Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Asus S96J Notebook teszt


RedBoy

Recommended Posts

RedBoy

Specifikáció:

• Kijelző: 15,4” WXGA Glossy (1280x800)

• Processzor: Core2Duo 1,8 GHz

• Grafikus kártya: ATI Mobility X1600 256+256MB

• Memória: 2x1GB Kingmax 667Mhz

• Merevlemez: 160GB Samsung SATA

 

Vásárlás körülményei:

Egyetemi tanulmányaimhoz kerestem olyan notebookot, ami elboldogul a 3D-s tervező alkalmazásokkal (Inventor, Solid Edge), valamint ha csak az előadás anyagát akarom lejegyzetelni, akkor arra is kitartson az akkumulátor szuflával. Fontos volt továbbá, mivel sokat vinném magammal, hogy 3 kg-nál ne legyen nehezebb. Nem jöhetett más számításba, mint egy CoreDuo, vagy egy Core2Duo processzor, mivel csak ez elég erős ahhoz, hogy a tervezés zökkenőmentes legyen, és ez rendelkezik olyan fejlett energiagazdálkodással, amivel a hosszú üzemidő is megoldható. A 3D-s teljesítmény érdekében utánanéztem az interneten, és kiderült, hogy a feladatra egy Ati X1600, vagy egy GeForce 7600 lenne a megfelelő.

Sok notebookot kiszemeltem, de elsősorban az Asus gépek érdekeltek, mert két év garancia jár hozzájuk alapból, és elég jó hírben állnak a termékeik. Sajnos a kezem annyiban meg volt kötve, hogy maximum 300 ezer forintba kerülhetett a kiszemelt gép. Viszont az Asusnak csak olyan alap notebookjai vannak, ilyen teljesítménnyel, amelyek 400 ezer forint fölött kóstálnak, így vagy a processzorról, vagy a videokártyáról kellett volna lemondani. Ezek után rátaláltam az Asus S96J barebone* gépre, és mivel külföldi felhasználók többsége nagyon elégedett volt vele, és az ára is kedvezőnek számít, így végül ő mellette döntöttem.

*a barebone gép kifejezés annyit tesz, hogy a dobozban tulajdonképpen semmi más nincs, mint az alaplapot tartalmazó ház, akkumulátor, billentyűzet, meg a driver cd-k. A többi kiegészítőt szabadon választhatod meg, mint a processzort, memóriát, merevlemezt, wlan, bluetooth beépítését, satöbbi…

 

Vásárlás helye:

Az S96J jelenleg magyarországon csak a NotebookZone-nál és a Fefo-nál kapható (utóbbinál Fefo Scienic néven fut). Sajnos kis hazánkban nem nagyon népszerűek az ilyen gépek, így elég ritkák. Én a NotebookZone-nál vettem meg, mert egyrészt ugyanannyi pénzért több mindent kaptam a gépbe, mint a Fefo-nál, másrészt a gép azonnal rendelkezésre állt, nem kellett rá 2 hetet várni. Saját szervizzel rendelkeznek, ami azért pluszpont, mert nem kell a géppel, ha valami gond adódna, a botrányos hírű Asus szervizbe menni. Eddigi tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom őket.

 

Felépítés, dizájn:

A gép felépítése nagyon masszív. Nem is hinné az ember, hogy csupa műanyag gép ilyen stabil lehet. Nem hajlik, nem érezni rajta az olcsóságot. A kijelző felhajtásnál nem hajlik el semelyik irányba, a zsanérok rendesen tartják a megfelelő pozícióban. Az egyszerű, már-már puritán kinézete nekem nagyon bejön. Nem hivalkodó, nem túldíszített, sok gép között nem feltűnő jelenség (gondoljatok csak az Acer Ferrarikra). Igazi báránybőrbe bújt farkas.

 

A kijelző:

Az S96J egy szuper kijelzővel büszkélkedhet. A szélesvásznú 15,4” WXGA kijelző 1280x800-as felbontásban kiválóan élvezhető. Színei valósághűek, a látószöge elég nagy, a fényereje is megfelelő. Ha energiatakarékosan akarjuk használni, akkor 30%-os fényerő mellett is könnyedén olvasható és látható minden. Az egyetlen hátránya az, hogy a fényt visszatükrözi, és ez néha zavaró lehet, de meg lehet szokni.

