Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Zárlatos TV-tuner?

Recommended Posts

Posted

Üdv!

A problémám a következõ lenne. Nemrég költöztünk egy új házba. Új kábelek a falba stb... Szóval a lényegre rátérve mikor a koax kábelt bedugom mint a falon lévõ és a gépen lévõ csatlakozóba lecsap a biztosíték. Probáltam más tv kártyát is hassonló volt a helyzet... Új koax kávelt is probáltam már szintén lecsapott a biztosíték. Arr agondoltam talán földeléses hiba lenne bár ez eléggé hülyeség mivel padlószönyeg van.. Felraktam az asztalra a gépett szintén a biztosíték levert.

Nah ekkor elkeztem játszadozni. Kihuztam minden a gépbõl tápkábel,monitor etc... Koax kábelt bedugtam és láss csodát nem vert le a biztosíték. Majd bedugtam a tápkábelt. Ekkor levert.. Tápkábelt kihuztam és a monitort áram alá helyeztem. Ekkor szintén levert a biztosíték. Még arra gondoltam talán az árram felvétellel lehet a bibi de a rendes tv-t elbirja szóval ezt is kilehet zárni. :Sír:

A koax kábel egyik végét elég csak a házhoz érintenem és lecsap a biztosíték... Nem tudom hogy mi lehet a baj. Házat is cseréltem mondván lehet valami eldugott ksi hiba lehet de ugyis a biztosíték járta meg.

Kiváncsian várom a tanácsokat, hogy mi is lehet a hiba vagy akár a megoldást is. :)

Posted

Villanyszerelő!

Nálunk is probléma volt, hogy kicsit volt a biztosíték. 10A-os már kevés. 16A-os kell. Lehet, hogy nem bírja a terhelést.

Az UPC szerelője azt mondta, hogy nem jó hogy le van földelve a 220-as dugó mert az UPC-s antenna koaxkábele jobb földelést jelent mint a hálózati földelés. Kisebb az ellenállása mint a villanyhálózat földelésének. Hát nem tudom.

Posted

Sürgõsen keress egy villanyszerelõ szakembert, mert elõfordulhat, hogy az életeddel játszol :!:

A biztosíték cseréje nagyobbra nem megoldás!

Posted

Egyébként én is a biztosítékra gyanakodnék, de igazából nem is érthetõ, hogy mi köze van a koax-kábelnak a villamoshálózathoz. Valószínûleg a gépnek lesz túl nagy az áramfelvétele, amit a tápegysége nem bír el.

Tehát kezdjük azzal, hogy eláruld, milyen táp van a gépedben!

Ciao.

Posted

Valószínűleg sújos kivitelezési hiba van a lakásban. Fázis a testen vagy hasonló. ;)

Posted
mi köze van a koax-kábelnak a villamoshálózathoz.

Földelést jelent az is. Állítólag.

Posted

@profiler

"A koax kábel egyik végét elég csak a házhoz érintenem és lecsap a biztosíték"

Ebben az esetben nincs ami megnövelje a fogyasztást, új berendezés nem került fogyasztóként a villamos hálózatra mégis zárlat van!

Több más eset lehetséges.

Ha a konnektor földelt érintkezõjû: elõfordulhat, hogy véletlenül fázisvezetõt kapott földelés helyett egy elkötés miatt és a számítógépház feszültség alatt áll. A koax kábel hozzáérintésével földel és a biztosíték leold.

Földeletlen konnektor esetén: zárlatos tápegység, amirõl a feszültség a házra kerül. A koax kábel hozzáérintésével földel és a biztosíték leold.

Mindkét eset életveszélyes!

Posted

Valóban, efelett elsiklottam. Egyébként kábel TV esetén a koax vezetékben nálam is van áram, mindig rendesen megráz. De nekem csak a hangot zavarja, ha a házhoz érintem. :) Persze nem kell hozzáérinteni. ;)

Ciao.

Posted

Hallottam már olyat, hogy a szomszédban rosszúl földelt háztartási berendezések miatt feszültség (vagy áram?) került az antennakábelbe.

Posted

Ebben az esetben a szomszédnál oldana a biztosíték.

Posted

16A-s biztosíték van. Nemhiszem, hogy nembirná el mivel míg az elektromos sûtõ megy + 2 gép és mellette még 1 tv is, mégsem megy le a bizti. Míg az egész házban alig megy fogyasztó és mégis lecsapja érintésre a biztit.... A táp tuti elbirja mivel 2 rendesen mûködõ gépbe is beleraktam a tv kártyát(2 külön táp) és mégis leveri. Visszatérve az elözõ lakásban ugyan ezekkel a felálásokkal nem volt semmi gond.

Akkor ezek szerint mégis villanyszerelõt kéne hivni és a falban lehet a hiba? :pislog:

Posted

Majd írd le mi volt a megoldás. Legyen kerek a történet.

• 3 months later...
Posted

Jónapot, Sziasztok.

Eyg 400 W-os táp legnagyobb áramfelvétele a primer oldalon 2 A, tehát egy 6 A-es biztosítéknak sem szabdna leoldania, egyértelmûen rövidzárlat van.

• 6 months later...
Posted

Megoldódott a probléma?!

Leírom én mit gondolok az esetrõl:

- A 16A-es zárlat biztosan kizárható (hatalmas szikrával járna).

Valószínûleg itt a "FI" relé leoldásáról lehet szó.

1. Felcserélték a földelést és a "nulla" vezetéket, esetleg nincs a földelés vezeték mindenhol behúzva a nullára van kötve. Megoldás: Villanyszerelõ

2. Az antennakábelen nagyobb az áramerõsség mint amit a "FI" relé megenged. Valamilyen módon le kell választani az antennát ne legyen fémes érintkezés (kábelszolgáltató, antennaszerviz). - Ez az eset a valószínûbb. -

Posted
Megoldódott a probléma?
Hát, csaknem 1 évvel a kérdés feltevése után bizonyosan.