ZsoltiD Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Sziasztok! Az a problémám, hogy én sajnos nem értek a php programozáshoz, szerkesztéshez, csak scripteket tudok átalakítani, de a mostani gondomhoz ez sajnos nem elég, mert ide egy php-hez értõ „profi” ember kéne :-) Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e nekem egy php script elkészítésében segíteni? Ha igen, akkor a következõ dologról lenne szó: Van egy oldalam ahol ki vannak írva a programok felsorolás szerûen egy html fájlban úgy, hogy egymás alá vannak írva ABC sorrendbe. Ezeket a neveket és persze a hozzájuk tartozó linkeket egy txt fájlból nézi ki. Így ha változtatni akarok a listán, akkor csak a txt tartalmát kell változtatnom. (http://zsocccer.extra.hu/proba.php [néhány link most nem mûködik rajta…]). És a txt tartalma pedig a következõ példa szerint van írva: …„<p>-<a href="cuccok/ingyenesprogramok/All_seeing_eye_260-emp.rar">All Seeing Eye v260-emp</a></p> <p>-<a href="cuccok/ingyenesprogramok/BitLord_1.01.rar">Bitlord v1.01</a></p> <p>-<a href="cuccok/ingyenesprogramok/bsplayer136.825.exe">BsPlayer v136.825</a></p> <p>-<a href="cuccok/ingyenesprogramok/Clonecdandcrack.rar">Clone CD v5.2.9.1</a></p> <p>-<a href="cuccok/ingyenesprogramok/CrystalFree1.85.exe">Crystal Player v1.85</a></p> <p>-<a href="cuccok/ingyenesprogramok/Daemon_tools_403-x86.exe">Daemon Tools v403-x86</a></p> „… Csak annyi különbséggel hogy a sorok végén nincs szóköz, tehát folytatólagosan van az egész. Olyan scriptet szeretnék, hogy van két rublika (szövegmezõ:-) ), olyan feliratokkal mellette ellátva hogy: Elérési útvonal: …és itt van a szövegmezõ, ahova az elérési útvonalat írom a nemrég feltöltött progimnak…. Kiírandó programnév: …és ide kell beírnom, hogy milyen felirattal szerepeljen a html lapomon…. És végül egy OK gomb, amire ha rákattintok folytatólagosan bejegyzi az adatokat az általam leírt txt formában a txt fájlba. Gondolom az elérési útvonal elé ezt kell automatikusan beírnia: <p>-<a href=" És a végére: "> ami egyben a kiírató szöveg eleje is, majd a legvégén a: </a></p> Megoldható lenne ez a dolog? És ha az még megvalósítható és nem nagy teher számotokra, akkor az is jó lenne, ha a „Kiírandó programnév” szerint a txt-be ABC sorrendbe helyezné el a bejegyzett adatokat, hogy a html oldalon is sorrendbe legyen. Elõre is nagyon köszönöm, hogy legalább végigolvastátok a problémámat. Köszönettel: ZsoltiD
Kovács Dávid ( Davs ) Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 A txt-be felesleges HTML tag-eket írni, sokkal egyszerûbb a PHP-ben. Ha van egy txt, ami így néz ki: Hello ez a név - link/vag.yok / Hello ez a mésik név - link/vagy.ok2 Tehát a kiírandó név és a link egy kötõjellel, a név/link párosok pedig / jellel lennének elválasztva, akkor lehetne SZERINTEM könnyebben ezt elvégezni. Az ABC szerinti rendezést nem tudom, szerintem a sort() paranccsal kell majd játszadozni. A linkeket pedit a list és a split párossal lehet kinyerni. SZERINTEM viszont az lenne a legjobb, ha MySQL adatbázisba tennéd a linkeket. Biztonságosabb és könnyebb az adatokkal játszadozni (pl.: rendezés ABC szerint). Ha mégis a txt-nél maradsz, akkor nagyon figyelj a jogosultságokra, hogy senki se tudja módosítani a file tartalmát, csak TE!
level Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Úgy érted, hogy a programok adatait egyesével, webes felületen (ûrlapon) keresztül szeretnéd beírni a txt fájlba? Hát, megoldható, de szerintem egyszerûbb, ha begépeled egyenesen a txt-be, és aztán feltöltöd. Olyat nem tudok, hogy a txt-be abc sorrendben írja be, viszont az összevissza beírt dolgokat ki lehet íratni abc sorrendben. Milyen szintû segítségre gondoltál, segítsünk neked megírni, vagy írjuk meg helyetted?
ZsoltiD Posted January 5, 2007 Author Posted January 5, 2007 Hi! Hát nem tudom a kettő között tényleg van különbség, de az "írjuk meg helyetted" az jobban tetszik , meg szerintem az lesz számomra a megvalósítható is. (Ha csak nem megyek ilyen szakra tanulni). Köszi az ötleteket mindenkitől! Üdv. Zsolti
Kovács Dávid ( Davs ) Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Nem kell ehhez ilyen szakot tanulni! Egy jó könyv és egy adag lelkesedés csodákra képes. U.i.:Azt nem mondtam, hogy ne menj ilyen szakra!
ZsoltiD Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 Viszont az a mysql-es megoldás amit mondtál, az lehet hogy érdekelne. Azt le tudnád írni, hogy hogy is kell pontosabban elkészíteni. A tábla létrehozását már megcsináltam, csak a php részét nem tudom. Tudnál ebben segíteni? Köszi! ZsoltiD
Kovács Dávid ( Davs ) Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Elõször is kellene a tábla neve és a felépítése. Anélkül nem tudok dolgozni. Vegyük pl. a tábla neve linkek és két oszlop van benne: megnevezes és link. <?php $conn=mysql_connect("ide írd a host-ot","felhasználónév","jelszó"); mysql_select_db("adatbázis neve"); $query=mysql_query("SELECT * FROM linkek"); while($a=mysql_fetch_assoc($query)) { $megnevezes=$a["megnevezes"]; $link=$a["link"]; echo "<a href='$link'>$megnevezes</a><br />"; } ?> Nagyjából ennyi.
