Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Samsung SGH-D900


mizsi

Recommended Posts

mizsi

Külső:

A telefont a világ legvékonyabb szétcsúsztatós mobiljaként reklámozzák. És valóban, mindösszesen 12,9 mm vastag, ami azért valljuk be egy csúszkamobilnál nem mindennapi. Ezért is kapta az The Ultra Edition 12.9 kódnevet.

Külsőre olyan, mintha elődjén, a D600-oson átment volna egy villamos. Hihetetlenül lapos. Kicsit hosszú és széles lett (103,5 és 51 mm), de pillekönnyű (85 g).

A készülék finom tapintású fekete házat kapott, amelyet a navigációs gomb és a hangszóró körüli ezüstös-króm keret dob fel. Zsíros-maszatos kézzel azért ne tapizzuk a telefont, mert ujjlenyomat-azonosításra kitűnően alkalmas. A navigációs gomb felett található a szinte láthatatlan perem, mely ujjtámaszként szolgál a szétcsúsztatáshoz, így nem kell a kijelzőt használni erre a célra. Kicsit közel van a felfele irányhoz, de egy kis gyakorlással elkerülhető véletlenszerű lenyomása, összecsukott állapotban úgysincs jelentősége.

Sok kagyló és csúszkatelefonnál láttam, hogy a készülékek oldala tele van zsúfolva mindenféle csatlakozóval és gombbal. Nos, a D900-as esetében bal oldalon csak az ezüstös hangerőszabályzó gomb, illetve a microSD bővítőhely található. A jobb oldalon a kamera gyorsgombja, valamint az univerzális csatlakozó ajtaja található. Ide kell kapcsolni a hálózati töltőt, az USB-kábelt és a headsetet is. Kitűnő megoldás.

Szétcsúsztatás után az elöl felbukkanó gombok fehér háttérvilágítása egyenletes, erős. Ki is kapcsolható, de akinek jólesik, még időponthoz is igazíthatja a billentyűzetvilágítást. Egyetlen aprócska rossz pont, hogy szétcsúsztatás után a készülék alján marad egy kis bumszli, ezért az alsó gombok elérése nehezebb a többinél, de ez is megszokható.

A hátlapon pedig előbukkan egy ezüstös sáv, melyen optika, tükör és a vaku található, majd egy hatalmas felirat tudatja a világgal, hogy 3 megapixeles optika található a masinában.

 

Kijelző:

Ezt nem lehet szavakkal kifejezni. Mindenféle elvakultság nélkül állítható, hogy hibátlan. A 240*320 pixeles TFT kijelző 262000 színben pompázik, és erős napfényben is tökéletesen olvasható marad.

 

Menü:

A menürendszert lehet 3*3-as, ikonos elrendezésű, kétféle színösszeállítással: fekete vagy fehér alapon narancs. Akinek kedve tartja, választhat listás elrendezést is, de az nem olyan látványos. Az ikonos elrendezés ábrái más-más színnel jelennek meg, ha rájuk navigálunk, majd az almenüpontok Start-menüszerűen vállnak láthatóvá, ráadásul a telefon megjegyzi az egyes menüpontokban utoljára használt almenüt, így mindig arra áll alapértelmezettként. Videó-lejátszásnál, Bluetoothnál jól jön.

A navigációs gomb négy irányához szabadon rendelhetünk hozzá funkciókat, az egyikhez érdemes a gyorsmenüt állítani, mert ehhez további 5 menüpontot rendelhetünk.

 

Háttérkép:

Döbbenet. Természetesen a saját háttérkép beállítható, de van a Téma elnevezésű beállítás, ezzel már vizuális előjátékot él át az ember. A telefon a hálózati kódból megállapítja, hogy milyen országban vagyunk, majd az ahhoz gyárilag rendelt hátteret állítja be (Magyarország esetében ez a Parlament, természetesen a Margit-híd felől fényképezve). Majd most jön a vizuális orgazmus: amint elkezdünk számokat beírni, a háttér képeslapként felcsúszik a bal felső sarokba, majd egy töltőtoll rajzolja ki a beütött számokat. És még egy plusz, amit már nem lehet megfejelni: a telefon az aktuális helyi időtől képes megállapítani, hogy mikor sötétedik, és ha leszáll az est, bekapcsol a Parlament díszkivilágítása. De akinek ez nem lenne elég, akkor még átélheti azt is, amikor ha új üzenete jön, akkor este egy augusztus 20-át megszégyenítő tűzijáték látható, nappal pedig Bessenyei Péter ír le egy kört az épület fölött. Apropó repülés: nappal madarak repkednek az égen, este pedig hullócsillagok hullnak az égről.

 

Telefonkönyv:

Az 1000 férőhelyes kapacitás elég, de a SIM-kártyával együtt is listázhatók a nevek. Egy névhez 4 telefonszám, 1 e-mail cím, egyedi csengőhang, fénykép (120*120 px méretben), születésnap, jegyzet tartozhat.