 

Hangszórók:

Azt kell mondjam, hogy talán ez a gép egyetlen gyenge pontja. A hanggal, amit kiad nincs semmi gond, nagyon jó hangzása van, csak a hangerő nagyon alacsony. A fejhallgató kimenet viszont jó helyen van, így nem könnyedén kiköszörülhető ez a csorba is egy fejhallgatóval.

 

Teljesítmény:

Ha egy szóban akarnám kifejezni a tapasztalataimat, akkor azt mondanám: Lenyűgöző! A gépen egyszerre tudtam internetezni, zenét hallgatni, tömöríteni, és letölteni anélkül, hogy bármiféle szaggatást érezni lehetett volna, vagy bármire várnom kellett volna. Piszok gyors. A grafikus teljesítménnyel is elégedett vagyok, az X1600 tökéletesen teszi a dolgát.

3D Mark 2005 tesztprogram alatt 3470 pontot ért el a gép, amit sok asztali konfiguráció is megirigyelne. Játékteljesítményére sem lehet panasz: Minimum grafikai szinten, 800x600-as felbontásban a következő játékok zökkenőmentesen futottak rajta: Test Drive Unlimited BETA, Rainbow Six Vegas, Splinter Cell Double Agent. Ha azt vesszük, hogy ezek mind nem régi kiadású játékok, akkor ez is egy lenyűgöző teljesítmény. Ha ezeket veszem alapul, akkor a tervező programoknak simán menniük kell. (de erről majd egy kiegészítésben írok)

 

Hő és zajtermelés:

Az Asus S96J hűtése nagyon hatékony. Irodai munka közben a processzor hőmérséklete nem szökik följebb 49-52 fok fölé, ekkor nem is hallani egyáltalán, hogy megy a ventilátor. 52-60 fok között egy nagyon halk zúgással megy a ventilátor, de ez abszolút nem zavaró. Amikor játék közben meghajtom a processzort, akkor az eddig mért legnagyobb hőmérséklet 72 fok volt, ami mondjuk így első olvasásra ijesztőnek tűnhet, pedig nem az. A ventilátor ilyenkor rákapcsol és egy kicsit nagyobb hangerővel szól, de még ekkor sem kellemetlen. Mindezen értékekből nagyon keveset lehet észrevenni a gép felületén. A hőmérsékletet a legmelegebb ponton (tappipad bal fele), játék közben leginkább egy kéz melegéhez tudnám hasonlítani. Ölben való használatkor csak szövegszerkesztésre és internetezésre szabad használni, játékra nem ajánlanám, mert ott egy idő múlva zavaró lehet.

 

Billentyűzet és tappiad:

A billentyűzettel maximálisan meg vagyok elégedve. Nem hullámzik, nem kattog idegesítően, és nem fárasztó rajta gépelni. A kiosztását egy asztali billentyűzet után természetesen szokni kell, de ez a legkevesebb. A tappipad kiváló, jó elhelyezésű, sosem volt olyan hogy gépelés közben az egér önálló életre kelt volna azért mert véletlenül hozzáértem. A biztonság kedvéért aki gondolja egy külön gomb segítségével ki is kapcsolhatja, de én eddig nem éreztem szükségét. Rendelkezik egy függőleges és egy vízszintes görgetőcsíkkal, így könnyebb a böngészés mint egy négyirányú gombbal. Az egyetlen fenntartásom a kattintó gombokkal kapcsolatban van, ugyanis a kattintásuk egy normál egérhez képest hangos. Viszont megfelelő méretűek, így nem gond az egerészés velük sem.

 

Ki és bemenetek:

A notebookot 4db USB porttal (2hátul és 2jobb oldalt), egy FireWire kapuval, egy VGA és egy S-Video kimenettel, modem és ethernet csatolóval látták el. Jobb oldalon találunk még rajta egy Express Kártyaolvasót, elöl pedig található egy SD, MMC, MS kártyák fogadására alkalmas kártyaolvasót, valamint a fejhallgató és a mikrofon csatlakozókat.

 

 

Vezeték nélküli csatlakozók:

A notebook az intel 3945 típusú ABG csatlakozásokra is alkalmas wlan modult használja, aminek egész jó hatóköre van. Rendelkezik ezen kívül egy bluetooth adapterrel is, de infraportot nem találunk rajta.

