horyadam Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 Hella Elõször is van egy Linksys WRT54GL routerem és egy ADSL netem (Dialcom ADSL Bridge modem-el)(azthiszem h ez a 4M-es net!) Kivan alakíta egy helyi hálózat 2 géppel. A gond pedig az h álandó netszakadások vannak elég sûrûn (fõleg akk ha mind a 2 gép rajta van a rendszeren) Én nagyon a routerre gyanaxom de nemigazán tudom h hogyan mûködnek ezek a dolgok... [Lehet h már volt valahol ez a téma de válaszoljatok pls!] Elõre is köszi!
Soma01 Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 Azt próbáld ki, hogy router nélkül is szakad e. Így legalább megtudod, hogy mivel van gond. Lehet, hogy a modem, de inkább a T túl gyorsra állította a kapcsolatot. A sávszél emelés elõtt is ilyen volt a net?
horyadam Posted April 29, 2007 Author Posted April 29, 2007 Üdv! Csak azóta ilyen a net mióta fel lett emelve... valószínûleg nem bírja Valami a dolgot és szétkapcsol... Megnézem azt is h router nélkül milyen! THX
horyadam Posted May 1, 2007 Author Posted May 1, 2007 hali Lehet h én csináltam vmit rosszul vagy nem tudom de ha átkötöm a modemre közvetlen a netet akk nem mûködik..
warynski Posted May 1, 2007 Posted May 1, 2007 Ha átkötöd a modemre a netet, akkor a gépnek kell "tárcsáznia" tehát az internet beállításoknál vissza kell mindent úgy állítani (user/pass) ahogy a modem elõtt volt. Úgy sem megy?
horyadam Posted May 8, 2007 Author Posted May 8, 2007 hell! azt hiszem h a modem-mel lehet Valami gixer mert amikor megszakad a net mindig hibát jelez ki (felvillan az ALERT lámpa)... és nemtudom h ezzel lehetne-e vmit kezdeni vagy csak nembírja a felemelt netet és cserélni kéne..
Soma01 Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Telefonálj be (1234-re), hogy szakad a net és a modem piros (allert) lámpáját is mondd el.
Douglas Posted June 2, 2007 Posted June 2, 2007 Üdv! A problémám nem egyedi, mert olvastam már máshol is ugyanezt a gondot, de konkrét megoldást nem találtam még rá: Adott egy T-online 4 megás adsl internet, amit egy Linksys WRT54GL router oszt szét. Kb 3-4 hétig tökéletes minden, aztán jelentkezik a következõ probléma: A routerre tudok csatlakozni LAN-on és WLAN-on egyaránt, de az internet nem jön be. A router konfigba be tudok lépni, a STATUS-ban pedig látszólag minden ok, a WAN oldalról kap IP-t a router, de a netet már nem adja tovább a klienseknek. Pingelni tudom a routert, de bármi mást ami azon túl van már nem. Sem a www.index.hu-t (pedig azt mindig sikerül) se semmi mást. Próbáltam az index.hu ip címét is pingelni, úgy sem megy, tehát nem DNS probléma. Ami roppant érdekes, hogy ha a router DIAGNOSTIC menüjébõl pingelem az indexet (és bármi mást) , akkor úgy jön a válasz! Tehát látszólag a router tökéletesen neten van, de azt a LAN oldalra már nem adja tovább. Amiket próbáltam: 1. Router kihúz, 1 percet vár, bedug....semmi 2. Router DHCP 192.168.1.100 ról 192.168.15.100 ra átállítva....semmi 3. klienseknek fix ip...semmi Ami átmenetileg megoldotta a problémát: (a következõ 3-4 hétre) 1. Router reset, újrakonfig 2. Ennek örömére hogy így mûködött, a FIRMWARE-re gyanakodtam, volt is elérhetõ frissítés, frissítettem, de nem oldotta meg, csak egy idõre 3. Újrakonfigolás után backup settings fájlba mentése, majd amikor megint lehalt a net visszatöltöttem a beállításokat, és ki-be húzás nélkül újra mûködött a net. Érthetetlenül állok a probléma elõtt....Remélem nem hagytam ki semmi fontosat, és érthetõen írtam le. Elõre is köszönöm a megfejtéseket!
horyadam Posted July 28, 2007 Author Posted July 28, 2007 Nálam a probléma sikeresen megoldódott végre... Egyszerû volt... Téonlájn szerzõdésbotás Cselló szerzõdéskötés és már kész is az új net! És hogy mivolt a hiba? "A Téonlájn technikailag nemtudja biztosítani a 4 megás netet mivel a kábeleknek nem tetszik a 4 megás sebesség ezért aztmondták hogy álljunk át az 1 megás netre + kössünk 1 még eg yév hûségnyilatkozatot (persze igaz hogy már több éve ez a netszolgáltatónk de úgylátszik azért jól jönne nekik még gy plus év hûség) Ezért lett belõle Cselló, és látom nem egyéni a problámám. Én már kapásból 3-4 embert ismerek akinek uanez a gond..... És a szakadások teljesen véletllenszerûen történnek van amikor egy hosszú ideig jó de aztán minden ötödik percben sikerül megszakadnia. De van egy új problémám új szolgáltató, új router config.. Eddig PPpoE-n volt a router és ha kikapcsoltam vagy reseteltem IP-t váltott de most sellónál nem mûködik mert DHCP-re van állítva és ha átállítom PPpoE-re meghal a net.. Ez nekem fontos lenne a letöltéseknél úgyh remélem h tud segíteni valaki! Elõre is köszi!
Quintipor Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni Linksys wrt54GL v1.1 típusú router beállításával kapcsolatban. Minden tökéletesen mûködik kivéve, hogy dróttal csak az én gépemet szolgálja ki. Drót nélkül nincs gond. Jelenleg két gép használja a routert. Az egyik az enyém (dróttal), a másik egy két házzal arrébb lakó haverom (drót nélkül persze). Mi ketten minden probléma nélkül netezünk, azonban a szomszéd szobában az öcsém gépe semmit sem lát. Próbáltam közvetlenül a modemre kötne, akkor ment a net (ergo nincs gond a vezetékkel sem a hálókártyával). Azonban a router bármelyik portjára dugom, semmi sem jön be. Próbáltam csak a routert megkeresni vel, de azt sem találta. Frissítettem a firmware-t a legújabb gyárira, de semmi. Jelenleg a legújabb tomato van fent. Mivel mind a 3 fw-vel ugyanaz a helyzet, gondolom az fw-vel nincs gond. Biztos vagyok benne, hogy valami beállítási probléma van. De mi? Nem vagyok szakértõje a témának, sõt nagyon is kezdõ vagyok ezen a téren, szóval lehet, hogy valami nagyon egyszerû oka van a dolognak. Aki tudja vagy sejtése van, hogy mit kellene csinálnom az kérem jelezze! Üdv Quin
warynski Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Jól értem? Az öcséd gépe sem wireless, sem kábellel nem megy? Vagy csak kábellel próbáltátok? Ha így van, akkor esetleg a következõt érdemes megnézni. Be van-e kapcsolva a routeren a DHCP server? Ha be van, akkor elvileg mennie kellene az öcséd gépének is, mert a router osztja ki az IP címeket. Ennek ellenére, azért nézd meg, hogy a hálókártyán automatikusra van-e az IP cím állítva, vagy esetleg be van valami IP cím írva. Ha be van a DHCP server kapcsolva a routeren, akkor a háló kártya legyen automatikus IP címre állítva. (Bár ilyenkor elvileg fix IP címmel is mennie kellene.) Ha viszont nincs, a DHCP enable-re állítva a routeren, és fix IP címek vannak, akkor lehet, hogy az öcséd gépének a hálókártyájának a beállításai nem jók. Errõl bõvebbet akkor, ha nincs bekapcsolva a DHCP... A DHCP-ét úgy tudod megnézni, hogy beírod a böngészõdbe a router IP címét, és a Setup > Basic setup alatt a közepe táján lehet ki- és bekapcsolni a DHCP servert.
