddr és 2 db ddr2-es ram foglalat és mindegyikbe rakok ramot akkor mind mûködni fog vagy csak 2?

Posted

DDR1-es és DDR2-es memóriákat nem lehet együtt használni, vagy-vagy.

• 1 month later...
Frikker Dániel
Posted

De! ASRock lapok.. :)

Posted

Az, hogy egy alaplapon megtalálható a kétféle foglalat, még nem jelenti azt, hogy egy időben lehetne őket használni! Azért ne kevergessük össze a dolgokat!

• 1 year later...
Posted

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék:

Az alaplapomban (Abit IC7) eddig 4db 256MB (PC3200) volt, de vettem 2*1GB PC3200-eset. Ezen újakkal nem indult a gépem, majd próbálgattam mindenhogy, és úgy elindult, hogy volt benn régi 256os is és új 1GBos is. Ezzel csak az volt a próbléma, hogy az újakat nem ismerte fel. Utána olvastam, hogy az új feszültsége 2,5V. Nekem úgy tudom a régiekkel 2,6V vagy 2,65V van beállítva. Nem tudom, lehet-e emiatt a hiba? Meg szeretnék egy kis tájékoztatást e feszültség értékekrõl (pl.: mit befolyásol?; 2,5V-os indul-e 2,6V-on, vagy 2,6os indul 2,5Von, stb.)

Elõre is köszönöm

Posted

Köszi a gyors választ!

CMOS reset után újra mindent be kell állítanom a SETUPban?

Esetleg a SETUPban "Load default settings" is elég lenne?

Posted

A CMOS reset a biztos. Utána mindent újra be kell állítani.

Frikker Dániel
Posted

Tudnátok segiteni, hogy hogy érdemes beállitani a proci-mem közti órajeleket?

E7300 2.66Ghz

800Mhz-es noname ram.

IPB kép

Kérlek segitsetek.