Greene Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 echo "<a href='".$link."'>".$megnevezes."</a><br />";
ZsoltiD Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 Csá! Naggyon királyok vagytok! Köszi! Így frankón mûködik. Még azt szeretném megkérdezni, hogy hogy tudom a mysql-ben azt beállítani, hogy a "megnevezes" oszlopban szereplõ adatok szerint rendezze ABC sorrendbe? Üdv. ZsoltiD
Greene Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 A fenti példánál maradva: SELECT * FROM linkek order by megnevezes; Csökkenõ sorrendben pedig: SELECT * FROM linkek order by megnevezes desc;
ZsoltiD Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 Így valamiért nem működik. Ezt írja: Notice: mysql_query(): MySQL error: Table 'zsocccer.linkek' doesn't exist in /nfs/extra/z/zs/zsocccer/wwwroot/proba2.php: mysql_query on line 233 in /nfs/extra/admin/prepend/prepend.php(170) : system created function on line 31 Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /nfs/extra/admin/prepend/prepend.php(128) : system created function on line 31 szted? Zsoc
Greene Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Az a baja, hogy nincs linkek tábla a zsoccer adatbázisban.
Kovács Dávid ( Davs ) Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Hát igen, nem árt elõtte létrhozni A linkes hibámért meg bocs, siettem. ABC szerinti rendezés, ahogy Greene is írta: $query=mysql_query("SELECT * FROM linkek"); helyett $query=mysql_query("SELECT * FROM linkek ORDER BY megnevezes");
ZsoltiD Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 Hi! Köszi, minden mûködik frankón. Mostmár csak tényleg az a problémám, ami a legelején volt:D, hogy van egy másik phpoldal, ahol a msql adatokat bõvíteni tudom, tehát két szövegmezõ (megnevezes, link) és egy ok gomb, és bõvítse az adatokat. Még ennyiben tudnátok segíteni, aztán tényleg békén hagylak benneteket? Üdv. Zsoc
level Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Kell egy html form, amelyiken keresztül beviszed az adatokat: <form name="programok" action="bevitel.php" method="post"> Program neve:<br> <input type="text" name="megnevezes" value="" style="width:300px" /><br> Program elérési útvonala:<br> <input type="text" name="link" value="" style= "width:300px"/><br> <input type="submit" name="gomb" value="Mehet"/> </form> És kell egy php kódsor, ami a megadott adatokat beírja az adatbázisba (bevitel.php): <?php $link = $_REQUEST['link']; $megnevezes = $_REQUEST['megnevezes']; mysql_connect("ide írd a host-ot","felhasználónév","jelszó") or die ("Nem lehet kapcsolódni az adatbázishoz."); mysql_query("INSERT INTO linkek (link, megnevezes) VALUES ('$link', '$megnevezes');") or die ("Nem lehet elmenteni az adatokat."); mysql_close(); header("location: index.html"); ?> Ha sikerült elmenteni az adatokat, visszairányít az index oldalra (ezt módosíthatod), ellenkező esetben hibaüzenetet kapsz. Ezzel kész is a szkripted. Gondolom a design-t már meg tudod csinálni magadnak.
Kovács Dávid ( Davs ) Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 A mysql_query előtt kell egy mysql_select_db("adatbázis") ; is: <?php $link = $_REQUEST['link']; $megnevezes = $_REQUEST['megnevezes']; mysql_connect("ide írd a host-ot","felhasználónév","jelszó") or die ("Nem lehet kapcsolódni az adatbázishoz."); mysql_select_db("adatbázis") or die ("Nem lehet kapcsolódni az adatbázishoz."); mysql_query("INSERT INTO linkek (link, megnevezes) VALUES ('$link', '$megnevezes');") or die ("Nem lehet elmenteni az adatokat."); mysql_close(); header("location: index.html"); ?>
ZsoltiD Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 Hi all! Köszönöm a segítséget mindenkitõl, ÖRÖK HÁLÁM! A problémám megoldódott . Üdv. ZsoltiD
PHP_Rolly Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 Helló! Én még nagyon új vagyok a PHP-ben! Annyira, hogy még 1 oldalam se volt PHP formátumban! Megvotlam a java scriptel meg a CSS el ! DE mivel fejlodunk lenne egy keredsem ! header("location: index.html"); ez a reszleg azt mukodteti hogy a linket megvaltoztataj mondjuk http://www.webodlal.szerver.hu/index.php?=.... ?? Ha nem akkor kerlek titeket irjatok le a kodot amivel ezt megcsinalhatom! Helló! Tudom ez most nem lesz könnyû ha ahhoz vagy hozzászokva, hogy ékezetek nélkül írsz, de ha ide a fórumra írsz, akkor használd légy szíves az ékezeteket is! Köszi. Továbbá kicsit fogalmazhatnál pontosabban is. Itt megakadtam a hozzászólásod javításában: Megvotlam a java scriptel meg a CSS el ! <tzoli>
level Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 A header függvény átirányítja az oldalt egy másik url-re. Vagyis a meghívott oldal helyett a headerben megadott oldal fog megjelenni a böngészõben. De nem egészen értem a kérdést.
Recommended Posts