 

Akkumulátor:

Elégedett vagyok az akku üzemidejével is. A géphez alapból egy 4000mah-os akkumulátor jár, ami elsőre nekem ijesztőnek hatott, hogy maximum 1 órát fog bírni. Kellemeset csalódtam. Vezeték nélküli hálózat esetén, maximális fényerővel internetezés és szövegszerkesztés alatt 2 óra 15 percig üzemelt. Ha kikapcsolom a wlant, 30%-ra veszem a fényerőt, akkor 2:45-öt tudtam kicsikarni belőle. Processzor és teljesítményigényes alkalmazásokat futtatni és játszani persze nem akkuról kell, de amiket olvastam ott körülbelül 1 óra és az alatti üzemidő érhető el vele, ami ha azt vesszük szintén nem rossz. Az akkumulátor élettartamát növelni hivatott programmal a Power4Gear-rel nem vagyok elégedett. Ha nagyon sarkítva akarnék fogalmazni, akkor a program a Windows XP energiagazdálkodásának a másolata. Nem lehet semmi lényeges dolgot beállítani rajta, csak a fényerőt, meg hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki a monitor, meg hogy mikor menjem el készenléti állapotba. Aki kicsit jobban be akarja állítani gépe élettartamát, annak jó szívvel ajánlom a Notebook Hardware Controll nevű programot, amivel beállíthatjuk, hogy a processzor milyen sebességgel menjen különböző felhasználások mellett, így még több energiát spórolhatunk meg, vagy csoportosíthatunk át. Itt lehet játszani a processzor szorzókkal is.

 

Szoftverek:

Sajnos a géphez nem jár operációs rendszer. Viszont mellékelik hozzá a szükséges drivereket tartalmazó CD-t, egy többnyelvű használati utasításokat is tartalmazó CD-t, a Nero 6 CD/DVD író szoftvert, valamint a CyberLink PowerDirector és Media Show programokat, és az Asus saját fejlesztésű DVD lejátszó programját.

 

Egyéb:

A notebook kávájába egy 1,3Mpixeles webkamerát szereltek, valamint a kamera két szélén egy-egy mikrofonnyílás található. A képminőségre nem lehet panasz, és a frissítés sebességére sem. Egyetlen hibájaként talán azt lehet megemlíteni, hogy nem lehet állítgatni a monitortól függetlenül, de ez már csak kukacoskodás.

 

Végítélet:

Ezt a notebookot bátran ajánlom bárkinek, aki egy erős, minőségi gépet szeretne nagyon kedvező áron.

 

Előnyök:

• Lenyűgöző teljesítmény

• Szuper kijelző

• Masszív felépítés

• Tudásához képest nagyon alacsony ár

• Halk és kiváló hűtés

• Jó webkamera

• Bluetooth

• Átlagos, elegáns kinézet

Hátrányok:

• Átlagos kinézet

• Halk hangszórók

• Rossz energiagazdálkodási szoftver

 

képek hamarosan...

Link to comment
Share on other sites

RedBoy
  • 11 months later...
RedBoy

Egy év elteltével úgy gondoltam leírom tapasztalataimat az Asus S96J notebookkal kapcsolatban. Egy év hosszú idő, és meg kell hogy mondjam, elég sokat nyúztam a kis gépet. Talán többet is mint a régi asztali PC-met. Nem szaporítom tovább a szót, csapjunk bele a lecsóba.

 

Az idő vasfoga

Ha az ember huzamosabb ideig használ egy bizonyos eszközt, az egy idő után elkopik. Jelen esetben nálam a billentyűk felülete fényesedett ki, ami mondjuk nekem optikailag nem tetszik. Egy sötétebb folt jelzi gépeléseim helyét, és az aktív használatot a csuklót megtámasztó részen. Az esetek 90%-ában tiszta kézzel ülök le a gép elé és 2 heti gyakorisággal takarítom is a kis kedvencemet, de vagy a burkolat anyagából adódóan vagy az én kezeim különleges kialakítása miatt feltűnően megkopott a felület ezen a két ponton.

Annak ellenére, hogy a felület milyen, a mechanikának semmi baja sincs. A billentyűzet még mindig nem kattog, hanem még mindig tökéletesen halkan lehet rajta gépelni. Hullámzást és egyéb rendellenességet sem tapasztaltam rajta

 

A gépház még mindig masszív, nem recseg, ropog, nem enged sehol. Sokszor ágyba is vittem magammal és ott neteztem, MSN-eztem, tanultam vagy épp játszottam vele. Hála a jó hűtés kialakításnak (hogy nem a gép alján át szívja be a levegőt) a normál hőmérsékletet tudta tartani a gép minden esetben.

 

Technika ördöge

A gép belsejét tekintve egyetlen bosszúságom volt, de az nem a notebook hibája. Nagyjából nyár közepe felé a „kiváló” Samsung winchester sűrű kattogásba kezdett, amit a későbbiekben a gép még sűrűbb fagyásokkal honorált. És itt leszögezném: NEM DOBÁLTAM, NEM ÜTÖGETTEM, NEM BÁNTOTTAM A GÉPET. Ez a családunkban a 4. Samsung winchester amelyik felmondja a szolgálatot. 3 példány asztali gépben volt, és egy most az enyémben halt meg. Szerencsére a fontosabb adatokat egy ismerősömnél le tudtuk menteni róla, de néhány használhatatlan állapotba került lévén, hogy az olvasófej valószínűleg beleírt az adatokba. Irány a NotebookZone szerviz, ahol azt mondták, hogy hagyjam ott a gépet és egy hét és mehetek érte. Három nap múlva puszta érdeklődésből hívtam őket, hogy hogyan állnak, és mondták hogy mehetek is érte mert készen van. Ingyen és bérmentve kicserélték az alkatrészt. Szóval NotebookZone csillagos ötös. :oké:

Most egy WesternDigital 160 GB-os merevlemez lapul a gépemben és lekopogom eddig semmi baja nem volt. Talán még gyorsabb is. Egy biztos én Samsung merevlemezt soha többé. :nemoké:

 

Másik érdekes probléma, hogy bár a kávában egy sztereó mikrofon is található, mégis nagyon halkan hajlandó csak hangot vételezni tőlem bármilyen közel legyek hozzá. Szóval maradt egy külső mikrofon. Nem halálosan fontos, de ha már van akkor működjön… ejnye. :S

A géppel más ilyen jellegű technikai problémám nem akadt, minden más tökéletesen működött benne.

 

Szoftverek és teljesítmény

Mint korábban említettem, elsősorban tervezői munkára kellett a gép. Tökéletesen teljesítette a feladatát. A 2GB ram és az X1600-as mobil videókártya tökéletesen dolgozott. Az Inventor programnál nem szaggatott a kép, egyedül amikor egy golyós csapágy összes alkatrészét akartam mozgatni egyszerre (40 golyó és két gyűrű, letörésekkel és kerekítésekkel), akkor gondolkodott el egy picit. A szélesvásznú kép (1280x800) jól jön, mert nagyobb tervező felületet lehet átlátni benne AutoCAD-ben. Ami a játékos teljesítményt illeti, nem lehet okom a panaszra. Bár ez a gép ma már távolról sem számít játékgépnek, azért egy Crysis-t 800x600-ban medium textúra beállítás mellett és kikapcsolt élsimítással és árnyékokkal szaggatásmentesen, élvezhetően futott. Az UT3 demóját viszont annyira le kellett butítanom, hogy inkább maradtam az UT2004-nél, mert annyira homályos és élvezhetetlen volt. Ezen kívül futtattam rajta: RainbowSix Vegast, TestDriveUnlimited-et, FlatOut2-t és mindegyik nagyon jól futott rajta.

Apropó grafika: képtelen vagyok felfogni hogy az AMD-ATI miért nem képes mobil gépekhez rendes Drivert és Catalyst-ot csinálni. Felfoghatatlan számomra. Akárhányszor rakom fel, mindig kifagy a Controll Center, és nem tudok benne semmit beállítani. Maradok az Omega Drivernél, csak azzal az a bibi, hogy Vistára nincsen Omega Driver. Tehát a kígyó a saját farkába harapott. Nem baj, egyelőre úgysem terveztem átállást Vistára. :D

 

Amit én kihagytam volna a gépből

Egyértelműen a modemet. Teljesen felesleges a gépbe. Folyamatosan ordít, hogy új hardver és az XP nem ismeri fel, és nem hagy békén. Amikor feltelepítem, csak sokat szenvedve lehet lelőni, hogy tárcsázza az internetet. Minden gyártónak üzenem: NEM KELL MODEM!!! Elég a Wlan meg az Ethernet csatlakozó.

 

Azt hiszem mindent leírtam, amit a géppel tapasztaltam egy év alatt. Ha kérdésetek lenne, várom azokat ide, vagy privát üzenetben nyugodtan megkereshettek ezzel kapcsolatban.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...