Szabee94 0 Share Posted March 5, 2007 Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hibátlan P1 gép, aki egy szép pénteki napon reboot után nem töltötte be a biost A 16% nál megállt és úgymaradt. Felnyitottam a tökéletlen gépházat, kivettem még tökléletlenebb 100 wattos tápot és a jumperek helyett lévõ 1-tõl 10 ig megszámozott kapcsolók közül a 6-at (cmosreset) bezártam. Start the computer, majd, õ a következõ messaget írta ki: CMOS reseted. Please turn off the computer and open the 6 switch. Ezt meg is tettem. Indítás, a gép kéri a szérianevét: HP Vectra V, HP Vectra X vagy HP Vectra 500. Szegény fejem nemtudta melyik az, és így kipróbálta mindhárommal egyenként, de a hiba maradt (gondoltam: hülye phoenix biosok). Ezután leállítás, majd indítás és püföltem az F2-est, mire elkaptam hogy miket tölt be éppen a gép (eddig egy nagy VECTRA felirat fogadott). Elõször leellenõrizte az L1-es adatgyorsítót, majd a 111 MB EDO-ramot, majd egy új taggal bõvült (ez azelõtt nem volt) 512 kb SRAM. System bios shadowed, video bios shadowed és stop. itt megállt. Most a PS/2- es csatlakozásokat kellett volna nekije ellenõrizni, de nem tette. + még egy érték változott. Elõtte: 199 MHz, utána: 200 MHz (ez már sokaknál okozott gondot, de ha nem jó a procifreq. akkor be sem indult volna). Szét a gépet, ki a tápot, kapcsolók bezárva (az összers) és rekonfig. Elolvasom a táblázatot: 200 MHz: ezek meg ezek a kapcsok. Beállítom + még a maradék párat igényeim szerint (pl: keyboard power on...). Indítsuk a gépet (a battery hibátlan), 16% és stop. Mi lehet az oka? u.i.: nem ismeri fel se a floppy-t (nem "zenél"), se a CD-írót (az nem "ketyeg"), se a vinyót (a szerény 2 giga lassan felpörög, ahogy szokott). Ciao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cowboy From Hell 0 Share Posted June 26, 2007 Helló! Megéri ez a gép még neked? Persze én is sajnálnám, nekem is van egy Pentium MMX procis 233Mhz "csodám", Voodoo 2-vel , de az még simán mûködik . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szabee94 0 Author Share Posted July 16, 2007 Ameddig nem lesz több pénzem addig biztosan megéri. De azóta kijavítottam a hibát. A RAM kimozdult valahogy. Különben az "erõmû"-nek semmi baja. Jelenleg XP van rajta, és simán (akadozás nélkül, full grafika) elviszi. A Designed for Windows 95 feliratot meg semmibeveszem A Linuxokkal van csak gond. A debian kissé lassú volt, az ubuntu livecd meg ezzel jött: /bin/sh tty1 job control turned off. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted July 17, 2007 Nyilván kevés volt a linuxnak a RAM / VGA RAM, ezért jött csak konzollal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts