Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Szépen lassan (sajnos nagyon lassan) minket is utolér a földi digitális mûsorszórás. Arra gondoltam, hogy megbeszélhetnénk mire cseréljük le elavoult, elöregedett televíziónkat. Vegyünk egy HD ready LCD televíziót, vagy inkább egy palzma tv készüléket, esetleg egy projektort és vegyünk hozzá egy jelfogót.

Itt megbeszélhetnénk az eszközök elõnyeit, hátrányait.

Várom az ötleteket, és tanácsokat!

Posted

Ausztriában már több helyen leálltak az analóg földi sugárzással és helyét felváltotta a digitális, DVB-T adás. Emiatt már többször kellett TV-ket felkészítenem a digitális adásra és az a tapasztalatom, hogy a legeslegjobb választás az, ha már a TV-be van beépített DVB tuner, ugyanis a külsõ egységek használata az összes esetben nagyon macerás. Igazából hasonlóan mûködik, mint mondjuk egy mûholdas beltéri egység, csak az az egy nagyon zavaró benne, hogy a TV irányítóját nem lehet használni. Ez egy fiatalnak, vagy mûszaki embernek egyátalán nem lenne probléma - maximum kényelmi -, viszont egy idõsebb embernek annál inkább! És nem csak fiatalok néznek TV-t, hanem öregek is, de nekik egyszerûen képtelenség ennyit megtanulni. EGyedül akkor van nyert ügyünk, ha a TV irányítója támogatja más eszközök irányítását is.

Arról nem is beszélve, hogy még a profi DVB-T vevõegységek is viszonylag lassúak.

Egyébként a HDTV támogatás nem függ ezzel közvetlenül össze, de manapság új TV vásárlásánál már érdemes inkább azt választani, amely képes ilyen felbontás megjelenítésére.

Ciao.

• 2 years later...
Posted

Olvason, hogy a honvédség engedélyével Budapesten megemelték a DVB-T jelerősségét: Link

Nem lehet tudni, hogy vidéken mikor emelik meg a jelerősséget? Ez azt fogja jelenteni, hogy akár egy botantennával lehet majd fogni DVB-t adást? Például egy USB-s tv-tuner kártyával?

Posted

Hova tûntek a 66 cm-es LCD tévék? Mindenhol csak 82 vagy 55 cm-es tv-t látni.

Posted

Erről a Samsung tv-től mi a vélemény: Link?

Samsung LE32B530P7WXXH

- Full HD!

- 100.000:1 kontrasz!

- MPEG-4 tuner

Csak 109.990 Ft

Miért ilyen olcsó? Pedig nagyon jónak tűnik.

Posted
Miért ilyen olcsó?

Mert Samsung. :nemoké:

Ciao.

Posted
Mert Samsung. :nemoké:

Na mindegy, engem annyira rábeszéltek, hogy tök jó meg minden, megvettem ezt: Samsung LE32B550A5 LCD tv: link.

A bolti eladó mondta, hogy ebben is el lehet végezni a hackelést és minden videóformátumot lejátszik USB-n keresztül. 8000 Ft-ért vállalják. Sajnálok ennyit kiadni érte. Nincs olcsóbb megoldás? Hogy kell csinálni?

UI:

Nézegettem az internetet. Ha tudtam volna, hogy van B650-es is 145.000 Ft-ért (100Hz, Internet, WLAN, USB videó lejátszással) akkor azt vettem volna. Plusz 20 ezret bőven megért volna.

Posted

Nem rossz a Samsung, a lényeg, hogy te legyél elégedett vele. PF általában high-end cuccokat néz, az meg más kategória.

A hekkelésnek meg utána kéne google-zni. Ahogy én látom, egy "mezei" felhasználó nem fogja tudni megcsinálni magának.

Posted
PF általában high-end cuccokat néz, az meg más kategória.

:upsz: Bocs'.

Ciao.

Posted

DigiTV-nk van. Nekem samsung 32" B550 LCD tévém van, édesanyámnak 26"-os Philips. Egyik tv-nek sem felel meg a tv adások képaránya. Mindig lelóg a feliratokból egy kevés.

Magyarországon milyen képarányban készítik az adókat? Mert az idehaza kapható LCD tv-knek nem megfelelő.

Posted

Nem a képarány van rosszul beállítva a tvn? Teljesen jó felbontásban sugároznak.

Posted

Akármelyik beállítást választom nem tölti ki rendesen a képernyõt. 4:3-as felbontásnál látszik minden, de úgy meg szélességben nem tölti ki a képernyõt.

Lehet, hogy a tv adók 4:3-as felbontásban sugároznak, de az LCD tv-ken nem 4:3-as felbontásban nézzük az adásokat?

Posted

Az analóg adás képaránya 4:3, a digitálisé 16:9. Az LCD tévék felbontása ehhez igazodik, 16:9 a jellemző képarány. A felbontás /= képarány!

Posted

Csak digitális adókat listázok ki, analógot nem. Ennek ellenére a tv adók egyetlen beállításnál sem passzolnak az LCD tv képméretéhez.

Más:

A tv csatornakeresője az MR1-2-3 és 4/5 rádióadókat is megtalálja. Ezekből a rádiókból ennyit látni: Link

A digitális tv-k mindegyikénél ilyen műsorújságot (GUIDE) lehet látni: Link

A rádiók digitális átállásakor lesz a rádióadóknak ilyen műsorújsága? Szerintem feldobná a rádióhallgatást, ha a zeneszám címét, előadóját és CD borítóképet is el tudnának küldeni a hang mellé.

Posted

Passzolok, nekem nincs tvm, csak tunerem, de a képarány jó.

A cím és az elõadó most is jön RDS-en. :)

Posted

KGigi, nem tudom hol élsz, de Magyarországon még egyetlen adó sem sugároz 16:9-ben. (Illetve pont mostanában van mozgolódás az M1-nél, hogy 16:9-re váltanak, hogy mindenki widescreenen nézhesse a híradójukat...)

A DigiTV-nél nem tudom, hogy csinálják, de lehet, hogy õk náluk átbuzerálják a képarányt, és te már a torzított 4:3-at kapod 16:9-ben. De valószínûbb, hogy a TV módosítja magának, amit Philips TV-ken egy gyorsgombbal tudsz váltogatni a távirányítón.

Posted

De bizony hogy sugároznak 16:9-ben. :igen: Nem folyamatosan, de különböző adások így mennek.

Ilyen volt a legutóbbi Téli Olimpia élő közvetítései, ami mellesleg HD is volt a MinDigTV DVB-T sugárzásával. (1440x1080i)

HD adások ezen kívül is voltak időnként, mentek sorozatok, de más is. A HD -n kívül pedig vannak 16:9 letterbox adások is.

Hogy azután a kábeltévék mit csinálnak ebből, és az SD tévéken mi látszik, az más kérdés.

Posted

Édesanyámnak 2 éves 26"-os Philips LCD tv-je van. Létezik, hogy ezek a tv-k csak az analóg adásokat tudják megkeresni?

Az én Samsung B550-es tv-m megtalál HD m1-m2-duna tv-t, digisport hd stb. De a philips nem találja ezeket. Ebbõl gondolom, hogy csak az analóg adásokat tudja kezelni.

Posted

Vagy nincs MPEG4 DVB-T tunerje, csak MPEG2. ;)

Abban az időben ez elég általános volt. Ha Philips, a típusszám végén D van, azok csak MPEG2-esek, a H végű volna MPEG4.

A másik meg az antennajel erőssége.

Posted

A kábelen keresztül jövö digitális adásokhoz is MPEG-4 tuner kell? Például a DigiTV-nél?

Én eddig úgy tudtam, hogy a földi sugárzású digitális adásokhoz (pl. MiniDig) kell MPEG-4 tuner.

Posted

Arról vagy lemaradtam, vagy nem derült ki, hogy kábeles digitális vételrõl volna szó.

Ott valóban MPEG2 kódolás van, de nem DVB-T, hanem DVB-C tuner kell, hogy legyen a tévében.

A HD adók viszont kábelen is MPEG4 tömörítéssel jönnek.

Ha van a tévében DVB-C tuner, úgy még az is elõfordul, hogy nem Magyarországra kell állítani, hanem másra a behangoláshoz. Azok a hülye gyártók... :hááát:

Talán sok esetben Finnország szokott ezeknél bejönni, de próbálkozni lehet esetleg Németországgal vagy mással is. A menü nyelve ettõl még lehet magyar. Vagy angol.

• 2 weeks later...
Posted

HD adásoknál ezt az infót látom:

IPB kép

1080i, tehát interlace. HD adásokat miért interlace formában sugározzák? Ha megtörténik a digitális átállás akkor progressziv lesz az adás jele?

Posted

Nem. Tévéadásnál egyszerűen nem éri meg a progresszív sugárzás.

Ha nem tévedek, sehol a világon nincs ilyen. A progresszív megjelenítés egyelőre marad a blu-raynek.

Az m1HD ráadásul csak 1440x1080i 7 Mbit földi sugárzással, míg a DunaHD 1920x1080i 8 Mbit, ha jól tudom.

Utóbbinak meg műsora se nagyon van hozzá, egyelőre csak inkább felkonvertálnak.

Nem beszélve az SD TV2 és RTL Klubról, ami 576i 2 Mbit alatt.

• 2 months later...
Posted

Sziasztok!

Még év elején lehetett olvasni arról, hogy megemelték Budapesten a DVB-T jelerõsségét. Így egy erõsítõs szobaantennával sikerült befognom az összes ingyenes csatornát, maximális jelerõsséggel. Eddig nem is volt probléma. Most májusban átrendezték a csatornákat és a legtöbb (Duna TV HD, Autonómia) átkerült az A multiplexbe (Sajtóközlemény). A gond ekkor kezdõdött: a TV tuneremmel (Alcor DTV-1000) nem tudom befogni az A multiplexen sugárzott csatornákat. A jelerõsségnek elvileg ugyanakkorának kell lennie. Van tippetek, hogy mi lehet a gond? A C multiplexen gyönyörûen megjelentek a kódolt csatornák amiknek a helyet csinálták, de nekem ezek nem kellenek. :nem: