biglali Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 Két év óta próbálok áttérni a Linux-ra de mindig visszariadok tõle. A Suse 9.3-al kezdtem, a multimédiás dolgokat egyáltalán nem tudtam összehozni, a többi OK. volt. Majdnem-kezdõ vagyok, csak a konzolos dolgokat tudom kezelni. Bármennyire rosszaljátok nem akarok megtanulni programozni, én olyan USER vagyok, aki az elején beállítja a gépét és dolgozik vele. Linux-rokonszenvem azért töretlen, tegnapelõtt felraktam a Suse 10.2-tõt. Símán ment, de a DSL beállítás egy rémálom volt. Mivel a megszokottak szerint "kézi" re állítottam a kapcsolatot, vártam egy ikont a tálcán, ami nem volt. Újra és újra telepítettem, eligazító tábla, vagy hibajelzés sehol. Azt se kérdezte, hogy akarok-e indító ikont valahova. (Akarok, de hogyan?) Végül a rendszerindításkori opció megoldotta a problémát. Gondjaimnak nincs vége, ezért fordulok hozzátok segítségért: 1. A "kikapcsolás" opció választása után a Suse 10.2 rendszergazdai jogosultság igazolást, azaz jelszót kér tõlem. Nem tudom miért teszi, de teljesen kiakaszt vele. Mit kell tennem, hogy ne így legyen? 2. Az egerem középsõ gombjának kerekét a weblapokon használva, lassan és megállíthatatlanul gördülnek a sorok. Borzasztó és szemrontó látni, megállítani nem lehet. A visszafelé tekeréssel felfelé történik ugyanez. A Windows-ban megadhatom, hogy egy görgõkattintásra hány sort emel, itt mit tegyek, mert így az Internet élvezhetetlen! A többi egyelõre OK. de még az elején vagyok. Szerintem a Linux egy jó kezdeményezés, de jelenlegi formájában nem mezei júzer-eknek való! Többször megvettem a Linuxvilág-ot, de konzolos beállításokról, kezelésrõl szóló kezdõknek írt cikkeket nem találtam benne. Még a segélyvonalak a legjobbak. Köszi, ha segítetek!
kistukesz Posted February 17, 2007 Posted February 17, 2007 Nem tudom, hogy mi lehetett a gond az adsl beállításával mert a yast segítségével teljesen egyszerûen meg lehet csinálni. Mivel kézire állítottad az internet menüpont alatt kell lennie egy (ha jól emlékszem) kinternet nevû programnak, amivel indíthatod a kapcsolatot és az elsõ indítás után ott lesz az ikonja a tálcádon amire késõbb már csak kattintanod kell (de jó megoldás volt a gép indulásakor automatikusan felépített kapcsolat is). A számítógép leállításához root jogosultság kell? Ezt is meg lehet oldani gondolom a yast segítségével (suse nincs fent, így aztán konkrét segítséget nem tudok adni). Az egérgörgõdre sajnos nem tudok mit mondani, nálam tökéletesen mûködik, próbálj ki egy másik egeret, lehet, hogy nem szereti a tiédet. Sajnos a suse szintén nem tökéletes, de igyekszik .
clip Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 A számítógép leállítása bizony root jogosultsághoz kötött, mert ez egy többfelhasználós rendszer. Milyen ablakkezelõt használsz? Nekem KDE alatt a kikapcsolás alapból megy normál userként. Ez sajnos nem tudom, hogyan mûködik, ha valaki tudja a folyamatát, hogy a KDE és a GNOME hogyan engedi kikapcsolni a gépet nem rootként, érdekelne. Azt viszont el tudom neked mondani, hogy a sudo-val hogyan adhatsz jogot a kikapcsoláshoz mezei usernak a /sbin/reboot és /sbin/poweroff parancsokhoz. Nekem ugyanis suse 10.1 és icewm ablakkezelõm van, amihez ezeket kellett beállítanom.
Recommended Posts