Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Elérési útvonal


csanesz

Recommended Posts

csanesz

Az iránt szeretnék érdeklõdni, hogy egy internetes oldalon láttam a következõt. Van egy hivatkozás az oldalon, ami a következõ képpen néz ki: http://www.lapneve.hu/telek/épületek/nagyház/ de ahogy rákerestem a megjelenõ tartalomra a forráskódokban, kiderült, hogy valójában a telek.php-t hívja meg. Hogy lehet ezt így megoldani, hogy látszólag könyvtárszerkezetnek tünik, de valójában nem az.

 

Elõre is köszi:

 

Üdv:

Csanesz

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Ducktor

Ez nagyon jó dolog :)

A lényeg, hogy magától működik.

 

Van a gyökér mappád, amiben ott a telek.php.

Ha lekérdezik a tekek/blabla.htm oldalt, akkor a webszerver először a telek mappát keresi, de mivel ilyen nincs, ezért a telek fájlt, de mivel ilyen sincs, ezért a telek.php fájlt. lefuttatja.

 

PHP-ben el tudod érni, hogy mi volt az eredeti URL, a $_SERVER["REQUEST_URI"] változóval, és lecsíped egy substr függvénnyel az elejét, és megkapod, hogy látszólag milyen fájlt akartak megnyitni.

 

Példa:

Van egy telek.php és semmi más.

lekérdezik a http://www.Valami.hu/telek/nagyhaz URL-t.

 

A PHP lefut, ahol a $_SERVER["REQUEST_URI"] változó ez lesz: http://www.Valami.hu/telek/nagyhaz

 

Ezek után annyit kell tenned, hogy karakterláncfüggvényekkel kiszeded a számodra szükséges adatokat, például, hogy az adatbázisban a nagy házakat kell kilistáznia majd. Akkor szokott hasznos lenni ez a megoldás, ha az ember szeretné eltitkolni, hogy php-t használ, azonban ezt nagyon hamar ki lehet játszani. Akkor hasznos még, ha könnyen megjegyezhető URL-eket akarunk létrehozni, ezeket sokkal könyebb megjegyezni, mint a $_GET változókat.

 

Pl. egyszerűbb ez: http://www.valami.hu/telek/nagyhaz/bp/234

mint ez: http://www.valami.hu/telek.php?meret=nagyh...bp&azon=234

 

Légy szíves, használj nagy kezdőbetűket, és ne üss entert minden mondat után, (főleg ne kétszer) —helyette tégy pontot! -> Fórumszabályzat. Kösz. h.arpad

Edited by h.arpad
Link to comment
Share on other sites

h.arpad

Szép magyarázat! :oké: Köszönjük!

 

Én csak annyit tennék hozzá, hogy (szerintem) az explode() függvénnyel sokkal egyszerűbb a $_SERVER['REQUEST_URI'] által visszaadott karakterlánc kezelése, mint mondjuk a substr()-el.

$url = $_SERVER['REQUEST_URI'];
$urlarray = explode ("/", $url);
//ezután a tömb egyes elemeit behelyettesíted, hogy megkapd az elérési útat

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...