Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Gericom notebook és egy új DVD-egység esete

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

A problémám a következõ:

Van egy laptopunk, egy félelmetesen csúcsszuper gericom bellagio modell (azt hiszem 8089). egy kis tunning volt már benne, 512mb ram-ra bõvítettük a 256-ot, ami gyárilag benne volt. az utóbbi idõben furcsa jelenségeket produkált a dvd meghajtó, ami mint kiderült, tulajdonképpen szériahiba, elég sok emberke tapasztalt rendellenességeket az ugyanilyen típusú, de más notebook-okba szerelt optikai egységekkel. konkrétan egy qsi sdw-041 elnevezésû korongpörgetõrõl van szó. a hibajelenség az volt, hogy 1: elõbb dvd-t nem tudtam írni, 2: aztán olvasni sem, 3: aztán a cd-írás halt le, 4: végül a cd olvasás. probálkoztam mindenféle firmware frissítéssel (van több is ehhez a modellhez), de semmi. végül elhatároztam, hogy veszek egy új optikai egységet. a választás egy lg modell lett, gsa-t10n fedõnévvel. nem azért, mert ez volt a legszimpibb, hanem mert egyedül ez volt hajlandó mûködni a gépben. ehhez kell némi kiegészítés, mármint a mûködéshez. bármelyik új optikai meghajtót is teszteltük a boltban, a bios-ban az a csatorna, ahol a dvd van, disabled-re volt állítva. a gyári modell esetében viszont ott az enabled (megj: a . a windows felismeri az egységet, lehet is írni vele és olvasni is, de csak pio módban, amirõl mindenki tudja, hogy mennyire kellemes és könnyed mûködést eredményez. az is érdekes, hogy az eszközkezelõben a vinyó az elsõdleges csatornán van, 0 pozíción, míg a dvd a másodlagos csatornán 1-es pozíción. a pio-t nem tudom átállítani. elvileg az 1-es pozíció azt jelenti, hogy slave, nem? vagy tévedek? lehet ezt átállítani? fel lehet ismertetni a laptoppal a dvd egységemet? írtam az acomp-nak, akik forgalmazták ezt a laptopot, azt a választ kaptam, hogy master vagy cable selected üzemmódban kell használnom a meghajtót. namost fizikailag nem lehet állítani ilyet az egységen, nincs rajta se jumper, se kapcsoló, semmi. az eredeti dvd-írón se. azt írták, szoftveresen lehet állítani. de hogy? megnéztem a gericom honlapját, ott van ehhez a modellhez egy bios frissítés, khm, korábbi dátummal, mint az én gépem összeszerelése. az intelnél meg csak alaplapi driverek vannak, illetve azok sem, inkább a vga-hoz meg audio-hoz vannak driverek. szóval teljesen tanácstalan vagyok.

Tud valaki segíteni, tanácsot adni?

Posted

amúgy megfogalmazódott bennem egy összeesküvés elmélet, miszerint lehet, hogy a gericom anno úgy rakta össze a cájgot, hogy csak az adott szériához tartozó dvd egységgel mûködjön?

a szervízzel kapcsolatban meg annyi a gondom, hogy nincs igazán tapasztalatom, kihez/melyikhez kéne fordulni, de még ez lenne a kisebb bibi, a nagyobb az, hogy paksi vagyok, itt meg nincs túl sok szervíz, csak számtech boltok, ahol meg a laptopok szervizeléséhez kb annyit értenek, mint én...

Posted

Légy szíves írj rendesen! :gonosz:

Összeesküvés van, mert bizonyos típusokhoz csak bizonyos drive jó, és sokszor a meghajtó BIOSában benne van, hogy mivel megy.

Posted (edited)

Hát, ehhez a modellhez nincs túlságosan sok leírás papíron/a cd-n, amit adtak hozzá, és a bios-a is elég... khm... szegényes.

Akkor lehet, hogy halott a dolog? Ha tényleg egy modellel mûködik csak ez a laptop, akkor akár ki is dobhatom, kíváncsi vagyok ugyanis, mekkora az esély, hogy 1: beszerezhetõ-e ez a csoda qsi egység, 2: ha kapható is, nem szériahibás...

(Ui.: mi a gond az írásommal? Nem káromkodok, nem sérteget senkit, és nem is külföldiül van.)

Edited by bazsi123