Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Weblaptervezés és jog

Recommended Posts

Posted

Azért indítom ezt a topikot, mert sehol nem találtam meg a weblaptervezés jogszabályait. Írok egy példát, amire várom is majd a választ, ha valaki tudja!

Tehát, van egy weboldal, mely hírekkel foglalkozik. Egy másik hírszolgáltató weboldal híreit megjelenítheti? Az számomra kiderült, hogy ha nem üzleti szándékkal teszi, akkor lehet. De mit jelent az üzleti szándék? Hogy a weboldalon vannak hirdetések? Vagy hogy konkrétan a hírbõl csinál pénzt?

Ha valakinek vannak kérdései, és válaszai, ide írhat!

Posted

Nem jelenítheti meg.

Ha például valaki a weboldalán elkezdené a PC World híreit 1:1-ben lehozni, szúrós szemmel néznénk. Ha lehozza a címeket, meg mondjuk egy mondatos kedvcsinálót, és visszalinkel hozzánk, akkor is azt mondanánk, hogy jó, ez így korrekt, de legközelebb előbb ezt beszéljük meg.

Szerzői jogi törvény védi a weboldalainkon megjelent tartalmat, és tartok tőle, hogy ezzel mások is így vannak.

zsoltchelsea
Posted

Igen ez így van, kivéve akkor, ha a weboldal szerzõje erre engedélyt ad (leközlésre), vagy az esetleges copyright részben közzéteszi, hogy a weboldal tartalma nem esik a szerzõi jog alá.

Az üzleti szándék azt jelenti, hogy a weboldaladdal nem keresel pénzt. Ez a hirdetésekre nem vonatkozik, csak a hírekre. Pl.: Ha te az egyik oldalamról leszednéd a Panter VI. Tiger leírását, és ezt pénzért továbbadnád, az már üzleti szándéknak minõsül. A lényeg, hogy pénz nem kapcsolódhat hozzá.

Posted

Egy weboldal vonatkozó szabályozását ide másolom!

Az XY valamint az XY hírügynökségnek a honlapon felhasznált hírei és fotói szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével.

Tehát ha mondjuk én csinálok egy weboldalt, legyen egy híroldal, és átírt formában, linkkel együtt megjeleníteném ezeket a hirdetéseket (melyekért nem kapok pénzt, csak hirdetésekért), akkor elvileg ez teljesen legális.

De másik kérdés. Az XY keresőben beállítom hogy képeket keressek, talál jó néhányat, honnan tudom hogy szerzői védelem alatt áll-e?

Köszönöm a hozzászólásokat és várom a további kérdéseket, válaszokat!!

Posted
linkkel együtt megjeleníteném ezeket a hirdetéseket

Nem azt akartad írni, hogy megjeleníted ezeket a híreket? Szerintem a legtisztább kapcsolatba lépni az adott weboldal készítőjével, és engedélyt kérni a dologra. Ha ezt megadják, ráadásul írásban (e-mail), akkor egészen biztosan legálisan jársz el.

A képekkel elvileg ugyanez a helyzet, függetlenül attól, hogy a Google dobja-e ki. A Google is belinkeli azt az oldalt, ahol a kép található, és ha aza site jogvédelem alatt áll, amelynek része a megtalált weboldal, akkor a kép is jogvédelem alatt áll. Gyakorlatilag nem nézi senki. Legfeljebb úgy tudsz megbukni, hogy a népszerűbb weboldalak valamilyen saját készítésű grafikáját nyúlod le, esetleg gondosan kiretusálod valamelyik nagyobb oldal logóját a képből, és ezt valaki észreveszi, és felnyom a kép eredeti szerzőjénél.

Posted
Igen ez így van, kivéve akkor, ha a weboldal szerzője erre engedélyt ad (leközlésre), vagy az esetleges copyright részben közzéteszi, hogy a weboldal tartalma nem esik a szerzői jog alá.

Többnyire személyes weboldalaknál:

Több fajta szabályozás is létezik. Akinek az oldalán simán csak egy © szimbólum van, az annyit jelent, hogy csak az írásbeli engedélyével közölhetsz le a tartalomból.

A Creative Commons adott országra specifikus "csomagokat" állít össze, és ezekhez különböző jogok tartoznak. Elég sok oldal választja ezeket. Ha pl. azt látod nálam, hogy BY-NC-ND egy banneren, az azt jelenti, hogy szabadon másolhatod és terjesztheted a tartalmat, de meg kell nevezned a szerzőt, nem változtathatod meg, és nem adhatod el.