 

Üzenetek:

Szöveges üzenetnél maximum 12-t fűzhetünk össze, alul látható, hogy hányadiknál tartunk. Sok Samsung telefon hibája a tolakodó T9 üzemmód, ebben a telefonban ezt kijavították. Hurrá.

Beállíthatjuk, ha üzenet kapunk, akkor azt írógép-szerűen jelenítse meg. És most jön egy újabb csúcs: ebben az üzemmódban, ha egy olyan alapszó van az üzenetben, amit a telefon ismer, akkor ahhoz egy animációt jelenít meg. Fájó pont, de csak angol szavaknál működik, de pl. a „Találkozunk a XX. kerületben” üzenet estén a kerületszámál szabályosan csókot küld a telefon. Kipróbáltam a snow, car, taxi, beer szavakkal, és leesett az állam.

Az MMS üzenetek mérete 295 KB lehet, az e-mail kliens 300 KB-nál húzta meg a határt, de mindenféle csatolmányt képes megjeleníteni.

 

Fotó és videó

3 megapixel, autófókusszal. A Samsung telefonokra jellemző paraméterek állíthatóak, úgymint: ISO érték, felbontás, képminőség, fókusz, fehéregyensúly, expozíciómérés stb. De. És ez a de egy nagy probléma: a fényképező gomb lenyomása és a kép elkészülte között eltelik vagy három másodperc, ezért csak álló tárgyat célszerű fényképezni vele, mentségére legyen mondva, hogy gyönyörű képeket készít. A videó 352*288 pixelben képes rögzíteni.

 

Hangok

Csengődallam lehet 64 csatornás polifónikus, de lehet mp3 is. A csengések hangereje még maximálisra állítva sem mondható hangosnak, ezért félsüketeknek, valamint metrón ajánlott bekapcsolni a rezgést. Fájó pont, de az SMS-hang csak a gyári 5 közül választható, csengőhang is csak a telefon memóriájából, az SD-kártyáról már nem, bár a 60 MB belső memória nem okoz különösebb gondot. Apropó, rezgés. Ez a telefon már képes arra –ami a Samungoknál eddig hiányosság volt-, hogy csörögjön és rezegjen egyszerre. Ha már eddig nem lehetett, most beállítható, hogy csörgés és rezgés, csörgés majd rezgés, rezgés majd csörgés, vagy csak rezgés. Amúgy a rezgés erőteljes.

 

Multimédia

Igen, ebben a telefonban az mp3 lejátszó már fut a háttérben. Kihangosítva sem rossz, de azt tapasztaltam, hogy a gyárilag mellékelt fülhallgatóval élvezhetőbb. A videók lejátszásnál sem tapasztaltam problémát (az mp4 és 3gp formátumokat támogatja). A diktafon 1 órás hanganyagot képes rögzíteni.

 

Alkalmazások, játékok

A Picsel Wiewer fantázianevű program mindenféle Word, Excel, PDF doksikat képes megjeleníteni. Van benne TV-out, de az ehhez szükséges kábel hazánkban sajnos nem található a gyári csomagban, külön kell beszerezni.

Játékokban nincs hiány, 7-et számoltam össze, vannak köztük teljes verziós, és demo játékok is. Találhatunk egy alapfunkciós számológépet, stopperórát, és mértékegység-átváltót is.

 

Böngészés

A beépített böngésző a WAP oldalakat kiválóan megjeleníti, de a HTML oldalakkal már nem volt jóban.

 

Szervezőfunkciók

A naptár a már megszokott, egyszerű kinézetű, 400 bejegyzést képes kezelni. Az ébresztő három időpontot kezel, és a telefon kikapcsolt állapotában is működik, ha úgy akarjuk. Visszaalvóknak öröm, hogy a szundi 5 percig működik.

 

Adatkommunikáció

GRPS és EDGE, a 3G sajnos hiányzik. A csatlakozás lehet USB 2.0, vagy Bluetooth 2.0. USB esetén külső modemként, cserélhető meghajtóként, vagy szinkronizációs célokra használható.

 

Akkumlátor

Az akkumlátort védő hátlap eltávolítása kicsit nehéz művelet, a visszarakás már könnyebb. A telefon vékonyságából adódóan az aksi nem bír ki 5 napot, bár most nálam másfélnapos intenzív nyúzás és a 16 órás első töltés után csak 1 rublikát ment le a szintjelző a háromból.

Link to comment
Share on other sites

mizsi

(kiegészítés: egy aprócska baki: a hálózati töltőn a csatlakozás irányát jelző nyíl alul található (hacsak nem képernyővel lefele töltjük a telefont)). :lol:

És egy gyorshír a végére: a Samsung D900 a világ legjobb mobiltelefonja!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...