Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Száraz adatok


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

Sok-sok adatlapon nézegetem a különféle paramétereket, de általában csak azt tudom, hogy az a jó minél nagyobb vagy kisebb ez meg ez a szám. Szóval mit is jelentenek az alábbi számok pontosan?

 

1. Fényerõ f/2,8 - f/3,7

Magában hordozza, hogy mire is jó, de mit is jelentenek pontosan a számok?

 

2. Legszûkebb blende F11,0 / F11,0

Pontosan mi is az a blende? És mit is jelentenek a számok? Mire jó, ha változtatom õket?

 

3. Vaku hatótávolsága (v. kulcsszáma) 0.3-7m (w), 0.3-5.3m (T) @ISO Auto

Azt tudom, hogy itt mit jelentenek a méterek. De mi az a W és T:

 

4. Expozíció korrekció ± 2 blendeérték 1/3 blendénként

Gõzöm sincs, hogy ez micsoda. :upsz:

 

Lehet, hogy a nagy fotósok csak röhögnek amikor ezeket a kérdéseket látják, de szerintem sok embernek lesz hasznos ez az infó. Nézzétek el a tudatlanságomat, egyelõre még semmilyen géppel nem rendelkezem. És nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Link to comment
Share on other sites

fapuma

1.-2. A blende (f/x) érték azt jelzi, hogy mennyi fényt tud adott idő alatt beengedni az objektív. Minél kisebb a szám, annál több fényt enged be arányában. Max. fényerő (1) címén azt szokták megadni, hogy nagylátószög és tele állásban mennyi a legnagyobb blendeérték, amit produkálni tud. Pl. jelen példánál nagylátószögnél f/2,8, telénél f/3,7.

A "nyitott" blende használatának hozománya, hogy csökken az objektív mélységélessége. A géppel egy bizonyos távolságra fókuszálsz, és ez előtt, illetve távolabb is egy darabig éles lesz a kép. Ha szűkebb a blende, akkor nagyobb a mélységélesség. A fényképezőgépnek megvan az a maximális blendeértéke, ami alá nem tud menni.(2)

Tehát: kisebb számérték(nyitottabb blende)->több fény, kisebb mélységélesség; nagyobb érték(szűkebb)->kevesebb fény, nagyobb mélységélesség.

Egyébként nagyon hasznos tud lenni a nyitott blende, ha kevés a fény (pl késő délutáni tájképeknél), és a kompakt gépeknél tele állásban az f/3,7 jónak számít. Legszűkebbnek meg ugyancsak elég jó az f/11.

 

3. W=Wide(széles látószög), T=Tele(legnagyobb nagyítás).

 

4. Automata üzemmódban a gép úgy állítja a blendét meg a záridőt (azt az időt, ameddig a kép készül - vagyis ameddig a hasznos fény belép), hogy a képpontok átlagolt fényereje közepes legyen. Ez általában bejön, de kivétel mondjuk egy havas táj, mert itt minden fehér, a gép ezt kompenzálja, és így szép szürke havat kapunk. Erre a esetre van az expozíció korrekció, amivel bizonyos határok közt (általában +-2 Fényérték) korrigálhatod a géped tévedését.

 

Kicsit terjengős, de remélem, nem unalmas. Ha valahol nem tiszta, szólj :)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

fapuma válaszához két megjegyzés:

1) Kis mélységélességre akkor van szükség, ha például a témát ki szeretnéd emelni hátérbõl (jellemzõ módon portré képek készítésekor). Ez függ a rekesztõl (l. fapuma leírása), a fizikai fókusztávolságtól (ezért nem lehet igazán kis mélységélességet elérni kompakt gépeken) és a tárgytávolságtól (minnél messzebb van a "páciens", úgy nõ a mélységélesség is).

2) Az elméleti legnagyobb fényerõ f1/1 lenne, de ilyen objektívvel éleõben én legalábbis még nem találkoztam. Innentõl kezdve gyök(2) lépésenként felezõdik az objektíven átjutó fény mennyisége. Vagyis a következõ lépcsõ 1.4, utána 2, 2.8, 4, 5.6 stb., de általában egyharmad vagy feles "lépcsõk" is vannak, pl.: 1.2, 1.8, 2.8 sbt. A nagy fényerõ - ahogyan azt említettük - egyrészt jó a kis mélységélesség eléréséhez, másrészt minél több fényt enged át az objektív, annál kissebb záridõ elegendõ. De a nagyobb fényerõt nagyon meg kell fizetni pl. egy 70-200/2.8-as (vagyis a teljes fókusztávolságban fix 2.8-as fényerejû) objektív kb. kétszer annyiba kerül, mint egy 70-200/4-es. Vagy amíg a Canon 85/1.8-as objektíve kb. 100e forint, addig 1.2-es fényerõvel ugyanez több mint 600e!

 

A legszûkebb blende pedig azért fontos, mert tájképeknél fontos lehet a minél nagyobb mélységélesség, tehát nem mindegy, mennyire tud összezárni a blende. Ez jobb objektíveknél f/22-32-ig vagy még feljebb is mehet.

Link to comment
Share on other sites

fapuma

Köszönöm a kiegészítésedet, én is tanultam belõle. :istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...