De azt már neked kell ellenőrizned, hogy jogtisztán jelenítek-e meg valamit, amit te is fel szeretnél használni.

Amin kiakadtam egyszer: az MTI oldalára látogattam, és az leírta, hogy az oldalra tilos engedély nélkül linkelni. Na, pl. ilyet nem lehet csinálni. (És a keresők?) Egyszerűen azért nem, mert betarthatatlan. Másrészt, mit érne az Internet, ha mindenki csak engedélyek tán futkosna egy sima linkeléshez. A Netikett ugyan leírja, hogy illik a linkelést megbeszélni az oldal tulajdonosával, és szerintem ennyiben is kéne maradni. Arról nem is beszélve, hogy egy linkelés az adott oldal látogatottságát, még jobb esetben a page rank(PR)-et növeli (arról nem is beszélve, hogy ez a legtisztább útja minden fajta webmarketingnek, ami a PR növelését célozza).

Elvileg úgy is le lehet bukni, hogy a kérdéses oldalra a te oldaladról link mutat, és azt látogatták már. Ilyenkor az oldalad címe az eredeti tulaj webstatisztikáiban megjelenik, és egyetlen látogatással leellenőrizheti, mit is tárolsz tőle.

Nálunk (Mo.-n) többnyire egy rossz szándékú (általában ismerős vagy versenytárs) az, aki miatt rád szállnak. Hogy más országban hogy van, azt nem tudom.

Posted
Gyakorlatilag nem nézi senki. Legfeljebb úgy tudsz megbukni, hogy a népszerûbb weboldalak valamilyen saját készítésû grafikáját nyúlod le, esetleg gondosan kiretusálod valamelyik nagyobb oldal logóját a képbõl, és ezt valaki észreveszi, és felnyom a kép eredeti szerzõjénél.

Azért ez csak részben igaz. Mert ha pl. valaki felhasznál egy, az oldalamon található fotót, és az bármilyen úton a tudomásomra jut, akkor elviekben tarthatom a markom, hogy tessék szépen kifizetni a kép jogdíját. És még ha le is szedi, de bizonyítani tudom, hogy X ideig fent volt, akkor bizony - peres úton - be tudom hajtani az illetõn a kép jogdíját.

(Az más kérdés, ha úgy teszem ki, hogy szabadon felhasználható - mint ahogy fotóm jelenleg csak úgy van kint, hogy abból igen sokkal találkozom vissza pl. iWiw-es névjegyeknél.)

Az MTI elõzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belsõ tartalmához vezetõ link elhelyezése.

A második felét értem, szeretnék elkerülni a "deeplink"-eket, tessék mindenkinek a fõoldalra látogatni. De a fõoldalra??? Ezt csak akkor tudom megérteni, ha az egyes oldalakról odamutató linkek valamilyen formában csökkentik a PageRank-jüket, és szeretnék õk is elérni a PCW 7/10-es szintjét. :démonikacaj:

Végül. Szerintem a hirdetés akkor is a "kereskedelmi felhasználás" kategóriába sorol egy oldalt, ha az nem pénzért, hanem pl. banner-csere keretében történik - de ezt egy jó jogász függõen attól, hogy éppen melyik oldalon áll, mindkét irányban meg tudja magyarázni. Vagyis azt is, hogy nem, az nem kereskedelmi felhasználás, és azt is, hogy de igen, az.

Posted
Ezt csak akkor tudom megérteni, ha az egyes oldalakról odamutató linkek valamilyen formában csökkentik a PageRank-jüket

Még akkor is illik elõbb a saját házuk táján körülnézni, mert arról lehet olvasni a Google ajánlásában, hogy a saját oldaladon lévõ bizonyos linkek ronthatják az oldalad helyezését, de arról már nem, hogy a rád linkelõk is... Egyébként félelmük valós (a PR csökkenését illetõen), hiszen a hírek fizetõssé váltak (azaz jelszóval kell belépni). Na, ettõl kezdve a Googlebot megakad, és csak olyan híreket indexel, amelyekre - valljuk be - nem sokan kíváncsiak. Úgyhogy a PCW PageRank-jérõl ezek után csak álmodozhatnak. :démonikacaj:

Na, ez már majdnem off volt...