Quintipor Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Szia! Köszi a tanácsot! Eddig még csak dróttal néztük a kapcsolatot. Wireless-szel még nem. Megnéztem a router beállításainál (Tomato-nál: Basic->Network és középtályon a LAN beállításoknál be volt ixelve a DHCP server. :-( Szóval egyenlõre úgy tûnik, hogy a router jól van beállítva. Ezek szerint akkor a hálókarival lehet a baj. Várom további instrukcióidat! :-)
warynski Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Ha a router DHCP servere engedélyezve van - ezek szerint igen - és a hálókártya IP címe automatikusra van állítva, és kábellel próbáljátok, és a többi gépen mûködik az internet megosztás, akkor nem nagyon van ötletem, hogy miért nem megy. A hálókártyának jónak kell lennie, mert azt írtad, hogy router nélkül a közvetlenül a modemre kötve megy. Talán nálam okosabbak, majd hozzászólnak, és lesz tippjük... Esetleg még megpróbálhatod az öcséd gépén a tûzfalat kikapcsolni - átmenetileg - bár az internet megosztásba az nem nagyon szokott belekavarni, csak a helyi hálózatba. ------------------- Most jut eszembe: nézd meg, hogy a Vezérlõpult > Internetbeállítások > Kapcsolatok alatt nincs-e bent a régi - router nélküli - kapcsolat neve. Ha igen, el kell távolítani, hogy a router tudjon tárcsázni.
Quintipor Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Az a helyzet, hogy a linksys elõtt egy d-link ruterem volt és az rendesen eloszotta a netet. De nyár elején voltak azok a villámlós viharok és az egyik ilyen viharban hallottam egy csattanást és az öcsém gépe kikapcsolt. Elment az áram. Mikor elvonult a vihar bekopcsaltam mindent, det már nem volt egyik gépen sem. Mikor megnéztem router nélkül a netet, az ment. A router ment tönkre. Most jött ez az új linksys router, de dróton nem ad netet csak az én gépemnek. Csak azt nem értem, hogy ha az én gépemet kihúzom a routerbõl és a helyére az öcsémét dugom, ugyanúgy nem ad neki netet. Arra gondoltam elõször, hogy csak egy gépnek ad netet, de ez miatt most már úgy gondolom mégiscsak az öcsém gépével van a gond. De ez sem ilyen egyszerû, mert mint korábban írtam, közvetlen modemrõl megy a net. Azt írtad, hogy lehet a hálókártya beállításokkal lehet a gond. Az a helyzet, hogy nem igazán tudom, hogy hol állítgathatom a hálókarit. Néztem a vezérlõpult->internetbeállítások->Kapcsolat->LAN beállításoknál, de ott sok lehetõség nincs. HOgyan tudom állítani a hálókarit?
warynski Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 A hálókártya beállításait a Vezérlõpult > Hálózati kapcsolatok > Helyi hálózat vagy nagy sebességû internet kapcsolat alatt tudod elérni. Állítsd a Nézetet Részletekre, és akkor látod az eszköznév alatt a hálókártya nevét/típusát. Valamilyen neve van a kapcsolatnak, (név oszlop alatt) ezen jobb klikk > Tulajdonságok > TCP/IP protokoll> Tulajdonságok és itt az "IP cím automatikus kérése" kellene, hogy bejelölve legyen. Azt megnézted, hogy a Vezérlõpult > Internetkapcsolatok > Kapcsolatok fül alatt nincs-e valamilyen kapcsolat beírva? A Linksys WRT54G kezelõfelületén - nem tudom mennyiben tér el a GL-tõl - a Status > Local Network > DHCP Clients Table alatt hány IP címet látsz?
Quintipor Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Nos, A hálókarit átállítottam automatikus ip cím kérésre, de semmi változás nem állt be. Mindjárt válaszolok a másik kérdésedre. Még meg kell néznem. köhöm. Az a helyzet, hogy nekem is wrt54gl-em van, de frissítettem az fw-t egy tomato-ra, így már nem a gyári van benne. Megnéztem, de a statusnál nincs olyan, hogy lokal network. Lehet, hogy most hülyeséget mondtam. Mert van LAN van. Ha erre gondoltál, akkor ott van egy router IP és a DHCP nél egy intervallum van megadva. 100-149. De van itt még egy MAC cím és egy alhálózati mask. Erre voltál kíváncsi? A DHCP után az intervallum pirossal volt írva. Rákattintottam és bejött egy táblázat, ahol 3 sor jelent meg. Interface-nél kettõ Br0, a harmadik pedig eth1 ként volt megnevezve. a MAC cím és az IP cím mindháromál más és más. A név oszlopban az elsõ Br0 nak nincs neve, a másodiknak PC, a harmadiknak pedig (az eth1-nek) a szomszéd srác neve van. Ez azt jelenti, hogy 3 gép kapcsolódik a routerhez?
warynski Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Nem egészen. Arra lettem volna kíváncsi, hogy a router hány IP címet oszt ki. Elvileg háromnak kellene lenni, mert ugye három gép van. Ha tök más a kezelõfelülete a routernak, akkor nem tudom hol tudod ezt megnézni. Egyébként a firmware frissítéssel csínján kell bánni. Nem pontosan értem, hogy miért nem a gyári Linksys upgradet töltötted le? Egyáltalán, miért kellett frissíteni? Arra még mindig nem válaszoltál, hogy a Vezérlõpult > Internetbeállítások > Kapcsolatok fül alatt nincs-e egy másik kapcsolat beírva. ----------------------------------------- Most olvastam amit hozzáírtál. Igen erre voltam kíváncsi. Akkor a router kiosztja a három IP címet, de valamiért, az öcséd gépe nem kapja meg. Meg kellene még próbálni pingelni az öcséd gépérõl a routert. Futtatás > cmd > ping 192.168.x.x vagyis a router IP címe. Mi az eredmény?
Quintipor Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Yeaaaaaaaah!!!!!!!! Megvan a hiba. Az öcsém dc-zett korábban és átállítottam neki a hálókártyáját anno. Az egyik amit elállítottam, az az automatikus ip cím volt, a másik, hogy kikapcsoltam a DNS-kiszolgáló címének automatikus kérését. Most viszaállítottam mindent és már van net. Teljesen fölöslegesen frissítettem a fw-t. :-( De legalább most már tudom, hogy mi volt a hiba. Köszönöm, köszönöm, köszönöm, Warynski!!!!!
fbotko Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 (edited) Sziasztok! Nekem az lenne a nagy problémám, hogy amikor torrentezek nem megy a böngészés. A routerem az Linksys WRT54GL, próbáltam már DDWRT, Tomato, na meg az eredeti firmwarrel és bármit, bárhogyan állítok be, nem megy. QoS-et is próbáltam beállítani, de az sem segített. Másképp nagyon jó rotuter de ez az egy dolog benne nagyon de nagyon bosszant, hogy nem tudok rendesen netezni torrentezés közben. Már átkutattam sok fórumot de sehol semmi. Ha tudtok valami jó ötleteket, megkérlek szépen írjatok. Elõre is is köszi minden válaszért. Üdv. F. Botond Edited March 20, 2008 by Gereby
Soma01 Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 Eddig mit próbáltál? Sebességet levenni, kapcsolatokat levenni, félig nyitott portokat növelni?
fbotko Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 (edited) Köszi a válaszod Soma01! Próbáltam azt is, hogy levegyem a feltöltési sebességem mert nem szimmetrikus a letöltési sebesség, akkor QoS-et is mindenféle beállítással, s nincs ötletem már, hogy mit állítsak. Mikor újból raktam a windows-t minden ok volt, nem volt sok torrentem és probléma sem. De mikor megkezdtek gyülni jobban, hát szörnyû volt, hogy belassult a netem. Ha még tudsz valami ötletet, kérlek írjal. Köszi! Edited March 20, 2008 by Gereby
Soma01 Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 A max kapcsolatok számát vedd lejebb! Most hol van?
fbotko Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 (edited) Most 100-on van az. Edited March 20, 2008 by Gereby
Recommended Posts